Šta je novo?

Cijene Danfoss kompresora u Srbiji?

Vuco

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2006
Poena
309
Pozdrav,

ispričavam se ako sam fulao podforum, od preuređenja ih ima puno, a jedini di smatram da bi ovo pitanje moglo ići je ovaj (jer piše "izrada hlađenja etc."). Ako sam fulao, zamolit ću moderatora da pomakne ;)

Nego, da pređem na stvar - zanima me koliko dođe u Srbiji Danfoss-ov NL11F kompresor. Sigurno ima članova koji su se bavili Phase change hlađenjem ovdje u Srbiji pa eto, ako netko zna otprilike maloprodajnu cijenu za dotični kompresor, bilo bi mi drago da se ovdje javi.

Kod nas su poprilično skupi, po cijeloj Sloveniji sam slao e-mail-ove sa upitima, a do dana današnjeg nisam dobio niti jedan odgovor (a s obzirom da sam poslao preko 20 mail-ova) mislim da niti neću.

Znači, ako je netko kupovao i radio takav sistem (a tu ima extremnih OC-era poprilično) neka pomogne ;)

Lijepi pozdrav,
Vuco

Ako mozes da nabavis iz Slovenije kontaktiraj usera little devil sa xtremsystems-a (ako hoces mogu ti ja dati njegov mail) covek je mag sto se tice phase-a i siguran sam da ces naci kod njega sve sto ti treba. Ne znam sta mislis da hladis ali ako ides na quad mozda ne bi bilo lose da razmislis o rotary ss-u (pretpostavljam da pravis ss) :eyebrows:

Poslednja izmena:
Ako mozes da nabavis iz Slovenije kontaktiraj usera little devil sa xtremsystems-a (ako hoces mogu ti ja dati njegov mail) covek je mag sto se tice phase-a i siguran sam da ces naci kod njega sve sto ti treba. Ne znam sta mislis da hladis ali ako ides na quad mozda ne bi bilo lose da razmislis o rotary ss-u (pretpostavljam da pravis ss) :eyebrows:
Čuo sam se sa Alesom, ali nažalost, uz sav moj trud pa čak i ponudu da mu dođem kod njega u Sloveniju (tako da se on ne mora ništa mučiti sa time, dobije lovu na ruke i mene više nikada ne vidi), nisam se uspio sa njime dogovoriti. A ako se u 5 mjeseci nije mogao udostojiti pa reći "neću ti prodati zbog toga i toga" ili "nemam" ili "nemogu", jednostavno smatram to neodgovornim. Da sam bio nepristojan, ne bih ništa rekao, ali stvarno sam htio s njim trgovati i nudio mu različite mogućnosti oko primopredaje.

Nakon 5 mjeseci zafrkancije, nemam više tolerancije za ikoga, pa koliko god on posla (ne)imao. Ako su mi dečki iz Velike Britanije mogli poslati neke djelove koji su mi trebali (i pazi sada - besplatno, čak su i troškove pošte platili), onda nemam stvarno više riječi.

Tako da sam sada prešao na alternativne načine u potragu. Pošto se nitko iz Slovenije i njihovih dućana ne javlja (očito smrdim :D), rekoh idem kod Vas probat, imam par prijatelja blizu granice pa bi mi oni pomogli.

Tako da - hvala Miško ;)

Što se tiče SS-a, da radim ga i samo mi još nedostaje kompresor. Kod nas je oko ~180€, LD bio puno jeftiniji, od tuda i moje strpljenje.

Ne hladim Quad (nema se novaca za takve ekstreme), nego jednostavno radim svoj prvi SS koji ne mora biti niti rekorder po tempreraturama, nego samo da radi stabilno i pravilno (što se kompresora tiče) ;)
Uglavnom, biti će podešen za max. load od 180-200W - za recimo x2 procesore (a s obzirom na cold bug baš i neću previše natjerat očito ;)) i C2D.

Rotary kompresori su ipak malo preglasni (iako idealni za bench SS sustav), a i čini mi se da su ipak poprilično skuplji od hermetičkih ;)

zamolimo bih da mi neko da linkove ili sam objasni kakva sava xtreme hladjenja postoje sa 24/7 posto mi tu nista nije jasmo i ako moze okvirne cene
jer ima neki sistem da se od frizidera napravi nesto
hvala unapred

Nisam znao da je LD toliko nemaran pricali smo par puta na msn-u i zvucao mi je skroz ok. Za ovo drugo ne znam kako da ti pomognem ne razumem se nesto mnogo u phase niti gde bi mogao da nabavis motor ovde. :wave:

zamolimo bih da mi neko da linkove ili sam objasni kakva sava xtreme hladjenja postoje sa 24/7 posto mi tu nista nije jasmo i ako moze okvirne cene
jer ima neki sistem da se od frizidera napravi nesto
hvala unapred
24/7 extremna hlađenja ti baš i nisu ekonomski isplativa, jer potrošnja struje može biti poprilična. Ali onako imaš T.E.C. hlađenja (Peltier ti je možda poznatiji naziv), imaš Waterchillere (spoj vodenog i faznog - temp. tekućine koja hladi ti je oko -15 do -20°C, a naravno, može to i puno niže ići), fazna hlađenja sa jednim kompresorom (oliti Single Stage sistemi - jedan kompresor) koja mogu biti obična ili autocascade (više plinova, ali jedan kompresor i dalje), kaskadno hlađenje (2 ili više kompresora) obično ili sa određenim nivoima (stage na engleskom) koji su pak autocascade.

Imaš cijele podforume na XS-u za takva hlađenja.
Fazno ti je u principu isti princip kao frižider samo što je isparivač drugačiji (puno manji i drugačijeg tipa).

Cijene SS-a su ti oko 700-800€ od Vapochill-a ili Mach GT (komercijalni sistemi), a custom izrade su ti od otprilike 350€ do 700€, ovisno o builderu, samo šta onda imaš puno više stvari na koje moraš paziti ;)
Nisam znao da je LD toliko nemaran pricali smo par puta na msn-u i zvucao mi je skroz ok. Za ovo drugo ne znam kako da ti pomognem ne razumem se nesto mnogo u phase niti gde bi mogao da nabavis motor ovde. :wave:
Ma i ja kada sam mu se javio bio je čisto ok. A i jedan frend je od njega kupovao stvari još prije 2-3 godine i onda je bio fer i korektan. Sve se obavilo dok si rekao keks.
Danas mu je valjda to sve (proizvodnja etc.) jako dobro krenulo pa ili ima posla ili mu se više ne isplati zafrkavati sa prodajom djelova. U svakom slučaju je mogao reći to odmah, a ne da me drži na ledu 5 mjeseci ;)
Nije da ga pljujem ili išta, ali ako ne želiš s nekime trgovati ili ne možeš iz nekog razloga, onda lijepo javiš i kažeš. Ne bih ga ništa pitao, već zahvalio barem što je pokušao pomoći i otišao dalje gledati.

Ovako sam već mogao prije 3 mjeseca krenuti u potragu negdje drugdje.

Uglavnom, ako netko zna neke dućane u Beogradu ili negdje di imaju distribuciju Danfossovih kompresora. Meni je potreban model NL11F sa starterom, hermetički kompresor za R134a plin i za napon 220-240V i 50Hz.

Kod nas Extreme scena nije uopće razvijena, Masni je jedini napravio fazno (uostalom, on je i bio kod LD-a i kupovao prije od njega), sad radi drugo i s njim poprilično surađujem što se ovoga tiče. Kod Vas sam vidio da benchate sa LN2 i DI, a i siguran sam da je netko napravio koji SS sistem.

U svakom slučaju, svaka pomoć se cijeni.

Pozdrav

hvala i ja sam bas skoknuo do xs ali tamo cu mnogo vise visiti kad nabavim neki bolji net jel sa modemod nemogu da sa izborim sa onolikim slikama

Kod Vas sam vidio da benchate sa LN2 i DI, a i siguran sam da je netko napravio koji SS sistem.

Dosta sam upucen u domacu overclokersku scenu ali mislim da ovde (Srbija) niko nije napravio ss niti bilo koji drugi phase sistem hladjenja.

hvala i ja sam bas skoknuo do xs ali tamo cu mnogo vise visiti kad nabavim neki bolji net jel sa modemod nemogu da sa izborim sa onolikim slikama
Čuj, ja ti mogu jedino dati linkove što se tiče SS sistema. Barem one koje sam ja stavio u Bookmarkse ;)
Napisao sam ih sve u ovom postu:
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2098211&postcount=13
E sada, baš točno ti ne bih mogao reći koji su teški na slikama, znam da je ovaj od Soddem-a najbolji guide koji sam vidio, ali ima i puno slika. Niti meni na ADSL-u nije ponekada lagano gledati slike od 1MB na XS-u ;)

Uglavnom, za informacije ti je super i Team-puss forum, uglavnom su im guide-ovi samo tekstualni, pa pogledaj tamo :)
Dosta sam upucen u domacu overclokersku scenu ali mislim da ovde (Srbija) niko nije napravio ss niti bilo koji drugi phase sistem hladjenja.
A igrate se sa LN-om i DI samo tako :D

Svejedno hvala Miško, možda je ipak netko nešta pokušao ili netko zna dućan di bi se mogao kompresor dotični nabaviti. Naravno, odg. može uvijek i na PM ;)

Pozdrav

A igrate se sa LN-om i DI samo tako :D

Razmisljao sam i ja na temu phase ali pot ladjenje je jednostavnije za napraviti, jeftinije i moze da ostvari bilo koju - temp u opsegu od -1C do -190C :d, tako da trenutno phase gledam kao neki hobi, mozda bude bilo mesta za sledecu sezonu za neki malecki rotary sistem :-devil-: ali pre vidim da ce se praviti dve bakarne sli lepotice ;)

Razmisljao sam i ja na temu phase ali pot ladjenje je jednostavnije za napraviti, jeftinije i moze da ostvari bilo koju - temp u opsegu od -1C do -190C :d, tako da trenutno phase gledam kao neki hobi, mozda bude bilo mesta za sledecu sezonu za neki malecki rotary sistem :-devil-: ali pre vidim da ce se praviti dve bakarne sli lepotice ;)
Znam da je jednostavnije za napraviti i lakše je to benchati. Ali kao što i sam kažeš, ovo mi je trenutno hobi (koji istina, već pauzira 3-4 mjeseca nepotrebno), ali kada se prvi puta radi - mora biti dobro po performansama i glavno da kompresor radi bez ikakvih problema. Rekordi nisu prioritet.

Nego, Miško (jel baš Misko ili Miško? da slučajno ne bih krivo pisao), reci imaš neki link na topic di se vidi kako je neki pot napravljen ? Dimenzije i/ili neke skice ? Možeš i na PM

Što se teme tiče, sumnjam da će netko odgovoriti, šteta što nisam pitao za LN2 ili DI hlađenje ;)
Što se mene tiče, ako netko zna nek javi ovdje ili meni na PM. Da više ne bumpam temu bezveze.

Lijepi pozdrav

Nego, Miško (jel baš Misko ili Miško? da slučajno ne bih krivo pisao), reci imaš neki link na topic di se vidi kako je neki pot napravljen ? Dimenzije i/ili neke skice ? Možeš i na PM

E to je vec moj reon :), o di/ln2 hladjenu dosta znam ne znam samo sta tacno zelis da napravis tj sta te interesuje? Za cpu evo okacicu prvu reviziju sto koristim sa mojim timom i jednu od MickeyMouse-a, obe kidaju koliko dobro rade. (p.s. Miško sam ;))

rev2mq9.jpg

screenshot001eq3.png

Poslednja izmena:
E hvala Misko, to mi je samo trebalo. Nešta jesam gledao malo po XS-u, ali nitko nije davao dimenzije (kriju to ko zmija noge ;)) ili slike u presjecima. Još jednom hvala ;)

Uglavnom, kod nas je eXtreme scena ukomirana, pa eto, sve gledam kako da nas se par ljudi okupi i da malo izmrcvarimo neke proceve, barem sa DI-om, jer LN2 stvarno nemam pojma dal je nabavljivo kod nas.
Uglavnom sada samo čekam da nabavim taj kompresor, onda lagano to sve spojim u dan-dva i napunim pa ćemo vidjeti kako to radi. Jer jedno je praksa, a drugo teorija ;)

A DI bi isto mogli napraviti. Znam da je Masni spomenuo da ima doma neki pot, vrlo vjerojatno ne ovakav s kakvim vi benchate, ali za prvi puta će biti u redu ;)

Sve u svemu, puno hvala na pomoći i oko mojeg pitanja i oko DI pot-a. Ako ću imat još pokoje pitanje, javim ti se na PM ;)

ivo.r sve sam probao. Kod mene je preskup (velim, duplo skuplje od okolnih zemalja), iz Slovenije se nitko ne javlja preko e-mail-a, a kada sam zvao par dućana na telefon su mi rekli da im se javim mail-om sa upitima :D. Na slijepo tražiti po Sloveniji ili u Srbiji nažalost nemam mogućnosti ići. ;)

A koji god mail pošaljem na ove distributere Danfossa, oni ti pak jave da oni nemaju maloprodaju te da nemogu reći cijene i upute te u dućane za koje već znam i koje sam kontaktirao (a zna se kakav sam odgovor dobio).

Mislim da sam našao vezu u Sloveniji preko jednog prijatelja, otac mu radi tamo pa će on pokušat malo pogledati gdje i koliko. Hvala Bogu, jer danas očito nitko ne mari za male kupce, možda sam trebao reći da kupujem 1000 komada ? ;)

Svejedno hvala ivo.r-e, cijenim svaku pomoć ;)

Poslednja izmena:

opet ti uporedjujes zabe i babe :)
Trebamo malkice razlikovati izmedju sistema za dugorocno hladjenje kao sto je kompresija , vodeno , peltier.... i kratkih OC-poduhvata tipa DryIce i LN2

opet ti uporedjujes zabe i babe :)
Trebamo malkice razlikovati izmedju sistema za dugorocno hladjenje kao sto je kompresija , vodeno , peltier.... i kratkih OC-poduhvata tipa DryIce i LN2

Ne mesem babe i zabe, phase sistemi o kojima sam ja razmisljao nikako nisu za 24/7, koga ti znas da hladi kaskadno a kamoli 3pl stageom 24/7 masinu, da ne govorim kad vozis rotary azdaje.

racuna li se i Dijaspora ? :D

Polugotovi sistemi se ne racunaju :d.

A sto bas taj .To je za freon 134a i Lbp.Moze da kosta oko 80-90 eu.Mogu da ti ja nabavim te kompresore.

Ne mesem babe i zabe, phase sistemi o kojima sam ja razmisljao nikako nisu za 24/7, koga ti znas da hladi kaskadno a kamoli 3pl stageom 24/7 masinu, da ne govorim kad vozis rotary azdaje.

Polugotovi sistemi se ne racunaju :d.

Ma napravicemo ja i Misko jedan kaskadni samo da nerviramo one tamo preko.

A sto bas taj .To je za freon 134a i Lbp.Moze da kosta oko 80-90 eu.Mogu da ti ja nabavim te kompresore.
Zašto taj ? Danfoss ima poprilično dobru iskoristivost (efikasnost), a ovaj model je također i relativno tih (najtiši vjerojatno). R134a plin mi je dostupan, a i ako se koristi "jači", tipa R404a onda se isto može koristiti u njemu bez potrebe mjenjanja ulja (dodatni trošak) a i to nije plin koji ima visok tlak pa ga kompresor može podnijeti.

LBP (Low Boiling Pressure) mora biti jer takvi kompresori imaju veću snagu (iskoristivost) kod niskih tlakova u suction line-u. U isparivaču je tlak manji od 1 bar-a, što je niski tlak i MBP ili HBP ne bi bili toliko dobri (ne bi uopće bili dobri) kao npr. jedan LBP. A to ti znači da imaš automatski veće temperature na isparivaču jer se ne može dovoljno topline odvoditi ;)

Poslednja izmena:
Zašto taj ? Danfoss ima poprilično dobru iskoristivost (efikasnost), a ovaj model je također i relativno tih (najtiši vjerojatno). R134a plin mi je dostupan, a i ako se koristi "jači", tipa R404a onda se isto može koristiti u njemu bez potrebe mjenjanja ulja (dodatni trošak) a i to nije plin koji ima visok tlak pa ga kompresor može podnijeti.

LBP (Low Boiling Pressure) mora biti jer takvi kompresori imaju veću snagu (iskoristivost) kod niskih tlakova u suction line-u. U isparivaču je tlak manji od 1 bar-a, što je niski tlak i MBP ili HBP ne bi bili toliko dobri (ne bi uopće bili dobri) kao npr. jedan LBP. A to ti znači da imaš automatski veće temperature na isparivaču jer se ne može dovoljno topline odvoditi ;)

Ako hoces bas niske temperature na isparivacu onda mora freon 404a i odgovarajuci kompresor.

A sto lepo ne nadjes neku malu ugradnu klimu (koja nije split) i iz nje izvadis vijcani kompresor. U takvim jedinicama snage su ~3/4KS sto ti omogucuje da napravis SS vrhunskih pergormansi. Cena cele jedinice je oko 120-130eura, a mozes iskoristiti i samu kutiju i kondenzator, tako da stedis na tome. Razmisli ;)

Poslednja izmena:
Ako hoces bas niske temperature na isparivacu onda mora freon 404a i odgovarajuci kompresor.
Ne treba R404a. Dobro ga podesiti i može R290 ili R134a biti jako dobar (-40°C npr). Ali u load-u su oni malo slabiji naravno ;)
A sto lepo ne nadjes neku malu ugradnu klimu (koja nije split) i iz nje izvadis vijcani kompresor. U takvim jedinicama snage su ~3/4KS sto ti omogucuje da napravis SS vrhunskih pergormansi. Cena cele jedinice je oko 120-130eura, a mozes iskoristiti i samu kutiju i kondenzator, tako da stedis na tome. Razmisli ;)
A razmišljao sam o tome...Ali nikako uhvatiti vremena za pogledati takvo što...

Uostalom, sve ostale djelove već imam doma :)

Ne treba R404a. Dobro ga podesiti i može R290 ili R134a biti jako dobar (-40°C npr). Ali u load-u su oni malo slabiji naravno ;)

A razmišljao sam o tome...Ali nikako uhvatiti vremena za pogledati takvo što...

Uostalom, sve ostale djelove već imam doma :)
U svakom slucaju bolje ti je uzeti tako nesto. Ipak je to jaci kompresor od NL11F, pa je jos i vijcani, sto osigurava dobar usis, dakle nizu temperaturu, a mozes i autokaskadu da pravis ;)

Nemam ja znanja za autokaskadu ;)
A trenutno nemam niti vremena za to sve proučavat. Za fazno sam se informirao jedno 3 mjeseca prije nego sam krenuo uopće razmišljati o izradi ;)

U slučaju da sve, ama baš sve propadne ili ću krenuti sve rasprodati što imam doma ili ću ići na tu opciju kupnje klima uređaja...

Nemam ja znanja za autokaskadu ;)
A trenutno nemam niti vremena za to sve proučavat. Za fazno sam se informirao jedno 3 mjeseca prije nego sam krenuo uopće razmišljati o izradi ;)

U slučaju da sve, ama baš sve propadne ili ću krenuti sve rasprodati što imam doma ili ću ići na tu opciju kupnje klima uređaja...

Sto bi rasprodavao? Koji gas planiras koristiti? Ako ti treba pomoc tu smo ;)
Evo i ja za 2-3 nedelje pocinjem da pravim, pa mozemo razmenjivati iskustva.

Poslednja izmena:
Vrh Dno