Šta je novo?

940n i stara geforce2 mx400

kooole

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
304
Imam prilicno star racunar sa navedenom grafikom. Pre 5-6 dana sam kupio Samsung 940N i nikako ne mogu da ga podesim po svom ukusu. Ranije sam gledao u obicni 753s i bilo mi je prijatnije za oci nego sada. Previse mi je svetao prikaz, ali ok... ono sto me najvise muci je to vidim "titranje" prikaza... da malo pojasnim ovo "titranje"... npr. ranije sam imao isti takav osecaj kada na CRT-u predjem sa 80Hz na 60Hz... ne znam kako bih recima opisao taj osecaj, ko je iskusio ovo sa CRT-om zna o cemu pricam. Ono sto me zanima, da li je moguce da je ova zastarela grafika krivac za ovo (nemam priliku da probam monitor sa nekom novijom grafikom)... ili je problem ipak do monitora i tehnologije TN panela koja mene izgleda ne moze zadovoljiti? U svakom slucaju, planiram kupovinu novog racunara za 1-1,5 meseci pa bih volio da me neko utesi i kaze mi da ce sa novom grafikom ovaj monitor raditi bolje... ali nemojte da me lazete :).

Stavi natural resolution 1280x1024, podigni refresh rate na 75 Hz i instaliraj programcic sa CD-a, natural color, pomoci ce ti da se naviknes na prelaz sa CRT na TFT.

@aca
Sve to sam vec uradio, s tim sto mi se, kada sam instalirao sve te programcice i driver, iz liste podrzanih refresh rates izgubilo 75Hz, sada je najveca ponudjena frekvencija 72Hz... da li to treba da me brine??? U principu, koliko sam ja upoznat, kod TFT-a nema "treperenja" prikaza... da to ne znam bio bih ubedjen da gledam sliku koja se osvezava na 60Hz.

@marko
Nadam se da je tako...

Poslednja izmena:
ne moras da kupujes grafu - samo isprobaj neku drugu nvidiu (od ortaka recimo) - pa ce ti onda biti jasnije da li je do grafe.

Definitivno je do grafičke. Razlika između MX400 i bilo koje iole novije kartice (pa čak i 9200SE) se vidi iz aviona, čak i na budžetskom CRT-u.

Odštikliraj "Hide modes that this monitor cannot display" i stavi na 75 Hz. Ja sam imao isti problem sa tim monitorom na Ati 9000 i jedino ne treperi na 75 Hz.

Ajmo redom.
1. Model GPU-a ne bi trebalo da ima nikakve veze, jer su tvoji problemi najverovatnije analogne prirode. Nisi napisao ko je proizvođač kartice. Ako je ona delo poznatog proizvođača no name, onda je jako moguće da je analogni deo kartice lošije realizovan. Ja pogonim 970p ASUS-ovom geforce2 mx400 karticom (i to preko KVM sviča) bez ikakvih problema.
2. Možda smetnje dolaze iz nekog drugog izvora, npr. ako imaš kablovsku TV nakačenu na komp
2. Previše svetao prikaz je uobičajen za tu klasu Samsunga
3. 940n nije model od koga se treba mnogo očekivati, ipak treperenje slike ne bi trebalo da se javlja
4. eksperimentiši još malo i javi rezultate
kada sam instalirao sve te programcice i driver, iz liste podrzanih refresh rates izgubilo 75Hz, sada je najveca ponudjena frekvencija 72Hz... da li to treba da me brine???
Ne.
U principu, koliko sam ja upoznat, kod TFT-a nema "treperenja" prikaza... da to ne znam bio bih ubedjen da gledam sliku koja se osvezava na 60Hz.
Ti i gledaš u 60Hz (pisano je o tome detaljno u ovoj temi), ali to nema nikakve veze sa tvojim problemom jer (ispravan) LCD ne bi trepereo ni na 1Hz.
U svakom slucaju, planiram kupovinu novog racunara za 1-1,5 meseci pa bih volio da me neko utesi i kaze mi da ce sa novom grafikom ovaj monitor raditi bolje...
'Oće sigurno.
ali nemojte da me lazete :).
Onda ništa. :d

Meni se neko podrhtavanje slike javljalo kada mi je tv-out bio nakacen na tv, a kabl od antene u tv-u.
Medjutim kada bi iskljucio antenu od kablovske iz tv-a treperenje je nestajalo.
Mada je moguce i da je graf dotrajala.

940N je sasvim korektan monitor, a problemi poticu od grafe (90%) a moguca treperenja od neke smetnje "spolja" - tipa antenskog prikljucka i sl.

Hvala svima na odgovorima. To "treperenje" je izgleda prilicno subjektivna stvar, nije toliko primetno, ljudi iz okoline mi kazu da se bezveze tripujem i da oni ne vide nikakvo treperenje... ipak mislim da se ne tripujem, oci su mi nakon duzeg rada za monitorom crvene kao i sa CRT-om. Dakle graficka kartica je nvidia GeForce 2 MX/MX 400... to je sve sto znam o njoj. Nemam ni kablovsku niti bilo sta slicno u blizini. Mozda cu samo zbog ovoga pozuriti sa kupovinom novog racunara (koga svakako planiram kupiti, ali mi se nije zurilo). Probacu i najnovije drivere, kao sto neko rece, mada ne verujem da to moze znacajno pomoci.

evo jedan primer:
prijatelj je kupio tft lg 1752s i tad je imao gf4 (neki "no name") i kada ga je prikljucio slika nije bila bog zna sta, kad je kupio gf6600 slika je bila dosta bolja(ostrija, sa izrazenijim bojama...)
sigurno ce ti biti kvalitetnija slika kad kupis novi komp(tj. grafu)

Hvala svima na odgovorima. To "treperenje" je izgleda prilicno subjektivna stvar, nije toliko primetno, ljudi iz okoline mi kazu da se bezveze tripujem i da oni ne vide nikakvo treperenje... ipak mislim da se ne tripujem, oci su mi nakon duzeg rada za monitorom crvene kao i sa CRT-om. Dakle graficka kartica je nvidia GeForce 2 MX/MX 400... to je sve sto znam o njoj. Nemam ni kablovsku niti bilo sta slicno u blizini. Mozda cu samo zbog ovoga pozuriti sa kupovinom novog racunara (koga svakako planiram kupiti, ali mi se nije zurilo). Probacu i najnovije drivere, kao sto neko rece, mada ne verujem da to moze znacajno pomoci.

Eh, to su cari TFT tn tehnologije koja "odmara" oci. To ti je normalna stvar za sve tft monitore. Ja sam cak mislio da se vratim na crt jer mi je tft zamarao vise oci i pored mnogo ostrije slike. Treba ce ti vremena da se priviknes. Meni je trebalo bogami vise od 3 meseca. Sad cak nista od svih mana tft monitora ne primecujem: jako osvetljenje, ugao vidljivosti, boje. Nemoj samo da paralelno gledas u crt i tft te da ih tako uporedjujes, jer se neces nikako navici na tft.
Inace, mozes naci na dosta foruma da se neki ljudi ne mogu nikako navici na tft, da su im oci stalno zakrvavljene

I obavezno isprobaj neku dr. graficku, kao sto rekose prethodnici

Poslednja izmena:
Pa obichno ljudi imaju problema, zato shto misle da je drzanje brightness-a na 80-90 sasvim normalna stvar :)

A kod mene, bar sada u pocetku, brightness varira izmedju 2 i 8 zavisno od osvetljenja prostorije. :)

bas tako, ja sam u pocetku drzao oko 10. Pa kad smanjim kao ok je osvetljenje, al posle 10tak minuta je preslabo, a kad povecas ono prejako. Jednostavno treba vremena da se navikne covek. Sada drzim na 35 i sasvim je ok.

Poslednja izmena:
35 isto ... OK.

Nazad
Vrh Dno