Šta je novo?

Zvanicna Vista x64 tema

studiovpc

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
650
Posto nema nigde zvnacina tema za Vistu x64 na forumu da napravim jednu gde bi iznosili svi svoja iskustva i zapazanja sa ovom verzijom novog OS-a. Vec sam postovao negde na forumu o problemu sa 4 GB rama, i kako ga resiti ali evo stavicu opet. Ko ima 4 GB rama procedura da win vidi svih 4 Gb rama je sledeca:
1. Staviti samo 2 GB rama u masini i instalirati vistu
2. po zavrsetku instalacije kad se ucita os, stavite microsoftov hotfix 929777 koji omogucuje sistemu da korektno vidi svih 4gb sistemske memorije a i vise, navodono je ovo trebalo da bude implementirano u samom OS-u ali eto svi znamo kako msft gresi.
3. Vratiti dodatnih 2GB rama i sistem ce posle lepo videti svih 4GB

Zapazio sam i jos jednu stvar u visti x64 a to je da su USER folderi (documents, pictures i sve ostale u folderu user) iste boje kao ostali folderi tj klasicno zuti, nisu onako plavkasti kao folderi u 32bit verziji, tako je bar kod mene. Zatim odmah nakon instalacije u start meniju mi nije bio Media Player nego kad sam ga rucno nasao i startovao tek onda se pojavio u listi u start meniju, za razliku od 32bit verzije naravno. Winamp takodje pravi dosta problema, skoro svaki drugi put prijavljuje script error pri zatvaranju. Toliko od mene, ako otkrijem jos nesto javicu.

A sad neko drugi nek nastavi :type:

evo da dodam da je moguce instalirati unsigned tj non whql drivere, posto je bilo reci da nije moguce

Vec sam postovao negde na forumu o problemu sa 4 GB rama, i kako ga resiti ali evo stavicu opet. Ko ima 4 GB rama procedura da win vidi svih 4 Gb rama je sledeca

Nisam imao nikakvih problema sa Vistom x64 i 4GB rama, ubodem sve module odjednom, namestim bios, instaliram Vistu x64 i sve je u najboljem redu tj. Vista vidi sva 4 GB.

e pa negde ne vidi i resenje je ovo sto sam naveo, one komande sa PAE extension ne funkcionisu tako da je resenje bilo samo 929777

pa da kao sto voodoo rece to bi bila jedna od razlika, glavna razlika je u tome sto vista x64 iskoriscava procesor u potpunosti za razliku od x86 verzije tj njegove mogucnosti, naravno i podrska za vise od 4Gb rama tj ide do preko 128GB), zasto kupujemo x64 procesore kad ih ne koristimo kako treba? meni je malo banalan potez msft-a sto je izdao i 32bit vistu ako treba da se napreduje ka x64 programima?

pa da kao sto voodoo rece to bi bila jedna od razlika, glavna razlika je u tome sto vista x64 iskoriscava procesor u potpunosti za razliku od x86 verzije tj njegove mogucnosti, naravno i podrska za vise od 4Gb rama tj ide do preko 128GB), zasto kupujemo x64 procesore kad ih ne koristimo kako treba? meni je malo banalan potez msft-a sto je izdao i 32bit vistu ako treba da se napreduje ka x64 programima?

Pa bas zbog toga i pitam, nije mi jasno zasto su izdali 32x verziju kada malo koji racunar danas koristi takav model procesora (ako i koristi sumljam da ce mu poterati vistu jer su verovatno i ostale komponete slabe...:crash: )

Pa tranzicija na x64 jos uvek traje... U prevodu, jos uvek postoji solidna populacija ljudi koja vozi 32-bitne masine. E sad, kolika je to populacija? Taman tolika, po proceni M$, da se isplati izbacicti na trziste 32-bitnu Vistu...
Kao sto vidis, nije sve u ljubavi ima nesto i u $$$$$ :-devil-:

Poslednja izmena:
Ja koliko znam, trenutno vise ljudi na trzistu poseduje 32-bitne procesore neko 64-bitne...
Naravno, shodno tome da novi procesori imaju 64-bitne instrukcije, ta tranzicija bi realno trebala da traje oko 2,3 godine, i tek tada ce 64-bita biti tu negde u valjanoj upotrebi...

Naravno podrazumeva se i da proizvodjaci software-a isprate trend pa prekompajliraju sve na 64-bita, sto nije bas lagan proces...

Zato i Vista jeste poslednji OS koji izlazi (i) u 32bit verziji, za Viennom bice x64.

pa koliko ja vodim neku evidenciju 64bit procesori su na trzistu vec skoro 2 i po godine tako da bi tranzicija na x64 os vec sad trebala da bude, razumem ja msft da je zeljan za pare pa izbacio i 32bit vistu ali se iskreno nadam da ce u narednih godinu dana sve vise i vise da se prelazi na x64 sisteme

Nazad
Vrh Dno