Šta je novo?

Lopovi iz Ikom-a

Scar

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2005
Poena
301
Pre godinu dana se nas par drugova iz zgrade povezalo u LAN. U dogovoru sa pretsednikom zgrade switch-eve smo stavili u zajednicke prostorije a ruter u kutiju kablovskog operater Ikom koja se nalazi na potkrovlju nase zgrade. Niko od stanara se nije tamo peo.
Pre dve nedelje neko je uzeo taj ruter iz kutije. Zvao sam Ikom i saznao da je neko od njihovih iz tehnicke sluzbe dolazio u zgradu dan ranije. Dva puta sam im ostavio kontakt da me zovu kad provere sa kolegama iz tehnicke sluzbe. Nisu se javili. Juce mi drug kaze da ga je zvao lik iz Ikom-a i nudio mu da kupi rutere koje su oni izvadili iz Ikom-ovih kutija.
Znam da mi nismo imali pravo da stavimo ruter u njihovu kutiju ali ni one nemaju pravo da uzmu i prisvoje tudju svojinu pa makar bila u njihovoj kutiji.
Ovaj sam napisao da ostali vide kakva je Ikom firma i da mi je muka svih tih "velikih" firmi koje dozvoljavaju sebi da se prema korisnicima svojih usluga ponasaju bahato i kao da smo mi tu zbog njih a ne oni zbog nas.

Zasto jednostavno ne zovete miliciju i prijavite kradju!

P.S. Mozete da ih prijavite i za pokusaj prodavanja kradene robe.

Poslednja izmena:
Jel imate vi neke papire za te rutere (tipa garancija, a na njoj serijski broj i sl.)?

Ne vidim drugi nacin da dokazete da je to vase...

Prvo smo hteli sa njima ako moze lepo bez policije, sad vidim da to nije moguce. Cekam da se posavetujem sa ortakom advokatom pa da zovem policiju. Za ruter nemam racun ali imam kutiju i sve sto je islo uz nju.

ne mora nikakav racun, samo prijavite kradju i opisite sta se tacno desilo

Sta to znaci, da cim stanes nekome ispred ulaza i ima pravo da te zgazi kamionom ?!?

Oni su uradili sta su uradili, vi takodje.

Ako oprema vredi preko 200€ policajci ce se utrkivati ko ce pre da "pribelezi sebi jos jednu recku"

kakvo bre crno savetovanje?!
pravac nakjbliza muriaj sa papririma i kutijom

Pre dve nedelje neko je uzeo taj ruter iz kutije. Zvao sam Ikom i saznao da je neko od njihovih iz tehnicke sluzbe dolazio u zgradu dan ranije. Dva puta sam im ostavio kontakt da me zovu kad provere sa kolegama iz tehnicke sluzbe. Nisu se javili. Juce mi drug kaze da ga je zvao lik iz Ikom-a i nudio mu da kupi rutere koje su oni izvadili iz Ikom-ovih kutija.
Znam da mi nismo imali pravo da stavimo ruter u njihovu kutiju ali ni one nemaju pravo da uzmu i prisvoje tudju svojinu pa makar bila u njihovoj kutiji.

Samo treba muriji dokazati da je to vas ruter. Zato i kazem dal imate neke papire... Da li na kutiji kojim slucajem pise serijski?

Da ne bude obratno: da oni vas tuže zato što ste otvarali njihovu kutiju i prčkali po njoj?!

Pa nek tuze ako im je pocinjena neka steta. Sta mislis sta na sudu ima vecu tezinu: kradja i pokusaj prodavanje kradene robe VS. stavljanje rutera u kutiju Ikom-a prilikom cega nije doslo do nikakvog kvara Ikom-ove opreme i sl.
Mislim da bi drugu pesmu pevali kada bi im se inspektor pojavio na vratima. Pocinili su dva krivicna dela. Ne znam kako se moze okarkterisati "uzurpiranje" njihove kutije, kao prekrsaj ili krivicno delo, najbolje je za to konsultovati advokata.
Poz

Poslednja izmena:
Hm Ikomova kutija, a jel to uopste Ikomova kutija? Pa vi ste platili tu kutiju, ona je postavljena u vasu zgradu za vase pare i da sluzi vama, tj. da je vi koristite. To isto ko kada bi sada dosao neko iz Fordovog servisa i uzeo nesto iz mojih kola jer je to Ford, a on radi u Fordu?!?!?

Lepo vi njih prijavite muriji, a pre toga ih pozovite i kazite aj se nagodimo dozivotno besplatan net i TV, pa cemo da povucemo tuzbu. Lepo se nagodite ko ljudi...

Mislim da bi se pre parnicili godinama, nego da im daju besplatan net i tv ...

Svejedno, treba ih utuziti ...

ne racunajte da ce sudski proces trajati manje od dve godine!!!Kada se slucaj prijavi policiji,oni obavljaju istrazne radnje,i kad oni zavrse posao,sluzbenu belesku predaju tuziocu (ako se radi o tome da su oni ukrali neciju privatnu stvar)a tuzioc po zakonu mora da goni lice koje je pocinilo krivicno delo lakshe kradje (vrednost tog rutera spada u lakshu kradju,jer neznam koja mu je vrednost,ima sad u zakonu,mada se to menjalo,do kolike vrednosti tuzioc goni optuzeno lice,pre je bilo ako je kradja manja od 8000 dinara,moze samo privatno lice da podnese tuzbu,sad su malo podigli,nisam siguran).Ako tuzioc vidi da ima osnova za pokretanje istraznog postupka,onda podize optuznicu,koja ide kod istraznog sudije,pa kad istrazni sudija istrazi,i ako ima osnova,predaje predmet krivicnom sudiji.E to sve zna da se otegne u nedogled,koshta advokat kojeg placash po rocishtu,a rocishta se samo tako gomilaju i otkazuju i pomeraju,jer uvek se neko ne pojavi(opstrukcija sudjenja),tako da od suda bezite shto dalje,sud nikom dobra nije doneo,nego pravo kod njih na razgovor i utvrdite o cemu se radi.....
Srecno!!!!!!

Poslednja izmena:
Hm Ikomova kutija, a jel to uopste Ikomova kutija? Pa vi ste platili tu kutiju, ona je postavljena u vasu zgradu za vase pare i da sluzi vama, tj. da je vi koristite. To isto ko kada bi sada dosao neko iz Fordovog servisa i uzeo nesto iz mojih kola jer je to Ford, a on radi u Fordu?!?!?

Lepo vi njih prijavite muriji, a pre toga ih pozovite i kazite aj se nagodimo dozivotno besplatan net i TV, pa cemo da povucemo tuzbu. Lepo se nagodite ko ljudi...

Nije bas tako, po toj logici bi svako smeo da cacka po PTT ili EPS-ovoj razvodnoj kutiji (posto ste i te "kutije" platili kao stanari), a to je strogo zabranjeno i kaznjivo zakonom (bar ako vas u'vate).

edit:
Da se razumemo: ne branim ja ljude koje su vam maznuli opremu (stavise!), nego kazem da je potrebno prvo sebi da stvorite "zaledjinu" da vam se to ne bi o glavu obilo kontraoptuzbom da ste provalili u njihovu imovinu...

Poslednja izmena:
PTT+EPS sa "malo" drugacija prica, njihove kutije su manje-vise plombirane itd....i NEMA NIKAKVE VEZE sa ovim.

@sky

sta mislis da ce vlasnik/vlasnici Ikoma dozvoliti da se parnice sa nekim zbog toga sto neko od operativaca ima duge prste??? I jos oce da preproda??? Tih 200e je premalo za glupost u koju bi se uvalili, i to ce biti reseno i bez bilo kakvog postupka.
Taj debelo zna sta je uradio (99.9%) jer to sto je digo nije on ugradio i ide na foru "APP".

Poslednja izmena:
Meni samo nisu jasne dve stvari
1. ruter ste koristili za deljenje inteneta koji placate ikomu. Da li ste platili neki "komercijalni" ili isp internet ili personalni?
2. zasto ste koristili njihovu kutiju?!

U svakom slucaju mi se cini da ste vi debelo zagazili u sivu zonu sa obe ove aktivnosti...

SLUŠAJ OVAMO ČOVEKA IZ "STRUKE" (i ne lupetajte više, please !)

1. U područnoj policijskoj stanici (najbližoj mestu događaja) prijavite krađu uređaja i navedite štetu u iznosu dovoljnom da ih zainteresujete za bržu realizaciju. Znači navedite max cenu tog uređaja sa troškovima ugradnje, održavanja, + PDV.... nikako ne navodite cenu ispod 200-300€ jer će vas uputiti na privatno tužakanje, o čemu ovde pričaju drugi.

2. Dokumentujte vlasništvo sa što više dokaza, ambalaža, računi, izjave svedoka .... Ne morate sve to da nosite dok vam policija ne potraži. Opišite dobro uređaj , slike ....

3. Iznesite TAČNO sve što se desilo. Ukoliko prikrivate svoje aktivnosti izlažete se riziku da i protiv vas bude podneta krivicna prijava za lažno prijavljivanje.

4. Ne procenjujte svoju niti tuđu krivicu pred policijom, za to je nadležan sud!!!

5. Iznesite sve indicije o tome gde i ko je otuđio vaš uređaj, dajte podatke o svojim izvorima i saznanjima ...

6. Policija je dužna da primi vašu KRIVIČNU prijavu na zapisnik, sasluša vas i pokrene proces pronalaženja počinioca (rasvetli ovo krivično delo kakos e to kod njih kaže). ONI PODNOSE KRIVIČNU PRIJAVU TUŽILAŠTVU, a ukoliko pronađu predmete krivičnog dela vraćaju ih pravom vlasniku uz pismenu potvrdu o primopredaji.

7. Odmah proverite ispravnost uređaja i konstantujte to u zapisniku o primopredaji.

8. Dalje aktivnosti suda i tužilaštva, Vas se ne tiču. Eventualno ćete morati da svedočite šta i gde se nalazilo, ali vama je bitno da se uređaj vrati vama.

9. Oni Vas ne mogu da tuže ni zašta, jer i postavljanje njihovih ormana prolazi bez mnogo potvrdi, dozvola....

10. Ne pretite policijom lopovima, jer to nije njena uloga.

Opisano je gore šta im je zadatak i uloga i za šta ih plaćaju građani ove zemlje.

proverite moje navode kod kojeg advokata hoćete i Srećno!

Hvala svima na savetima, sad cu da pokusam da nabavim racun i garanciju pa da idem u policiju

E, a stvarno... zasto ruter niste stavili kod nekoga od vas? Znaci, do jednog od vas dovucete koaksijalni, pa ga onda samo preko rutera prikacite na vasu vec napravljenu lokalnu mrezu. Tako IKOM ne bi ni znao sta ste prckali i video bi vas kao jednog korisnika. Ovako... prckali ste im po instalaciji, razvozili jedan account na vise korisnika (tu ste ih ostetili, jer bi oni svakome od vas naplatili po jedan acc)... i sto je najvaznije, to ste javno uradili, da oni vide :crash: Misliiim... :bottle:

Ali istina je... bezobrazluk je sto su vam bez pitanja uzeli (zaplenili) ruter. Da su bar nekoga pozvali (ili mozda jesu?) i pitali "pa Boga vam poljubim, sta ovo radite?" Tako da, uzmite ruter ako mozete, dogovorite se fino sa njima... ne bih uplitao policiju u sve to... prihvatite "packe" na prckanje bez pitanja i dozvole, a sledeci put razvezite net na ovaj nacin sa pocetka post-a.

Srecno :wave:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Stvarno mi ne ide u glavu zbog čega ste stavljali svoj ruter u njihovu kutiju? :zgran: Podsvesno ste želeli da vas otkriju šta radite, ili šta? :eyebrows: Naravno da niko ne može da opravda njihov lopovluk, ali i vi ste ovde ispali... (ne znam koju sad reč da iskoristim a da se neko ne uvredi) :p
Valjda su na to i računali ovi lopovi kad su uzeli ruter, da pošto ste ispali takvi ******, nećete se ni hteti buniti niti ikom pričati šta se desilo... :wall:

E, a stvarno... zasto ruter niste stavili kod nekoga od vas? Znaci, do jednog od vas dovucete koaksijalni, pa ga onda samo preko rutera prikacite na vasu vec napravljenu lokalnu mrezu. Tako IKOM ne bi ni znao sta ste prckali i video bi vas kao jednog korisnika. Ovako... prckali ste im po instalaciji, razvozili jedan account na vise korisnika (tu ste ih ostetili, jer bi oni svakome od vas naplatili po jedan acc)... i sto je najvaznije, to ste javno uradili, da oni vide :crash: Misliiim... :bottle:

Ali istina je... bezobrazluk je sto su vam bez pitanja uzeli (zaplenili) ruter. Da su bar nekoga pozvali (ili mozda jesu?) i pitali "pa Boga vam poljubim, sta ovo radite?" Tako da, uzmite ruter ako mozete, dogovorite se fino sa njima... ne bih uplitao policiju u sve to... prihvatite "packe" na prckanje bez pitanja i dozvole, a sledeci put razvezite net na ovaj nacin sa pocetka post-a.

Srecno :wave:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Niko nije pominjao nikakvo "prckanje" po njihovim instalacijama, niti da smo mi uzimali net od njih pa delili medju nama, sto je sasvim regularno kod svih provajdera, vec je nama ruter sluzio da se preko wireless-a povezemo na drugu mrezu.

Niko nije pominjao nikakvo "prckanje" po njihovim instalacijama, niti da smo mi uzimali net od njih pa delili medju nama...

Cek sad... pa zar niste ruterom i switch-em spojili (u zajednickim prostorijama) vase kompove sa IKOMovim netom? Znaci, po ovom sad zadnjem post-u, ruter je samo fizicki stajao u njihovim kutijama, bez veze sa njihovim netom? Zasto ste zaboga uopste koristili njihove kutije? :S: Ako vam nije trebao net, mogli ste da se wifi-ujete sa drugom mrezom (iz neke druge zgrade, right?) samo ruterom u zajednickim prostorijama (za sta ste dobili dozvolu od stanara).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Dajte, ljudi, poslusajte Zormanic-a ili batalite ovaj thread. Sto rece Njegos:" Neznate, a nauciti se ne date".

Njegos nije toliko bio nepismen.

Ne znam se pise odvojeno ;)

Vrh Dno