Šta je novo?

Directx10 hack!

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pa ima DX10 primera u DX10 SDK (DXSDK Dec2006).

TweakGuides:
A site called the Alky Project has released a set of files which demonstrate their efforts to get DirectX10 games to run on Windows XP. DirectX10 is normally Vista-only, and given it is a proprietary API, I sincerely doubt Microsoft will allow this project to continue - even if it was actually practically possible for it to reach fruition, which seems unlikely.

Lik je navodno uspeo da emulira dx10 i omoguci pokretanje dx10 programa i igara na XP-u.
On tamo rece:

"
These libraries allow the use of DirectX 10 games on platforms other than Microsoft Vista, and increase hardware compatibility even on Vista, by compiling Geometry Shaders down to native machine code for execution where hardware isn't capable of running it. No longer will you have to upgrade your OS and video card(s) to play the latest games.
"

E sad, ako ovo znaci teranje DX10 demoa na DX9 hardveru (no need to upgrade video cards), onda je to cisto tresenje prazne slame...

Pazi.. DX10 efekti ce biti omoguceni kroz OpenGL. Lik radi DX10 API wrapper. Ipak ce biti potrebna nova graficka.

Pa ako D3D10 emulira kroz OpenGL, onda će biti dovoljna, u teoriji, i GeForce 7600 ili Radeon X1600 kartica? Bojim se samo da to ne radi ono, red veličine, 15x sporije 🙂

ne..ne... ne.. ne kapiras...

Hardware ima nekakve razne mogucnosti i efekte. Te mogucnosi i efekti se mogu iskoristiti kroz 2 postojeca API-a... DirectX10 i OpenGL. Posto je MS vezao DX10 za Vistu, proizvodjaci hardwarea mogu iste te mogucnosti i efekte da izloze kroz OpenGL API onda je logicno da se moze napraviti wrapper koji ce DX10 pozive prepakivati u OpenGL pozive. Sto se shadera tice NVidia CG kompajler vec to moze da "proguta", ostalo je samo srediti rad sa resursima (texture, bufferi, ...).

Kada DX10 aplikacija kreira DX10 device, wrapper (koji je u stvari d3d10.dll) kreira OpenGL kontekst. Kada DX10 aplikacija zeli da kreira npr. texturu wrapper ce to prepakovai u OpenGL pOv za kreiranje texture.

Emulacija DX10 na starijim karticama nije moguca zato sto fale geometri shadery, resource arrays, itd.

i do koje generacije kartica ce unazad to biti kompatibilno? mogu li ja da se nadam da ce nesto tako raditi kod mene?

ne..ne... ne.. ne kapiras...

Hardware ima nekakve razne mogucnosti i efekte. Te mogucnosi i efekti se mogu iskoristiti kroz 2 postojeca API-a... DirectX10 i OpenGL. Posto je MS vezao DX10 za Vistu, proizvodjaci hardwarea mogu iste te mogucnosti i efekte da izloze kroz OpenGL API onda je logicno da se moze napraviti wrapper koji ce DX10 pozive prepakivati u OpenGL pozive. Sto se shadera tice NVidia CG kompajler vec to moze da "proguta", ostalo je samo srediti rad sa resursima (texture, bufferi, ...).

Kada DX10 aplikacija kreira DX10 device, wrapper (koji je u stvari d3d10.dll) kreira OpenGL kontekst. Kada DX10 aplikacija zeli da kreira npr. texturu wrapper ce to prepakovai u OpenGL pOv za kreiranje texture.

Emulacija DX10 na starijim karticama nije moguca zato sto fale geometri shadery, resource arrays, itd.

Sta ne kapiram? Ako je aplikacija OpenGL, onda nema potrebe za emulacijom, i ti kompleksni shaderi koje zbog specifikacije mogu da odrade samo G8x i R6xx akceleratori mogu da se provuku i kroz OpenGL. A onda nije neophodna Vista jer će i najnoviji OGL biti ICD. Jedino ako bude radio to što si sad naveo, a to je kreiranje wappera - onda sam rekao da se plašim da će to sporo da radi 🙂

Mislim da se ne razumemo... Ako ovaj projekat uspe, onda ce biti moguce pokretanje DX10 programa i na XP-u. Pisanje wrappera nije nemoguce. Primer je Wine za linux koji prevodi DX pozive na OpenGL. Na taj nacin mogu da pokrenem npr.. Colin McRae Rally (DX aplikacija) u prozoru u Berylu (Linuxovo 3D okruzenje) koji je pisan u OpenGL-u.

E ovo mi se mnooogo svidja! Ako ovo uspe, no Vista for me! No Vista for anyone 😀 😀 😀!

Mislim da se ne razumemo... Ako ovaj projekat uspe, onda ce biti moguce pokretanje DX10 programa i na XP-u. Pisanje wrappera nije nemoguce. Primer je Wine za linux koji prevodi DX pozive na OpenGL. Na taj nacin mogu da pokrenem npr.. Colin McRae Rally (DX aplikacija) u prozoru u Berylu (Linuxovo 3D okruzenje) koji je pisan u OpenGL-u.

Apsolutno se kapiramo. Ja sam odavno još video Wine. I kolega mi je pokazao pokretanje Win32 aplikacija u Ubuntuu. Samo sam rekao da se bojim da emulacija ne bude spora. Jedno je emulirati Photoshop, a drugo 3D grafiku!

Apsolutno se kapiramo. Ja sam odavno još video Wine. I kolega mi je pokazao pokretanje Win32 aplikacija u Ubuntuu. Samo sam rekao da se bojim da emulacija ne bude spora. Jedno je emulirati Photoshop, a drugo 3D grafiku!

Maxo, pod wine sam podizao cele igraonice i pogodi sta,
neke DX igre bolje rade pod wine (cedega) na linuxu nego na win. :d :d :d
Za ovo sa transliranjem DX10 poziva u OGL cemo da vidimo sta ce biti.

Pozdrav.

Da, ali ovo će biti Microsoft-ov API, na Microsoft-ovom OS-u 😀

@byMax:
Ajde, ako te ne mrzi, skini one dll-ove, procitaj uputstvo i probaj da poteras Cascades demo pod XP-om.

Poslednja izmena:
Daj link, yooyo, ne vidim gde su...

preview.zip nikako da krene...
The connection has timed out
The server at fallingleafsystems.com is taking too long to respond.

ma kakvo poterivanje, samo izbaci da ne moze da pozove neku instrukciju u dx10.dll (ili d3d10.dll, zaboravio sam tacno koja od te dve), cak ni to ne izbacuje ako se fajlovi od tog "wrapera" samo po upustvu stave u sys32, vec smo ih kopirali i u cascades API ili sta vec folder i onda je krenuo da ga pokrece ali izbacio gresku koju sam naveo...dakle - NE RADI, dovidjenja. Ako najobicniji dx10 demo ne radi, kako tek igre onda nece raditi LOL

Poslednja izmena:
Pa dobro, koliko sam shvatio, projekat je u vrlo ranoj pre-alpha (fetus) fazi... tako da nije ni chudo shto ne radi bash svaka DX10 aplikacija na njemu, pogotovo shto za sada postoji samo jedna, iliti Cascades demo (Po textu na blogu rade neki primeri iz M$ SDK paketa ako se ne varam)... Ima tu josh mnogo posla da bi to bilo upotrebljivo u prakticnoj primeni...

Poslednja izmena:
LOL 🙂 Koja "svaka" ? Ima jedna jedina dostupna javnosti i ta ne radi ! 🙂 Da se razumemo, ne bi to bilo nista cudno ni strasno da vest, a i sam komentar autora nije toliko pompezan. :S:

Da je autor napisao u fazonu "Sa ovim mozete videti i probati kako radi dx10 sdk pod XP-om" bilo bi ok, i ne bi ni skidao fajl...

Poslednja izmena:
ma kakvo poterivanje, samo izbaci da ne moze da pozove neku instrukciju u dx10.dll (ili d3d10.dll, zaboravio sam tacno koja od te dve), cak ni to ne izbacuje ako se fajlovi od tog "wrapera" samo po upustvu stave u sys32, vec smo ih kopirali i u cascades API ili sta vec folder i onda je krenuo da ga pokrece ali izbacio gresku koju sam naveo...dakle - NE RADI, dovidjenja. Ako najobicniji dx10 demo ne radi, kako tek igre onda nece raditi LOL
Pa možda bi i radio da imaš dx10 karticu 🙂

@gx-x: Ti bi sve na tanjiru... uzmi i vozi, a?

Prvo... covek je tek poceo da radi na tom projektu. Uspeo je da simulira deo DX10 API-a na DX10 karticama koje rade u XP-u. Ovo trenutno moze da radi na GF8x00 seriji pod XP-om.
Izgleda da je cascades demo malo komplikovaniji i da koristi delove DX10 API-a koje ovaj lik jos nije wrapovao. Pokusacu da nadjem DX10 primere iz DX10SDK pa cu vam okaciti da probate.

@gx-x: Ti bi sve na tanjiru... uzmi i vozi, a?

Prvo... covek je tek poceo da radi na tom projektu. Uspeo je da simulira deo DX10 API-a na DX10 karticama koje rade u XP-u. Ovo trenutno moze da radi na GF8x00 seriji pod XP-om.
Izgleda da je cascades demo malo komplikovaniji i da koristi delove DX10 API-a koje ovaj lik jos nije wrapovao. Pokusacu da nadjem DX10 primere iz DX10SDK pa cu vam okaciti da probate.

Poterao sam ja sinoc DX10 primere iz DX10 SDK April 2007, ali pod Vistom. Okacicu danas shotke, provalio sam i nacin da snimim frapsom dx10 aplikacije (stap, kanap i vozi) pa moze i mali video 🙂 ...

BTW, primeri uglavnom (oni kompleksniji) rade ocajno 🙂

Poslednja izmena:
Meni je uspeo da iskompajlira al' ne i da pokrene taj tutorial12 sto on preporucuje. Razlog je sto imam fx5900xt. El neko od vas sa boljim grafuljama uspeo ?

Inace lik koji to radi navodno ima 19 godina:trust: . If so, svaka mu cast onda.:type: :whip:

Nazad
Vrh Dno