Šta je novo?

IBM T4x serija

dragan-85

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2007
Poena
320
Pozdrav svima...

Zamenio bih moj stari T30 nekom jacom masinom.
Uzeo bih neki T4x, sad me zanima koja je poslednja serija koju je IBM proizvodio?
Pitam jer ne bih da uzimam neki Lenovo :crash: .

Ja imam T43 koji je proizvodio IBM (ako te interesuje nesto vise,dao sam ga ovde u oglase sa kompletnim opisom,pa vidi sta imaju ti modeli) i sasvim sam zadovoljan masinom,a mislim da je to poslednje by IBM,novih verujem da nema mada na Eurolink-ovom sajtu jos uvek prodaju jedan od njih,samo sto je cena oko 1700 eura a to ti se verujem ne isplati,tako da je najbolje da trazis neki polovan,imas ih (mislim na T43) sa razlicitim frekvencijama procesora i rezolucijama ekrana ali su u sustini svi Pentium M Dothan masine sa DDR2 533MHz memorijom i najcesce sa 14.1"TFT-om (ustvari kod nas jos nisam video onaj od 15",ni na oglasima ni kod vlasnika)!
Pozdrav ,)

To je malo"cudna"konstatacija,s obzirom da je cela T serija biser,ali reci da je biser serije podvrsta koja dolazi sa ATI FireGL grafikom je ispravno samo ako je on neki profesionalac koji ne moze da radi bez takve grafike pa da mu treba takav model,koji je kod nas skoro nemoguce naci!!
Pozdrav ,)

ThinkPad T4xp predstavlja vrh T modela ili najbolji T4x koji može da se kupi i ima ih kod nas na tržištu, viđam ih u oglasima.

To je malo"cudna"konstatacija,s obzirom da je cela T serija biser,ali reci da je biser serije podvrsta koja dolazi sa ATI FireGL grafikom je ispravno samo ako je on neki profesionalac koji ne moze da radi bez takve grafike
Pozdrav ,)

Profesionalcu treba mnogo bolja grafika nego sto je ATI Mobility, pa makar bila i FireGL. Ono sto sam mislio pod "biser" je to da podvrsta(ili nadvrsta) "p" ima diskretnu grafiku naspram ostalih sa integrisanim grafikama, sto nikako nije cudno, nego je dobro i pozeljno.
Pozdrav (narocito ljubitelima IBM T-serije)!

Poslednja izmena:
Evo i ja da kazem nesto kao veliki fan T serije i svakako poznavalac desavanja🙂
Za pocetak nekoliko napomena:
Nije moguce egzaktno utvrditi koji je clan T serije poslednji od IBMa. Naime, prvo treba utvrditi koji datum je relevantan a u tom slucaju treba racunati Maj 2005.
S druge strane neki uzimaju kao relevantan podatak cinjenicu da je T43 zadnji model koji je kompletno dizajniran pod okriljem IBMa.
Takodje treba imati na umu da ni jedan model nije celim svojim life spanom samostalno proizvodjen vec da je bilo preklapanja modela.

Sad sto se tice P modela oni imaju sa hardverske strane jednu bitni razliku koji je stvorila i drugu razliku automatski i to je ono sto razdvaja P modele od onih koji to nisu (btw, meni uopste ovo nije bitno kao korisniku ali ima ljudi kojima jeste).
U pitanju je graficki adapter (ovde treba opet imati na umu da je T42 sa dotanom i radeonom 9600 brzi u svakom aspektu od T40P na primer).
Druga stvar koju sam pomenuo je long-reach resenje za hladjenje GPUa.
Ovu seriju su uvek nazivali elitnom ali to je samo zato sto je IBM upravo tako pozicionirao svoj proizvod u glavama potrosaca.
Cela T serija je za mene elitna a P serija se razlikuje samo po grafickom adapteru i produzenoj ruci koja prekriva taj isti graficki adapter tako da sa te strane nema nista elitno sto vec nema u ostalim T racunarima. E da, uz T seriju je uvek dolazilo 3 godine on-site garancije kao i 9 cell baterija kao standardno pakovanje.

Za kraj samo jedan primer, moj T41 2373-9FU koji ima sve karakteristike T41P osim grafike koja je kod mene 9000 a na P je fireGL.(7200 hdd, sxga+.....)

Profesionalcu treba mnogo bolja grafika nego sto je ATI Mobility, pa makar bila i FireGL. Ono sto sam mislio pod "biser" je to da podvrsta(ili nadvrsta) "p" ima diskretnu grafiku naspram ostalih sa integrisanim grafikama, sto nikako nije cudno, nego je dobro i pozeljno.
Pozdrav (narocito ljubitelima IBM T-serije)!

Kako to mislis "ostalih"?
Imas moj T41 sa radeonom 9000 i 32MB
Imas T42 sa 9600 i 64MB.....

ni jedan ni drugi nisu P?! na sta si konkretno mislio?

Poslednja izmena od urednika:
Znas sta sam mislio, ali ajde: ovi sa "p" imaju svi diskretne grafike, a kod ostalih to nije uvek slucaj, neki imaju integrisanu, a neki ne. Hteo sam coveku koji se interesuje za T seriju da skrenem paznju, a i licno ne volim integruse...

Ne, ne znam sta si mislio.
Znam sta si napisao a napisao si da (citiram): "p" ima diskretnu grafiku naspram ostalih sa integrisanim grafikama".
Iz ovoga sledi da ostali koji nisu P nemaju posebne graficke adaptere a to nije tacno i zato sam reagovao.

diskretna grafika 😉

Pozdrav svima
moram malo da se umesam, da ljudi ne steknu pogresno misljenje u vezi "P" serija IBM, a to je da su to NAJBOLJE masine iz klase T40,T41,T42 i T43 i da oni nikako nemaju neku "diskretnu" grafiku, vec graficki adapter koji je potpuno namenjen radu sa ozbiljnim programima (tipa SoftImage, Maya,Avid DS Nitris, CATIA, AutoDesk Revit,Allplan,AutoCAD,Euklid,Landmark,Modo,ProEngineer Wildfire i da ne nabrajam, koga detaljno zanima poslacu mu na e-mail) tj optimizovan je i moze preuzeti na sebe deo posla od CPU-a, da i jos nesto P-serija obicno ima i bolji display od ostalih (14" ima rezoluciju 1440x1050)
Ovo sam napisao ne da ulazim u neku polemiku sa nekim i ne kao procitao sam u nekom casopisu, jer ovo kucam sa X31, a imam i T40P tako da znam sta je IBM
Eto toliko od mene
Pozdrav svima

Jeste ekran veoma bitan ali ekran moze da se bira na bilo kom laptopu iz serije "T". Moj ima sxga+ rezoluciju a nije i serije "P".
Grafika je takodje relativna jer 9600 iz T42 je bolji i brzi od T40P ili isti kao T41P.
9 -cell baterija dolazi po defaultu sa P serijom ali takodje moze da se doda i u z bilo koji drugu varijantu laptopa koji nije P. Opet primer-moj T ima 9-cell bateriju a nije P.
Garancija je takodje flexibilna i moze da se uzme kakva kod hoces sa bilo kojim T racunarom. Primer-moj T41 ima najbolju mogucu garanciju-3 godine on-site repair kao bilo koji P laptop.

Info za poznavaoce-rezolucija je 1400x1050 a ne 1440 x 1050...

poznavaoci, hm 😉

da se malo jos nadovezem u vezi IBM P serije , a to je da je FireGL iz T40p i T41p BRZI od 9600 iz T42 (imao sam i T42 u novom kucistu, ali me nerviralo, vise volim ovo staro tanje kuciste, pa sam ponovo nabavio T40p) a i da , pogresio sam u vezi rezolucije za ekran na T seriji koji nije 1440 vec 1400 (u office-u imam 19" Wide, a na njemu je ta rezolucija pa mali lapsus, izvinite)
Eto toliko od mene
🙂

Oziveo thread. Hvala na pomoci, ali izgleda da se necu jos prebaciti na t4x..

Imam problem sa mojim t30 (2366-83g).
Juce sam primetio da mi je temperatura na procesoru bezobrazno visoka, i da se uopste ne spusta.Ventilator na hladnjaku procesora je otkazao. Nosio bih ga u servis, ali za tako nesto nema vremena posto mi prekosutra dolazi kupac :wall: , tako da cu morati da improvizujem.

Razmisljao sam da stavim obican ventilator sa graficke, jeste da je malo veci ali se uklapa u hladnjak. Jedino ne znam da li je originalni vent. vukao vazduh direktno spolja preko onog malog dovoda sa zadnje strane, ili je vukao malo i iz kucista i time hladio plocu i graficku. Ova druga opcija mi je malo verovatna, ali me buni rupa koja se nalazi ispod vent. kroz koju je mogao da dolazi topao vazduh iz sistema.

Ne znam koliko se moj GPU grejao (mobility 7500 sa 16 mb ram) i da li je onaj hladnjak na procesoru delom hladio i sistem?Pitam zato sto su elise na njemu bile pod pravim uglom, a ne zakosene kao sto je to slucaj sa obicnim vent.

Poslednja izmena:
da se malo jos nadovezem u vezi IBM P serije , a to je da je FireGL iz T40p i T41p BRZI od 9600 iz T42 (imao sam i T42 u novom kucistu, ali me nerviralo, vise volim ovo staro tanje kuciste, pa sam ponovo nabavio T40p) a i da , pogresio sam u vezi rezolucije za ekran na T seriji koji nije 1440 vec 1400 (u office-u imam 19" Wide, a na njemu je ta rezolucija pa mali lapsus, izvinite)
Eto toliko od mene
🙂

Pazi, u T40P je stavljeno RV250 jezgro poznatije kao radeon mobility 9000 FireGL.
U T42 se moze naci RV350 poznatiji kao radeon mobility 9600.
Nema teorije da je prvi adapetr brzi od drugog ni po specifikacijama ni u real world aplikacijama. Provereno.
Toliko od mene.

Pa..ne mogu reci da nisam probao 😀 Znam, znam, krpiti IBM je svetogrdje, ali morao sam. Naravno, improvizacija nije uspela.Nasao sam samo obican gpu fan na 12V (kinez za 200din) i kada sam ga povezao na 5V koliko ima na konektoru za fan...shvatio sam da ce to tesko ici. Pri paljenju se fan okrece,a za to vreme je na displeju FAN ERROR, verovatno zbog toga sto ovaj kinez nema rpm kontrolu. Drzim ESC. zaobidjem to, i kada udjem u win, fan prestane da se vrti. Mada je par puta nastavio da se vrti i u winu.
🙂 poludeo sam. Da je izdrzao jos par dana, otisao bi u tudje ruke..

"Cim resis da prodas IBM-a , on se pokvari. "

Marfijev zakon 😀

U prevodu: ako ne nadjem mali fan na 5v, sa rpm kontrolom, moracu da trazim neki servis.

Nista nisam nasao.

Ima li neko predlog kako ovo da resim, neki dobar servis ili da trazim novi kuler?

Koji servis u BG radi laptopove?

Poslednja izmena od urednika:
Pa..ne mogu reci da nisam probao 😀 Znam, znam, krpiti IBM je svetogrdje, ali morao sam. Naravno, improvizacija nije uspela.Nasao sam samo obican gpu fan na 12V (kinez za 200din) i kada sam ga povezao na 5V koliko ima na konektoru za fan...shvatio sam da ce to tesko ici. Pri paljenju se fan okrece,a za to vreme je na displeju FAN ERROR, verovatno zbog toga sto ovaj kinez nema rpm kontrolu. Drzim ESC. zaobidjem to, i kada udjem u win, fan prestane da se vrti. Mada je par puta nastavio da se vrti i u winu.
🙂 poludeo sam. Da je izdrzao jos par dana, otisao bi u tudje ruke..

"Cim resis da prodas IBM-a , on se pokvari. "

Marfijev zakon 😀

U prevodu: ako ne nadjem mali fan na 5v, sa rpm kontrolom, moracu da trazim neki servis.

prodavati ibm je svetogrdje 😀

S obzirom da su oduvek IBM, a sada 100 % kineski Lenovo laptopovi oduvek bili precenjeni za ono što realno nude, bolja opcija je da umesto ma kakvog T4x modela uzmeš neki od modela Fujitsu Siemens Lifebook S serije. Sklapaju se u Nemačkoj na osnovu japanskih komponenti i to je trenutno najbolji izbor za profesionalni laptop

Treba prvo prodati ovaj T30 :wall: ako ga sredim, a nadam se da hocu, ozbiljno cu razmisliti o kupovini polovnjaka... jer bez garancije popravka je muka.

Poslednja izmena:
S obzirom da su oduvek IBM, a sada 100 % kineski Lenovo laptopovi oduvek bili precenjeni za ono što realno nude, bolja opcija je da umesto ma kakvog T4x modela uzmeš neki od modela Fujitsu Siemens Lifebook S serije. Sklapaju se u Nemačkoj na osnovu japanskih komponenti i to je trenutno najbolji izbor za profesionalni laptop
Ju, pazi sad ovo, sta ce reci Broz (kad se vrati sa basketa)

Ju, pazi sad ovo, sta ce reci Broz (kad se vrati sa basketa)

Da, bas tako, evo vratio sam se sa basketa😀
Pa verovao ili ne, necu reci nista (dupla negacija je divna stvar u srpskom jeziku🙂)

Ostavicu taj post iako nema veze sa temom (mozgom?). Kad god me u`vati neki bedak ja se vratim i procitam taj post i nekako mi lepo, vrati mi se osmeh na lice....

AAAAAAAAAAAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA... Kad sam gledao koji novi lap da kupim,a ono FS Lifebook NIJEDAN sine u nekom normalnom cenovnom rangu,2 kile eura ko od šale,a T serija je duplo kvalitetnija i jos su se mogli uzeti,sa ISTOM ILI SLICNOM konfiguracijom,za manje pare,aj keve ti objasni nam tu matematiku precenjenosti iste konfiguracije u metalnom kucistu koja kosta manje od"Nemecke mekanike od Japanskih delova (verovatno nisi upucen da Japonezi skoro nista ne prave,Taiwan i USA su pojmovi koje moras da naucis napamet u IT-u)"!?
Pozdrav ,)

Problem je privremeno resen tako sto sam ubacio fan sa graficke i prikljucio ga na USB port.Nije najbolje resenje, ali ga drzi na 50c kada je na 790 Mhz. Da napomenem da su mi za ovo u servisima trazili od 1500 do cak 4000 dinara! Problem je sto pri svakom paljenju pisti i izbacuje FAN ERROR, a takvog ga ne mogu prodati :crash:
Sledece nedelje bi trebalo da dodjem do Beograda, pa cu videti sa Smithom za onaj kuler sa T40 ...

Bez obzira na sve,IBM mi je ipak ispred svih :Klanjanje

Nazad
Vrh Dno