Šta je novo?

Amiga NG

amigastyle

Slavan
Učlanjen(a)
31.05.2005
Poena
309
ACube Systems kompanija zavrsila je dugo ocekivani projekat pod imenom Samantha! Sada kada je sve gotovo tri razlicite konfiguracije spremne su za proizvodnju: AMCC 440ep CPU 400mhz + 128MB,533mhz + 256MB i 667mhz + 512mb. Memorija ce biti integrisana na samu plocu! Od ostalih stvari na ploci ce se pronaci jos i: cctalk, DiskOnChip, SmartMedia konektor, LVDS port, DIMM 100 slot, razlicite FPGA velicine(5.8 KLuts do 19.7 Kl).

U svakom slucaju SAM440 uskoro i u Srbiji!

Jedna novosadska firma je definitivno potvrdila da ce u svojoj ponudi imati i SAM440 plocu. Naime, po njihovim recima dobili su status zavanicnog zastupnika za region ex-yu (osim Slovenije), i SAM440 ploce ce se naci u prodaji u isto vreme kada i u ostatku sveta. 🙂

Hoce li imati i amigaOS 4.0 u paketu s plocom ili njega treba nabavljati posebno?

Ako budu u kompletu, verujem da ce mnogi stari amigasi ponovo probati kako to izgleda kad kompjuterski sistem sluzi korisnika, a ne obrnuto.
Makar iz radoznalosti.
Ako misle da prodaju kao Linuxoliki jeftini komp, a kupci moraju sami da narucuju amigaOS 4.0 iz jevrope, prodace se desetak komada plafon! A, tu je i jos jedan minus.

Ploca je u itx formatu radi sto manjih troskova za proizvodjaca i koliko god zeleli da vidimo aos 4.0 u funkciji, dok ne izadje Moana (full atx G4 ploca) od ove Samanthe nece biti neke velike vajde. Bez obzira na prilicno nezahtevan i brz OS, bez brzeg hardvera i jedinstvenih novih amiga igara sama samantha tesko ce preziveti.

Trenutno na dva ziva amiga os-a, 3.9 i 4.0, moze da se crta kao nekad (cak i USB tablama), da se prelama tekst, da se slusa MP3, (samo stereo bez obzira na 3rd party driver za creative PCI karte), da se gleda DVD (samo stereo zvuk, takodje), da se surfuje netom prilicno zastarelim pretrazivacima, da se rezu CD-ovi i DVD-ovi i to jako sporo, da se igraju stare igre i poneka pc igra ciji je source postao freeware.
Nazalost, za ponovni povratak platforme to nije dovoljno.

Devedesetih na amigi bejah Kuku-Lele, a sad samo Kull.

Bojim se da Samantha ne prodje kao i amigappc akceleratori potkraj devedesetih, mnogo se ocekivalo od njih, a na kraju ne ispade skoro nista.

Inace, ponosan sam sto sam bio medju 14 vlasnika ppc akceleratora koje je Meridijan uvezao u SRJ kao i medju 9 onih koji su imali BVisionPPC!!!:type:
Podaci o prodatim kartama poticu od cuvenog muljatora Mileta Meridijana.

Poslednja izmena:
pa ne moram valjda kupovati tu plocu i sve prepakivati da bi probao workbench ? Moze workbench i pod windowsom da se digne, ne trba mi "samantha"

AmigaOS 4.0 je powerpc os i za njega nema emulatora.

Pa ne treba ti elumator, treba ti virtual machine...A u ostalom da to valja koristilo bi se masovno, tako da... 🙂

Baki, kada negde nabavis UBoot (amigin firmware koji aos 4.0 zahteva i koji se nalazi na amigaone plocama, SE, XE i microamigaone) te plocu sa g3/g4 cpu-om onda bi ta tvoja prica imala i smisla, ovako ne pricaj napamet. Nikakav pc nit' powermac ne moze da instalira amiga os 4.0 i verovatno ce tako i ostati.

ja jedva cekam da mi stigne LAN i turbo karta za falcona 🙂

....dok to ne stigne.... za sada samo mp3 ide sa falcona (ima mi 6x bolji zvuk nego PC ili Mac - ima neki booster na DA konvertorima ali jako dobat 🙂 )

i btw od kako sam probao mac-a, oko nove godine, PC vise u zivotu necu da pipnem 😀

a novu amigu cu da kupim, siguran sam da cu naci neku primenu i da cu se dobro zabaviti 😉 ...sta ces kad volem :d

ja jedva cekam da mi stigne LAN i turbo karta za falcona 🙂

....dok to ne stigne.... za sada samo mp3 ide sa falcona (ima mi 6x bolji zvuk nego PC ili Mac - ima neki booster na DA konvertorima ali jako dobat 🙂 )

i btw od kako sam probao mac-a, oko nove godine, PC vise u zivotu necu da pipnem 😀

a novu amigu cu da kupim, siguran sam da cu naci neku primenu i da cu se dobro zabaviti 😉 ...sta ces kad volem :d

Rudolphe Czuba je cudo od coveka!

Nisam verovao da kod nas iko ima CT60, ali ti me bas iznenadi!
Jeste da sam bio mnogo veci amigas no atarista, ali falcon me uvek strasno privlacio svojim jos egzoticnijim hardverom no amiga. (mislim na zvucne karte i cudne akceleratore kod kojih pola konektora moras da lemis sam, flesujes bios hardverski i sl.)

Jedino vam jos fali ona graficka karta koja treba da ide na pci port od ct60, medjutim kojim tempom rade ona dva svedjanina koji je prave, nece ona skoro.

Falcon ima fantastican zvuk bez obzira na starost zbog dsp-a motorole 56001 i dobrih konvertera, ali sistem je prilicno zayeban, (mislim na MINT i ostale linuxolike verzije koje su dale zivot atariju nakon sloma kompanije i oficijelnog tos-a)

Amiga i dalje ima operativni sistem koji lici na moderan os i razvijaju ga komercijalne firme, kod atarija je nazalost situacija vise kao kod open-source zajednica - radi k'o voli i tempom koji mu odgovara - znaci sporo.

e! kull da ti nisi markiz ? 😀 hm... nisi posto i on ima CT60.... 😉

elem, mozda se i poznajemo.... vidim da si totalno upucen u atari "scenu" 🙂 (svedjani su hexcon i ... ? (zaboravih mu ime) nature.atari.org ali oni prave samo ethernet + usb karticu (hteli su da prave i superVidel ali mislim da su odustali od toga) za falcona a PCI port karticu pravi R. Czuba sa Didierom M. (Aniplayer)) btw Didier je vec "pokrenuo" Radeon kartu preko PCI slota 😉 tako da najverovatnije nije daleko dan kada cemo dobiti (ponovo) PCI slotove za F030 (to je i ranije postojalo - Eclipse kartice, ali se one vec davno ne proizvode).

i u pravu si: atari jeste danas 100% pure open-source zajednica 🙂 - nema, ni jedne firme/kompanije. Kako bilo, super je sto su oba sistema jos u zivotu 😉 i to krajnje upotrebljiva sistema kolko vidim 🙂

btw MiNT je najbolje moguce resenje: lici po malo na ono sto je Apple uradio sa Mac OS-om kad je presao na X verziju.

Navodno, jos novih amiga za amiga OS4.0!

Kao kisa liju najave za novi amiga hardver vec zadnje dve godine, ali stvarnog proizvoda nema pa nema!

Ovaj put amiga incorporated licno najavljuje novi hardver, sta ce sad bit' sa samanthom videce se...

New Hardware Designs and New Hardware Coming from ACK Software Controls, Inc. and Amiga, Inc.
Two New Hardware Designs for the Amiga Operating System are on their way.
Issaquah, Wash and Fonthill, ON – April 22, – After months of designs and negotiations Amiga, Inc. and ACK Software Controls, Inc. are pleased to announce that new hardware is on its way for Amiga users.

“I have been working on these designs with Amiga for almost 12 months and have been able to create two new designs that will fully support the needs and desires of today’s Amiga user, while opening the doors for new users, said Adam Kowalczyk President of ACK Software Controls, Inc.

Initially, two systems will be produced that address two different market needs. The first is a consumer entry design that will offer a complete product with a target price point of $500.00, while the second will be of a power design that would have a target price point of $ 1,500.00. The PowerPC architecture will continue to be the architecture of choice for these new systems.

“ACK and Amiga have spent many months working on designs and working with various manufacturers to create great products with a competitive price point. We will be working with the Amiga retailers over the coming weeks to solidify launch and support plans”, said Bill McEwen of Amiga, Inc.

Manufacturing and final price information along with product launch schedules will be following in the next week.

http://www.amiga.com/news/index.php?art=26

Poslednja izmena:
Ovo je interesantno. Tu vest objavljuje niko drugi nego Amiga,Inc
Znaci - pocelo je !

Nazalost, ovo zapravo znaci ponovno deljenje amiga zajednice,

Hyperion entertainment (tvorac aOS-a 4.0) + ACube systems (SAM440)
protiv
Amiga inc(vlasnik svih amiga licenci pa tako i OS-a4.0) + ACK(dokazani lazov "Adam Kovalcik)

Bill McEwen, amiga CEO je dosad vise puta pokazao da su mu neki licni ciljevi daleko od opste ocekivanih (vracanje amiga platforme na svetsku scenu) tako da me ne bi cudilo da opet dodje do nekog veceg konflikta i odlaganja svega do unedogled.

Prava na amiga ime, OS i ostalo i dalje je prilicno, pravno zakukuljena oblast pa je tesko rasclaniti kome se moze verovati.

Amiga inc je vec oterao od sebe izuzetno jaku firmu kao sto je bplan gmbh (PegasusPPC i MorphOS) jer su se pobili oko prava na amiga OS koja je bplan kupio jos od commodore-a pred samu propast.
Dok se prve amige sa OS-om4.0 ne nadju u prodaji sve ovo je samo san.

"Two more weeks" :smash:

Crne slutnje se obistinjuju!!!:S:

Za danasnji dan je Amiga Inc. najavljivala detaljnije informacije o dve nove amige koje navodno sprema u saradnji sa ACK, medjutim umesto toga osvanula tuzba protiv Hyperion Entertainment za pokusaj neovlascenog izbacivanja nove amiga platforme i prodaje licence za Amiga OS4.0 trecem licu.(ACube Systems i SAM440)

Amiga Inc v. Hyperion VOF
Plaintiff: Amiga Inc
Defendant: Hyperion VOF

Case Number: 2:2007cv00631
Filed: April 26, 2007

Court: Washington Western District Court
Office: Seattle Office [ Court Info ]
County: XX US, Outside District
Presiding Judge: Hon. Ricardo S Martinez

Nature of Suit: Intellectual Property - Trademark
Cause: 28:1338 Trademark Infringement
Jurisdiction: Federal Question
Jury Demanded By: Plaintiff

Tuzba je ulozena pred americkim sudom dok je Hyperion evropska (belgijsko-holandska) firma tako da ne znam da li ih bas mnogo svrbi ova tuzba, ali grdnih peripetija ce definitivno biti.
Amiga zajednica je sokirana ponovo, http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=23032&forum=2 i mnogi misle da je ovo definitivno kraj.

Ovde o nekom velikom novcu i potencijalnom trzistu nema ni govora tako da ovakav kurvinjski potez pripisujem iskljucivo sujeti Bil McEwen-a i amiga izdajnicima oko njega.

"Da komsiji crkne krava", ali na americki nacin.

ACube-ova SAM440 je i linux kompatibilna ploca tako da ce ona verovatno krenuti u prodaju bez Amiga OS-a 4.0, medjutim nove amige izgleda nece biti.
(S druge strane ACK je firma koja se sastoji od jednog coveka i do sada nije proizvela nista, tako da u njihove tvrdnje o zajednickom projektu sa Amiga inc-om ne verujem ni 5%)

Poslednja izmena:
Nakon one jucerasnje tuzbe Amiga inc i ACK su saopstili specifikacije njihovog slabijeg modela:

Entry Level Design Details from ACK Controls and Amiga
Entry level product ready for Customers Summer 2007

Issaquah, Wash USA – Fonthill, ON Canada April 29, 2007 – ACK Controls and Amiga, Inc. are pleased to announce the base hardware design that will address the needs of the Amiga market as well offering expansion into other markets.

“The first product release is designed for flexibility and meeting the needs of the Amiga user, as well as offer a design that takes advantage of available hardware”, said Adam Kowalczyk President of ACK Systems

This new system will be offered at a suggested retail price of $ 489.00 and be a complete offering excluding monitor in a finished design that will provide customers with everything they need to get started.

Flex-ATX form factor motherboard based on the Freescale MPC8349E SoC. (400MHz to 667MHz depending on requirements and price target)

1 (one) DDR2 DIMM slot expandable to 1GB using unregistered DIMMs.

1 (one) 66MHz PCI slot for use with readily available graphics cards.

2 (two) 33MHz PCI slots for additional expansion.

2 (two) 10/100/1Gb Ethernet Ports.

4 (four) Hi Speed USB ports.

2 (two) serial ports.

4 (four) SATA ports provided by a Silicon Image Sil3114 controller.

Onboard sound provided by a C-Media CMI8738.

Socketed EEPROM for U-Boot firmware.

Atmel ATC2408A serial EEPROM (1kb of non-volatile storage)

Dallas DS1339 RTC with battery holder.

Standard ATX power supply connector.

“Amiga is please to be working with ACK Controls and believe that by using flexible designs and aggressive manufacturing practices we will be able to deliver to our customers a great product at a great price”, said Bill McEwen of Amiga, Inc.

Manufacturing partner and final ship schedule will be following soon.

About Amiga
Amiga, Inc. is the world’s premier provider of multimedia enabling technologies. For almost two decades its award-winning software has been a mainstay for motion picture studios, multimedia creators, and digital entertainment enthusiasts around the world. Today Amiga builds on this legacy leading the way in multimedia development by providing developers with hardware-independent technologies for writing and porting applications to new platforms and interactive devices. For more information visit www.amiga.com.

About ACK
ACK Software Controls, Inc. specializes in the area of embedded controls design for use in automation systems where low-power consumption and reliability is an absolute must. Concentrating on design for manufacturing with local manufacturing facilities has allowed ACK to quickly and cost-effectively develop solutions for customers with low-volume requirements. By integrating hardware, firmware, and device driver engineering capability in-house, ACK can provide complete turn-key solutions to customers.

Sta o tome misli preostala amiga zajednica mozete pronaci ovde:

http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=3736

Izasle specifikacije "Power Amige" za 1500$, a ono sto je najzanimljivije su datumi izlaska navedene dve masine: Low cost model - summer 2007, Power model - winter 2007.
Zivi bili pa videli:

Power Design Details from ACK Software Controls and Amiga
Power level product ready for Customers Winter 2007
Issaquah, Wash and Fonthill, ON Canada – May 7, 2007 – ACK Software Controls, Inc. and Amiga, Inc. are pleased to announce the specifications for the new Power System.

“While targeting the needs of today, we wanted to challenge ourselves to design for the future as well.”, said Adam Kowalczyk President of ACK Software Controls, Inc.

This new system will be offered at a suggested retail price of $1498.00 and be a complete offering excluding monitor in a finished design that will provide customers with everything they need to get started.

Power Design Specifications PowerPC board:

Based on the P.A. Semi PWRficient PA6T-1682M dual core 64 bit CPUs clocked at 2GHz.
RoHS compliant ATX form factor.
Four (4) DDR2 DIMM slots.
One (1) PCI Express x16 slot for high performance graphics cards.
One (1) PCI Express x2 slot for high performance I/O cards.
One (1) PCI Express x1 slot for standard I/O cards.
One (1) PCI 32 bit slot for legacy cards.
Six (6) USB 2.0 ports.
Two (2) Gb Ethernet ports.
Two (2) UART ports for serial connectivity and debug.
One 8Mb Flash EEPROM containing U-Boot firmware.
Four (4) SATA II ports based on the Silicon Image SiI3132 (x2) .
“This new design offers the Amiga user a new choice in hardware. Amiga believes that this new system will address the needs of the Amiga user today and into the near future.”, said Bill McEwen of Amiga, Inc.

http://www.amiga.com/news/?art=28&PHPSESSID=4f8790372042a07a75751f37d3b708ae

Inace P.A. Semi PWRficient PA6T-1682M je stvarno cudo od procesora, kompatibilan sa IBM PPC970 i POWER5 modelima, a o njemu detaljnije na oficijelnom sajtu.

http://www.pasemi.com/processors/index.html

Zivi bili pa videli !

Zivi bili pa videli a po svemu sudeci nista.Obozavam amigu ali vec godinama unazad taman kad izgleda da ce amiga da se vrati kompanije koje razvijaju softver i hardver se pokace oko kolaca iako niko nezna tacno koliki ce biti.Dok se oni dogovore (na sudu) hardwer ce opet zastareti,OS takodje i onda niko nece imati interesa niti zarade od toga.Zalosno je sto ce kompanije koje polazu pravo na amigu na kraju da je totalno uniste.Nama moze samo ostati nada da ce se stvari resiti relativno brzo.
@kull
Btw kako mozes biti siguran u broj prodatih PPC kartica jer ona koju sam ja koristio je kupljena u ACZ mnogo pre nego sto je merdian poceo da ih uvozi a i dosta njih je prodato kada je merdijan prestao da radi.Drugar je sebi dobavio dve (za A1200 i A4000) direktno iz nemacke tako da ta racunica zahteva visu matematiku (snalazio se ko je kako znao)

@kull
Btw kako mozes biti siguran u broj prodatih PPC kartica jer ona koju sam ja koristio je kupljena u ACZ mnogo pre nego sto je merdian poceo da ih uvozi a i dosta njih je prodato kada je merdijan prestao da radi.Drugar je sebi dobavio dve (za A1200 i A4000) direktno iz nemacke tako da ta racunica zahteva visu matematiku (snalazio se ko je kako znao)

Ne mogu biti 100% siguran, ali ako ti kazem da ta informacija potice od jednog najludjeg, najboljeg i najtvrdokornijeg amiga dilera kakav je bio Vojislav Ilic aka Abyss *Amiga zep*,onda mu verujem. On je od 14 vlasnika ppc karti licno poznavao 11 vlasnika, a ja 7. Posto smo skoro svi bili na ADN-u svako vece, te prisustvovali ili ucestvovali na Scene strike-u, I,II i III, te na YALP-u, i one dva partija u Obrenovcu i Novom Sadu, ne moze niko da mi kaze da se mi ppc-ovci nismo poznavali medjusobno. Priznajem da nisam znao nikoga istocnije nit' juznije od Night Knight-a, koji bese iz Mladenovca. Moguce je da je bilo jos vlasnika,
ali je cudno da su bili toliko asocijalni odnosno u "ilegali".Svi su bre znali za Freak-a i ADN.

Sto se tice pajsera zvanih ACZ, sve PPC kartice koje su imali su 100% dosle preko Meridijana, verovao ti meni ili ne jer je isti u pocetku bio iskljucivo uvoznik, a ne i prodavac.Tek kasnije su poceli da sami prodaju uvezene stvari na malo.(inace pored amige, u to vreme uvozili su i matrox opremu)
Ova informacija potice od Mileta iz Meridijana.

Poslednja izmena:
ACK moze da ponudi neku industrijsku platformu kojih ima po kini koliko hoces, pa na proizvode ti P.A.Semi procesore za nikog 🙂 (ako ih proizvode uopste) 🙂

Nice Kull, ja sam visio na SETNetu dok je radio. Bio na par SS i tako (mozda smo se i videli 😉)... Plz podseti me ko je Freak...

jel aktivna neka od starih domacih grupa? jedino sto vidim da je indus3 postao game developer and publishing firma ! 🙂 http://www.indus3.org/

Koliko ja znam sve demo grupe su odavno raspustene.Nema vise zajednistva u kraljevstvu ljudi, patuljaka i vilovnjaka, stari savezi su odavno mrtvi...

Elem, evo Freaka slikovito, s obzirom da mi je veliki drugar (ove nedelje smo bili zajedno) nadam se da se nece ljutiti sto mu postujem sliku.On je ovaj u narandzastom.(da ne bude neke zabune ovaj drugi nisam ja 🙂 )

http://skimanijaci.com/component/option,com_gallery2/Itemid,26/?g2_itemId=11809

Rasa (freak) nije vise onoliki komp zaludjenik kao nekad, sad je vise "prirodnjak", skijanje, uzivanje u vodenim sportovima i sl.Zadnji put kad je veoma aktivno ucestvovao u nekom vecem kompjuteraskom poduhvatu bilo je to pre par godina kad je nastajala ona wifi mreza na teritoriji sireg podrucja Beograda.

Ali, yebi ga, stari se...

Ne mogu biti 100% siguran, ali ako ti kazem da ta informacija potice od jednog najludjeg, najboljeg i najtvrdokornijeg amiga dilera kakav je bio Vojislav Ilic aka Abyss *Amiga zep*,onda mu verujem.

On mi je prodao jednu Amigu 600 pre mnogo godina !

E kull opusteno nisam te prozivao samo sam konstatovao cinjenice.Mozda znas onda i Ciru iz Smedereva njegova PPC je zavrsila kod mene a dalje ko bi ga znao sada.

E kull opusteno nisam te prozivao samo sam konstatovao cinjenice.Mozda znas onda i Ciru iz Smedereva njegova PPC je zavrsila kod mene a dalje ko bi ga znao sada.

Ja sam vec presao tridesete tako da se ne osecam prozvanim tek tako, ne brini za to.
Kao sto rekoh, s te strane poznavao sam samo NK-a iz Mladenovca, svi ostali su uglavnom bili iz BG-a i Vojvodine.
Inace, kroz moje sape su prosla dva ppc blizzarda jer mi prvi (603e/200MHz + 040/25) nije hteo da radi sa bvisionppc grafickom.Tog sam vratio meridijanu, a oni ga "kao popravili" i prodali kasnije RTV Pinku.Ja sam dobio onaj slabiji model kao zamenu (to se desilo 1999.god. u najgori moguci cas pri NATO napadu na nasu zemlju) pa nisam mogao da biram.
Srecom ta karta je radila OK pa sam lakse podnosio bombardovanje sa 24-bitnim koloritom u Workbench-u, po prvi put nakon deset godina "amigovanja".
Nakon prelaska na pc, moj blizzard i bvision su zavrsili kod mr.W-a u Novom Sad-u, a 1200T kod nekog nepoznatog tipa koji se javio na oglas.

zidar?

Nazad
Vrh Dno