Šta je novo?

Subwoofer blizu HDD-a

filip83

Slavan
Učlanjen(a)
12.03.2007
Poena
345
Moja oprema  
Monitor
LG 65G3
Ostale periferije
PS5
Laptop
Asus ROG Zephyrus gx502gw
Tablet
Xiaomi pad 5
Mobilni telefon
S24 ultra
Pametni uređaji
Galaxy watch 5 pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima dali ce mi subwoofer unistiti hard diskove,posto
se nalazi na nekih 20-30cm od kucista?

Ako ispustis woofer na HDD mozda i oce, salim se nemam pojma i ja sam se pre tripovo od slicnih zakona fizike al valjda svi sad imaju tu antimagnetnu zastitu, cak sam flopi drzo u drugo mdzepu od mobilnog.

Verujem da je filip83 mislio na vibracije koje dolaze od subwoofer-a? Pa samo smanji bas, i siguran si, ili jednostavno odmakni woofer od kucista :)
Ja u svojoj sobi imam dve kutije sa basevima od 12 incha, i koliko god da odmaknem kuciste od njih ono prosto skakuce kad malo vise pojacam, ali nikad nisam imao problema sa hardom, evo radi vec 3 i po godine tako :)

Hvala,onda cu morati malo da tumbam raspored po sobi.

Stavi sundjer debljine 3-4 cm ispod woofera da ti ublazi vibracije. I odmakni ga min 10 cm od zida i od kucista.

I mene to zanima,ali ja mislim da je veci i opasniji problem(ako ga ima) magneti u wooferu nego njegove vibracije?!
Da li HDD-u vise mozda smeta blizina magnetnog polja u wooferu???
To bih voleo znati :wall:

Vecina danasnjih zvucnika je "magnetic shielded", znaci bezbedni su po okolinu sto se tice magnetnog polja :D
Ako hoces da proveris da li su i tvoji zvucnici takvi, primakni ih monitoru i ako on pocne da menja boje, onda nema zastite na zvucnicima ;) . Na taj nacin mozes testirati i dokle dobacuje magnetno polje, primakni zvucnik monitoru i polako odmici sve dok boje ne postanu normalne, na toj razdaljini magnetne sile su dovoljno slabe...

Ne vazi za TFT jer kroz TFT ne jure atomi pa da nesto moze da ih privuce, kao kroz CRT.

Sto se tice subfoofera, vecina, ja mislim nije zasticena od magnetnog zracenja jer bi bili teski ko zemlja, a i ne planiraju se za drzanje pored CRT-a, tj. na zemlji.
Sve zavisi od velicine woofera, sto je veci to ga trebas vise odmaknuti, sto zbog magnetnog polja, sto zbog vibracija.

Probaj sa CRT-om, ako je zasticen ok, ali ako nije, nemoj da mislis da je ona razdaljina na kojoj zvucnik nema momentalan efekat na sliku, dovoljna razdaljina. Sigurno si bar jednom kod nekoga video tv kojem fali boja u nekom uglu. Ljudi su stavili izvor zracenja dovoljno daleko da efekat ne bude momentalan, ali vremenom se taj mali, na prvi pogled nevidljivi efekat za ljudsko oko povecava i na kraju je veoma vidljiv, isto moze biti i sa HDD-om.

E sad jedno moje razmisljanje je da su glava koja cita/pise magnetni zapis, i sam magnetni zapis toliko blizu, da sve da izvadis i hdd i zvucnik iz kucista pa ih zalepis jedan na drugi tesko da bi bilo kakvog stetnog efekta. Kod CRT-a, radaljina izmedju topa koji ispaljuje atome i samog ekrana je ipak usudio bih se reci milion puta veca, pa i magnetno polje samim time ima veci uticaj ako se nadje na tom razmaku, sto je kod hdd-a nemoguce jer razmak, za ova nasa merila, ne postoji.

Al sam ga otego ... ne mogu bolje u 5 ujutru :)

U uputstvu od AL621 (ko jos cita uputstva :D ) pise da woofer treba postaviti na najmanje 1,2 m (ako se dobro secam) od hard diskova. Eto konkretno.

a kako da izvrsis taj check ako nemas crt?

Pitaj u bench clubing mozda ti neki Tesla odgovori :)

Zanima dali ce mi subwoofer unistiti hard diskove,posto
se nalazi na nekih 20-30cm od kucista?

Ovo je cuveno pitanje.. Svakako da elektromagnetno polje od woofera smeta HD-u. To ne znaci da ce ga odmah unistiti, ali vremenom ga ostecuje. Gledaj da ga sto vise udaljis od kucista. Na wooferu mog AL4100 pise da nije magnetno oklopljen, te ga treba drzati na minimum 1.2m od ostalih uredjaja!!

Pa koji ce mu onda woofer? :D

Da prenosi vibracije u vazduh a ne u pod ili zid. Idealni vufer bi bio neki koji levitira u vazduhu bez dodira sa bilo kojom tvrdom povrsinom. Ako se malo bolje pogleda bilo koji bolji zvucni sistem (ne mislim na kompjuterske 5.1 zvucnike za 300e vec na ozbiljnu hifi opremu) uocicete da zvucne kutije cesto imaju nozice sa veoma ostrim vrhovima ili neki drugi metod smanjivanja povrsine kojom zvucnik dodiruje podlogu.

Da prenosi vibracije u vazduh a ne u pod ili zid. Idealni vufer bi bio neki koji levitira u vazduhu bez dodira sa bilo kojom tvrdom povrsinom. Ako se malo bolje pogleda bilo koji bolji zvucni sistem (ne mislim na kompjuterske 5.1 zvucnike za 300e vec na ozbiljnu hifi opremu) uocicete da zvucne kutije cesto imaju nozice sa veoma ostrim vrhovima ili neki drugi metod smanjivanja povrsine kojom zvucnik dodiruje podlogu.
To da, ali su te nozice opet cvrste ;)
A sundjeri, jastuci i slicno nikako :eyebrows:

Prenos vibracija na pod, zid,itd... moguce je malo ublaziti postavljanjem nozce, ali to nece apsorbovati vibracije 100%,vec samo malo ublaziti. Npr. moj stari "microlab m222" je imao jako izrazen bass koji udara u pod. Bio je odlican za slusanje "house" muzike i maltretiranje komsiluka ispod mene:) Koliko god sam smanjivao bass na potenciometru i dalje je bio jak. To me je vremenom pocelo nervirati, jer kada se slusa mirnija muzika mnogo smeta! Zbog toga sam ga zamenio...

To da, ali su te nozice opet cvrste ;)
A sundjeri, jastuci i slicno nikako :eyebrows:

Aj da ne umaramo previse, uprosceno receno kolicina prenetih vibracija zavisi od mehanickih osobina materijala i velicine povrsine preko koje se prenose te vibracije. Manje ces vibracija preneti preko 10mm2 metala nego preko 0.5m2 jastuka. Drugo, nozice mogu da budu recimo od sorbothan-a koji ima mnogo bolje vibracione karakteristike od bilo kog sundjera ili jastuka ;) .

meni je subwoofer blizu hdd-a(~40-ak cm) vec godinu dana i nisam imao nikakvih problema

pomeri disk sto dalje
zbog mag.zracenja a i zbog vibracija

Meni je trosistemski floorstander sa bas refleksom na 25 cm od kucista u kojem su 3 hard diska. Nemam nikakvih problema (sem sa komsijama, ponekad :D).

Nazad
Vrh Dno