Šta je novo?

Gde nestadose bit-i?

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Poz!

Imam pitanje i voleo bih odgovor.

Pitanje glasi, zasto su u prodaji, masovno, 128bitne kartice, i ljudi ih kupuju samo tako... Nije bitno da li je 128bitna ili 256bitna samo daj megabajta. 😛

A meni nista nije jasno. Zar ne bi trebalo da su ove 256bitne bolje i kako da one nisu zazivele? Koliko se secam to je pocelo kod serije 5xxx nVidia i 96xx Ati. Zbunjen sam....

nema ti tu neke preterane mudrosti...SVE kartice iz "narodne" klase su 128-bitne.Zato ih narod najvise i kupuje, jer su jeftinije, tj u nizoj i srednjoj cenovnoj klasi.Naravno postoje i izuzeci.Imaju da se kupe i nove 64-bitne kartice.Svega ima.
E sad, nisi bas postavio pitanje kako treba.256-bitne kartice su zazivele samo tako... 😉 ima ih 'de oces, samo treba da trazis model...dakle na primer, od 6800/7800/7900 modeli kod NVidije, pa navise...
Sad imas i 384-bitne... (8800 serija)...i 512-bitne (ati HD 2900XT valjda).
I naravno da je to bolje!! Bolje imati vise "bita" na kartici nego MB graf. memorije...
Daklem, samo treba da znas sta da trazis...sve imade 🙂

Poslednja izmena:
@sirNemanjapro: PoZ i tebi 😀
@Perpetual: Mrzi me da kucam bas u detalje, ali nije problem da ukratko objasnim: Kartica koja ima "siru" magistralu je u startu BRZA, jer njen GPU moze brze da komunicira sa memorijom.
Dakle, osnovna razlika je u brzini.Dzaba kartici 512 VRam-a kad ne moze da ga iskoristi kako treba, tj javlja se usko grlo.Pogotovo sto se na jeftinije modele stavlja DDR2 memorija, pa se i to odrazi na performanse.
Najzad, da zakljucim: Najbolje resenje u nizoj-srednjoj klasi kartica (koje su najvazniji segment na trzistu) je 128 bit i DDR3. Ako moze da se uklopi u budzet, onda bi najbolje bilo naci 256bita i DDR3 karticu.To sad nije tesko, jer izbor u toj klasi je poveliki.Sve jace od toga ide u cenovno jacu kategoriju, ali naravno i brze je... 😛
To vam je to 😛

Poslednja izmena:
A koju karticu bi ti izdvojio kao reper te serije. Tipa neki Gainward ili mozda neku MSI...
Konkretno:

Koji model i marku graficke kartice bi predlozio, da je 256bitna i 256mb rama ( ili vise ) do 150 eura?
Navedi par modela.

@sirNemanjapro: PoZ i tebi 😀
@Perpetual: Mrzi me da kucam bas u detalje, ali nije problem da ukratko objasnim: Kartica koja ima "siru" magistralu je u startu BRZA, jer njen GPU moze brze da komunicira sa memorijom.
Dakle, osnovna razlika je u brzini.Dzaba kartici 512 VRam-a kad ne moze da ga iskoristi kako treba, tj javlja se usko grlo.Pogotovo sto se na jeftinije modele stavlja DDR2 memorija, pa se i to odrazi na performanse.
Najzad, da zakljucim: Najbolje resenje u nizoj-srednjoj klasi kartica (koje su najvazniji segment na trzistu) je 128 bit i DDR3. Ako moze da se uklopi u budzet, onda bi najbolje bilo naci 256bita i DDR3 karticu.To sad nije tesko, jer izbor u toj klasi je poveliki.Sve jace od toga ide u cenovno jacu kategoriju, ali naravno i brze je... 😛
To vam je to 😛

e to je pravi odgovor..sad sam happy neko vreme mja radi na 128 bit-a 🙂 hehehe...

@sirNemanjapro:
Imas dole u "sta da kupim" kilometarske rasprave i tonu predloga...tako da ako planiras nesto da kupujes, obavezno procitaj tredove u toj sobi.
E sad, ja bih predlozio XFX 7900GS koji taman kosta do 150 evra.Fabricki je klokovan i vrlo dobra je kartica... (ili pak taj X1950pro, mada za njega nisam siguran koliko kosta, al kad covek lepo kaze...)
Gainward bi bio svakako drugi izbor.Takodje 7900GS...
@Perpetual:
Tu si imao srece, da tako kazem....5200 kartice su bile veoma ceste u 64-bit verziji i to je bilo bas dno-dna...mada *** i taj 5200 koji ti imas je stvarno los...al je uvek bolje gledati pozitivnu stranu.To poshtujem. 😀

Poslednja izmena:
nema ti tu neke preterane mudrosti...SVE kartice iz "narodne" klase su 128-bitne.Zato ih narod najvise i kupuje, jer su jeftinije, tj u nizoj i srednjoj cenovnoj klasi.Naravno postoje i izuzeci.Imaju da se kupe i nove 64-bitne kartice.Svega ima.
E sad, nisi bas postavio pitanje kako treba.256-bitne kartice su zazivele samo tako... 😉 ima ih 'de oces, samo treba da trazis model...dakle na primer, od 6800/7800/7900 modeli kod NVidije, pa navise...
Sad imas i 384-bitne... (8800 serija)...i 512-bitne (ati HD 2900XT valjda).
I naravno da je to bolje!! Bolje imati vise "bita" na kartici nego MB graf. memorije...
Daklem, samo treba da znas sta da trazis...sve imade 🙂
imash i 320-bitne (8800GTS)...😛

a sramota je sto je 8600 128bit 🙂
Ljudi lako pomesaju bit i megabajt.
Cak znam neke ljude (laike) koji snagu graficke mere kolicinom memorije (tj graficke se dele na one sa 64, 128, 256...)
Njima je isto neki 9550 sa 256MB i ne znam neki X1950 sa 256MB...

to su oni koji se nerazumeju ima tekvih ohoj trazi kartu bitno da ima 256 mb jer on ima neku sa 128 ili 64 mozda i 32 mb e sad cuo da su te dobre pa daj sta das potrosim pola sata objasnjavajuci mu razlike i da jedan 7300gt sa 128mb ddr3 oduva svaki 7300 gs sa 256
u svakom slucaju sto vise bita to bolje i naravno sto brza mem.

Jos jedna zrtva propagande "zelenih" 😀

Samo cu reci:

nVidia the way it's meant to be played!

:wave:

2000804708664355759_rs.jpg

:wave:

Hahaha...dobar reply. Inače ATI1950Pro zaista jeste "brži" od 7900GS, ali je i skuplji od tih 150€ 😉
Pozdrav. :wave:

mnogi ljudi(koji se slabo razumeju) grese kad kazu:"koliko kartica ima bita?"
umesto da kazu:"kolika je sirina magistrale?".:smash: :d

nije sija nego je vrat pa zna se na sta se misli

@nex999
znam ja da je ova kartica neopisivi krs..ali isto tako znam da nemam kesa za drugu i ako mi ova crkne moci cu da glancam monitor... 🙁 jer drugo necu moci nista da radim na kompu 🙂
doduse sada treba da stavim a7n266, i ima itegrisanu grafiku koja krade ram tako da heheh ako mi crkne jedan krs imam drugi krs ..smrc...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno