Šta je novo?

SACD, zbilja super CD ili...?

Koko Bil

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
619
Naravno, probao sam malo da proguglam, ali nisam nista pametniji. Tu su neke bit rate, konverzije, frljaju se sa hercovima, sve u svemu super audio cd daje bolji zvuk od klasicnog cd-a. Zaista?

Nedavno sam malo obnovio sistem, obradovao sam se sa novim cd i dvd plejerima. Oba su Marantzova, cd5001ose i dv6600. Oba su istim kablovima (Olbah NF 214 master set) vezana za stereo pojacalo (opet) Marantz pm7000. Znaci, mozemo vrsiti neka poredjenja...
Iako dvd plejer koristim mahom za gledanje koncerata, nije mi ona nalepnica sacd dala mira, pa sam resio da vidim ima li tu nekog boljitka - zasto da ne izvucem maksimum iz nove sprave? I tako pazarim dva sacd-a, Machine Head od Deep Purple i Dark Side of the Moon - Pink Floyd. I uporedim zvuk regularnog cd-a sa cd plejera sa zvukom super audio cd-a sa dvd plejera. I, neverovatno, zvuk koji daje regularan cd Machine Head (25th anniversary remaster) je mnogo, ali mnogo bolji od navodno super cd-a. Puniji, bogatiji, sa vise detalja. Kod Flojda je to tesko reci, sama je muzika preterana i tesko je slusati zvuk a ne muziku, ali u svakom slucaju super cd ako nije bio gori, nije bio ni bolji.

Sta to onda znaci? Da dvokanalni super sloj koji SACD plejer navodno cita ni ne postoji i da neki (kao) boljitak mogu ocekivati tek probijanjem do multikanalnog sloja i prelaskom na 5.1 varijantu? Ili se radi, kako sam 90% siguran, o jos jednoj prevari, o jos jednom novom formatu na kojem ce po ko zna koji put probati da prodaju stare ploce?

Problem je prvenstveno što si za poređenje uzeo stare, remasterovane snimke. Tako više slušaš razliku tonaca koji su to radili nego SACD. Realnije poređenje je isti mastering u CD naspram SACD, ili na novim modernim snimcima rađenim u visokim rezolucijama... Bez uvrede ali Marantzi koje si naveo iako nisu loši spadaju u tek bolju konfekciju, a nisi naveo ni kutje...
Najveća prednost SACD-a je rezolucija i širina spektra gore preko 20kHz, gde iako direkto nečujan spektar, suptilno utiče na harmonike... Za to su potrebne i kutije i pojačalo sposobni za reprodukciju 20kHz - 100kHz. Takve suptilne promene se prvenstveno čuju u muzici malih akustičnih sastava... mnogo manje u RnR.

Problem je prvenstveno što si za poređenje uzeo stare, remasterovane snimke. Tako više slušaš razliku tonaca koji su to radili nego SACD.

Moguce. Ali cinilo mi se neprimerenim da testiram jedan isti (sacd) disk - tu bih dobio razliku izmedju sprave koja cita 2CH layer i sprave koja ne cita, i stvar bi bila ocigledna....
Moja dilema je prvenstveno bila treba li mi SACD uopste? Iz mog testiranja zakljucak se sam namece, ali nije nevazno i ovo na sta si mi ukazao paznju - da slusam razlike izmedju producenata (cd je remasterovao Roger Glover licno).

Bez uvrede ali Marantzi koje si naveo iako nisu loši spadaju u tek bolju konfekciju, a nisi naveo ni kutje...

Nema uvrede, znam da se radi o ekonomskoj klasi. No, cini mi se da se njima ipak mogu obaviti izvesna poredjenja...

Najveća prednost SACD-a je rezolucija i širina spektra gore preko 20kHz, gde iako direkto nečujan spektar, suptilno utiče na harmonike... Za to su potrebne i kutije i pojačalo sposobni za reprodukciju 20kHz - 100kHz. Takve suptilne promene se prvenstveno čuju u muzici malih akustičnih sastava... mnogo manje u RnR.

Pa, to je onda u redu - mislim da PM7000 nije ni zamisljen za takve neke egzibicije. To je jedno pristojno pojacalo (u ekonomskoj klasi) koje veselo pumpa tannoy mx3 zvucnike (zasto bas ti, to je duga prica, ali bolji jednostavno ne idu zbog loseg pozicioniranja - isprobano je 11 drugih kombinacija) koji opet nisu za to...

Pa nista, dok ne predjem na 5.1 sistem (znaci nikad ;) ) suzdrzacu se od pazarenja sacdova.

Moguce. Ali cinilo mi se neprimerenim da testiram jedan isti (sacd) disk - tu bih dobio razliku izmedju sprave koja cita 2CH layer i sprave koja ne cita, i stvar bi bila ocigledna....

SACD čitači uvek čitaju i CD a na SACD stereo mediju uglavnom imaš hibrid zapis i jednog i drugog, tako da možeš testirati isti disk na istoj spravi...

Pozdrav,

SACD čitači uvek čitaju i CD a na SACD stereo mediju uglavnom imaš hibrid zapis i jednog i drugog, tako da možeš testirati isti disk na istoj spravi...

Pozdrav,

Da, ali nije mi to bio cilj... Cilj je bio da utvrdim razliku izmedju regularnog kompakt diska pustenog na cd plejeru i SACD-a pustenog na (naravno) sacd plejeru. Tj, da vidim ima li smisla kupovina novog uredjaja i novih diskova...
Ima jos jedna stvar - moguce je i da je konkretni cd plejer znatno bolji od konkretnog sacd plejera. Jer to je prvenstveno dvd plejer, a sacd komponenta mu je dodata usput - nije, sto bi englezi rekli, "dedicated" sacd.

Nazad
Vrh Dno