Šta je novo?

Jel videste ovaj M$ biser?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi se da Mac-ovci vole da bacaju pare, posto postoji mizeran broj (meriv brojem prstiju jedne sake) aplikacija koje mogu da iskoriste 8-core Intel danas, zbog memorije.
A Mac je jos najgori po tom pitanju, jer ne koristi 5000X chipset, tako da upola smanjuje memorijski protok.
Mac Class nema sta;-)

(doduse ovo vazi i za ne-Mac mashine, samo sto sa 5000P/V chipsetima koje Mac koristi trece jezgro ne moze da se iskoristi;-)

Za Win2K, firme ne zele da podrzavaju Windows 2000 iz razloga sto zele da smanje tehnicku podrsku, a mnogo je teze naci problem na Windows-u 2000 nego na XP-u.
btw btw jeste li videli nove 8 core Apple MacPro masine? defakto najbrze x86 masine "za po kuci"

imam iMac 24" od skoro: ljudi ono se ne moze opisati recima, to je 100 svetlosnih godina ispred svega sto postoji na planeti.
Ko o čemu, kovacm o vremenu :D

btw btw jeste li videli nove 8 core Apple MacPro masine? defakto najbrze x86 masine "za po kuci" :d sto neko rece: "Vista radi savrseno na MacPro-u" :D :D nista; kupis Mac mashinu pa se Vistash... o:)
Evo prvih utisaka:
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2007/04/14/new-eight-core-mac-pro-performance-mixed-bag

Ko o čemu, kovacm o vremenu :D

pa sta ces... uticaj Star Treka :d (svetlosne godine)

ali bez i malo preterivanja ja ne znam na koga iMac nije ostavio WOW utisak! kao sta je to, jel to computer? a kako to? :D pa jos kad vide efekte u Mac OS-u... pa windows kako se vrti na kocki :d ...

odo da procitam onaj review...

imam iMac 24" od skoro: ljudi ono se ne moze opisati recima, to je 100 svetlosnih godina ispred svega sto postoji na planeti. jedan kabl utaknete u struju i to je sve! nema ni jedne zice okolo - sve wireless
Pa isto je i bilo koji notebook. PC ili Mac.

nije isto :) veruj mi ako vec nisi video svojim ocima iMac... bluetooth mis i tastatura koji UVEK rade bez ikakvih drivera... wireless _audio_ prenos do pojacala i zvucnika, uskoro i wireless _video_ prenos uz Apple TV... nema ni jedne zice oko kompa! ...o takvim stvarima samo mozes da sanjas na PCju :p

btw konektor za napajanje sa magnetom ima samo MacBook ;) tako da cak ni taj detalj nije "isti" :d ajd da se ovo ne pretvori u Mac vs pola-planete thread ili split ili ... dosta :) ja sam BiG fan tako da nema smisla... ;)

Poslednja izmena:
Alo, ajde lakse sa Apple propagandom:)

sta ces kad me placaju VISE nego sony drivera... mada mi se cini da su skresali budzet u poslednje vreme... :d

btw ako mi obecate da mi necete obrisati thread "I love Mac" obecavam da cu prestati da piskaram okolo.... :)

sad jos samo da se nadje neko pametan ko ce da brani M$...
Kao prvo, nisam se "pravio pametan", samo sam ispravio čoveka (pročitaj moj ponovo post).
Kao drugo, nisam branio M$ (pročitaj ponovo moj post).
Kao treće, pročitaj ponovo post pre nego što počneš da bilo koga prozivaš.
a sa podrskom Win2K do 2010: vec sam pisao da je namerno onemoguceno instaliranje nekih programa na Win2K, kao satro zahtevaju WinXP a ti isti programi mogu, uz malo znanja, da se instaliruju i na Win2K i da rade bez problema!
A gde sam ja tvrdio suprotno?

Poslednja izmena:
sorry banzaiii, uopste nisam mislio na tebe ?!? izvini ako si se osetio prozvanim ali to sam rekao cisto obaska jer...
Komentari o branjenju M$-a i o Win2K su bili u istom redu, pa sam ukapirao da se odnose na istu osobu (tj. mene). Pošto ja o M$ ne mogu da kažem reči hvale (pa čak i da mi plate :)), morao sam da oštrije reagujem. Sad je sve OK. :)
... znam da se uvek nadje neko ko ce da kaze: "M$ je do jaja, da nije njega ne bi imali sad racunar u svakoj kuci, jee!" :D
Takvu rečenicu sam pročitao negde na forumu, lol (samo da ne ispadne da sad ja nekog prozivam). :beat:

Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
nije isto :) veruj mi ako vec nisi video svojim ocima iMac... bluetooth mis i tastatura koji UVEK rade bez ikakvih drivera... wireless _audio_ prenos do pojacala i zvucnika, uskoro i wireless _video_ prenos uz Apple TV... nema ni jedne zice oko kompa! ...o takvim stvarima samo mozes da sanjas na PCju :p
Imao prosle godine, kostale su 60e sve tri (mis, tastatura i sluske kvalitetne - sve bez ijednog drivera).

kada su krenuli ovi Jabukovci, nista vise nisam mogao da pratim.
samo me zanima, ako ce oni prestati da prodaju XP, da li nesto sprecava neku veliku firmu koja je kupila 1000 XP licenca da nastavi sama da za svoje potrebe instalira 999 racunara i nakon prestanka prodaje XPa?

Ako je OEM licenca nece moci da ih instaliraju na novim mashinama. Ako je u pitanju retail onda mogu, tu ih nista nece sprecavati - barem mislim da ce MS tada otvoriti activation za XP neograniceno, ako ne e to bi onda bilo pokvareno.

Da se vratimo na temu: Apple se makar ne odnosi prema kupcima kao M$. Pogledajte Mac OS X - radi na svakom hardwareu (G3, G4, G5, Intel) - radi i sa GeForce MX 2, ako imate noviju graficku ona je dobro dosla ali nije obavezna! Rade stare aplikacije PPC rade i nove Intel... jednostavno korisnik ne oseti razliku i ima potpuno slobodu da bira hardware / software! Mac OS X uvek ima istu cenu i manje vise uvek izlazi istim tempom (godinu i po dana) i uvek postoji jasna lista noviteta tako da kupac zna sta dobija novijom verzijom i iz verzije u verziju se vidi da radi sve bolje i bolje ;)!

btw ima u SK teksto o minhenu i lokalnoj samoupravi koja je zbog M$ politike licenciranja i podrske starim windowsima presla na linux...

@alfaunits koja tastatura, mis, koji bluetooth (ili koja ploca) kad je sve to radilo bez drivera? obicno znam da ljudi imaju pored BT tastature i jednu USB/PS2 (makar i PS2 wireless :)) da mogu da udju u BIOS (kad je potrebno...)?

Linux, hello. :)

Piraterija, hello. :)

Voleo bih da vidim Adobe Photoshop za Linux. Uopšte ne mora da znači da će i svi proizvođači Win32 softvera zdušno da podrže Vistin put.

Da se vratimo na temu: Apple se makar ne odnosi prema kupcima kao M$. Pogledajte Mac OS X - radi na svakom hardwareu (G3, G4, G5, Intel) - radi i sa GeForce MX 2, ako imate noviju graficku ona je dobro dosla ali nije obavezna! Rade stare aplikacije PPC rade i nove Intel... jednostavno korisnik ne oseti razliku i ima potpuno slobodu da bira hardware / software! Mac OS X uvek ima istu cenu i manje vise uvek izlazi istim tempom (godinu i po dana) i uvek postoji jasna lista noviteta tako da kupac zna sta dobija novijom verzijom i iz verzije u verziju se vidi da radi sve bolje i bolje ;)!
A to je tema? :d
Da dodam da je miš u Bluetooth verziji koju si gore hvalio neopisivo užasan :)

btw ima u SK teksto o minhenu i lokalnoj samoupravi koja je zbog M$ politike licenciranja i podrske starim windowsima presla na linux...
To je bila vest na ovom sajtu još pre 4 meseca ili čak više, kada se sa time i krenulo ,)
No, nešto drugo da te pitam - da li to znači da ja/ti/bilo ko sada treba da prelazi na Linux zato što je grad Minhen za potrebe evidencija, računovodstva, korišćenja office-olikih paketa i sl. odlučio da pređe na Linux? Ili zato što je švedska vojska odlučila da u sledećoj turi nabavi pola servera sa Win2k3 a pola sa Linuxom?

jeste tema... posto je M$ zao i brezobrazan moramo da uputimo ljude na alternativu :d

btw mightymouse je meni vrh... ;) a sustina je da BT tastatura + mis uvek rade na Mac-u (cak i kad nema instaliran MacOS X - koliko ja znam na PrCu BT tastatura ne radi u bios-u (za mis sigurno znam da nikako ne radi :D)?)

a to za minhen... nema veze sto je 4 meseca stara vest: opet; poenta je da nece / ne isplati im se da ih M$ vuce za nos i ucenjuje sa podrskom do xxxx godine za odredjenu verziju windowsa (M$ je do kraja cak ponudio da im produzi support za XP do 2010 ;)) - poenta: losa im je (M$u) politika ... minhen i ostali koji se okrecu linuxu su samo dokaz toga.

Добро али мени није јасно колико дуго би требало очекивати да Микрософт продаје XP?

Да ли неко зна после колико је времена Apple престо да продаје машине са mac os 9 од појаве X-а?

Rade stare aplikacije PPC rade i nove Intel...
Na istom hardveru rade obe? Ne, jedna radi, druga je emulirana. PPC i C2D su potpuno drugaciji hardver.

jednostavno korisnik ne oseti razliku i ima potpuno slobodu da bira hardware / software!
Ja to bas sa Windows-om osetim - da mogu da biram hardver/softver. Nema samo jedan app za ovo/ono, ima ih mali milion (i mali milion s***-a uz to;-)

@alfaunits koja tastatura, mis, koji bluetooth (ili koja ploca) kad je sve to radilo bez drivera? obicno znam da ljudi imaju pored BT tastature i jednu USB/PS2 (makar i PS2 wireless :)) da mogu da udju u BIOS (kad je potrebno...)?
Nemam pojma (nije brand), dobio sam ih dzabe uz neki high-end hardver u Nemackoj. I misha i tastaturu sam prikljucio preko USB->PS2 adaptera, naravno :D Ali smetalo mi je, ima kasnjenja u odnosu na obicnu (probao sve tvikove ne vredi) - tako da sam dao drugu. Isto vazi i za Mac misheve (probao kod druga, ioako njemu ne smeta Mac mish, meni smeta).

poenta je da nece / ne isplati im se da ih M$ vuce za nos i ucenjuje sa podrskom do xxxx godine
A izvini, ***, ko daje podrsku 20 godina nakon sto izadje OS? I tri godine je dovoljno, njihov problem ako zele da koristie posle toga - samo nemojte da se zalite!!!!
A ako su uzeli one "jeftinije" varijante gde se OS licencira na odredjeno vreme - pa *** sami su krivi.
Juce sam gledao koliko kosta moja mashina u Dell varijanti - 3200 funti sa XP-om, 3800 !!!! funti sa RH Linuxom (600 funti, tj. 900 evra skuplje), i to 3yr support za XP Pro(standard), i 1yr RH subscription (sta god to bilo doduse...) - sta mislis sta bih uzeo????

Minhen ce tek kroz dve godine videti koliko ce ih kostati Linux (obuka, prenos, vreme potrebno za prenos, admini za Linux a ne Windows, otpusteni Admini za Windows (u Nemackoj se placa ako otpustite nekoga u ovom slucaju)). Mozda ce biti manje, mozda vise, mozda je bilo bolje da su kupili Mac, mozda da su kupili Retail XP, mozda Linux - sacekaj. Ekonomija trazi vreme.

A stvarno mislis da se Minhen nije prvo raspitao oko tih 'sitnica' pa onda krenuo u avanturu ? :) To je ok primer ali losa tema za diskusiju, jer sumnjam da oni imaju manje informacija nego par ljudi na benchmarku (uz svo uvazavanje ljudi na benchmarku :)).

Na istom hardveru rade obe? Ne, jedna radi, druga je emulirana. PPC i C2D su potpuno drugaciji hardver.
...
Ali smetalo mi je, ima kasnjenja u odnosu na obicnu (probao sve tvikove ne vredi) - tako da sam dao...

Naravno da su druge arhitekture i to kompletno a Apple opet ostavlja ljudima izbor: nisu nikoga ostavili na cedilu i rekli: novi Mac OS X zahteva C2D! ili novi Mac OS X zahteva DX 10 graficku, ne nego sve radi lepo i na G-Force MX2 a ako imte bolju graficku - dobro dosla je ;) ...DX10 se nece pojaviti za XP... kupite Vistu... :p prosto neverovatno koliko su Apple i M$ razliciti po pitanju odnosa prema korisnicima...

znaci imas "BT" mis i tastaturu koja se kaci na PS/2 port i koja "ne radi bas najbolje" pa si je prodao na kraju ali bitno da tako nesto postoji i za PC :p o takvim stvarima govorim: koliko je Apple otisao dalje od PC-ja!

i kao sto je rekao MilanBB: zar ne mislis da su se nemci (tradicionalno promisljeni i tacni) dobro "informisali" :) pre nego sto su se odlucili za tako radikalan korak i zamenu na hiljade windows racunara za linux? :D

Naravno da su druge arhitekture i to kompletno a Apple opet ostavlja ljudima izbor:
Ti pricas da rade i PPC i Intel aplikacije a onda spominjes razlicite verzije OSX-a??? To nema smisla
DX10 se nece pojaviti za XP... kupite Vistu... :p prosto neverovatno koliko su Apple i M$ razliciti po pitanju odnosa prema korisnicima...
Jel' Apple daje novi OSX dzabe? Ako ne, sve mi je jedno.

znaci imas "BT" mis i tastaturu koja se kaci na PS/2 port i koja "ne radi bas najbolje"
Ala ti izvrces reci, stvarno nema smisla. Procitaj ponovo, rekao sam da mi isto tako ni Mac mish/tastatura ne odgovaraju, jer I ONI NEMAJU ODZIV! Molim te, ako si vec fan, nemoj da izvrces moje reci.

i kao sto je rekao MilanBB: zar ne mislis da su se nemci (tradicionalno promisljeni i tacni) dobro "informisali" :) pre nego sto su se odlucili za tako radikalan korak i zamenu na hiljade windows racunara za linux? :D
A da ti mozda ne mislis da sam ja vec video i cak ucestvovao u nekim takvim restrukturiranjima? Nisam licno pravio plan, ali je moja firma u Engleskoj ponudila resenja sa MS softverom - koje je izaslo jeftinije od bilo kog Linux resenja. Jer osobe koje su pravile plan su tacno imale informacije koliko je osoblja sposobno uopste da radi na Linuxu (nije bilo nesto prosto tipa unos brojki u Excel, znaci kosta preobucavanje - i vreme i novac), koliko ce vise kostati Linux admin i druge stvari.
Ovo je kontra primer - uopste ne kazem da je uvek tako (sta vise tesko da ima jos velikih kupaca koje traze ovakva resenja) - ali polako, zakljucke koje ti donosis iznose ili laici ili firme koje promovisu nesto. Minhen se nada da ce ih manje kostati - videcemo.

Poslednja izmena:
Svaka cast ako si ucestvovao u jednom takvom projektu ali iz tvog dosadasnjeg pisanja, iskreno, tako nesto nikada ne bih pomislio... :/

Aj bez flejmanja ;) ... smisao mog posta nije bila da kazem da neko nema pojma, vec da mozda neko u MinKenu zna nesto vise o njihovim potrebama i mogucnostima od NAS ovde,... a i tema je nesto drugo ;)

Ako mi neko kaze, sta cu to moci vise da odradim na Visti a ne mogu na XP-u, ili bar sta cu to brze odraditi na Visti, odmah cu da je kupim.

Aha. E sada ima da je kupiš...obećo si na forumu. :D
Pozdrav :wave:

Ti licno - nista ;-))) ("ti" u smislu ako si prosecna korisnik)
Ja sam bas ove nedelje nasao nesto gde mi je Vista bolja od XP-a - debugging drivera. Neverovatno bolja. (i samo to :D)
Ako mi neko kaze, sta cu to moci vise da odradim na Visti a ne mogu na XP-u, ili bar sta cu to brze odraditi na Visti, odmah cu da je kupim.

U pravu si da znaju vise o potrebama nego mi - nisam ni osporavao to. Vec kazem da to ne znaci da ce ih manje kostati, a tek ce se videti da li ce.
Nemci vole... da im sve ide sa sto manje pritiska - cak i da vise kosta.
Aj bez flejmanja ;) ... smisao mog posta nije bila da kazem da neko nema pojma, vec da mozda neko u MinKenu zna nesto vise o njihovim potrebama i mogucnostima od NAS ovde,... a i tema je nesto drugo ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno