Šta je novo?

Overclocking Gainwarda 7600GT AGP 256/DDR3?

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Molim vas da mi kazete koje vrednosti za GPU i memoriju su najbolje za overklokovanje Gainwarda 7600GT AGP 256/DDR3 (Iz expert tool-a sada je po defaultu: Core clock setting=560MHz a Memory =1400MHz) da bi ostala stabilna. Mada vidim da ima radio button da se nesto podesi za 3D clock i 2D clock. Kao sto vidite nisam neki expert pa ne bih nesto ni puno experimentisao niti bih to znao.

Dakle samo na koliko da je podignem i da li da tako ostane sve vreme ili da je kloknem samo pre neke igrice a posle da je vratim na default vrednosti i da li onda treba jos nesto dirati vidim da ima alat za podesavanje br.o ventilatora (sada je na dynamic speed 100% i tu ima za 3D i 2D a temp. GPU je 39-40 stepeni)?

Secka mi u LockOn - Flaming cliffs (malo podignute vrednosti za texture preko programa LOCFG) a dobra je u Battlefield 2142. Ne bih da mi vise secka u LockOn-u zato sam je i kupio. Hvala

Molim vas da mi kazete koje vrednosti za GPU i memoriju su najbolje za overklokovanje Gainwarda 7600GT AGP 256/DDR3 (Iz expert tool-a sada je po defaultu: Core clock setting=560MHz a Memory =1400MHz) da bi ostala stabilna. Mada vidim da ima radio button da se nesto podesi za 3D clock i 2D clock. Kao sto vidite nisam neki expert pa ne bih nesto ni puno experimentisao niti bih to znao.

Dakle samo na koliko da je podignem i da li da tako ostane sve vreme ili da je kloknem samo pre neke igrice a posle da je vratim na default vrednosti i da li onda treba jos nesto dirati vidim da ima alat za podesavanje br.o ventilatora (sada je na dynamic speed 100% i tu ima za 3D i 2D a temp. GPU je 39-40 stepeni)?

Secka mi u LockOn - Flaming cliffs (malo podignute vrednosti za texture preko programa LOCFG) a dobra je u Battlefield 2142. Ne bih da mi vise secka u LockOn-u zato sam je i kupio. Hvala

Процесор ти је ужасан тако да ће те он знатно успоравати у свакој игри и бити врло често уско грло ма колико да OC графичку. Узми ATI Tool и видићеш да је оверклоковање просто, а можеш и са riva tunerom, и запамти иди полако и тестирај често да не би спржио нешто.

Eh, mislio sam da je neko vec isprobao i nasao optimalne vrednosti. Da li to zavisi od konkretnog hardware-a?

Imam ATITool i to sam isprobavao sa ATI Radeon 9000pro. Bio je neki mod koji je sam radio testiranje pa kad dodje do najvisih vrednosti koje GPU i Mem. mogu da izdrze onda stane (ako se dobro secam) i te vrednosti zadas kroz licni profil i to je to, ali sam mislio da je to samo za ATI-graficke.

Vec sam promenio graficku sad mi se ne isplati da menjam i procesor jer sa jacim procesorom treba i bolja ploca i tako u krug.

Eh, mislio sam da je neko vec isprobao i nasao optimalne vrednosti. Da li to zavisi od konkretnog hardware-a?

Imam ATITool i to sam isprobavao sa ATI Radeon 9000pro. Bio je neki mod koji je sam radio testiranje pa kad dodje do najvisih vrednosti koje GPU i Mem. mogu da izdrze onda stane (ako se dobro secam) i te vrednosti zadas kroz licni profil i to je to, ali sam mislio da je to samo za ATI-graficke.

Vec sam promenio graficku sad mi se ne isplati da menjam i procesor jer sa jacim procesorom treba i bolja ploca i tako u krug.

Па то зависи од индивидуалног модела, различитих фактора, хлађења итд. Али вјерујем да можеш достићи 600-1600 без бриге мада ти се више исплати да будеш пажљив и обратиш дебелу пажњу. Види шта можеш да урадиш са процесора јер ће то у играма дебело да те кочи.

Znaci da bih ja u stvari trebao da malo kloknem procesor a ne graficku?

Vidi i tu mi je nesto sumnjivo u BIOS-u kada je brzina FSB na default vrednosti od 100 MHz onda mi se CPU javlja kao Athlon 1800+ a kada podesim FSB na 133MHz onda je Athlon 2400+!? Koji onda ja u stvari procesor imam? Inace sam komp nabavio preko kolege - ja mu dao pare i rekao koji bih procesor, HDD i graficku a on meni doneo komp.

Nemam bas sad toliko para da kupujem drugi CPU jer i za njega bih morao da izdvojim oko 100e, a onda mora i druga maticna ploca jos 80-100e...onda sam u stvari izmenio komplet komp jer sam skoro kupio graficku i napajanje (jer mi je chieftec izgoreo), sve mi nesto govori da sam baksuz. :S:

Možeš slobodno da staviš na 600/1500. Posle toga igraj malo neku igru, i proveri temperaturu. Ja sam moju grafičku uspeo na 621/1545, ali nisam je držao dugo sa ovako podešenim vrednostima.

OK probacu, samo pitanje je kako znate kad treba stati? Sta vam signalizira da je to OC stiglo do krajnjih mogucnosti?

Artefakti u igrama/test programima, preterano povecanje temp GPU-a, zakucavanje kompa i kao slag na tortu - sprzena grafika :d

To ćeš sam uvideti. Probaj sam, nemoj da preteruješ ali po malo. Niko se nije rodio naučen. Kada ga klokneš na 600/1500, onda upali 3dmark, i obavezno proveri tempetaturu pre startovanja 3dmarka i posle. Ako hoćeš možeš da opčiš i neku igru, umesto 3dmarka.

@Omnik e jesi me utesio - ali to tebi ide u prilog firma ti onda bolje radi! Mi da experimentisemo, spalimo CPU, MEM ili GPU i onda dodjemo kod tebe da pazarimo jel? Ma dobro salim se. ;-) Samo da ti kazem da sam izuzetno zadovoljan sa onim Samsungom 226bw sto sam kupio kod vas.

Vazi RadIv - probao sam samo malo da kloknem preko experttool - prog. koji je dosao uz karticu na 580/1500MHz ali pravo da vi kazem nisam primetio nikakvo poboljsanje u igrici LockOn-FC meni i dalje secka! Interesantno a klinci su igrali BF 2142 i ona klizi!? Valjda se to overklokovanje i radi zbog toga da ne bi seckalo :( videcu sta cu dobiti sa daljim povecanjem frekvencije.

Vazi RadIv - probao sam samo malo da kloknem preko experttool - prog. koji je dosao uz karticu na 580/1500MHz ali pravo da vi kazem nisam primetio nikakvo poboljsanje u igrici LockOn-FC meni i dalje secka! Interesantno a klinci su igrali BF 2142 i ona klizi!? Valjda se to overklokovanje i radi zbog toga da ne bi seckalo :( videcu sta cu dobiti sa daljim povecanjem frekvencije.

Iako je LockON igra stara par godina i dalje je veoma zahtevna, u tom slucaju usko grlo ti je prvenstveno procesor jer da bi to teklo glatko treba neki X2 ili C2D...

Uhvati se Q4, Fear, Trackmania i ostalih igara koji u sebi sadrze bench pa ces daleko lakse izmeriti realni dobitak...

Ma Lock On je zahtevna igra i buggovita strasno, ima katastrofalan memory leak. Nije to do grafike uopste, opusti se slobodno. U svakom slucaju FC bi trebao da radi malo bolje ali probaj malo i da smanjis texture. Neces na toj igri nista postici OC-om odmah da ti kazem. Iz iskustva ;)

Hvala Omnik i ja sam pomislio da nije do grafike, sada kada sam vec kupio 7600GT, pa sam poceo novi post sa pitanjima za OC CPU, medjutim sto rece:

Ma Lock On je zahtevna igra i buggovita strasno, ima katastrofalan memory leak. Nije to do grafike uopste, opusti se slobodno. U svakom slucaju FC bi trebao da radi malo bolje ali probaj malo i da smanjis texture. Neces na toj igri nista postici OC-om odmah da ti kazem. Iz iskustva ;)

Ne znam zasto je bugovita posle 2-3 patcha bi trebalo da su je ispravili, a ne znam ni sta vam je taj "memory leak" gde curi i zasto? Koliko sam ja primetio CPU je za vreme igrice opterecen 88-98%, pa cu ga malo OC - mozda pomogne. Nego pocinjem da sumnjam sve vise na HDD jer on stalno nesto changrlja i to bas kad najvise treba - kod izbegavanja raketa ili kod eksplozija onda secne i mene oduvaju, dobijem popizditis :mad:

... a ne znam ni sta vam je taj "memory leak" gde curi i zasto?
Nego pocinjem da sumnjam sve vise na HDD jer on stalno nesto changrlja i to bas kad najvise treba - kod izbegavanja raketa ili kod eksplozija onda secne i mene oduvaju, dobijem popizditis :mad:
Upravo to... posle nekog vremena provedenog u igri, memorija kao da pocinje da "curi" (otud i izraz "memory leak"), pa se ceo sistem ponasa kao da ima manje memorije nego sto zaista ima, npr. 512 ili jos i manje... otud i drljanje harda, jer, u nedostatku fizicke memorije, hard pristupa virtuelnoj - swap fajlu.

Jbm li ga, mislim da od kada sam postavio Kaspersky internet security on stalno nesto drlja po HDD - proverava tako da moram da ga iskljucim kad igram online. A ta memorija cini mi se da ponekad iscuri i kad je aktivan uTorrent mada on u principu ne zauzima mnogo sistemskih resursa, ali ponekad mi sistem javlja da cak ne dobija ni podatke od UPS-a i tada uTorrent pocne da brljavi (javlja da nema dovoljno sis. resursa da bi zavrsio posao) pa onda moram da restartujem PC. Je li to onda jedini lek mislim protiv memory leak-a - restart?

Vrh Dno