Šta je novo?

Problem sa rezanjem double layer diskova

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam Pioneer 108D DVD rezač na kome sam do sada snimio nekolicinu (3-4) double layer diska, i to bez ikakvih problema. Međutim, juče i danas su mi pukla dva ovakva medijuma, oba posle narezivanje prvog sloja. Greška koju dobijam je power calibration error. Za narezivanje koristim Nero 7.7.5.1, a medijumi su Verbatimovi.

Možete li da pretpostavite šta pravi problem?

Poslednja izmena:
hmmm... I ja sam bas juce imao problema, isto 108, ali sa Verb -R @16, od 16 pukli 5. Nerov sajt kaze sledece:
9. I get a 'Power calibration error' or 'Calibration area (almost) full' error message. Why?

Power Calibration is controlled by the recorder.

Before any write operation, all recorders must do a 15 step power test to determine the optimum power for writing to the CD; this is called "Optimum Power Calibration"(OPC). During the write, it continues to do this test to get the best write throughout the whole CD; this is called "Running Optimum Power Calibration" (ROPC).
This whole process is controlled by the recorder, though initiated by programs such as Nero. There is an area on the inner part of the CD for the test and test data info to be stored. You can use this area up to 999 times.

If you receive the "Power calibration error" or "Power calibration area is (amost) full" error message, the cause will be either poor media, poor power, or a defective recorder.

Please try the following solutions:

* Update the firmware of your recorder. Please check the manufacturer's website for the latest version.
* Try another brand of CD-R or CD-RW media.
* Try different power connectors, and for recorders, do not share power with other devices. It needs its own power connector. If the error occurs with an external recorder, the power source in the chassis could be the cause. As a test, try to take the recorder out of the external chassis and connect it internal.
* Try different configurations, such as taking the CD-ROM to the primary IDE bus as slave and have only the recorder connected to the secondary IDE bus as master.
* Send the recorder in for service.

meni je inace pucao na 2GB, kad prelazi sa 8x na 12x. Zanimljivo je i da su +R (prepoznaje ih kao max 12x) sasvim OK radili, ovi -R samo ako ih usporim na 8x...

Uzeo sam još jedan double layer, ali nemam hrabrosti da ga probam dok ne vidim još neke kombinacije. Pronašao sam ovo rešenje na netu, nekoliko ljudi je javilo da posle toga nemaju više problema, a niko se nije žalio.

Ako te ne mrzi, probaj ga i javi rezultate:

Odeš na:
Start/Control Panel/Administrative Tools/Services/

Odabereš IMAPI CD-Burning COM Service, desni klik na njega, pa properties. Tu pronađeš Startup type (na sredini ekrana je) i staviš ga na disabled.

Ja sam ovo probao sa single layer diskovima, i oni se i dalje režu normalno.

Ako tebi ovo reši problem sa single layer diskovima, možda će i meni sa double layerima.

hmmmm... Pa em nemam vise tih @16 -R , em mi vrlo sumnjivo izgleda opis tog servisa, kaze da necu moci da koristim programe za rezanje ako ga iskljucim... :sceptic:

power calibration error
to je uglavnom zloslutan znak, da uredjaj polako otkazuje, tj. laser na njemu,
moze da mu pomogne ciscenje lasera i/ili stelovanje lasera, to ce da mu produzi vek jos mesec/dva i posle ce da rikne, a onda ponovo ponovis proceduru, i opet ce da radi ali sve manje i manje i nakraju ces kupiti drugi uredjaj, i eventualno novi firmware mozes da mu stavis

hmmmm... Pa em nemam vise tih @16 -R , em mi vrlo sumnjivo izgleda opis tog servisa, kaze da necu moci da koristim programe za rezanje ako ga iskljucim... :sceptic:

1. Uvek možeš da ga uključiš ako ti ne bude radilo rezanje - najgore što može da ti se desi jeste da uništiš taj jedan disk od 25 dinara
2. Probao sam ovu operaciju kod mene i rezanje radi, potpuno normalno, makar sa single layerima!

to je uglavnom zloslutan znak, da uredjaj polako otkazuje, tj. laser na njemu,
moze da mu pomogne ciscenje lasera i/ili stelovanje lasera, to ce da mu produzi vek jos mesec/dva i posle ce da rikne, a onda ponovo ponovis proceduru, i opet ce da radi ali sve manje i manje i nakraju ces kupiti drugi uredjaj, i eventualno novi firmware mozes da mu stavis

To je i meni palo napamet, ali mi nije jasno zašto sve ostale tipove diskova reže bez problema. Ne verujem ni da je firmware problem - iste te DL diskove sam rezao uspešno pre manje od mesec dana.

Poslednja izmena:
@kibla's: pu pu pu, jezik pregriz'o, kakvo crkavanje :D Ja sumnjam (u mom slucaju) ili na neku nekompatibilnost sa najnovijim medijima (a pokusavao sam da ih rezem @16x), ciji media code nisam do sad gledao, ili na malo preoptereceno napajanje... @12x sve radi OK...

Poslednja izmena:
govorim iz iskustva, znam nije ni meni bilo prijatno :)
mozda laser radi ok za obicne diskove ali za DL ne radi kako treba,
desava se i isti error pri rezanju DVD-a a recimo CD rezanje radi normalno, pa posle i ono pocinje da zeza,

cisto iz iskustva, i to ne jednog nego vise

shalim se ;) Moguce je i to...

slobodno iskljuci, servis sluzi samo za rezanje diskova iz samog xp-a i nema uticaja na ostale programe, tipa nero za rezanje, cak se nero brze startuje kad je IMAPI CD-Burning COM Service na disable

Uništio sam i treći DL disk, pa nek ide život. Znači, sve što sam mogao da probam probao sam. Inače, i Nero mi se jako čudno ponaša - kada prekinem verifikaciju, retko kada mi izbace disk i totalno se ubaguje, a kada režem DVD-Video preko Nero Burning ROM-a, treba mu barem 2-3 minuta da mi da onaj ekran gde mu pokazujem koje fajlove da mi snimi.

Sve je to počelo od kada sam stavio verziju 7.7.5.1. dok sam ima 7.0.1.2 sve je bilo OK. Probaću i tu varijantu, možda i nije toliko besmislena. Neverovatno mi je i da je deo mehanike zadužen za DL crkao, jer sam ove diskove do sada rezao TRI puta, svaki put uspešno naravno.

a na kojoj brzini rezes DL diskove? I inace, meni se 7.7.5.1 loshe pokazao, vratio sam se na 7.5.nesto
Drugo, posto se i meni nesto slicno desava, pojasni mi ovo:
a kada režem DVD-Video preko Nero Burning ROM-a, treba mu barem 2-3 minuta da mi da onaj ekran gde mu pokazujem koje fajlove da mi snimi.

a na kojoj brzini rezes DL diskove? I inace, meni se 7.7.5.1 loshe pokazao, vratio sam se na 7.5.nesto
Drugo, posto se i meni nesto slicno desava, pojasni mi ovo:

Najmanjoj mogućoj, dakle 2,4. Uvek sam rezao na toj brzini.

Znači, odem na Nero Burning ROM, odaberem DVD-Video, i kada kliknem na new, program se redovno blokira na par minuta pre nego što mi da onaj glavni prozor u kome mu pokazujem šta hoću da narežem.

hm, ja imam drugi problem, ali iz vecine programa: kad treba iz programa da nadjem na HDD-u neki fajl, pa odem na npr E: , treba mu po pola minuta da izlista foldere, kao da ucitava sve zivo sto se nalazi na toj particiji. Damn...

Inace, vidi, mozda ima nesto i do ovoga, dobio sam mail od Nera za 1 drugi problem:

Thank you for your e-mail.

A review of your computer system has revealed that drivers from another burning software, which conflict with Nero performance, are left on your computer system.

Please use the Driver CleanTool to disable these drivers.

Download driver-cleantool.zip from
ftp://ftp9.nero.com/attach/cleanpack.zip

Extract the zipped files to your hard drive using WinZip or WinRar.

You should now have two unzipped files:
Driver-CleanTool.exe, and
RegistryChecker.exe

First step: run Driver-CleanTool.exe
This file will deactivate drivers that have caused problems with Nero in the past.
Confirm the deactivation of the displayed drivers to prevent known driver conflicts from reoccurring in the future.

These drivers also include Values in the Registry under Windows NT, 2000, and XP.
To ensure that these values are also deactivated you will need to run the RegistryChecker file.

The RegistryChecker will run very quickly. It is likely that you won't see any activity after double-clicking on the file.

Note: Running the RegistryChecker will not be necessary for Windows ME, 98SE, 98, or 95.

If this won´t help, Please send us the Infotool log so we can properly analyse your issue:

Download the file "infotool.zip" from
ftp://ftp9.nero.com/attach/infotool.zip
Extract the zipped files on your hard drive using WinZip or WinRar.

Start InfoTool.exe by double-clicking on it.
The Infotool's interface will appear once the progress bar has moved completely to the right.

You can find the save option to the Nero InfoTool by clicking on the disk icon (located at the top beside the dropdown menu in which the drive is selected).

Click the Save button (bottom left) and save the infotool.txt file so that we can locate the source of the error.
It is important that all the boxes are checked when saving.

Please attach the infotool.txt file to your e-mail.4

If you have any further questions, please don't hesitate to contact us again.

Best regards,

Julian Buß
Nero Support

Nero AG
Im Stoeckmaedle 13-15
76307 Karlsbad
Germany
Fax : ++49 (0)7248 928 499
http://www.nero.com

CEO: Richard Lesser
Chairman of the board: Jim Corbett
Amtsgericht Mannheim HRB 362519

Možda lupam (u stvari verovatno lupam) ali čitajući šta se sve piše ovde na Benchu, stekao sam baš jak utisak da je Nero 7 žešći shit. Mnogo ljudi kaže da ima probleme sa njim... Jeste li probali sa nekom starijom verzijom?

koristim nero 7.5 i nemam nikakvih problema.

Nema veze nero sa tim, evo i ja imam identichni problem na 108D. I DVD decrypter mi puca kada prelazi na drugi layer, deshavalo mi se to i ranije, ali dugo nisam rezao DL, i sve mi se chini da je radilo sa nekim dresh diskom, a bash Verbatim nije hteo. Ima da se kupe neki ridata (ili koji vec) za 170 din, pa cu to probati josh.

onda moguce da je, kao sto rekoh, do firmvera, jer izlaze novi diskovi, a firmvera nema vec par godina... Malo cudno da i meni Verb -R puca taman na 2GB, 5 komada...

Evo proshao mi Prime disc bez problema, verovatno je stariji poshto podrzava samo 2.4x. Ochigledno je firmware u pitanju.

onda reci koji je tacno Verbatim (i media code, ako moze), da znam da ga ne uzimam :) Ipak nisu jeftioni DL diskovi...

Poslednja izmena:
i kod mene se na pioneer-u 108d javio slican problem (sada skoro) sa rezanjem dvd-r 16x medija, takodje verbatim. Znaci dva dvd-a za redom rezana na 12x, i kada treba da se prebaci sa 8x na 12x izbaci gresku power calibration error. Kada stavim 8x reze normalno. Rezano sa nerom 7.5 i sa roxiom 9 ista prica.

a jesu li bili +R ili -R? Meni se samo sa minusima to desava (tacno na 12x ubrzanju, na 2GB), posle sam narezao 20ak +R i 40ak Sky Pro +R @8x, sve OK...

Vraćanje malo starije verzije Nero-a mi je rešilo probleme sa rezanjem običnih DVD-ova (sa najnovijom verzijom prekid verifikacije mi je bukvalno blokirao komp) ali i dalje dobijam power calibration error za dual layere.

pa probaj ko Driver, sa prime disc DL-ima, ako i tebi oni rade ok, definitivno firmware. Nego, koje si verbatime probao, +R ili -R? I koji je media code?

Uzeo sam 112D i sada normalno reze one iste Verbatime. Ochigledno je problem sa firmware-om koji ne kapira novije diskove, jer verbatim je 4x, dok je PrimeDisc 2.4x, valjda neki stariji.

I kad sam vec tu, da kazem da sam iznenadjen 112D, kada se pogleda koliko se to sada pravi jeftino, deluje robusno kao i 108, brzi je 50% u chitanju, samo shto se chuje na vecim brzinama od 4x, ne previshe, kao neki ventilator, kapiram da ne moze da bude kao 108 koji se ne chuje uopshte. Ono shto mi se svidja kod 112D je to sto tek kada kopira i snima brze, onda se chuje, dok pri gledanju filmova recimo, ne chuje se uopshte.

Kada ga uporedim sa raznim Nec-ovima koje koristim na poslu, na prvi "utisak" ne mogu da se porede..

Poslednja izmena:
jos samo kad bi neko reko jel im puca +r ili -r ili... eeee :D

pa probaj ko Driver, sa prime disc DL-ima, ako i tebi oni rade ok, definitivno firmware. Nego, koje si verbatime probao, +R ili -R? I koji je media code?

Pre mesec dana sam bez problema narezao Verbatim Double Layer DVD+ . Sada taj isti tip diskova neć više da se snima. Po meni je sve jasno.

Poslednja izmena:
ja nabavio drugi reazac i sada reze sve normalono, mislim da moj pioneer 108d polako ispusta dusu.

Vrh Dno