Šta je novo?

8800 Ultra 2. Maja

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
demoralisali se od strane ATI-ja (AMD) :d :d :d
mislim da ce i ultra i xt biti mnogo bolji nego na prvi pogled

Poslednja izmena:
Za sta kazes "sta im bi? Za strogu politiku?

ili mozda zato sto rezultati (mislim na graficke tehnikalije) nisu onakvi kakve smo ocekivali?

Ma, te Ultre će biti u tragovima. Ja kapiram da se kroz regularne kanale ovde neće nijedna prodati. Možda grešim, ali videćemo.

Koliko pratim (slabo) zadnjih x godina ti OMGWTF Ultra TDI GTL 1600cc modeli sluze samo da se pokaze da se ima najbrza kartica i da se na tu reputaciju poboljsa prodaja modela od 350$ pa nanize. Zasto da ne bude paper lauch, kada ce se i ovako za ceo zivotni vek te kartice prodati mozda par hiljada, u vrh glave. Naravno, ovo mislim ako za 4-5 meseci izadje revizija chipa i npr. 8900.

@Undefined: Tacno je to,ali svi vec znaju da je to los trend i toga su svesni i proizvodjaci kartica i trebalo bi da se trude da to izbegavaju.Zadnji put je nVidia slicno uradila sa 7800GTX 512 da bi bila 'brza' od Atijevog X1800XT-a.Mada sada uopste nema razloga za tako nesto.Ati i dalje nema brzu karticu,tako da je po meni mnogo bolje da se fokusiraju na na izradu G80 u manjem proizvodnom procesu.Nek ga rade kolko ga rade,pa makar i odmah da predju na 65nm,vazno da ga urade kako treba i da bude jeftiniji i brzi.A sa eventualnim HD2900XTX-om(koga i ovako nece skoro biti) mogu da se izbore smanjivanjem cena.

Ovo je mlacenje prazne slame,sta ce nam 10% brza kartica,i ovako slicne vec postoje u oc verzijama.A cenu necu ni da komentarisem,jednostavno ne verujem u toliki bezobrazluk!

Koliko pratim (slabo) zadnjih x godina ti OMGWTF Ultra TDI GTL 1600cc modeli sluze samo da se pokaze da se ima najbrza kartica i da se na tu reputaciju poboljsa prodaja modela od 350$ pa nanize. Zasto da ne bude paper lauch, kada ce se i ovako za ceo zivotni vek te kartice prodati mozda par hiljada, u vrh glave. Naravno, ovo mislim ako za 4-5 meseci izadje revizija chipa i npr. 8900.

tacno tako. 6800ultra = kloknuti 6800gt, sa opustenijim latencijama za ram. 5900ultra = kloknuti 5900...Jedino u 7xxx seriji nemam "ultra" ali imamo druge oznake.

Ovo je karta namenjena cisto da bude "stock" brza od ostalih i nista vise.

Bez obzira na sve testove koji se sada sprovode, mislim da ih je ATI sa nechim zaplasio.Sa razlogom, ili bez, TO cemo TEK da vidimo.
Takve stvari se ne rade bez veze.
ATI-jeva kartica ima dosta vecu sirovu snagu, i njena snaga tek treba da se upregne kako treba.Ali u ovom trenutku, je AMD ATI malo *****ao stvar, jer su napravili naprednu arhitekturu, koja ne moze da se upregne josh neko vreme, i drajvere nisu sredili kako treba zbog silnih prepravki, i novih feature-a VPU-a.
X1K kartice tek sada u novijim naslovima pokazuju svoju dosta bolju stranu.
Ako ne srede drajvere vrlo brzo, i ako proizvodjachi igrica, ne krenu da prilagodjuju svoje igricce ATI hardware-u(mislim na iskorishcenje sirove snage HD 2XXX kartica).Onda dzabe shto ce te kartice za 6+meseci da "razbijaju" Nvidia 8XXX kartice.

upravo...

Bez obzira na sve testove koji se sada sprovode, mislim da ih je ATI sa nechim zaplasio.Sa razlogom, ili bez, TO cemo TEK da vidimo.
Takve stvari se ne rade bez veze.
ATI-jeva kartica ima dosta vecu sirovu snagu, i njena snaga tek treba da se upregne kako treba.Ali u ovom trenutku, je AMD ATI malo *****ao stvar, jer su napravili naprednu arhitekturu, koja ne moze da se upregne josh neko vreme, i drajvere nisu sredili kako treba zbog silnih prepravki, i novih feature-a VPU-a.
X1K kartice tek sada u novijim naslovima pokazuju svoju dosta bolju stranu.
Ako ne srede drajvere vrlo brzo, i ako proizvodjachi igrica, ne krenu da prilagodjuju svoje igricce ATI hardware-u(mislim na iskorishcenje sirove snage HD 2XXX kartica).Onda dzabe shto ce te kartice za 6+meseci da "razbijaju" Nvidia 8XXX kartice.

Hm, i ja mislim da ih je ATI nechim uplashio.
Drugo pricha oko drajvera: imam utisak da Nvidia namerno ne optimizuje drajvere za Vistu kako treba, jer ceka izlazak ATI-jevih kartica pa da ih onda ispolira kako bi bile brze pod novim Win-om.

Da sakrije punu snagu kartica od konkurencije. Iako se hardver razvija nezavisno, ipak se konacni setupi kartica rukovode o tome da proizvod bude konkurentan. Tako da 5-10% rezerve iskljucene u drajverima moze da donese prestizanje konkurencijskog proizvoda ili bar izjednacenje.

Da sakrije punu snagu kartica od konkurencije. Iako se hardver razvija nezavisno, ipak se konacni setupi kartica rukovode o tome da proizvod bude konkurentan. Tako da 5-10% rezerve iskljucene u drajverima moze da donese prestizanje konkurencijskog proizvoda ili bar izjednacenje.
Upravo tako. Nvidia ima snazan proizvod ali krije njegovu snagu izdavanjem raznoraznih nedovrsenih drajvera. Mada ko zna, mozda i na kraju krajeva cekaju prave DirectX 10 igre, mada sumnjam... Inace Ultra je mozda samo rezerva (osiguranje) kojom ce josh dodatno ucvrstiti poziciju kad srede drajvere...

E da.. a jel dobro radi 8800 pod Vistom? Koje drajvere da koristim?

R600 ima vecu snagu, ali brute force ne znachi mnogo, ako se ne sredi sve ostalo.
Svi znate za onu narodnu"um caruje, a snaga klade valja".
Kao shto rekoh ATI X1XXX kartice tek sada se pokazuju kao dostojan protivnik, a to je mnogo kasnije nego shto bi trebalo.AMD ATI se mnogo zaleteo u pravljenje hardware-a, a zapostavili su software(drajvere, i proizvodjache igrica), shto ih u ovom trenutku mnogo koshta.A za dalje cemo da vidimo.

Upravo to. X1900 serija se pokazala kao bolja u igrama koje su pravljene sa dosta shadera, a manje klasičnog heavy texturinga. Takve su NFS Carbon i Oblivion, u kojima X1900-tke tuku 7900 seriju!

@GIGAFAN: A otkud ti to da R600 ima veci brute force?

Ako nisi chitao tekstove po netu, gledao arhitekturu VPU-a, itd.
Nemam shta da objashnjavam.
Nisam neki super-struchnjak, a nisam ni laik, ali dovoljno znam da procenim.

Pa po onome sto je do sad moglo da se vidi,moze samo da se zakljuci da ima manju sirovu snagu od G80 - 16 ROP-a,16TMU jednica,po onim specifikacijama joj je cak i shader power manji.Jedino gde je jaca to je sirina magistrale,a to bas i ne spada u silu,tj.sirina magistrale je samo ogranicavajuci faktor.

...bas vala, i ja sam se isto zapitao, kako je to sad veci brute force kad g80 svega ima vise...

8800ultra3go1.jpg

E ovo je brute force 😀

Btw,ne kazem ja da je brute force najbitniji,ima tu jos mnogo stvari nevidljive za nas,e sad kako ce sve to da radi u igrama to cemo da vidimo.

i poredjenje...

8800ultra1ag5.jpg

Ako nista drugo, ATi je lepsi 🙂.
PS OT: Upravo sam presao sa R9800Pro na 7600GS i razlika je primetna: ATi ima mnogo lepse boje 🙂, ko mari za koji FPS manje ili vise 🙂

@mcekovic: tripujes, ja sam presao sa 7600gt na x1900xt i nema nikakve razlike. Ako mislis da ima tj da nvidiji fali, dodaj malko digitall brightness-a u nvidia drajverima.

@GoranM:

pa znas da su rekli da SLi nece biti ogranicen na dve karte, vec na 4 i vise, dakle treba dodatni SLi konektor na svakoj karti

Nazad
Vrh Dno