Šta je novo?

Kuler za barton 2500MHz

punished

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
301
Ljudi pomagajte, treba mi dobar kuler za burton 2500MHz a da cena ne ide preko 3000din, sada mi se CPU greje do 73 stepena!!

Ako nadjes Spire Whisper Rock IV odlicno ce ti zavrsiti stvar.

Poslednja izmena:
Da potvrdim....
WR IV je izvrstan AlCu cooler ( do pre neki dan mi je bio u mashini) T'Bred [email protected] Ghz nije isa preko 46C
Ima kod mene 1kom Whisper Rock IV viska - na prodaju, pa ako te interesuje javi na pm

Ja imam stock Bartona 2500+, od kako mi je crkla prva ploca, kod Whisper Rock-a IV je promenjena "pasta", tj. sada je stavljena pasta umesto zvake koja je dosla uz cooler. Pre, sa zvakom temperatura mi je bila oko 43-44C u leru i oko 52C pri max opterecenjem, sada sa obicnom pastom u najboljem slucaj u leru bude od 34 do 35C a pri loadu temperatura se penje do raspona od 46 do 48C, ne secam se da je do sada prebacila 50C.

Da li je moguce da je fabricka zvaka totalno ****** naspram najobicnije paste?

Nema šanse da će mu WR4 završiti posao!!! Taj kuler nije ništa efikasniji od box verzija kulera sa bakarnim dnom (samo je tiši). Probano na većem broju konfiguracija (tj. kulera).

@Punished
Vidi kakva ti je pasta i kako ti naleže postojeći kuler.
Koju ploču imaš? Koliki ti je napon na procesoru?

?

Nema šanse da će mu WR4 završiti posao!!! Taj kuler nije ništa efikasniji od box verzija kulera sa bakarnim dnom (samo je tiši). Probano na većem broju konfiguracija (tj. kulera).

@Punished
Vidi kakva ti je pasta i kako ti naleže postojeći kuler.
Koju ploču imaš? Koliki ti je napon na procesoru?

Mali Radojice, kad vec nesto lupis onda bar nemoj ubedjivati ljude u to. WR4 je odlican cooler (proguglaj malo pa pogledaj iskustva drugih, a mi koji smo ga koristili znamo o cemu je rec), i WR4 se nemoze ni pocemu porediti sa box coolerom:zgran: tako da je svaka dalja rasprava na tu temu bespredmetna.

WR4 svakako nije za poređenje sa box coolerom.
Nezavisno od prethodne konstatacije, smatram sa bi pri izboru kulera obavezno trebalo uzeti u obzir i kako je provetreno kućište.
Na osnovu višekratnih iskustava sa TT (možda pogrešno) zaključio sam da generalno kuleri zasnovani na kombinaciji bakar/aluminijum daju adekvatan rezultat samo ukoliko je i kućište dobro provetreno ,upravo zbog različitih termalnih svojstava metala od kojih su sačinjeni.U zatvorenim kućištima bez odgovarajućeg protoka vazduha ne samo da ovakvi kuleri nisu efikasniji već njihov učinak može biti i osetno lošiji od pristojnih kulera koji su napravljeni samo od bakra ili samo od aluminimuma.

@Dark Angel
1) Ne bih sada o kulturi komunikacije, to je tvoj problem.
2) Nudim opkladu: da stavimo na istoj konfi box i WR4, naravno oba čista i propisno montirana, sa istom pastom. Neka komp bude uključen 5 min., sa otvorenom bios - skrinom. Ako razlika bude više od 5 stepeni u korist WR4, ja tebi 100e. U protivnom - ti meni. OK?
3) Da bi se oborila temperatura procesora sa propisno montiranim i očišćenim box kulerom sa 73 na 55 stepeni nije dovoljan ni TT11, a kamoli WR4.
4) Dosad sam montirao (probao) 100-tinak kulera za SoA
5) Pokvarih ti posao:p

@punished
3000 din. ti ne vredi procesor, a kamoli da bacaš pare za kuler. Imaš nove Cooler Mastere za 5e, pogledaj malo po netu. Sve mi to nešto miriše na loše naleganje, zapečenu pastu ili prljav kuler, a možda i na Gigabyte-ovu ploču...

Poslednja izmena:
neznam o cemu ti pricas.
ja sam svoj WR prodao istog dana kada sam postavio oglas.
a sa ostalim parametrima tvog posta nebih da ti dokazujem nista ocito ne baratas pojmovima

Link:
http://www.pcextreme-fr.com/index.php?page=articles/cooling/SpireWhisperRock4.php

Mrzi me da googlam, ali ako je ovo preporuka za kuler koji će da "smrzne" nadprosečno vrućeg Bartona, zaista nemamo više o čemu da razgovaramo.

EDIT:
- Ono o kvarenju posla je bila šala.
- Reći nekome da lupa, a ne biti u krajnje familijarnim relacijama sa istim, je odraz primitivizma. Ista izjava može uvrediti prozvanog i najčešće se problem rešava izvinjenjem (u slučaju da vokator nije zaista krajnje primitivan).
- Malo pravopisa nije na odmet.

Poslednja izmena:
!

Link:
http://www.pcextreme-fr.com/index.php?page=articles/cooling/SpireWhisperRock4.php

Mrzi me da googlam, ali ako je ovo preporuka za kuler koji će da "smrzne" nadprosečno vrućeg Bartona, zaista nemamo više o čemu da razgovaramo.

EDIT:
- Ono o kvarenju posla je bila šala.
- Reći nekome da lupa, a ne biti u krajnje familijarnim relacijama sa istim, je odraz primitivizma. Ista izjava može uvrediti prozvanog i najčešće se problem rešava izvinjenjem (u slučaju da vokator nije zaista krajnje primitivan).
- Malo pravopisa nije na odmet.

OK... natrljao si mi ushi:,,:
crvene se:-devil-:

Radojice, BOX kuler je krsh. WR4 ili Raptor (speeze) imaju o preko 5C nizu temperaturu u full loadu naspram propisno montiranog BOX kulera. BOX kuler vise nemam (zamenuo sam ga odavno Raptorom na staroj masini) ali imam Raptora koji je tu negde sa WR4, pa ako i dalje imas 100e u dzepu spreman sam i ja da stavim svojih 100e na sto pa da probamo ok ? Ali da ne testiramo bios, vec bartona na 2200mhz u full lloadu u S&M FPU testu na 100% utilizacije.

Da si testirao/montirao stotinjak razlicitih kulera za SoA verovatno se ne bi ponudio da poklonis nekom 100e, a kad malo bolje razmislim, ni na misice ne bi mogao da nadjem i nabrojim 100 kulera za SoA koji su izasli do 2005-te godine...Mozda bih pronasao 30-tak.

PS. TT11 je dobar samo od 70% pa navise % obrtaja, sve ispod toga WR4 i Raptor tuku bez znoja. TT12 je vec druga prica, ali njega nisi pominjao...

PPS. Originalni poster nema pojma o cemu prica, prvo ne postoji "burton" procesor, drugo nije 2500mhz vec 2500+...

Poslednja izmena:
Ma bre pričam o sledećem:
Čoveku je temperatura procesora 73 stepena. Suviše je mala razlika između boxa i WR4 da bi se to ohladilo. Dalje, rekao sam da WR ne hladi ništa bolje od box verzije sa bakarnim dnom. Takođe sam rekao da sam montirao 100-tinak kulera, ne vrsta kulera. Opklada važi onako kako je navedena.
Poz.
PS.
Box kuleri sa bakarnim dnom su se isporučivali u vreme dok su bartoni bili fabrički otključani, posle ih nešto nisam viđao.
Pokušajte da pažljivije pročitate šta neko napiše, da vidite u čemu je suština problema (73 stepena, to se ne "leči" sa WR4), pa onda postujte. Još da kažem: Imao sam pola godine WR4 na 1700+@2100MHz TB-B, pola godine na TB-A @1733MHz, dva meseca na Bartonu 2500+@2100MHz (sve različiti primerci kulera). Kod ovoga poslednjeg je imao zadatak da zameni pomenuti box sa bakarnim dnom i taj zadatak nije ispunio. Zamenjen je mesinganom turbinicom prečnika ventilatora 4 cm, koja nije imala "slepu tačku" na sredini kulera, koju očigledno WR4 ima.

Poslednja izmena:
@punished
Šta bi sa tobom?
Mi se ovde "koljemo" a tebe nigde.
Jesi li video da li ti je kuler zaprljan? I vrlo bitno: koja je matična ploča u pitanju?

Poslednja izmena:
u jednom se moram sloziti, zaisto je bezveze uzeti kuler od 3000din za procesor koji vredi max 40-45e (pa za 60e se prodaje AMD dual core box nov)

u ovom trenutku je i ddr2 jeftiniji od ddr1 , pcie od istog AGP, a bome i 64bitni procesori o 32bitnih zbog nerealnih cena krsheva (kakvi su npr Barton, "full intel" 478sock i sl)

tako da ti je mnogo bolje to sto imas prodati i uz tih 3000din za kulera dodati jos hiljadu dve i dobiti mnogo bolji komp koji je pri tom nov(a mozes i da potrazis nesto polovno tipa venice 3200+ i nForce4 plocu)

a uzeti neki kuler od 2000-3000 za bartona..nemam sta da dodam, sem glupost

Radojice, BOX kuler je krsh. WR4 ili Raptor (speeze) imaju o preko 5C nizu temperaturu u full loadu naspram propisno montiranog BOX kulera. BOX kuler vise nemam (zamenuo sam ga odavno Raptorom na staroj masini) ali imam Raptora koji je tu negde sa WR4, pa ako i dalje imas 100e u dzepu spreman sam i ja da stavim svojih 100e na sto pa da probamo ok ? Ali da ne testiramo bios, vec bartona na 2200mhz u full lloadu u S&M FPU testu na 100% utilizacije.

Da si testirao/montirao stotinjak razlicitih kulera za SoA verovatno se ne bi ponudio da poklonis nekom 100e, a kad malo bolje razmislim, ni na misice ne bi mogao da nadjem i nabrojim 100 kulera za SoA koji su izasli do 2005-te godine...Mozda bih pronasao 30-tak.

PS. TT11 je dobar samo od 70% pa navise % obrtaja, sve ispod toga WR4 i Raptor tuku bez znoja. TT12 je vec druga prica, ali njega nisi pominjao...

PPS. Originalni poster nema pojma o cemu prica, prvo ne postoji "burton" procesor, drugo nije 2500mhz vec 2500+...

Eto...
nesto je covek definitivno pobrkao dok tvrdi tako nesto.

WR4 je extra dobar i tih cooler koji je kod mene radio na 7V i sa kojim sam bio extra zadovoljan i verovatno ga nebih ni menjao da nisam u medjuvremenu promenio plocu i CPU.

Poslednja izmena:
Opet selektivno čitaš.

Input 1:
Čovek kaže "burton na 2500MHz".
3000 din. za kuler
73 stepena

Međurezultat:
Čovek se ne razume u računare, vrlo verovatno da nije samo tip kulera u pitanju.

Input 2:
Diskutabilna razlika između WR4 i box-a (hajde neka je i 10 stepeni u fulu, što nema šanse)

Output:
Vidi prvo ostalo, pa menjaj kuler. Ako se temperatura ne smanji, WR4 ne završava posao. Ako se smanji ispod 60 stepeni, bolji ti je TT7, Raptor (mada su samo 2-3 stepena razlike u odnosu na WR4) itd...

Треба ли да све ово напишем ћирилицом?

Poslednja izmena:
khm..nisam ja tebe shvatio da ti pricas o hladjenju 73C, vec uopsteno o razlici izmedju box-a i WR4 ;) E sad 73C je druga prica. Iz mog iskustva ta prica ima nekoliko elemenata koji je sacinjavaju:

1.Zatvoreno kuciste koje nije otvarano i cisceno od kad je masina kupljena, recimo 2 godine
2. hladnjak od kulera je zapusen debelim tepihom prasine
3. ventilator na hladnjaku je takodje prepun prasine
4. Zvaka izmedju jezgra i tela hladnjaka se skorila jos pre godinu dana.

Resenje se namece samo po sebi.

PS. Pitanje je i sta sonda cita. Opet, iz mog iskustva sa par athlona XP i par bartona, na 73C komp pocinje opasno da zabada, resetuje se i zamrzava, nije obavezno ali na 75 je najverovatnije vec i autoshutdown na ploci. Ali kazem, pitanje je da li je ocitavanje termalne sonde dobro, a ako nije - onda je pitanje da li je temperatura mozda i jos visa od tih 73C (Epox ploce) ili niza (abit ploce)

Tipujem na Gigabyte ili zapušen kuler.
Elem, evo ovako, nemam vremena za bacanje, ali ponekd se zakapriciram:
Mislim da imam negde u fijoci WR4. Ako nas user punished udostoji javljanja, neka dođe do mene, srediću mu postojeći kuler, montirati WR4 i javiti rezultate. Lokacija: opština Zvezdara, BG. Toliko.
Poz.

Poslednja izmena:
Vrh Dno