Šta je novo?

Plata u IT

ha! c't magazin - najbolji IT magazin koji je ikada postojao! ;)

Još jedna tabela, koja dodatno prikazuje koje oblasti donose (trenutno!) više para. Interesantno je, npr. da programeri za linux i unix zarađuju više para od windows kolega (napominjem da radi se o proseku, svakako da ima win programera koji zarađuju masivnu kintu). U tabeli nisu uključeni svi jezici, sve biblioteke i sve oblasti, ali tu su one koje se prema mišljenju redakcije izdvajaju.

qpic02.jpg

Poslednja izmena:
Jos samo da prevedes zaglavlja. Dobro neka su ocigledna ali neka su zbunjujuca za ljude koji ne poznaju nemacki.

Pretpostavljam da je ovo na godisnjem nivou neto?

Poslednja izmena:
Jos samo da prevedes zaglavlja. Dobro neka su ocigledna ali neka su zbunjujuca za ljude koji ne poznaju nemacki.

Pretpostavljam da je ovo na godisnjem nivou neto?

Ne, napomenuo sam kod prehodne tabele da je ovo bruto na godišnjem nivou. I da tražite da vam se prevede ono šta nije jasno.

Ne, napomenuo sam kod prehodne tabele da je ovo bruto na godišnjem nivou. I da tražite da vam se prevede ono šta nije jasno.

A koliko bude neto kad se odbiju sva soc davanja?
Tj koliki procenat se odbija na ove sume?

A Za prevod zaglavlja :
1,2,6 i 7 :)

Poslednja izmena:
A koliko bude neto kad se odbiju sva soc davanja?
Tj koliki procenat se odbija na ove sume?

A Za prevod zaglavlja :
1,2,6 i 7 :)

Phu, zavisi gde i kakvo imaš zdravstveno osiguranje (jer obično plaćas još i za decu) jer cifra osciluje, u koju poresku grupu spadas (samci plaćaju veći porez od venčanih, možeš da žongliraš poreske grupe sa suprugom i sl), da li plaćaš još stvari kao što su crkveni porez ili ne, da li imas dil sa firmom da se deo plate ulaže u investicione fondove (jer može i firma da učestvuje u tome) i slično, ali grubo (najgrublje) rečeno, trebalo bi da ti ostane oko dve trećine od bruto iznosa.

1. Oblast za koju izrađuješ programe
2. Koje biblioteke/framework u radu koristiš
6. Enterprise sw koji se koristi kao podloga, odnosno za koje biznis okruženje se radi sw
7. Software development

Još jedna napomena; u ovoj drugoj tabeli zeleno predstavlja najveću vrednost, a roza najmanju. Između njih su ubacili još nekoliko braon kategorija koje su smatrali interesantnim za čitaoce.

Poslednja izmena:
Koliko u procentima mu dodje neto? 50-60-70% ?

Poslednja izmena:
2/3* dodje 66,66..66%
*spomenuo silverglider

verovatnoca da je spomenuti silverglider okacio odgovor <1min pre mene iznosi 0,7 :D

Ma zbun je u pitanju, kad sam odgovarao gledah predzanju stranu :D .
brzopletost....

Ako je suditi po ovoj tabeli, mesecno ti ostaje min 2k evra, kad odbijes sve.

A troskovi zivota u EU? To ste malkice zaboravili. I jos ako si u nekom vecem gradu gde se x puta vishi...

Mislim da je realno mnogo bolja varijanta ostati ovde i uglaviti se u neki drzavni monopol i uzimati 600-800e nego sa ispod 2k neto probati da zaradis i prezivish u tudjini.

Verujem da realnije može da uporedi jedino onaj ko je probao i jedno i drugo.

To je relativno. U Sloveniji npr. je cena hrane, odeće, obuće, računara&tehnike (u Ljubljani) vrlo slična, a ponekad i ista kao i cene u Beogradu. Ne znam kolike su cene stanarine, struje i grejanja, ali sumnjam da su duplo veće od Beograda.

Mislim da je realno mnogo bolja varijanta ostati ovde i uglaviti se u neki drzavni monopol i uzimati 600-800e nego sa ispod 2k neto probati da zaradis i prezivish u tudjini.

ja isto mislim da je bolje uzimati 600e nego zaradjivati 2K :D :D

Ovo gore dato u tabeli su plate za radno mesto programera, kolko sam razumeo..
e, ako neko planira da se bavi cistim kodiranjem ceo radni vek, svaka cast,
a meni se cini da sa godinama iskustva na nekom poslu (uz umereno zanimanje za menadzment)
polako dolaze unapredjena sto se tice radnog mesta i kinte... pa ako to nije moguce u istoj firmi -> treba menjati firmu ;)
dakle onih 2K mesecno predje u vise...
pa onda moze da se lepo prezivljava :)

meni su skoro nudili 3.5ke plus doprinose, ali traze 100% lojanost, tj trze da zatvorim ili prodam sve sto imam ovde!
Pa ajd sad budi pametan.

Zatvaraj i bezi ovde je ludilo ostarices mlad....

Obratite pažnju samo na to da su iznete cifre proseci u tim navedenim oblastima i to proseci onih ljudi koji su dobrovoljno učestvovali u godišnjoj anonimnoj anketi. Naravno da ima ljudi koji zarađuju i primetno više para, ali i onih koji zarađuju manje od tog proseka.

No, bilo kakav prosek bio, hteo sam da postavim bilo kakve konkretne cifre, jer je do sada bilo svakakvih naklapanja.

Japan, IT Development, prosek
pocetna plata oko 2k e
nakon godinu, dve dana ako radis dobro oko 3.5k e

Troskovi zivota
oko 700e/mesec ako si sam - porodica zavidi od toga kakva ti je zena :)

Eto pa sad vidite...

meni su skoro nudili 3.5ke plus doprinose, ali traze 100% lojanost, tj trze da zatvorim ili prodam sve sto imam ovde!
Pa ajd sad budi pametan.

Jednom si probao, ajd sad jos jednom...

Ja sam, mogu ti reci, ovde na finoj visini (nakon 3 meseca klimavog u samom pocetku...).

Iskreno, strasno mi je zao sto ljudi odlaze iz Srbije, ali prezivljavati uz rodoljublje, i ziveti negde drugde su dve razlicite stvari :S:

:type:

Znanje koje se nalazi u nasoj Srbiji je strasno visoko, a na zalost potraznja za tim znanjem je strasno niska...
Sta da kazem kad sam ovde za 15 dana nasao posao (poslao sam jedan CV sa tim sta sam radio i cime sam se bavio), i to je jos u pocetku bila strava plata (sada je naravno jos bolje)....

Prosek IT plate (u eurima) 2k pa nadalje (recimo da je za krajnjeg IT pocetnika koji je tek krenuo da uci IT 1k eur)...
...ovde IT ljudi dosta fali, pa su zato i na ceni...

jeste ali zato kad naidjes na "smash and grab" znak malko te golica u stomaku.
Jel si isao na cevape u Skalinu?

Pa ajd sad budi pametan.

Ne znam baš šta sve imaš ovde, ali bi najbolje bilo kad bi mogao sve to da prebaciš na pouzdanog čoveka (familija, brat) da ti "čuva ognjište". A ti piči da namlatiš pare, pa se vrati nafatiran :banana:

ovo je godishnja plata, jel da? :)

Nekako mi se ipak cini da ovde u Srbiji ima posla za manje firmice (iz garaze)
a da nema ljudi koji su dovoljno motivisani i obavesteni, a fali i inicijativa
od drzavne uprave.. Pa ne mozemo bas sve da uvozimo!

Konkretno: Mala IT firma sa pocetnih 10-ak zaposlenih i lepo odredjenim
planom: razvoj igrica osrednjeg budzeta.. mogla bi lepo da se konfigurise..
samo treba organizovati programere, dizajnere, pa jos i izdavacke kuce...

al, moze... ima li nekih iskustava kod vas tog tipa?

Ko bi normalan uložio pare u proizvodnju igrica na tržištu koje je prosto zasićeno celom lepezom igara koje se za dž skidaju sa interneta? U ovom momentu ima smisla ulagati jedino u razvoj softvera za klijentelu koja je spremna (ili obavezna) da taj proizvod i plati, a to su firme.

Naravno, firme.. Pa i EA je firma, zar ne?

Ovako par hiljada mladih ljudi odlazi trbuhom za kruhom preko grane
svake godine..

Jedino "dobro" u celoj situaciji je sto za one koji ostaju ovde raste cena
rada, manja im je konkurencija...

Slucajno sam upoznao lovce na glave; dakle traze strucnjake iz odredjene
struke koji imaju iskustva bar 7-8 godina, na nekom veoma visokom polozaju u velikoj firmi (uglavnom iz inostranstva), onda im nude da rade u Beogradu za platu tipa 5-6k evra za pocetak...

Ne razumem u kojem kontekstu si stavio malu firmu od desetak zaposlenih u odnosu na EA? Da budu konkurencija tom EA ili da rade za njih? I u jednom i u drugom scenariju, malo mi to suviše klizavo - taj tim bi trebalo da je uigran, kvalitetan, sa idejama, iskustvom i parama od kojih će živeti dok se na projektu radi. I taj projekat treba da bude takav da može da konkuriše na tom svetskom nivou. Znači da su radili već dobre stvari zajedno neko vreme. Ako kod nas može da se sastavi i jedan tim sa svim tim karakteristkama, ja bih bio zadovoljan, jer neko sa takvim iskustvom, drajvom i idejama greje već stolicu negde drugde.

Da bi decidirano tvrdio da je dobra situacija za ove koji ostaju zbog manje konkurencije, trebalo bi da imaš tačne podatke kako o "odlivima", tako i "prilivima" sveže radne snage u branši. Nešto sumnjam da ni nadležna ministarstva imaju te cifre.

Poslednja izmena:
struke koji imaju iskustva bar 7-8 godina, na nekom veoma visokom polozaju u velikoj firmi (uglavnom iz inostranstva), onda im nude da rade u Beogradu za platu tipa 5-6k evra za pocetak...
Nesto mi je cudna ova konstrukcija...
Ljudi sa 7-8 godina na veoma visokom polozaju u velikoj firmi u inostranstvu vec imaju slicnu platu ili vec neku isplativu konstrukciju sa deonicama, a verovatno i prilicno stabilan zivot i porodicu... Sigurno ima nostalgicara koji bi prihvatili tako nesto, ali nisam bas siguran da se tako nesto isplati...

Nesto mi je cudna ova konstrukcija...
Ljudi sa 7-8 godina na veoma visokom polozaju u velikoj firmi u inostranstvu vec imaju slicnu platu ili vec neku isplativu konstrukciju sa deonicama, a verovatno i prilicno stabilan zivot i porodicu... Sigurno ima nostalgicara koji bi prihvatili tako nesto, ali nisam bas siguran da se tako nesto isplati...

Veruj mi, iz prve ruke sam obavesten o delatnostima agencije ciji sam
posao ukratko opisao.. rade, znaci da nostalgicara ipak ima...
Valjda ih sunce preko grane ne greje bas kako treba :)

a sto se cifara tice, izvinjavam se za one hiljade; verovatno preterah...
licno znam dosta ljudi koji su zapalili preko u proteklih godinu dana..

nsita cudno sto su zapalili :(
ovde je super ako imas platu 1500€

Vrh Dno