Šta je novo?

ATI X800PRO/XT Overclock pitanje

q3railer

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2004
Poena
645
Primer, uz program ATI Tool sam overclockovao ASUS AX800PRO koji je modovan na XT i ostavljen na 520/560...Pustio sam karticu da se testira uz ono u ATI Tool-u SHOW 3D View, ono sranjce sto se rotira i sl...posmatrao sam temperaturu i ona se neprestano pela, sve do 99 stepeni, onda sam vratio klok na default za X800PRO tj. 475/450 i kartica je pocela da se hladi...Interesuje me da li bi se kartica da je presla 100 i vise stepeni pocela dimiti u kompu i slicno:smash: ...inace testirao sam je u 3D Marku 2005 sa max vrednostima 520/560 i sve je odradila ali nisam gledao temperaturu...Pa me interesuje da li bi se zadimila kartica u ATI Tool testu da je presla 100 stepeni?

Ne bi se zadimila na 100 stepeni,ali ako je tek tako dosla do 100 (inace nesto ti ne valja hladjenje,nemoguce da se tako greje),docice lako do 120,a onda vec ko zna..Edituj bios u neki prog za ati biose (rabit bios tuner ili sl,zaboravio sam) pa vidi na koliko ti je zastita za temp tj na koliko se stepeni graficka gasi.

Ne bi se zadimila na 100 stepeni,ali ako je tek tako dosla do 100 (inace nesto ti ne valja hladjenje,nemoguce da se tako greje),docice lako do 120,a onda vec ko zna..Edituj bios u neki prog za ati biose (rabit bios tuner ili sl,zaboravio sam) pa vidi na koliko ti je zastita za temp tj na koliko se stepeni graficka gasi.

Ne bik se zezao sa editovanjem biosa, zeznucu nesto, pretpostavljam da se greje vise s obzirom da je u kartici jedno kilogram prasine, a i u celom kucistu:d , moracu to da sredim malo...Hvala na savetu u svakom slucaju!

Ne bi ti nista dimilo, prvo bi ti se zakucao komp.

BTW, jel' imas neki temperature treshold u drajverima? I koliki je?

Ne bi ti nista dimilo, prvo bi ti se zakucao komp.

BTW, jel' imas neki temperature treshold u drajverima? I koliki je?

Kul, bolje i da se zakuca nego da rikne nesto, cini mi se da u drajverima nema tog ogranicenja za grejanje, koristim sami catalyst i ati tool (u njemu su ocitavanja temperature za GPU i okolinu GPU-a kako on kaze). Inace ATI Tool koristim jer sam menjao BIOS sa X800PRO na XT zbog dodatna 4 pipeline-a, ali frekvencije memorije i CPU-a drzim na PRO vrednostima (475/450), skeptican sam za 520/560, da ne nastane neko ******, mada do sada nisam imao problema ni na tim frekvencijama, doduse probao sam samo u 3D Marku 2005...Ima li nekih programcica pomocu kojih se moze namestiti treshold za temperaturu?

Ne riknjava to tako lako... 😉

Sto se tice programa - tesko, bogami. Mislim da je maximum koji mozes softverski da uradis (iz RivaTuner-a, recimo) to da se fan okrece odredjenom (maximalnom) brzinom kada dostigne neku temperaturu. Da se, recimo, gasi komp - no way.
A sam da pravis treshold - tesko i to.

Pazi, tvoj problem je najverovatnije u loshem naleganju kulera na GPU,pa bi mogao da malo pritegnesh isti,a mogao bi i da zamenish pastu sa recimo AS5 😉 (tankim slojem je nanesi),a povrh svega bi i mogao da namontirash jednu 80icu da duva u grafiku!
btw ATI X800 serija zna da se greje dosta!70-80C je prihvatljivo ali nikako i 100C ma shta joj radio!
moje pitanje je kojom brzinom se pela temeratura?

Kul, bolje i da se zakuca nego da rikne nesto, cini mi se da u drajverima nema tog ogranicenja za grejanje, koristim sami catalyst i ati tool (u njemu su ocitavanja temperature za GPU i okolinu GPU-a kako on kaze). Inace ATI Tool koristim jer sam menjao BIOS sa X800PRO na XT zbog dodatna 4 pipeline-a, ali frekvencije memorije i CPU-a drzim na PRO vrednostima (475/450), skeptican sam za 520/560, da ne nastane neko ******, mada do sada nisam imao problema ni na tim frekvencijama, doduse probao sam samo u 3D Marku 2005...Ima li nekih programcica pomocu kojih se moze namestiti treshold za temperaturu?

instaliraj RivaTuner, a u njoj imash d apodesish da ti loguje temperaturu,pusti 3d mark 03 da radi loop jedno sat vremena, i onda pogledaj u logu shta se dogadjalo za tih sat vremena sa temperaturom 😉

Na istoj takvoj karti(asus) posle moda u xt i stavljanja arctic cooling ATI Silencera 5 Rev. 2, prekriva i memoriju, nikada ni po najvecem opterecenju i oc(540, 600) nije presla 50 stepeni, inace drzo sam je na 520 , 560 za svaki dan, godinu ipo, tako da ti je samo hladjenje problem. Fabricki kuler na x800pro nije predvidjen za takve egzibicije i ne moze lepo da ohladi posle otkljucavnja i oc-a, koju god pastu da stavis.

Na istoj takvoj karti(asus) posle moda u xt i stavljanja arctic cooling ATI Silencera 5 Rev. 2, prekriva i memoriju, nikada ni po najvecem opterecenju i oc(540, 600) nije presla 50 stepeni, inace drzo sam je na 520 , 560 za svaki dan, godinu ipo, tako da ti je samo hladjenje problem. Fabricki kuler na x800pro nije predvidjen za takve egzibicije i ne moze lepo da ohladi posle otkljucavnja i oc-a, koju god pastu da stavis.

Meni je pomenuti mod dosta skino temperaturu 😉,Connect3D x800GTO sa 12 na 16 pajpova, klokova se ne secam ali znam da sam i to podigao!
Najbolje reshenje mu je zalman vf700 ponajvishe zbog toga shto posle moze da ga stavi i na neku drugu karticu 😉,Silencer jeste kompletnije reshenje ali i ogranichenije....

Pazi, tvoj problem je najverovatnije u loshem naleganju kulera na GPU,pa bi mogao da malo pritegnesh isti,a mogao bi i da zamenish pastu sa recimo AS5 😉 (tankim slojem je nanesi),a povrh svega bi i mogao da namontirash jednu 80icu da duva u grafiku!
btw ATI X800 serija zna da se greje dosta!70-80C je prihvatljivo ali nikako i 100C ma shta joj radio!
moje pitanje je kojom brzinom se pela temeratura?

To jeste, na default vrednostima temperatura je oko 80C, a na clock-u 520/560 dostigla je 99C polako, posle duzeg vremena, ali sam je vratio na default da ne predje 100C i onda je pocela da se hladi polako...Ako pocne da pravi probleme, zamenicu kuler sa onim cudom sto je predlozio Blanco...:smoke:

X800XT AIW 550/600 opusteno hladjena Zalmanom VF900-cu
Temp idle .... 30-31 load max 52

Zar nije X800pro 128-bitna,a XT 256 bita.Kako je moguce modovati u XT?Ispravite me ako gresim.

Koliko ja znam X800pro je 256bitna.
@Dark Angel
Kolike su ti bile temp sa default kulerom? I kako ti je provetreno kuciste?

Sa originalnim coolerom .... Idle 38-39
... load do 74-76

Kuciste nije narocito provetreno

Ali da ovoliko Zalman :Klanjanje skine temp u full loadu je fantazija

Montiranje trajalo 5 min.
(bez ikakvih problema)

Zar nije X800pro 128-bitna,a XT 256 bita.Kako je moguce modovati u XT?Ispravite me ako gresim.

X800Pro = 256-bit, 12 pajp, 475/450
X800XT = 256-bit, 16 pajp, 500/500
X800XT Platinum Edition = 256-bit, 16 pajp, 520/560

Vrlo lako se iz jedne verzije "pravi" druga, samo je potrebno proveriti da li je dodatni quad zakljucan/neispravan, pa ukoliko je u redu, otkljucati dodatni quad (flesovanjem hakovanog BIOS-a). Kad se quad otkljuca, onda klokovanjem proveris da li kartica stabilno radi na klokovima kartice u koju zelis da je pretvoris i ako je i to u redu, flesujes BIOS kojim je recimo pretvaras u X800XT PE.

Btw, Silencer spusta temperaturu za oko 15-ak stepeni u odnosu na stock kuler (oba na dynamic control; a ako se oba setuju na 100%, razlika ide i skoro do 20C). Zalman je sjajno resenje zato sto je univerzalan, ali mi je Silencer bolji zato sto izbacuje topao vazduh van kucista...

Poslednja izmena:
Zalman (narocito VF900-cu) je mama za stock cooler na X800XT

i kako izgleda sa Zalmanom VF700 Cu Led

... i na kraju kad saberes cenu zalmana i kartice i utroseno vreme ispadne da je bilo pametnije prodati doticnu 800-ku i kupiti novu karticu za iste pare...

Potrazio sam na netu rezultate maximalnog oc-a za 800-ke (bez vodenog hladjenja i slicnih momenata koji kostaju vise desetina evra) i to je smesno... zali boze utrosenog vremena i novca...

...izvinjavam se zbog negativnog stava, ali imam 800-ku, i drndao sam se s njom i definitivno nista merljivo ne moze da se postigne bez finansijskog momenta, a to je onda vec blago besmisleno...

@

... i na kraju kad saberes cenu zalmana i kartice i utroseno vreme ispadne da je bilo pametnije prodati doticnu 800-ku i kupiti novu karticu za iste pare....

pa....
pitanje je sta hoces.

e sad... ako si ocekivao neki extreman oc ?!!!
X800XT je dosta jaka i bez oc,
a ako si na AGP-u pitanje je koju NOVU karticu uzeti i zameniti X800XT i dobiti nesto + ( izuzev X1900-ke)

meni je bila bitna tisina i normalna radna temperatura GPU ( sa stock coolerom isla preko 70C)

pa....
pitanje je sta hoces.

e sad... ako si ocekivao neki extreman oc ?!!!
X800XT je dosta jaka i bez oc,
a ako si na AGP-u pitanje je koju NOVU karticu uzeti i zameniti X800XT i dobiti nesto + ( izuzev X1900-ke)

meni je bila bitna tisina i normalna radna temperatura GPU ( sa stock coolerom isla preko 70C)

...evo bas sam gledno po stranim sajtovima: x1900AGP 149jura... pa ti vidi 🙂 (kako nas deru ovi nasi tigrovi 🙂 :wall:

Ja gledam da kupim taj x1900AGP (da mi izdrzi do leta,pa cu preci na pci-e),najjeftinije je 210 ojra...pff dosta love

Malo offtopic, ali kad es vetj pominju i drugi modeli osim x800 😀

Do pre mesec dana sam imao X800Xt. Probao sam shta i koliko mozze da se klokuje, i ishlo je donekle, ali zanemarivo. Elem razmishljao sam shta da kupim malo jache za agp(sm 3.0), i doshao do jednostavne rachunice. Dodati par desetina jura i pretji na pcie. Prodao grafu , proc i plochu, uzeo 3200+, Nf4 i 7900gs. Sasvim solidno za prelazak na pcie i mnoooooogoooooo vetji izgor grafa, uz naravno nizze cene

Nazad
Vrh Dno