Šta je novo?

kako najlakse povezati dva kompa posle rutera

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Preko rutera se izlazi na ADSL, dozidan sprat uzidan kabl, i na spratu iz rutera ide samo jedan mrezni (znaci tel linija >> ruter >> 1mrezni kabl izlazi na sprat i tu su kompjuteri, nema mogucnosti da se ruter popne i da se stavi jos jedan mrezni) kako najlakse da kompovi na spratu (trenutno 2) izadju na net, kakvo je resenje switch posle rutera?

Pa ako sam te dobro shvatio i nema potrebe da se sa rutera vuce vise od jednog mreznog kabla na sprat da bi ti ta dva racunara izasla na net.Fizicko resenje tvog problema je taj kabl jedan mali switch i jos dva mrezna kabla od tih racunara do switcha.Ako te sada zanima logicko podesavanje tj vec druga stvar.(naravno resiva)

Poslednja izmena:
imam slicnu, tj. skoro istu malu mrezu. jedina je razlika sto imam 2 gajbe u soliteru, a ne kucu, plus sto su u mrezi jos neke komsije, ali to je sad nebitno ........
....elem ......
utp kabl ima 8 (4 para) zica od kojih se koriste samo 4 (2 para), tako da ti vec sada imas na gornjem spratu "mogucnost da oba kompa izadju na net", samo treba da podelis po 4 zice na oba kraja u po 2 zenska stekera.
postoje i da se kupe gotovi razdelnici*(?), ali kad sam gledao cene, pre 2 godine - kad sam pravio tu mrezu, bili su poprilicno skupi.

* razdelnici - ne znam dal' je dobar izraz, ali parce kabla od 30-ak cm, koji se deli na 2 - u obliku slova " Y " i sa donje strane muskarac, a sa gornje 2 zenkice.

ja sam moj kabl provlacio kroz onaj postin buzir za pvc zice od telefona kroz zgradu, pa je bilo tesno, nije bilo mesta za dva kabla.
u medjuvremenu je, u gornjoj gajbi - onoj u kojoj nije glavni modem/router, na "1/2" kabla ukljucen jos jedan bezicni-bridge-router, a na drugoj polovini (preostale 4 zice) stoji jedna steker-zenka za direktnu vezu sa glavnim ruterom u donjoj gajbi.
i sve to lepo radi.

huh ..... malo sam pusio, valjda si me dobro razumeo ?
ako se resis da napravis ovo, preostaje samo da ti kazem po kojim bojama zica da to podelis

... kakvo je resenje switch posle rutera?

Odlično i najjednostavnije. Samo se konfigurisanje rutera i otvaranje portova radi ukidanjem DHCP-a, i podešavanje se vrši na nivou pojedinačne IP adrese. Koliko su meni objasnili za jednoportni ruter :)

...... kakvo je resenje switch posle rutera?

........ oh! .... naravno, sto rece Heinz, to je najjednostavnije resenje, ako hoces da se otvoris za 10-ak ojra.
prosetas se do prodavnice, kupis i ukljucis. i to je to.

........ Samo se konfigurisanje rutera i otvaranje portova radi ukidanjem DHCP-a, i podešavanje se vrši na nivou pojedinačne IP adrese.....

ovo nisam razumeo, ali nema veze. switch ukljucis u struju, utp kablove u njega i to je to, nista vise.

PS.
nemoj samo da ti uvale hub umesto switcha u prodavnici .....

Switch faktički ide pre rutera (pc1, pc2,...->switch->modem/ruter->Internet) i to je u ovoj situaciji najbolje rešenje, naročito ako će se kasnije dodati još koji računar.

@all 10x

Jos jedno pitanje ako se ostavi sve na auto sto se tice mreze, radice, ali ograniceno npr. nece raditi dc++ i sl. gde treba da se forvarduju portovi ili nece raditi uopste?

I drugo kakvo bi bilo resenje da se mrezni kabl iskoristi kao telefonski, znaci dole isecem mrezni spojim na tel linjiju popnem ruter gore, krimpujem mrezni na telefonski utaknem u ruter i posle rutera je lako?

1. za dc++ nemam pojma, al' za emulu znam da dobijas "low id", ako ne otvoris portove. sto znaci da se sve vuce kao crevo.
ali kako god, ne postoji ni jedan jedini razlog da im ti ne dodelis stalne lan ip adrese.
mada ce njih dve da stalno vrte 2 ista broja i na dhcp-u, pa ako bi ih uvek ukljucivao po istom redosledu, onda bi uvek imale isti broj.

2. pa mozes i to, naravno. sto da ne.
ali si u prvom postu napisao "nema mogucnosti da se ruter popne " ?

1. za dc++ nemam pojma, al' za emulu znam da dobijas "low id", ako ne otvoris portove. sto znaci da se sve vuce kao crevo.
ali kako god, ne postoji ni jedan jedini razlog da im ti ne dodelis stalne lan ip adrese.
mada ce njih dve da stalno vrte 2 ista broja i na dhcp-u, pa ako bi ih uvek ukljucivao po istom redosledu, onda bi uvek imale isti broj.

2. pa mozes i to, naravno. sto da ne.
ali si u prvom postu napisao "nema mogucnosti da se ruter popne " ?

1. ok

2. nema normalnim putem, ako koristim mrezni kao tel kabl onda ima ;)

OT

"AKO" je kljucna rec u zivotu, kako rece Dennis Hopper u Coppolinoj apokalipsi ;)

@Misko

Sto se tice tehnickog aspekta, ne moras uopste da premestas ruter (neces nista dobiti "skracivanjem" kabla). Ukoliko je problem to sto je ruter kod nekoga kome ne verujes, mozes da ga premestis tako sto ces iskoristiti postojecu instalaciju. U svakom slucaju, aminovano je resenje ruter-sprat-switch-racunari (na trzistu postoje veoma jeftini 8-portni switchevi). Ne znamo o kom ruteru se radi, ali za p2p programe moraces da radis port forwarding, ukoliko zelis funkcionalniju aplikaciju (na DCHP-u rezervisi IP za odredjen PC, a za tu adresu podesi PAT).Sto se tice kombinacije da kroz UTP pustas jos nesto osim toga sto vec imas, moj savet ti je nemoj.

@mrle

Duuuuugo u prodavnici nisam video HUB...Ali oprosteno ti je, rekao si i sam da si pusio :)

Pozdrav.

pa pojma ne znam, zadnji put sam vid'o glupi hub u septembru prosle (2006) godine, kad je jedan moj drugar uveo adsl kod jednog renomiranog provajdera. tad je dobio/kupio nov, zapakovan glupi hub (uz neki router), al' sam ga ubedio da im ga vrati .......

Nazad
Vrh Dno