Šta je novo?

Pomoc pri podesavanju ADSL-a u stanu

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sutra uzimam telekomov ADSL modem i prikljucujem se (ura za mene :)). Ali imam 3 telefona u stanu pa me zanima kako to da odradim! Sva tri telefona idu iz jedne glavne uticnice (dve banane+utikac adapter). Ako sam ja dobro skapirao da bi telefon radio sa ADSL-om, tu mora da postoji neki spliter. Zanima me, gde on treba da stoji, i da li uopste treba da stoji?

Hvala unapred!

Sutra uzimam telekomov ADSL modem i prikljucujem se (ura za mene :)). Ali imam 3 telefona u stanu pa me zanima kako to da odradim! Sva tri telefona idu iz jedne glavne uticnice (dve banane+utikac adapter). Ako sam ja dobro skapirao da bi telefon radio sa ADSL-om, tu mora da postoji neki spliter. Zanima me, gde on treba da stoji, i da li uopste treba da stoji?

Hvala unapred!

Svi telefonski aparati ti moraju biti iza splitera. Od telekoma dobijesh samo jedan spliter tako da mozesh samo jedan telefon da spojih na spliter. Ja imam dva telefona i onaj koji nije iza splitera krchi dosta i tishi je. Imash dve mogucnosti kupiti josh splitera pa tako povezhesh ili (kao shto ja ocu da odradim) da spliter stavish na glavnom dovodu telefona i na izlaz iz splitera za telefon povezesh komplet instalaciju iz kuce, a da provuchesh poseban kabel od splitera za modem.

Spliter je OBAVEZAN, njega dobijas od telekoma
povezujes ga na sledeci nacin
znaci na liniju ide spliter pa posle splitera modem i telefon
za modem imas posebnu uticnicu kao i za telefon

OBAVEZNO je da prvo na liniju ide spliter pa posle njega sve ostalo, u suprotnom ADSL nece raditi, a imaces i smetnje na tel. linij.
sad je zeznuto sto spliter ima samo jedan prikljucak za telefon pa moras da budzis nesto tipa:
taj kabal koji ubacis u uticnicu, na spliteru, preseces i onda na njega lemis sve ostale telefone,
ili elegantnije resenje je da taj kabal povezes sa drugom uticnicom.

Edit: pretece me covek

Poslednja izmena:
Zavisi i koji su telefoni u pitanju. Ja recimo imam bezicni panasonic (onaj osnovni model sa identifikacijom poziva) i radi bez problema bez splitera, znaci nema sustanja niti pucanja ADSL veze. Ako su telefonski aparati novijeg datuma verovatno imaju ugradjen microfilter, a ako nemaju ne gine ti po spliter za svaki od njih (ili povezivanje svih aparata na kabal koji je iza splitera)

Evo nacrtah kako je sada

Uticnica
Telefon
Kompjuter

Varijente sa spliterima:

1. Spliter ispred glavne uticnice, ili uticnica, spliter pa jos jedna uticnica
2. Spliter ispred svakog telefona.
2. Spliter ispred dva telefona i ispred kompjutera.

Koja ce da radi sigurno, i koja je najbolja?

Poslednja izmena:
prva opcija i to sa uticnicom iz spitera je najbolja po meni

Takođe imam Panasonikov bežični telefon koji je vezan direktno na liniju i nema nikakvih smetnji ni ADSL ni telefon.

Zavisi i koji su telefoni u pitanju. Ja recimo imam bezicni panasonic (onaj osnovni model sa identifikacijom poziva) i radi bez problema bez splitera, znaci nema sustanja niti pucanja ADSL veze. Ako su telefonski aparati novijeg datuma verovatno imaju ugradjen microfilter, a ako nemaju ne gine ti po spliter za svaki od njih (ili povezivanje svih aparata na kabal koji je iza splitera)

Takođe imam Panasonikov bežični telefon koji je vezan direktno na liniju i nema nikakvih smetnji ni ADSL ni telefon.

Ja takodje imam taj naj manji model panasonika sa identifikacijom, a imam i 1100tku i oba krkljaju i tishi su ako nisu spojeni na spliter :S:

hmm, ja imam na glavnoj utichnici dva izlaza za telefon jedan ide na kucni bezicni fon drugi u spliter, i nema nikakvih problema (sa te strane bar :p)

Dal ce tvoji telefoni da rade kako treba bez splitera ne znam. U principu spliter mora da ide pre telefona, onako kako su ljudi objasnili gore. Nesto drugo hocu da dodam. Na Kalenic pijaci sam video (verovatno ima da se nadje i na Buvljaku i jos ponegde) neku vrstu razdelnika za telefon. Znaci kao produzni za struju sa vise uticnica, usb hub ili switch za mrezu. Iz uticnice u zidu kabl do splitera, iz splitera jedan kabl u modem, drugi u u taj razdelnik (ja sam video za dva i tri telefona, mozda ima i za vise), a onda u preostale uticnice na tom razdelniku nakacis ostale telefone.

Poslednja izmena:
Vrh Dno