Šta je novo?

Frog ASPI (freeware wnaspi32.dll)

• Začetnik teme Začetnik teme wiz011
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Free zamena za Adaptecov wnaspi32.dll. Mislim da će ovo mnogima uštedeti glavobolje sa ASPI-jem:

http://www.frogaspi.org/

The ASPI Manager is the software that supports the ASPI interface. ASPI drivers call ASPI functions to access SCSI peripherals. The ASPI Manager for the SCSI host adapter processes these function calls and generates the appropriate SCSI commands to the SCSI peripherals.

Some ASPI are available on the net, but both have limitations :
- You must have materials from a specific brand (Adaptec)
- You can't use it with writing softwares (Ahead)
- Doesn't support correctly USB/Firewire drives...

For all these reasons, I've decided to write my own ASPI manager, and to distribute it freely without any usage limitation.

FrogAspi is a FREE replacement of wnaspi32.dll

Ako neko hoće da ima kompletnu ASPI instalaciju onda mu trebaju još tri Adaptecova fajla, pa evo da znate gde koji ide:

aspi32.sys = %windows%\system32\drivers
winaspi.dll = %windows%\system
wnaspi32.dll = %windows%\system32
wowpost.exe = %windows%\system

Ako instalirate na čistu mašinu, poželjno je i ovo:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32]
"ErrorControl"=dword:00000001
"Start"=dword:00000001
"Type"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32\Parameters]
"ExcludeMiniports"=""

ovo je bolje od ForceASPI-ja?
Ovo definitivno jeste bolje od ForceASPI-ja jer ja tačno znam šta ForceASPI radi i to jednostavno ne radi na svakoj XP mašini. Zašto ne radi ja zaista ne znam, ti znaš da nas dvojica imamo skoro identične kompove. Kod tebe radi (kao i obično 😛) - kod mene ne radi.

Standardno rešenje je da se upotrebi Ahead-ov wnaspi32.dll. Međutim, ja sam postao malo skeptičan otkako sma video da npr. AudioCatalyst užasno brlja sa tim Nero-vim dll-om. Kakve veze ima Catalyst i ko još uvek to koristi? Ne koristi niko, ali to pokazuje da, možda, onaj Ahead wnaspi32.dll ne radi baš sasvim isto kao Adaptecov na starijom Windowsima (moram priznati da Frog nisam testirao na taj način, mrzi me da instaliram Catalyst samo zbog toga).

Osim toga, našao sam na mašini dva programa koji su instalirali neki svoj wnaspi32.dll. To nije ni Ahead-ov, ni Adaptecov, ni Frog. Ja ne znam šta je, kad nađem vremena moraću da ispitam kako on radi.

..........
Kakve veze ima Catalyst i ko još uvek to koristi? Ne koristi niko, .............

koristim ja!
sta mu fali? nesto ne znam, sto bi trebao da znam?
koristim ga od pocetka do danas.

pre jedno 2-2,5 godine sam iz dosade/radoznalosti poskidao jedno 10 kojekakvih grabera i sve ih isprobao. grabovo sam jedan isti audio CD sa svima i rezultat je bio taj da je Catalyst duplo brze uradio posao od najbrzeg od ovih preostalih 10 !

ja sam tada zakljucio (mozda pogresno?) da je to razlog sto su ovih 10 dzaba, a sto se Xing-ov encoder jos uvek placa...... pojma nemam .....

.... ma nije mi ni ovo gore jasno. zar nisu oduvek adaptec-ovi aspi drajveri bili dzaba ?
napravio si mi ringispil po mozgu ?
milion puta sam ih instalirao i niko nikad nije trazio nikakve novce, niti sam imao ikakve druge probleme?
za win98 v4.60 exe i gotovo.
e, jedino za winXP more i ovaj tvoj ".reg" da se upise, al' kakav je to problem ?

Poslednja izmena:
koristim ja!

ja sam tada zakljucio (mozda pogresno?) da je to razlog sto su ovih 10 dzaba, a sto se Xing-ov encoder jos uvek placa...... pojma nemam .....
Nije priča tako jednostavna... Stari Xing je ubedljivo najbrži i ujedno ubedljivo najgori MP enkoder (ujedno je koristio i ubedljivo najgori joint-stereo metod, zbog čega je joint-stereo i dan-danas kod nekih ljudi na zlom glasu, mada je joint-stereo danas najbolji izbor za MP3 enkodiranje). Ta brzina je imala smisla u vreme kad je komresovanje jednog albuma trajalo čitavu noć, danas kad ne traje ni 10-tak minuta nema smisla žrtvovati kvalitet zarad brzine enkodiranja.

A taj Xing-ov enkoder se sasvim sigurno više ne plaća jer ga niko i ne prodaje. U Međuvremenu, Real Networks (ili kako se već zovu) je kupio Xing i u svojim programima koristi novi Xing enkoder (koji nema blage veze sa onim iz Catalysta) koji se, doduše, još uvek plaća, ali je ujedno i open source. Dakle, sasvim legalno se može koristiti free (ali ne i u komercijalne svrhe, za razliku od npr. Lame-a).

Znalci kažu da su brzina i kvalitet ovog Xing enkodera rame uz rame sa Lame-om. Ja ga imam, ali ga nikad nisam isprobao jer mu se sintaksa veoma razlikuje od bilo čega uobičajenog, a nemam nikakav frontend pa nisam imao volje da se bakćem.

Elem, ko je zaljubljen u Catalyst danas ima samo jedan pametan izbor: Audio Grabber (koji je isto što i Catalyst - stari Xing enkoder) + najnoviji Lame.

ma nije mi ni ovo gore jasno. zar nisu oduvek adaptec-ovi aspi drajveri bili dzaba?
Jesu, ali prečesto neće da rade na XP-u. Ovo freeware iz naslova je tu da kaže da je i Frog džabe, a osim toga i radi. 🙂

Nazad
Vrh Dno