Šta je novo?

AMD ATI Radeon HD2900 XT

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
AMD je danas i zvanično predstavio novu familiju Radeon akceleatora koja nosi oznaku HD2000. Osim podrške za DirectX 10, R6xx čipovi donose brojne novitete, ali nas, kao i uvek, najviše zanimaju 3D performanse...

Više o tome...

Link za hi-res shotove iz X3 ne radi...

Inace 25 strana... svaka cast!

Sitan propust na strani 17/24, grafici za The Chronicles of Riddick su isti (prvi i drugi na toj strani), a trebalo bi da budu razliciti (drugi je sa ukljucenim anisotropic i antialiasing)...

Test je extra, sad samo prelecem jer sam u zurbi, ali ovo sto sam procitao je za svaku pohvalu autorima... svaka cast! 😀

Xexe Link i ne postoji 😉
Sve u svemu, jaaaako detaljan test. Delimir i Maxa su se i ovog puta muski potrudili. Trebalo mi je sat vremena da procitam sve. Svaka cast

Test je je svaku pohvalu, svaka čast obojici testeraša 🙂
Na žalost karta nije baš za svaku pohvalu al šta je tu je (mislim na performanse/cena naravno)

Poslednja izmena:
Super test i ono shta se sve krije unutar R600.
R600 je za AMD ATI vec istorija kako stvari stoje.
R650 u 65nm ce biti ono pravo kad se pojavi na jesen.

Odnos cena/performanse
Lepo je rekao da je 8800GTS 320MB prava napast za ovu karticu sa sub 300 € cenom

Xexe Link i ne postoji 😉
Sve u svemu, jaaaako detaljan test. Delimir i Maxa su se i ovog puta muski potrudili. Trebalo mi je sat vremena da procitam sve. Svaka cast

Veci deo posla je obavio Maxa. Ja sam napisao samo onaj uvodni deo iz Tunisa, jer sam ja, kao urednik, bio tamo. Maxa je ipak daleko veci poznavalac graficke materije od mene, tako da posto smo hteli da imamo najbolji moguci text (i u nasim uslovima, a i sire) - Maxa je tu neprikosnoven.

Ja imam svoje procesore i Mac-ove o kojima volim da pishem 🙂

Sitan propust na strani 17/24, grafici za The Chronicles of Riddick su isti (prvi i drugi na toj strani), a trebalo bi da budu razliciti (drugi je sa ukljucenim anisotropic i antialiasing)...

Test je extra, sad samo prelecem jer sam u zurbi, ali ovo sto sam procitao je za svaku pohvalu autorima... svaka cast! 😀

LoŠe linkovano. Ispravljeno, hvala!

delimir je napisao(la):
Veci deo posla je obavio Maxa. Ja sam napisao samo onaj uvodni deo iz Tunisa, jer sam ja, kao urednik, bio tamo. Maxa je ipak daleko veci poznavalac graficke materije od mene, tako da posto smo hteli da imamo najbolji moguci text (i u nasim uslovima, a i sire) - Maxa je tu neprikosnoven.

Ja imam svoje procesore i Mac-ove o kojima volim da pishem 🙂

Tako sam i mislio 😀 Obozavam da citam Maxine testove, ujedno su i jedini kojima verujem. Uglavnom, obojica ste odradili svoj deo posla i obojicu sam pohvalio 😉
Sto se mene tice, uspeli ste apsolutno.
Ako bi ovaj test bio preveden na Engleski mislim da bio za udzbenike

zar 2600XT nece biti 256-bitna ?

Školski primer kvaliteta ali i kvantiteta,svaka čast obojci !
Komentar je suvišan ,samo tako nastavite.
Što se tiče samih kartica ja bi ipak kupio 2900XT u 65nm na jesen ako tad izađe , zadovoljan sam performansama a sitniji proces i još neke optimizacije sigurno će smanjiti opšte zagrevanje i potrošnju,možda i krajnju cenu. Ati je vesnik trendova od 19xx generacije pa mislim da će R6xx arhitektura tek pokazati pravu ozbiljnost kad izađu DX10 zahtevni naslovi,a to je tek na jesen i tokom cele sledeće godine.Ati ima i veći teoretski memorijski protok što će dobro ceniti HD gameri u 1680*1050 rezolucijama i većim.
Pratiću internet do nove godine pa ko je bolji to kupujem : AMD i AMD ili Intel i nVidia ili AMD i nVidia ili Intel i AMD (CPU i GPU)sve jedno,samo me kvalitet zanima pa šta je bolje za 1000 EUR-a bez monitora.

Poslednja izmena:
Izaci na trziste 6 meseci kasnije sa proizvodom u visokoj klasi koji ima losiji performance po watt-u od konkurencije je po meni nista manje nego razocaravajuce...

Nemojte da me shvatite pogresno, ja ne navijam za Nvidiju, cak stavise voleo bih da ATI ima nesto cime moze da joj parira (jer jedino jaka konkurencija znaci brz napredak i niske cene), ali trenutno bojim se da to nije slucaj... Nvidija po meni izgleda superiorno, slicno kao sto kod procesora Intel Core2 izgleda naspram Amd K8... (znam dolazi Phenom, ali ni Intel ne spava na lovorikama).

Poslednja izmena:
Rezultate neću komentarisati jer ovako nešto sam i očekivao , gde mogu da kažem da nisam razočaran, ali nisam ni preterano zadovoljan. Ono što moram da napomenem je trud ova dva fenomenalna momka koja su odradila test i moram ih pohvaliti i na kraju zahvaliti im na ovako detaljnom testu. 🙂
Hvala momci!

Poslednja izmena:
Karta se smestila izmedju 8800gts i 8800gtx

Nvidia ima vishemesechnu prednosti shto znachi bolju optimizaciju drajvera. Mene vishe interesuju kartice iz srednjeg segmenta poshto me kartice preko 300e ne interesuju. Pravi test ce doci sa dx10 naslovima. Ja sam zadovoljan rezultatima s obzirom koliko je proizvod ,,zelen"

Ati ako uradi posao u srednjem segmentu, to ce znatno popraviti reputaciju atija [kao i finansisku situaciju]

Svaka chast za tekst.

Pre svega, ovo postujem da bih razbistrio konfuziju, a ne da bih omalovažio rad svojih kolega. 🙂

p4/24, prvi pasus:
U odnosu na AVIVO, UVP je napredovao koliko i PureVideo HD druge generacije u odnosu na rešenje iz GeForce 7 familije. Cilj je isti – smanjiti CPU utilizaciju pri posmatranju WMV9, H.264, AVC i VC1 video formata, gde su H.264 i VC1 daleko najbitniji, jer predstavljaju već prihvaćeni, standardni video kodek za Blu-ray i HD-DVD diskove, kao što je MPEG2 bio za DVD.

p4/24, drugi pasus:
UVP je kreiran da u potpunosti dekodira i najzahtevnije (i najnaprednije) video kodeke kakvi su VC-1, AVC i H.264, uključujući i bit-rejtove od 40 Mbps ili više.

crveno
H.264 = MPEG-4 (Part 10) = AVC, u pitanju je jedan te isti standard sa 3 različite designacije.

plavo
VC-1 je oznaka za SMPTE 421M standard koji je implementiran u M$-ov WMV9 (u svom full izdanju u okviru WMV9 Advanced Profile specifikacije). U pitanju je "sinonim", uprkos tome što VC-1 postoji i kao poseban standard.

Donji grafik iz AMD-ovog Press-a to sasvim fino i ilustruje ako se pažljivije pogleda.
Pohvale za test. :wave:

U ovom slučaju (kontekst o kome sam pisao) ne znam kako možeš da izjednačiš pojam H.264 i MPEG4, bez obzira što je H.264 isto što i MPEG4 Part 10. Možeš samo da kažeš da je jedan u podskupu drugog. Ni meni zapravo nije jasno zbog čega uvek nabrajaju sve, jer, ako podrže MPEG4, onda bi trebalo da podržavaju H.264 (ali ne i celu H.26x familiju). Čak ni ako se pročita sve sa ove stranice stvari nisu jasnije glede UVP i Pure Video HD kodera. Sličan odnos može da se primeni i za WMV9 i VC1, ali ako pogledaš http://en.wikipedia.org/wiki/VC-1, tek ti onda nije baš sve jasno. Pošto su sve u pitanju FourCC kodeci, jasno je da i UVP i PureVideo HD mogu hardverski hendlovati ako se to lepo isprogramira. Ali pisci drajvera se više bave optimizacijama za tu i tu igru, nego što pišu drajvere za video. Ionako će svi ti formati da se stope u dva ili tri dominantna i to je to. A za sada se izdvajaju VC-1 i H.264, pošto se koriste na BR i HDDVD medijima. Dakle, VC-1 i H.264, na šta god pod tim oznakama mislili...

Ne, nije napisano MPEG-4, nego AVC kao što lepo stoji u Quote-u. 😉

Prvo, test je sjajan, ali sam razocaran u samu karticu... No imam i jednu (standardnu) zamerku za Maxa: opet uobicajena copy paste greska:

" Half Life 2: Lost Coast

Novo, dopunjeno izdanje igre Half Life 2 u showcase demo verziji koji donosi teksture više rezolucije, objekte sa više poligona i HDR "rendering". Engine nije toliko napredan kao onaj kod igre FarCry ili čak Doom 3, ali je moćan, fleksibilan (skalabilan) i odlično optimizovan, te svakako pokazuje kakve će performanse kartice dati u igrama koje očekujemo. Testirali smo sa najvišim kvalitetom (highest), samo su Anisotropic i Antialiasing bili isključeni. "

- a iz grafikona se vidi da su i Aniso16x i AA4x bili ukljuceni 🙂 Bas sam picajzla zar ne? O🙂

Prvo, test je sjajan, ali sam razocaran u samu karticu... No imam i jednu (standardnu) zamerku za Maxa: opet uobicajena copy paste greska:

" Half Life 2: Lost Coast

Novo, dopunjeno izdanje igre Half Life 2 u showcase demo verziji koji donosi teksture više rezolucije, objekte sa više poligona i HDR "rendering". Engine nije toliko napredan kao onaj kod igre FarCry ili čak Doom 3, ali je moćan, fleksibilan (skalabilan) i odlično optimizovan, te svakako pokazuje kakve će performanse kartice dati u igrama koje očekujemo. Testirali smo sa najvišim kvalitetom (highest), samo su Anisotropic i Antialiasing bili isključeni. "

- a iz grafikona se vidi da su i Aniso16x i AA4x bili ukljuceni 🙂 Bas sam picajzla zar ne? O🙂

Ah, prvo sam testirao bez AA i AF, a posle sam shvatio da bez toga nema smisla (kako su karte postajale jače), a nisam izmenio standardni uvod za igre... Promeniću, hvala na ispravci.

Nazad
Vrh Dno