Šta je novo?

Nece da se formatira particija!!

alexxxa

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2006
Poena
304
Imam dve particije.
Na jednoj (c: ) je stari windows 2000 a na drugoj XP-SP2.
Sve sa c: particije vise nije potrebno. Usao sam u XP (ciji je sistem na d: particiji)
i pokusao da lepo izaberem desni klik,format c,medjutim izadje poruka:
"Windows was unable to format drive" ili nesto slicno vise se ne secam.
(probao sam i u fat32 i u ntfc)
Zasto nece da se izvrsi kada je nekada na starom kompu ovakva varijanta radila??
Sta sam predvideo?? MOzda sam nesto nesvesno disejbovao??

Poslednja izmena:
Koju si particiju prvo napravio, odnosno, koji si sistem prvo instalirao?
Verovatno 2000?

Pa vidis, Xp ti je sada na logical drajvu na extended particiji, a C disk je primarna particija.
D disk ti sada zavisi od C diska.

Uf!!
Sta sad?? Kako ovo resiti??

Jel jedini nacin sve da formatiram pa da dignem nov XP??

Naravno da reinstall nije jedini nacin, ali je totalno bezveze da imas instaliran samo 1 OS a da on bude na (fizicki) drugoj (sporijoj) particiji... Ja bih sve lepo reinstalirao.

S obzirom da sam navikao da xp vec par godina radi sa d particije nije mi problem sto je ona sekundarna.

@deka
Ajde ti meni reci kakav je taj drugi nacin!!

Problem je sto XP ima svoj deo i na C: particiji....

Pokreni ga ( XP ) vidi sta je njegovo na C: a ostalo brisi. OBRATI PAZNJU NA BOOT.INI

....jos kad bi znao kako da vidim sta je XP-ovo na C:. Malo mi pojasni zivota ti kako ovo da vidim!!

Kad vec saznam sta je od XP-a,jel ovo ostalo da brisem na klasican desni klik+delete??

Proveri Documents and Settings,Program Files.... i nemoj zaboraviti boot.ini

Ako imas Hiren´s Boot CD ili neki slican CD onda mozes da se "igras"... Mozes da formatiras C:
ali zbog XP-a pazi sta radis

Da, klasicno desnim klikom. ALI, nemoj sam ako nisi siguran sta treba brisati!!!

Malo sam pokusao da prokljuvim al ne vredi. Ne mogu nikako da skontam/budem siguran koji fajlovi na c: drive-u su u stvari "vlasnistvo" win XP sistema i zasto uopste tamo treba da bude bilo cega osim ajde neceg vezanog za butovanje??!! Boot.ini imam u vidu i to je ok.

Ako ne postoji neki lak nacin (razlicit od nagadjanja i iskustva kog nemam) da saznam sta xp koristi sa c drive-a nista od ovog poduhvata nema.

Da se razumemo: Da nisi mislio slucajno-da li sam nesto (neki program!) naknadno instalirao na/iz XP-a pa ga smestio na c: particiju pa mi s toga skreces paznju da slucajno ne obrisem takav neki program. Napominjem da je svaki program instaliran naknadno na neki od sistema skladisten naravno na particiju onog sistema iz kog je instaliran-kao i svi njegovi folderi za save-ove i sl.
Zapravo nevidim da je drugacije i moglo.

Ako nije o ovom rec nego o tome da prilikom instalacije XP-a neki sistemski file-ovi samog XP-a odu na c: e onda ja tu nista ne mogu bez nekog softvera koji ce da mi kaze sta da postedim!

Poslednja izmena:
Malo sam pokusao da prokljuvim al ne vredi. Ne mogu nikako da skontam/budem siguran koji fajlovi na c: drive-u su u stvari "vlasnistvo" win XP sistema i zasto uopste tamo treba da bude bilo cega osim ajde neceg vezanog za butovanje??!! Boot.ini imam u vidu i to je ok.

Moj predlog:

Sacuvaj sve podatke na drugi HDD, obrisi obe particije, napravi nove,pa instaliraj XP (na C disk). Primetices da je i boot brzi 🙂
Mozda nije najelegantnije resenje, ali je najsigurnije. Izgubices mozda sat-dva vremena, ali ces ustedeti mnogo zivaca.

Pokušaj da promeniš tu logičku D particiju u primarnu, aktivnu, onda, možda, ne bi trebalo da bude problema
Mislim da Windows ne traži da bude na C particiji, već na primarnoj, aktivnoj

Uzmi lepo i formatiraj obe particije,nemoj da te mrzi. Cim ne zelish vishe 2000 znaci da ti je dovoljan samo XP i uzmi njega i lepo ga stavi na primarnu C particiju i uzivaj,ovako cesh se samo izmuciti a komp nece raditi najbolje... Pozz

Najjednostavnije resenje je najbolje resenje.

Pokušaj da promeniš tu logičku D particiju u primarnu, aktivnu, onda, možda, ne bi trebalo da bude problema
Mislim da Windows ne traži da bude na C particiji, već na primarnoj, aktivnoj

Nema sta Windows da trazi da bude na aktivnoj/primarnoj, vec boot loader mora da je na primarnoj/aktivnoj, a W$ moze da bude na bilo kojoj particiji.
Sa ostatkom price se slazem i jos samo obavezno prekopiraj boot.ini na D i sredi ga (izbaci liniju za Win2000) i to bi trebalo da je to.

Poslednja izmena:
Imao sam isti slucaj :
2000 na C, i XP na D. Obe particije su bile primarne.
U tom slucaju je bilo dovoljno da iz XP editujem boot.ini, tj, obrisao sam red sa 2000, a zatim bez problema formatirao C particiju. Instalirao sam na C novi XP, a iz XP na D iskoristio sta mi je trebalo za XP na C pa onda formatirao D.
E sad, nadao sam se da ce to biti brzo i jednostavno....a ispostavilo se da bi bilo mnogo jednostavnije, lakse i na kraju funkcionalnije da sam obrisao sve lepo, kreirao nove particije i napravio cistu instalaciju.
Prema tome, mozes pokusati sa edit boot.ini, ali moja preporuka je obrises sve i stavis novi cist OS na C.

Poslednja izmena:
E sad, nadao sam se da ce to biti brzo i jednostavno....a ispostavilo se da bi bilo mnogo jednostavnije, lakse i na kraju funkcionalnije da sam obrisao sve lepo, kreirao nove particije i napravio cistu instalaciju.

Kao sto sam rekao , keep it simple 🙂

Nema sta Windows da trazi da bude na aktivnoj/primarnoj, vec boot loader mora da je na primarnoj/aktivnoj, a W$ moze da bude na bilo kojoj particiji.
Sa ostatkom price se slazem i jos samo obavezno prekopiraj boot.ini na D i sredi ga (izbaci liniju za Win2000) i to bi trebalo da je to.

Ajde ovako od pocetka: Kako da odredim koja particija da bude primarna.

U control panel/system prop/startup and recovery settings sam stavio da je xp default os,
iskljucio sam vreme za boot pitanje usao u edit i iz boot file-a.........................:

[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

..........izbrisao poslednji red,restartovao,sistem se automatski podigao u xp,tada sam probao ponovno formatiranje i isto dobih.
Jedino nisam prekopirao boot.ini sa gore navedenim tekstom na D: particiju jer sad search-om ne mogu da nadjem gde se u orginalu nalazi taj boot.ini file. Nalazim ga samo preko control panel-a nikako nemogu da nadjjem gde je na hard disku.Jedino sto mogu je da udjem u njega sa cp-a udjem u edit opciju i odatle ga snimim(save as) na D: particiju. Jos nesto,gde da ga snimim na D particiju tako da bude funkcionalan??

Hocu prvo ovako da pokusam pa ako ne uspem idem na klasicno/elegantno resenje.

Poslednja izmena:
Imao sam isti slucaj :
2000 na C, i XP na D. Obe particije su bile primarne.
U tom slucaju je bilo dovoljno da iz XP editujem boot.ini, tj, obrisao sam red sa 2000, a zatim bez problema formatirao C particiju. Instalirao sam na C novi XP, a iz XP na D iskoristio sta mi je trebalo za XP na C pa onda formatirao D.
Prema tome, mozes pokusati sa edit boot.ini, ali moja preporuka je obrises sve i stavis novi cist OS na C.

Kako si stavio da ti obe particije budu primarne. Jel moze nekako da se odredi:
To valjda nije nesto sto ide kada se particije kreiraju na pocetku,ja se nadam?

Nazalost, upravo tako....na pocetku, jer sam planirao dva OS i kreirao dve primarne particije.

Ako ti ono sa editovanjem boot.ini nije uspelo-pomoglo, onda mislim da ti ipak predstoji rad od pocetka.

Nazad
Vrh Dno