Šta je novo?

Problem sa ADSL konekcijom

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
Kod drugarice se pojavio jedan interesantan problem sa ADSLom ...

Naime vezu moze da uspostavi iskljucivo kada podigne slusalicu, saceka signal i onda se konektuje. Veza ostaje ziva samo dok je dignuta slusalica!

U pitanju je NeoBee ADSL a radjeno je sledece:
1. Prvo stavljen Asus-ov modem i spliter - desava se isto
2. Stavljen posle toga US Robotics modem - ista prica
3. Menjani spliteri - isto
4. Probano "na suvo" - bez ijednog prikljucenog telefonskog uredjaja na kucnu mrezu - tada nece uopste da radi
5. Zvana NeoBee tehnicka podrska, vrtela se sva moguca podesavanja - ista pricha
6. Pozvan i Telekom za testiranje linije - naravno i kod njih je sve u redu

U prevodu - krenulo je "odbijanje od martinele" svako prebacuje vruc krompir onom drugom - a devojka vec vise od nedelju dana ne moze da koristi uplaceni mesecni ADSL paket...

Ima li neko ideju sta dalje probati ??

Neka zove Telekom i prijavi smetnje i krčanje na telefonskoj liniji, neka kaže da je probala sa nekoliko telefonskih aparata pa i sa novim Panasonic-om, samo nikako da ne spominje ADSL, jer će opet prebaciti loptu kod drugoga. Ako je pitaju da li ima ADSL neka kaže da je podnela zahtev ali da ga još ne koristi.
Trebalo bi da urade "produvavanje" linije, možda to pomogne.

Ako nisi sve telefonske priključke odvojio spliterom, probaj to. Pošto ideja odvajivača frekvencije jeste da on to radi na glavnom dolaznom kablu, a čest slučaj je u kućama i stanovima da se telefonska parica deli negde u zidu na nepristupačnom mestu. Zato bi trebalo da se za svaki priključak obezbedi spliter i tako budeš siguran da ne postiji inteferencija izmedju govornog i alds signala.
Ja sam imao tako problema da adls veza pukne čim zazvoni telefon.

Mada ako si probaj bez ijednog telefona uključenog, ne bi trebalo da ovo bude problem, ali u nekim slučajevima treba sve probati.
Gremlini?:d

Mada ako je problem u paricama, za to je nadležan telekom, pa njih za vrat, da provere sve.

pozdrav

Spliter nije problem - nismo bas od juce ;)

Meni ovo sve mirise na varijantu - ako uzme ADSL od Telekoma problemi ce nestati sami od sebe ...

Zaostala dvojnicka kutija na liniji. Linija je nekad bila dvojnicka pa je razdvojena ili nikad nije ni bila dvojnicka ali je telekom mislio da je iskoristi za dvojnicku te je postavio dvojnicku kutiju ali je nikad nije iskoristio. U svakom slucaju ADSL modem/ruter nije dovoljno "snazan" da aktivira prekidac u dvojnickoj kutiji stoga je linija u prekidu i nema linka, telefon svakako moze da aktivira prekidac ( logicno ) i stoga ima linka samo dok je podignuta slusalica. Kako spusti slusalicu prekida se veza u dvojnickoj kutiji i to je to.

E sad pitanje je gde je dvojnicka kutija i kako je naci, mozda je u tel.ormanu mozda negde na putu izmedju ormana i stana itd. Svakako mora da se prijavi telekomu da neki telefonista izadje na teren, pronadje i ukloni tu dvojnicku kutiju. Nemoj se sa tim sam zezati, to je em njihov posao i moraju to da odrade, em mislim da je kaznjivo po zakonu da bilo ko sem njih otvara orman, petlja sa linijama i sl. ( inace sigurno ce te ubedjivati da nema dvojnicke kutije, ako nikad nije koriscena onda je i nema u njihovim spisima da postoji na liniji, te stoga moras biti uporan u zahtevu da dodju i uklone je, obicno samo pogledaju u svojoj evidenciji i kazu nema, a kad telefonista dodje ono ipak ima )

potvrdjeno u nekoliko slucajeva i uvek je to bio problem, te 99.99% je to u pitanju.
znaci ne zovi provajdera on nema veze sa tim, niti mora/moze to da otkloni, samo telekom i njihov telefonista

Spliter nije problem - nismo bas od juce ;)

Meni ovo sve mirise na varijantu - ako uzme ADSL od Telekoma problemi ce nestati sami od sebe ...

ok, recimo da sam razmišljao naglas. :D

Mada ako ništa ne uspe sa žaljenjem telekomu u vezi sa telefonskom linijom, mozda je i bolje ovo rešenje manjeg otpora. Posle možeš da ih ganjaš za sve da ti reše problem, pa posle ako ti uslovi ne odgovaraju, može devojka da menja provajdera.

Probaj ako vec nisi da prikljucis spliter direktno u zid,a onda u njega prikljucis modem i tel....ukoliko vec nisi probao...
inace kao sto sigurno i sam znas,ako sve nije dobro odvojeno sa spliterom,zna da dodje do smetnji u radu modema,u vidu prekida ADSL veze kad god pokusas da se javis na tel:D
imao sam slicnih problema,veruj mi...:)
ako ni ovo ne upali zovi provajdera,on ce ti vec predloziti neko resenje

Definitivno neshto ide pre splitera i to zeza telefon. Ako postoji telefonski uredjaj pre splitera onda on moze da pravi problem. Drugar je imao slichan prob. koji se rezultovao tako shto mu je pucala veza svaki put kad je neko podigao slushalicu. Poshto je bila stara stambena zgrada u pitanju na istu liniju postojao josh jedan prikljuchak. Na njegovom prikljuchku je bilo sve regularno ali nije znao da ide neki fon pre njega koji je i zachetnik problema. Gledaj da ide ovim redosledom [i obavezno proveri da li linija ima josh neki prikljuchak koji bi mogao da pravi prob].

linija - spliter - modem i telefoni

nema ovo veze sa tim da je linija mozda podeljena negde pre splitera., koliko ima tel. aparata i da li su svi na spliteru i sl. u tom slucaju link se uvek hvata ( jedino ako imas neki krs telefon koji izaziva uzasne smetnje, ali se onda link ne hvata nikad ni kad je podignuta slusalica ni kad je spustena ) i puca kad stigne dolazni poziv ili se podigne slusalica kad hoces nekog da zoves ili kad se zavrsi razgovor i spusti slusalica. to znaci da nije dobro izsplitovana linija, neispravan spliter ili tel.aparat koji nije na spliteru.

ovde je kako stoji, problem sto se link hvata samo kad je slusalica podignuta, kad je spustena ne hvata se uopste.
dvojnicka kutija i postupak resavanja iz mog prethodnog posta.
ne branim neobee, ali ponavljam ovo nema veze sa provajderom i ne moze provajder da resi, samo telekomov telefonista koji ce doticnu ukloniti.

kako je vec navedeno u prethodnom postu problem koji se ovde javlja nema veze sa
povezivanjem mada i to zna da pravi problem.Ako uzmemo za primer da je sve povezano
kako treba a problem oko gubitka linka za adsl ostaje onda je jedini uzrok za ovakvo ponasanje
linije dvojnicka kutija.Sama konstrukcija dvojnicke kutije je takva da ona dok linija nije aktivna
tj. telefonska slusalica nije podignuta ,ne prosledjuje signal ka telefonu,kako nema signala nema
ni adsl-a i zato se adsl veza uspostavlja samo kada je slusalica podignuta.Resenje za ovaj problem je samo u tome da Telekom skine svoju dvojnicku kutiju koja je verovatno tu godinama.Probaj da preko provajdera nateras Telekom da ti sredi stvar ili da cimas njih direktno.

Na kraju ostao USRobotics modem povezan preko WAN porta, dosle baje iz Telekoma i resili problem dok u kuci nije bilo nikoga "ko se razume" ;)

Problema vise nema - ali sam ostao bez odgovora sta je bilo i kako je resen :(

Na kraju ostao USRobotics modem povezan preko WAN porta, dosle baje iz Telekoma i resili problem dok u kuci nije bilo nikoga "ko se razume" ;)

Problema vise nema - ali sam ostao bez odgovora sta je bilo i kako je resen :(
Ne verujem da su uradili nesto sto i ti sam ne bi znao:)Samo sad i mene kopka kako su ‚‚strucnjaci‚" resili problem:)

I meni ne radi Telekomov ADSL, kao sto napisao u telekom temi, kada sam ovo video ponadao sam se da je to resenje, jer su me pre 2 godine skinuli sa pcm-a. Ali meni ne pomaze nece da se konekuje ni sa podignutom slusalicom.

Sa telekomovom podrskom sam preko telefona, prosao kroz razne procedure menjanja parametara na ruteru, menjanje moda rada, rucno upisivanje raznih parametara, tona reboot-ova i restarta, ali nista ne vredi (nije tesko palo jer je sa druge strane bila izuzetno prijatna i strucna devojka iz podrske :)).
Jednostavno nece da se konektuje.

NOvost koju sam primetio je da od kada sam se zezao sa ADSLom, dialup ne ide preko 31Kbps, pre toga je isao uvek 52. Hm, mozda je do provajdera, nisam proverio...

update: da limit je 31.2Kb/s za dialup za sve provajdere, ali samo kada je spliter prikljucen na liniju. Zasto se ovo desava ne znam, kao da spliter pravi neku smetnju, jer sam adsl ruter je iskljucen i ne bi trebalo da smeta...

Poslednja izmena:
PRORADIO! :D:D:D
Iz cista mira. Samo se konektovao sam od sebe ne znam ni kada (ovi iz telekoma izgleda ipak rade:)). Trenutno sam srecan kao malo dete, i ne mogu da verujem.
Godinama pokusavam da dovucem kabl, adsl, wireless ma bilo sta, i evo napokon muci je kraj :).
Kad se setim pristupa forumu sa linije sa od 2 do +30 dvojnika, sa u proseku 30 minuta rada da bi se konektovao na 10minuta, stalno pucanje pa u krug. Napokon "normalna" konekcija. :vatromet smajli: :d

PRORADIO! :D:D:D
Iz cista mira. Samo se konektovao sam od sebe ne znam ni kada (ovi iz telekoma izgleda ipak rade:)). Trenutno sam srecan kao malo dete, i ne mogu da verujem.
Godinama pokusavam da dovucem kabl, adsl, wireless ma bilo sta, i evo napokon muci je kraj :).
Kad se setim pristupa forumu sa linije sa od 2 do +30 dvojnika, sa u proseku 30 minuta rada da bi se konektovao na 10minuta, stalno pucanje pa u krug. Napokon "normalna" konekcija. :vatromet smajli: :d

NIsta sad odmah ukljucuj torent skidaj sta god stignes:Dtreba nadoknaditi sve to vreme:D

Vrh Dno