Šta je novo?

Overklokovani E4300 i temperatura

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,265
Dakle, ovako.
U pitanju je OC E4300 koga sam, bez podizanja napona, digao na 3 GHz (333x9). Na procesor je stavljen Zalman CNPS 7700 C, sa Zalman STG-1 termalnom pastom. Temperatura u idle-u je oko 50 stepeni po jezgru, pri čemu je ventilator na Zalman-u na minimumu (zbog buke). Imam još i jednu dvanaesticu koja izbacuje vazduh (Coolermaster Ultra Silent), a koja je takođe na minimumu. U full load-u temperatura ide do 80 stepeni po jezgru.
Da li je ovo prihvatljivo, s obzirom na stanje, a ako nije može li neki savet kako da smanjim temperature, ali nikako ne i na uštrb decibela.
Hvala.

Spusti napon, spusti fsb, kupi bolji kuler, ispoliraj kuler i cpu, ako vec nisi stavi AS5 pastu.

@astan
Da li si citao uopste prvi post pre nego sto si postovao??

@RingeRaja
Stavi tog Zalmana na veci broj obrtaja slobodno, jako je tih, cak i kad radi na 12V. Inace su ti temperature prilicno visoke. Moj 4300 sa box coolerom pod opterecenjem je oko 50, inace u idle 30-35 (sto mi je jaaaaako cudna vrednost za C2D) na default naponima.

@astan
Naravno da sam citao! Savetujes mu da ispolira Zalmana?! Jesi li video nekada zavrsnu obradu na Zalman kulerima, pogotovo deo koji naleze na sam procesor? Jesi li cuo razliku u kolicini buke izmedju 7v i 12v?

@RingeRaja
Nemoze da bude i tiho i 'ladno. Zalman kuleri su poznati po tome sto su vrlo tihi, ne i kao vrhunski kuleri (najbolje hladjenje tj. najmanje temperature).

Smanjenje temperatura mozes postici povecanjem protoka vazduha kroz sam kuler (Zalman) ili povecavanjem protoka vazduha u samom kucistu a to postizes povecanjem broja obrtaja ili dodavanjem ventilatora u kuciste. Eventualno da koristis "SpeedStep" tehnologiju koja ti smanjuje napon i brzinu procesora kada procesor nije pod opterecenjem (ako maticna podrzava)

Dakle, ovako.
U pitanju je OC E4300 koga sam, bez podizanja napona, digao na 3 GHz (333x9). Na procesor je stavljen Zalman CNPS 7700 C, sa Zalman STG-1 termalnom pastom. Temperatura u idle-u je oko 50 stepeni po jezgru, pri čemu je ventilator na Zalman-u na minimumu (zbog buke). Imam još i jednu dvanaesticu koja izbacuje vazduh (Coolermaster Ultra Silent), a koja je takođe na minimumu. U full load-u temperatura ide do 80 stepeni po jezgru.
Da li je ovo prihvatljivo, s obzirom na stanje, a ako nije može li neki savet kako da smanjim temperature, ali nikako ne i na uštrb decibela.
Hvala.

Nesto mi nije jasno! Mislio sam da se temperatura proc. ne povecava kod OC, sve dok mu se ne podigne napon. Cini mi se da su ove temperature malo povece, s obzirom na OC bez dizanja napona ili gresim....

@astan
Naravno da sam citao! Savetujes mu da ispolira Zalmana?! Jesi li video nekada zavrsnu obradu na Zalman kulerima, pogotovo deo koji naleze na sam procesor? Jesi li cuo razliku u kolicini buke izmedju 7v i 12v?

Ne samo da nisi procitao prvi post nego ocigledno nisi procitao ni drugi. Obrati paznju na redosled akcija koje sam mu preporucio i videces da pre poliranja stoji savet da kupi bolji kuler a tek onda ako treba taj bolji kuler da polira nek ga polira (stavarno ne znam gde si ti video da sam mu savetovao da polira zalmana). Naravno da sam cuo razliku izmedju 7V i 12V ali je to totalno nebitno u ovoj prici posto se ne radi o meni nego o RingeRaja koji je napisao da je stavio zalmana na minimum broja obrtaja zbog buke i da hoce da smanji buku ali nikako na ustrb decibela (da ne citiram ponovo posto ocigledno ne citas). Mogao je i sam (bez tvog genijalnog saveta) da poveca broj obrtaja na kuleru i da tako smanji temperaturu ali onda ne bi bilo uopste ni potrebe za ovom temom. Zar poenta ovog foruma nije da svojim predlozima pomognemo coveku, svako napise ono sto misli pa neka onda on sam odluci sta ce i kako ce, stvarno ne vidim svrhu u prepucavanju i komentarisanju na taj nacin (mislim na direktno obracanje nekom tim uvredljivim tonom "Da li si citao uopste prvi post pre nego sto si postovao??") tudjih predloga. Over and out.

ja imam isti procesor, isti kuler, teram ga 340 x 9 sa minimalnom brzinom ventilatora. Temperatura je oko 37 stepeni idle, i napon je dignut na 1.350 vcore. Cudno mi to kod tebe. Koja je ploca u pitanju? Ja imam Asus P5B deluxe

Falcon je napisao(la):
Moj 4300 sa box coolerom pod opterecenjem je oko 50, inace u idle 30-35 (sto mi je jaaaaako cudna vrednost za C2D) na default naponima.
Meni sa Hyper TX sa undervoltom na 1.21875 V @ 2.4 GHz nije takva temperatura..... Mislim da imash pogresno ocitavanje temperature... Meni je idle 38-39 C a full load danju kad mi je u sobi 27-28 C ide do 55 C ( shot je radjen danju kad nije bilo puno toplo )

Pogledaj razliku Core Temp 0.94 vs 0.95

@ RingeRaja
Kao shto astan kaze spusti napon na procesoru i spusti FSB na 300 i imash 2.7 GHz sa undervoltom procesora....
Po meni je puno i 70 C u full load a ne 80 C....

Poslednja izmena:
Pazi, koliko vidim imaš pun đavo hardova i dvdova, a to sve greje. Meni je idle u zatvorenom kućištu maltene isti na 1.8GHz @ 1.22V i 3.0GHz @ 1.34V. A odkad sam glupavi makstor stavio ispred 8ce koja pokušava da uduva malo vrelog letnjeg vazduha unutra, temp su mi skočile za 4 stepena.

Ajde da ne otvaram novu temu, nego da pitam ovde pa ako neko vidi...

Kako ohladiti hardove, bez da ošine cena po ušima, par onih CM fiokica sa hlađenjem je 60tak evra, a ljudi kažu da su šit. Čime, kako?

I one stranice za kućišta sa 4 slota za 12tice, kupuju se/ prave se?

Pa najbolje je da imas neko kvalitetno kuciste sa mogucnoscu ugradjivanja bar jedne 12-ce koja duva preko hardova ili bar 2 92-jke... sad ako nista od toga nemas glupo je kupovati onaj vent koji se srafi ispod hard-a(kod elektronike) posto mulja samo topao vazduh ali ako je to jedino resenje bolje i tako nego bez icega... Inace cena u jednoj firmi iza novog merkatora je par stotina dinara sto je ponovo manje nego da das 10+ evra za kvalitetnu besumnu sa dobrim protokom 12-cu. One stranice se obicno isporucuju sa serverskim kucistima... Kako god okrenes d*pe ti je odpozadi 😀😀 poz

Ha, dao sam 5.5kDin za ovo kuciste tako da sad nemam 100nak evara za neko vece, a ovde imam sam
o 1x8 napred i 1x12 nazad i 12 na napajanju. Na stranici imam mesto za onu odvodnu cev 🙂 ili jednu osmicu, ali posto je TX prilicno visok sumnjam da ce stati.

Nazad
Vrh Dno