Šta je novo?

Gigabyte 7600GS AGP i temperatura

Cvrčak

Slavan
Učlanjen(a)
21.04.2007
Poena
319
Ovako, u pitanju je znači gigabajtova 7600GS na AGP sa pasivnim hlađenjem, nije overklokovana (još ;) ) link
Problem je u njenoj temperaturi, tj sad tokom ovih toplijh dana v-tuner prijavljuje 62 stepena, što se slaže sa metodom "ruka na hladnjak", dok je onaj mali aluminijumski toliko vreo da ne mogu ruku ni sekund da držim na njemu. Sve je proveravano bez opterećenja, idle

svejedno sam planirao da stavim jednu osmicu na nju (ili na bočnu stranu neku 12ticu), ali svejedno, bez obzira na to što je pasivna, ne bi trebala da bude ovoliko topla
PS čini mi se da je još neko imao isti problem ovde, ali nisam uspeo da nađem tu temu..

Tu karticu sam imao, pa ti mogu reci da se bez dodatnog venta greje i to dosta.Da bi spustio temperaturu , skini hladnjak zameni pastu i dodaj ispod ili sa strane jedan ventilator.
Pozdrav

Ventilator ce resiti problem zagrevanja, kao sto si i sam rekao. Svaka pasivna 7600gs se prilicno greje, i to se smatra normalnim ( NVidia je rekla da je do, cini mi se, 105C sve OK ).

Da li mozes da okacis rezultate u 3DMark 03 i 05 ? Zanima me .

Probaj da je klokujes. Mada sam cuo da i nisu nesto raspolozene za overclock, ali nikad se ne zna.

Poslednja izmena:
Imam istu grafiku samo PCI Express...greje se isto kao luda,nije ti to nista alarmantno...
Stavio sam jednu 12-icu sa strane da duva na nju i spustilo je temperaturu za nekih 10-ak stepeni...
Izbegavaj osmice pogotovo ako nemas cime da smanjis broj obrtaja,cuju se dosta...
A osim toga 12-ice hlade bolje na manjem broju obrtaja....

prije par mjeseci sam htio da kupim tako neku graficku dok sam jos uvijek imao socket a koja nije imala PCI-E. Nekoliko likova u servisima mi je reklo da ne uzimam to jer je po njihovoj prici ta kartica napravljena za PCI-E pa je samo zbudzena na AGP i ima jedan chip koji valjda podatke sa magistrale sa jedne i sa druge strane prebacuje na AGP i da je to mnogo losa kombinacija jer se taj chip grije kao nenormalan i da ce mi preko ljeta pomoci samo ako turim klimu pored kucista,a da pri tom o klokovanju ni ne razmisljam
E to je ono sto znam,al ne mora da znaci da je tacno...

prije par mjeseci sam htio da kupim tako neku graficku dok sam jos uvijek imao socket a koja nije imala PCI-E. Nekoliko likova u servisima mi je reklo da ne uzimam to jer je po njihovoj prici ta kartica napravljena za PCI-E pa je samo zbudzena na AGP i ima jedan chip koji valjda podatke sa magistrale sa jedne i sa druge strane prebacuje na AGP i da je to mnogo losa kombinacija jer se taj chip grije kao nenormalan i da ce mi preko ljeta pomoci samo ako turim klimu pored kucista,a da pri tom o klokovanju ni ne razmisljam
E to je ono sto znam,al ne mora da znaci da je tacno...

Ma to su te malo przili :whip: Sada se svaki GPU pravi za PCIe, pa se pomocu HSI cipa podaci prevode na AGP. Da nema ovog cipa, karte za AGP se vise ne bi proizvodile. On se greje, ali to nije preterano veliki problem.

Nego, sta bi sa 3DMarkom ? :mad:

:wave:

@M-tech 3DMark03 kaže 7899, probaću i da je klokujem, ali tek kad zamenim kućište i sredim to sa hlađenjem. I Barton čeka isto to (btw da pitam, iako je offtopic, predlog za neki dobar cooler za socketA koji još uvek može da se kupi?)

Verovatno ću da stavim osmicu, ali na 7V ili 5V i to ispod kartice, imaće bolji efekat nego da duva sa strane, a 12icu nikako ne mogu da zbudžim ispod. Kad zamenim kućište mogao bih da postavim 12icu sa zadnje strane, ispod grafičke, svejedno nemam nikakvu PCI karticu, ali otom potom

@pera_kojot to jeste tačno, ali taj čip bi, ako se ne varam, trebao da bude neka vrsta shift registra, odnosno da prebacuje iz serijske komunikacije u paralelnu i nešto ne verujem da može da greje više od GPU
Inače, uzeo sam baš pasivno hlađenje zato što je to superioran hladnjak u odnosu na onaj mali kod aktivnog, pa je sigurno da će ovakva sa ventilatorom da hladi bolje od fabričke sa aktivnim..

Ta karta bez vmod-a moze malo preko 10000 u 3DMark03 i oko 4500 u 3DMark05( naravno klokovana).Klokuje se bez moda max GPU-480 a MEM-945mhz , stim ako odradis vmod za GPU mozes ici i preko 600mhz za GPU sto je za ovu kartu solidan pomak .Pozdrav

evo sad sam je stavio na 440/880 i dobio sam 8351, uz temperaturu od 75, doduše sad je ipak bio pljusak tako da je i sobna temperatura znatno niža.
Ok onda lepo čekam bolje hlađenje pa da iskoristimo ovu karticu do kraja :D

Da li hladnjak direktno dodiruje ( hladi ) i memorijske cipove, ili je kao kod 1600pro serije ( gde izmedju hladnjaka i memorije postoji neko s**nje )?

@Kurta
Mozda moze preko 10000, ali to vec malo zavisi i od ostatka konfiguracije.

Poslednja izmena:
OC-uj malo tog Bartona ,zategni malo memoriju i stavi GPU- 470 a MEM- 950mhz( 475).Provrti 3DMark03 posto nemas 05.

Sto se tice tog pasivnog hladnjaka on ne dodiruje memoriju i postoji mali zazor izmedju memorije i hladnjaka, ali sam hladnjak ako se skida ima mogucnost da se stavi malo nize ( par mm ) tako ako se skine "zvakica" sa GPU-a i stavi pasta na isti i na memoriju , on (hladnjak ) odlicno naleze na istu, i sa jednim ventilatorom mozes onda dosta oboriti temperaturu.
Pozdrav

OC-uj malo tog Bartona
Imaš neki predlog za bolji hladnjak, gledao sam po nekim prodavnicama i imaju samo neke smejurije za socketA, ili nemaju ništa. Ako znaš gde ima, PP.

Sto se tice tog pasivnog hladnjaka on ne dodiruje memoriju i postoji mali zazor izmedju memorije i hladnjaka
I učinilo mi se da je tako, ali nisam bio siguran pošto se baš i ne vidi dok je hladnjak na mestu.

ako se skine "zvakica" sa GPU-a i stavi pasta na isti i na memoriju , on (hladnjak ) odlicno naleze na istu
Znači memorija i GPU su iste visine, ali je hladnjak podignut zbog žvake? Glupo su to odradili..
BTW da li se time gubi garancija? Ne verujem da će da primete išta od toga, ipak bi morali i oni da skidaju hladnjak da bi videli da nema žvake.

Sta bi bio bolji izbor: ovaj Gigabyte, ili Asus 7600gs/silent ?

@Cvrčak
Za hladnjak pogledaj na PC berzi.

Mislim da je Gigabyte 7600gs bolji izbor od Asus-a.Asus cesto zna da stavi sporiju memoriju i tako osakati karticu a sa druge strane ima i vrhunske kartice, ali ako se pravi poredjenje izmedju ove dve definitivno gigabyte.

Imaš neki predlog za bolji hladnjak, gledao sam po nekim prodavnicama i imaju samo neke smejurije za socketA, ili nemaju ništa. Ako znaš gde ima, PP.

I učinilo mi se da je tako, ali nisam bio siguran pošto se baš i ne vidi dok je hladnjak na mestu.

Znači memorija i GPU su iste visine, ali je hladnjak podignut zbog žvake? Glupo su to odradili..
BTW da li se time gubi garancija? Ne verujem da će da primete išta od toga, ipak bi morali i oni da skidaju hladnjak da bi videli da nema žvake.

Ja sam imao taj Gigabyte. Za tu cifru odlična karta. Plus što je referentni PCB tako da možeš da nakačiš bilo kojeg Zalmana ili nešto drugo. Greota je ostaviti taj pasivni cooler. Nadam se da si skinuo onu odvratnu žutu žvaku koja treba da glumi pastu. Ako se odlučiš na promenu coolera javi se.

Za socket A ti je najbolje da uzmeš polovan Spire WhisperRock IV. Ima ih po oglasima ali budi strpljiv. Ima daleko boljih rešenja ali ovo je odličan odnos cena/kvalitet.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno