Šta je novo?

BENQ-SIEMENS EF81 - sve na jednom mestu

Ja danas uzo 5 komada,pre nedelju dana 1 (drugari se popalili ko ...) jedan neispravan gubi signal, ostali ok , inace tek danas uflesovo ruju 58 i radi ki zmice sto bi rekli seva

Hvala nikolayu, stavio sve, restartovao i radi kao sat

Poslednja izmena:
Eeeeeee, tako se to radi, kratko ali ..bitachno, samo nema potrebe sa onolikm ldb fajlovima zbog interne mem. pozzz

Pa ako znas koja je od tih lbd srpska, onda ti izbrisi ostale i ostavi samo nju. Ali mozda ces imati probleme jer u listi (input languages) ne mozes izbrisati ostale t9.

p.s. sve lbd zauzimaju oko 2mb, mislim da je to zanemarljivo naspram ~60mb memorije u telefonu.

Tacno, tesko da se moze znati jer t9 fajlovi iz oba firmvera imaju ista imena, i zbog toga BMC trazi rewrite prilikom kopiranja novih t9 fajlova u ldb folder...

Pomoc da li moze slika da izlazi u full screenu kad vas neko zove

Evo nekih mojih utisaka posle 24 casa koriscenja telefona...
Kada sam ga dobio ,malo sam cackao po meniju i odmah sam ga flashovao sa 48 na 58.Prednosti su vec vise puta recene...Pre ovog telefona imao sam LG U8290 i mogu da ga uporedim sa EF81!Prva stvar koja me je iznervirala je to nema mogucnoti promene sistema kretanja kroz meni ,tj. ne postoji neka thumbnail ili list opcija.Slike se ne mogu zumirati prilikom pregledanja tj. mogu ali jako malo ...kod Lg-a sam mogao da ga zumiram u ''original size'' i videti detalje koji su uvecani i dalje jasni :trust: .Pa onda taj media plejer...ocajno je uradjen i jedva cekam da neko okaci neki pravi player i resi nas muka!!Sluske su ok ,ali je desna prdela pa sam je poslao na zamenu (valjda cu dobiti druge...) :mad: .LG je nuporedivo brzi telefon sto se menija tice ,baratanja sa fajlovima i folderima.Displej na LG-ju ima bolji kontrast ali je zato rezolucija i ugao vidljivosti kao i broj boja znatno manji.Tastatura na EF81 je bolja zato sto je veca i preglednija.Jos jedna prednost lg-ja je svakako baterija od 1400 mA/h...Bilo kako bilo ,za 95 eura koliko sam platio ,telefon je OK ,ali promena nije toliko epohalna :p !
Evo malog saveta (koliko vidim nije ga bilo) za sve one kojima smeta logo MTS 064 na displeju(desktopu):
Treba napraviti .gif fajl koji ce biti transparentan i onda pomocu BREW komandera ubaciti u OBEX\Pictures\Logo\*.gif
Zatim uci na setings\display\logo\*.gif i to je sve :D

Kupio sam karticu kingston microSD sdc/1gb memory card i telefon je ne prepoznaje.
Sta je u pitanju dali nije to ta kartica ili neznam.

Hvala ipeda na pomoc.Uspeo sam sada se formatizuje,ali nekako kao da se usporio telefon.

Ljudi,POMAGAJTE!

Naime,flashovao sam sa 48 na 58 (prvo nemacku,posle i rusku verziju)
Proces lepo zavrsen.
Kad sam upalio telefon,nema mreze!
Dobro,rekoh,vec sam video da se to desavalo ljudima,uzmem i uradim kako je receno ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1077167&postcount=99

Lepo i taj proces zavrsi-kad ono - i dalje nista!
Probao ponovo da flashnem sa istim 58 de, kad i dalje nista.

Dobro,promrmljah,stavicu rusku verziju....
Stavim,i dalje nista!
Ajd' sad,da vas cujem,sta mi je ciniti???

Mala napomena:imam 064 karticu, a ef81.qcn fajl koji sam stavio je iz linka sa posta ciji sam link stavio.... mozda da mi neko posalje njegov ef81.qcn fajl koji radi kako treba...?

@chakija
tu foru sa transparent sam ja odmah uradio,jos pre 10ak dana (stara fora sa siemens c60) i da ljudima bude jasnije:prosto sam transparent gif (ako nekom treba,okacicu ga) prebacio sa kompa na fon,u direktorijum pictures,i stavio ga kao logo.

E sad!

To mi je uklonilo mt:s logo na unutrasnjem displeju,ali nisam nikako uspeo da to uklonim i sa spoljasnjeg!

Da li neko ima resenje???

Pozdrav!

Kada pokusam da izaberem attachemnt u osnovnom browseru za EF 81 dugme 'browse' uopste ne radi, nista se ne desava! Stranice se lepo ucitavaju (ali sporije od opere)

Skinuo sam operu mini, i kod nje kada pokusam da okacim attachment, jedina opcija koju mi nudi je da se uslikam i to okacim, odnosno ne mogu da biram prethodno postojece fajlove. Probao sa gmail, yahoo, i flickr i svuda je isto. Ima li slicnih iskustava i ideja kako ovo da resim? Hvala

kacim sliku sa onim sto vidim - http://www.hidebehind.com/35C543

35C543

p.s. SVN verzija je 48, ona sa ratovima zvezda kekeke

molim vas!!! posto niko nece da odgovara na ovo a pitanje je jednostavno, recite mi da li vama, v48, kada u mini operi pokusavate da posaljete nekome nesto preko attachmenta (yahoo, gmail, flickr) mozete da uradite 'browse' pa da trazite vec postojece slike i ostalo, ili vam je, kao meni, jedina dostupna opcija da se ukljuci kamera i tek tada uslikate malu slicicu?
molim za bar kratak odgovor , jos bolje ako mi date ideju da resim problem. hvala!

Ljudi,POMAGAJTE!

Naime,flashovao sam sa 48 na 58 (prvo nemacku,posle i rusku verziju)
Proces lepo zavrsen.
Kad sam upalio telefon,nema mreze!
Dobro,rekoh,vec sam video da se to desavalo ljudima,uzmem i uradim kako je receno ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1077167&postcount=99

Lepo i taj proces zavrsi-kad ono - i dalje nista!
Probao ponovo da flashnem sa istim 58 de, kad i dalje nista.

Dobro,promrmljah,stavicu rusku verziju....
Stavim,i dalje nista!
Ajd' sad,da vas cujem,sta mi je ciniti???

Mala napomena:imam 064 karticu, a ef81.qcn fajl koji sam stavio je iz linka sa posta ciji sam link stavio.... mozda da mi neko posalje njegov ef81.qcn fajl koji radi kako treba...?

@chakija
tu foru sa transparent sam ja odmah uradio,jos pre 10ak dana (stara fora sa siemens c60) i da ljudima bude jasnije:prosto sam transparent gif (ako nekom treba,okacicu ga) prebacio sa kompa na fon,u direktorijum pictures,i stavio ga kao logo.

E sad!

To mi je uklonilo mt:s logo na unutrasnjem displeju,ali nisam nikako uspeo da to uklonim i sa spoljasnjeg!

Da li neko ima resenje???

Pozdrav!

Takav problem sam i ja imao kad sam probao da flashujem sa nemacke na rusku. (Ruska verziju zna lepo da ti s..be tel.)
Ja sam uspeo da resim na drugi nacin.
Skini ovu fajlu http://www.sendspace.com/file/yrmgor
zatim preimenuj je u tvoj IMEI broj (npr. umesto xxxxx... upises 35898..)
prekopiras u C:\Program Files\BenQ\3GSwupFU i pocnes sa flashovanjem.
Meni je to pomoglo.

***. ne mogu da verujem ...ceo xebeni dan se jebavam sa ovim fonom ,oci mi ispale od citanja ruskog i nemackog :S: .Jedan problem je i dalje ostao a to je povezivanje sa kompom preko blututa.U pitanju je blue solei ,tel vidi komp i ovaj njega ,ali kad treba da se konektuje da prebaci nesto ,pise samo connecting... i tako stoji... jel ima niko resenje?

***. ne mogu da verujem ...ceo xebeni dan se jebavam sa ovim fonom ,oci mi ispale od citanja ruskog i nemackog :S: .Jedan problem je i dalje ostao a to je povezivanje sa kompom preko blututa.U pitanju je blue solei ,tel vidi komp i ovaj njega ,ali kad treba da se konektuje da prebaci nesto ,pise samo connecting... i tako stoji... jel ima niko resenje?

E tu je problem jer ef81 nema tj ne podrzava file transfer service. Ako imas win SP2 probaj da instaliras generic bluetooth radio i da prebacujes sa ugradjenog win bt softvera.

Ja sam skinuo:
57338-EF81-BRDHandel-std_583GSwupFU_SGLPK.rar

i fleshnuo... samo ne znam STA sam fleshnuo? Nemacka? Ruska (sumnjam)? Nesto trece?

Tako sam i mislio.

Elem, moji utisci...
Danas sam uzeo telefon, kao sekundarni (za drugu karticu) pored E61.
Ono sto mi je prvo zasmetalo je to sto je telo telefona jako ostro i bode mi usi dok pricam (a vala i sece lice). Zavrsna obrada je zaista losa.
Druga stvar koja mi je zasmetala je ocajna tastatura koja se, kao sto su neki to vec napomenuli, pomera levo-desno. Dosta je glasna i tvrda.
No, imajuci u vidu da kosta celih 90e, moze se reci da je to sasvim normalno za tu klasu telefona.
Ono sto je svakako pozitivno je odlican ekran (doduse, vidljivost mu se smanjuje ako blenete u isti pri jacem suncu) kao i dobra kamerica. Softver .58 koji sam odmah fleshovao je preporodio telefon (koji je inace dosao sa v48).
Prijem je dobar, kvalitet zvuka zaista zacudjujuce dobar. Sve u svemu, za 90e ne mozete da pogresite pa makar crkao i za 6 meseci.

Postoji jedna stvar koja me uzasno iritira a to su fontovi koji su PREKRUPNI. To nikad nisam voleo kod ovakvih telefona - uzan ekran i preveliki fontovi. Mislim, ko je dizajnirao sve to??? Jel imaju oni osecaj za prostor i izgled? Jel postoji nacin da se to nekako sredi, bar da ih smanjim za 2px, bio bih presrecan.

Takav problem sam i ja imao kad sam probao da flashujem sa nemacke na rusku. (Ruska verziju zna lepo da ti s..be tel.)
Ja sam uspeo da resim na drugi nacin.
Skini ovu fajlu http://www.sendspace.com/file/yrmgor
zatim preimenuj je u tvoj IMEI broj (npr. umesto xxxxx... upises 35898..)
prekopiras u C:\Program Files\BenQ\3GSwupFU i pocnes sa flashovanjem.
Meni je to pomoglo.

Skinuo fajl,uradio kako si rekao (u kombinaciji sa nemackom w58) , i opet - nista.:wall:

Ljudi..... POMOC! :wave:

Mislim da cu od muke da :bottle:

:d:d:d

I da malo pojasnim simotome:

Na glavnom (unutrasnjem) ekranu, gde bi trebalo da stoji logo operatera, meni pise (i u DE i u RU verziji):

Limited serv.

iznad (pored ikonice za izabrani profil) je slicica neceg sto je po svemu sudeci zuta slusalica koja je precrtana crvenom crtom (k'o znak za zabranjeno pusenje,samo bez kruzica:)
a ako pokusam da pozovem bilo koji broj, izbaci mi obavestenje:

X (krstic zabrane) Phone is restricted.Outgoing calls cannot be made.

:wall: :wall: :wall:

E tu je problem jer ef81 nema tj ne podrzava file transfer service. Ako imas win SP2 probaj da instaliras generic bluetooth radio i da prebacujes sa ugradjenog win bt softvera.

Ne znam kako da instaliram taj bluetooth radio...btw u control panelu nemam ni jednu bt ikonu :wall: .Jel moze malo uputstvo kako da resim problem ?

@chakija

probaj sa widcomm bluetooth software-om, nađi i licence patcher a pre toga zapiši device ID (možeš ga naći u device menager-u), mislim da više od ovog ne smem da napišem :)

Upravo kupih kingston od 1g i imam pitanje.Da li treba da se kartica formatira i zasto je to potrebno.Inace radi mi bez problema i ovako neformatirana

063 Telenor Internet

Zdravo narode.... Ubih se pretrazivajuci podeshavanja za GPRS za Telenorovu mrezu... i nen nadjoh kompletno uputstvo... Poshto izgubih 3 sata cackajuci i gnjaveci se... da to ne bude uzalud, evo kompletnog uputstva:

1. Pozovite 063/9863, Telenorov call centar. Javlja se automat.

informacije o post paid-u: taster 1
informacije o pre paid-u: taster 2

zatim pritisnite taster 0 da vas povezu sa operaterom.
Kada ga konacno dobijete, zamolite ga da vam aktivira MMS i GPRS za vash broj telegona.

Tek nakon toga, idu podeshavanja.

Da bi ste podesili parametre za internet, poshaljite sms poruku na broj 9889, sintaksa je sledeca:

Internet ef81

Nakon par trenutaka, dobicete inf. SMS da sledi za njim drugi SMS sa podeshavanjima.
Kada dobijete taj drugi SMS, pritisnite Accept, i podeshavanja ce se instalirati.

sledeci korak je odlazak u Internet browser, i pod opcijom Browser settings, pozicionitajte se na browsr profiles. Tamo odaberite Telenor GPRS i snimite.

I to je to....

... E nije!!!!!

Preselite se u IGRE. U opcijama nadjite Java settings.
Connection profile:... odaberite Telenor GPRS.

I sada ce sve da radi...!!!!!

Za sve one koje mrzi da rade automatsko setovanje.... evo kako ono treba da izgleda...

Settings=>Connectivity=> Connect.profiles=> <Empty x> =>edit

Profile name:
Telenor GPRS

APN:
internet

Login:
telenor

Password:
gprs

Authentication:
Normal

DNS1 i DNS2 ostavite na nulama

zatim... Options=>save.

nadam se da sam bar nekome pomogao ovim... jer sam ja izgubio najmanje sat ipo na podeshavanja shto automatska, shto manuelna... neznajuci da prvo treba da oni iz telenora puste internet opciju za moj broj....

a drugi sat sam izgubio dok nisam otkrio da treba setovanje da primenim i u Java setingsu...

Ako bi mogao neko, koje uspeo da skine igre sa foruma allsiemens za Ef81 dok ih nisu uklonili, da postavi bar one najzanimljivije.:type:

Pozdrav

Citav dan sam citao vase postove a neke i vise puta. Dosta ljudi odavde zna sta prica dosta samo nagadja. Interesuje me kako je moguce da dobijem aplikaciju :,,: FM RADIO za Ef81. Nisam ni znao da je ima nego sam danas gledao na telefonu jednog momka i stvarno izgleda extra, i extra i radi. Molio bih da mi neko ostavi link za download te aplikacije a mislim da ce i druge clanove koji posjeduju ovaj telefon mnogo zanimati ova aplikacija. Telefon je v 48.

Pozdrav za sve :wave:

Nazad
Vrh Dno