Šta je novo?

Bucni fan napajanja

corto83

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2007
Poena
301
Da li je moguce slicnom procedurom kao kod smanjivanja brzine okretanja procesorskog fan-a smanjiti brzinu okretanja fan-a iz napajanja.

Imam chieftc-ovo napajanje od 350watt-i koje u sebi poseduje OGROOMAN fan, smeta mi buka kao i vecini!

hvala unapred

Koje su dimenzije tog ogromnog fana ? Kupi drugi tisi i prosto zameni i jos nesto zaboravi na garanciju.

Hm, premeri raspon izmedju 2 susedne rupe za srafljenje ventilatora ili premeri precnik "rupe" na ventilatoru. Ili je 12cm, ili 14cm.

13cm nisam video da ima sem specijalnog Thermaltake-ovog, koji se srafi na mesto 12-ice.

U svakom slucaju (menjao vent ili ga samo usporavao), moraces da otvaras napajanje, a sa tim ode i garancija...

crvenu zicu od ventilatora ostvi gde jeste,
crnu preseci sto blize mozes ploci (ploci od napajanja)
da bi izbegao izoliranje,
sada tu crnu zicu moras produziti provuci negde na limu od napajanja,
da bi je izveo napolje i spoj je sa crvenom zicom na molex prikljucku
tako dobijas 7v za napajanje ventilatora i samim tim tisi ventilator

imao sam isti problem (napajanja su nam verovatno skoro ista, moje je chieftec od 400w), cooler je 12ica, znam jer sam je menjao za drugu 12icu, ali sam posle vratio ovaj chiftec-ov jer je mnogo jaci i duva ko blesav. jednostavno sam izvukao zice koje spajaju cooler sa plocicom na napajanju, bile su dovoljno dugacke, taman toliko da sam ih izvukao iz napajanja i sad vrlo lako mogu da menjam obrtaje drukcijim povezivanjem tih zica na jednom od molex prikljucaka.

ono sto sam primetio je da ta 12ka ne radi u napajanju na 12v, jednostavno kad sam spojio na crnu i zutu na molexu vrtela se bezobrazno brzo i cula kao motokultivator, cak me je jedno krilce malcice poseklo po prstu (manijak hteo da zaustavi prstima 😀 ), i na kraju sam stavio na 5v i radi dosta dobro i tiho. kuciste mi je veliko, dobro provetreno, i kad stavim ruku iza napajanja hladnjikavo duva 😀

Hm, premeri raspon izmedju 2 susedne rupe za srafljenje ventilatora ili premeri precnik "rupe" na ventilatoru. Ili je 12cm, ili 14cm.

13cm nisam video da ima sem specijalnog Thermaltake-ovog, koji se srafi na mesto 12-ice.

U svakom slucaju (menjao vent ili ga samo usporavao), moraces da otvaras napajanje, a sa tim ode i garancija...

Ne postoje aman nikakvi fanovi 130mm,mojne lupetati.I NE meri se od rupe do susedne rupe,nego od jednog kraja do drugog.

Kako se vodi ovaj fan

ttvw2.jpg

Bravo,ovo kao sto se vidi na slici nije standardni fan i sigurno takvi fanovi se ne ugradjuju fabricki u napajanja.Kladim se da je sam ventilator (pokretni narandzasti deo) iz 120mm fana.Ovo je slicna prica kao za 90mm fanove,proizvodjaci kao sto Chieftec,Thermaltake i dr.
pogresno oznacavaju svoje proizvode.Kad se pogleda u sajtove velikih proizvodjaca : Adda,Sunon,Delta,YateLoon postaje svima kristalno jasno da se ne proizvode ni 90mm kao ni 130mm fanovi.Kad se pogleda stranica o silent wheel-u na thermaltake-ov sajtu :http://www.thermaltake.com/product/DCfan/Combo/a2330/a2330.asp
,covek moze samo da se zbuni,nesto ne stima dijagram (105) sa specifikacijama (130) i ovim :Compatiable with standard 12cm Fan holes,valjda misle Compatible.

Poslednja izmena:
crvenu zicu od ventilatora ostvi gde jeste,
crnu preseci sto blize mozes ploci (ploci od napajanja)
da bi izbegao izoliranje,
sada tu crnu zicu moras produziti provuci negde na limu od napajanja,
da bi je izveo napolje i spoj je sa crvenom zicom na molex prikljucku
tako dobijas 7v za napajanje ventilatora i samim tim tisi ventilator

Da li moze zalman fan mate 2 da pomogne u ovoj situaciji ?

Ne postoje aman nikakvi fanovi 130mm,mojne lupetati.I NE meri se od rupe do susedne rupe,nego od jednog kraja do drugog.

Da, u pravu si sto se merenja tice, meri se od kraja do kraja (a moze da posluzi i promer "rupe" na ventilatoru - to je isto to plus par mm).

Sto se tice "mojne lupetati": ne frustriraj se tako lako, lose je po zdravlje. Ja samo prenosim sta sam procitao u specifikacijama za taj thermaltake...

@Ostoja

Nemoj da se ljutis,sorry ako te pogodilo :wave:

Kako se vodi ovaj fan
Kaci se na rupe za 12-icu, to je najbitnije 😉

To je u sustini identican fan sa TT Big Typhoon-a, i po performansama, i po izgledu, i po buci... vec smo pisali o tome, potrazi ako te zanima.

BTW, Ostoja i djolez... jeste li znali da je u specifikacijama nekog novog Enermax-ovog napajanja (zaista ne mogu da se setim tacnog naziva modela) naveden fan od 13.5 cm? 🙂
Ni 12, ni 13... ni 14... nego 13 i po! :d:d:d

Gde nadjose tu okruglu cifru, majku mu... 😀

Ko proizvodi taj specijalni 135mm fan ?

Jeste, u pravu si : A special 13.5cm fan ensures cool performance and silent operation.
A napajanje je : INFINITI 720 CrossFire,bio sam ubedjen da iz Galaxy serije nije.

Poslednja izmena:

Prilozi

• DSC00756.webp
    DSC00756.webp
    55.8 KB · Pregleda: 69
  • pic_2171.webp
    pic_2171.webp
    12.2 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno