Šta je novo?

koja kombinacija?

Nightbringer

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
319
posle vise stotina sati provedenih na netu, vise mi nista nije jasno :S:
da li neko moze prosto i jednostavno da mi kaze koja je najbolja kombinacija za sobno slusanje muzike sa kompjutera (mp3)??

sa jedne strane je kompjuter, sa druge stereo risiver (izbor je pao na Yamaha RX-397 - oko 20 000 dinara) sa 2 zvucnika (Eroica, podnostojeci, poklon).
ako sam dobro shvatio, treba mi neka eksterna zvucna kartica koja ima digitalni izlaz. samo je pitanje koja? cena - oko 50 evra.
mozda neka varijanta SB Audigy 2, neko drugo pojacalo...

ispravite me, predlozite, savetujte...

posle vise stotina sati provedenih na netu, vise mi nista nije jasno :S:
da li neko moze prosto i jednostavno da mi kaze koja je najbolja kombinacija za sobno slusanje muzike sa kompjutera (mp3)??

sa jedne strane je kompjuter, sa druge stereo risiver (izbor je pao na Yamaha RX-397 - oko 20 000 dinara) sa 2 zvucnika (Eroica, podnostojeci, poklon).
ako sam dobro shvatio, treba mi neka eksterna zvucna kartica koja ima digitalni izlaz. samo je pitanje koja? cena - oko 50 evra.
mozda neka varijanta SB Audigy 2, neko drugo pojacalo...

ispravite me, predlozite, savetujte...

Da li misliš samo na hardver ili i na softver?
Audigy kartice nisu pogodne za audiofilske namene, jer rade isključivo na 48kHz, što znači da vrše resampling svih izvora koji su snimljeni u 44‚1 kHz na 48 kHz. Stoga one ne daju bit-to-bit accuracy u reprodukciji CDA formata kao ni lossless, odnosno lossy formata koji su enkodovani na 44.1 kHz (a to čini 99% snimljene muzike).
Uzmi neku Emu karticu ili Terratec...
Ako ipak uzmeš Audigy, obavezno zameni drajvere (i ASIO i WDM) kvalitetnijim.
Što se tiče plejera, to je posebna priča. Javi ako ti je i u tom pogledu potreban savet.

Poslednja izmena:
u medjuvremenu sm jos malo chachkao po netu i predomislio sam se. koliko vidim, x-fi serija creative kartica je poboljsana bas u smislu da ima prilagodljiv sample rate, tako da kod bilo koje od njih ne bi trebalo da ima resamplovanja. konkretno, x-fi Xtreme music i Xtreme audio.
razlika je 50-ak evra, a razlika sto sa ovom prvom moze da se kompresuje muzika u x-fi kvalitetu. posto mi trebaju pare za risiver, uzecu verovatno ovu drugu. i jedna i druga idu na plocu, ali imaju neku zastitu od EM zracenja.

ako mislis na software plejere, koristim iskljucivo WMP. da li bi neki drugi osetno uticao na kvalitet signala? imas neki drugi predlog?

i jos nesto: brinu me ovi zvucnici. oni su floorstanderi, sa jednim visokim i dva poveca srednjaka, a soba nekih 15-ak m2. jesu zvucnici kvalitetni, ali se plasim da se ne uguse u sobi. mozda da ih zamenim za neke bookshelf. mozda neke mission E32, ili monitor audio bronze reference 2, ili kef iq1?

u medjuvremenu sm jos malo chachkao po netu i predomislio sam se. koliko vidim, x-fi serija creative kartica je poboljsana bas u smislu da ima prilagodljiv sample rate, tako da kod bilo koje od njih ne bi trebalo da ima resamplovanja. konkretno, x-fi Xtreme music i Xtreme audio.

Može i to, mada su kartice koje sam ja naveo bliže profesionalnim zahtevima.

ako mislis na software plejere, koristim iskljucivo WMP. da li bi neki drugi osetno uticao na kvalitet signala? imas neki drugi predlog?

Apsolutno. Najbolji dekoder za mp3 ima Apollo v 37zz.
Za ostale formate treba koristiti Winamp 5.33 sa ASIO ili kernel streaming output plug-inovima.
Ako ćeš da puštaš i mp3 preko Winampa, umesto originalnog dekodera treba da staviš Shibatch in_!mpg123.dll v. 1.18 ot112.1 SSE2. (Mnogo bolji od originalnog Winampovog Frauenhofer dekodera, ali isto toliko lošiji od Apollo-vog).
SB WDM drajver koji dobiješ uz karticu odmah zameni sa kx 3238m drajverom, a SB ASIO sa ASIO4ALL drajverom.

i jos nesto: brinu me ovi zvucnici. oni su floorstanderi, sa jednim visokim i dva poveca srednjaka, a soba nekih 15-ak m2. jesu zvucnici kvalitetni, ali se plasim da se ne uguse u sobi. mozda da ih zamenim za neke bookshelf. mozda neke mission E32, ili monitor audio bronze reference 2, ili kef iq1?
Ne bih se olako upuštao u najverovatnije nepotrebne troškove. Ništa naročito loše neće da ti se desi. Ako je mala zapremina prostorije, basovi će nešto malo više da tutnje (delovaće možda malo preglasno). Takođe, bas neće ići ispod određene min. frekvencije, određene 1/4 talasne dužine koju definiše najduža dimenzija tvoje sobe. Ni u jednom ni u drugom slučaju ti zamena zvučnika ništa neće doneti.
Takođe, obavezno stavi kvalitetne interkonekcione kalbove.
Zauzvrat ćeš lakše da ostvariš potreban zvučni pritisak, te će ceo sistem (i elektronika i zvučnici) da ti radi na manjem opterećenju, a to uvek dopirinosi kvalitetu reprodukcije.
Dakle, nema gušenja, već naprotiv, imaćeš nekih viškova u (gornjem)
basu. Istina, nešto je veći uticaj reverberacije.
Obavezno na pod neposredno ispred bas zvučnika stavi neki debeli sunđer (površine oko 0.5m², debljine 2 cm) ili nešto slično, što će da upija suvišan bas. Još bolje je da koristiš neke spreaker standove na šiljcima, dužine bar 50 cm iznad poda.
Ne ulazim u pitanje razmeštaja za stereo itd.
Ima još nešto, mehaničko dempiranje računara, filteri za napajenje, itd., ali o tome drugom prilikom.

Poslednja izmena:
danas sam instalirao Apollo i DFX 8 plug-in za WMP. i posle podesavanja DFX-a, Apollo daje dosta bolji zvuk. mozda se varam, ali mi se cini kao da pegla i jacinu zvuka, tako da je uvek ista. da ne govorim o bogatstvu i punoci zvuka.

a sto se tice zvucnika, ipak cu morati da kupim bookshelf. skoro sam siguran da ce biti Mission M32 ili Kef iQ1. razlika je oko 5 hiljada, a ne verujem da cu dobiti bolji zvuk.
imas ti neki predlog za zvucnike?

samo da napomenem da je sve ovo samo za kucno slusanje muzike, bez bilo kakvih pofi pretenzija.

apollo stvarno poboljsava zvuk, samo mu je funkcionalnost mala. sto se toga tice WMP 10 je zakon. sortiras i preuredjujes fajlove jednim klikom, a ovde....

Poslednja izmena od urednika:
apollo stvarno poboljsava zvuk, samo mu je funkcionalnost mala. sto se toga tice WMP 10 je zakon. sortiras i preuredjujes fajlove jednim klikom, a ovde....

Nikakav problem. Ja za pravljenje plej-lista koristim Winamp. Posle ih samo uvozim u Apollo.
Inače, Winamp (ako je opskrbljen svim najboljim plug-inovima koji za njega postoje i dobro podešen) je mnogo bolji plejer od WMP u svakom pogledu, pa i u pogledu pravljenja plej lista. Zvuk mu je mnogo bliži Apollo-u nego WMP-u.

Poslednja izmena:
Nikakav problem. Ja za pravljenje plej-lista koristim Winamp. Posle ih samo uvozim u Apollo.
Inače, Winamp (ako je opskrbljen svim najboljim plug-inovima koji za njega postoje i dobro podešen) je mnogo bolji plejer od WMP u svakom pogledu, pa i u pogledu pravljenja plej lista. Zvuk mu je mnogo bliži Apollo-u nego WMP-u.

dobro, to je stvar navike.

jel imas iskustva sa 2.1 desktop sistemima? konkretno me zanimaju Altec lansing sistemi PT 6021E, FX 5051E, MX 5021 i FX 6021. da li bi mogli da zamene par Mission M32?

dobro, to je stvar navike.

jel imas iskustva sa 2.1 desktop sistemima? konkretno me zanimaju Altec lansing sistemi PT 6021E, FX 5051E, MX 5021 i FX 6021. da li bi mogli da zamene par Mission M32?

Imam, sa Logitech Z3.
Nije loše, ako imaš malo prostora i skroman budžet. Bolji je od većine sistema do 100$.
ALtec Lansing ne znam, sem iz viđenja. Ne sviđa mi se dizajn satelita koji su ravni kao daska. Ne znam šta ima unutra, ali ja sam se preko 20 godina bavio gradnjom zvučnih kutija, i znam kakva kutija treba da bude u osnovnim parametrima oblika, zapremine, itd.

Poslednja izmena:
pravio zvucnike, kazes?
meni je soba nekih 15 m2 i jos natrpana namestajem. strah me je da puknem 500 evra za hi-fi, a da ne moze da pokaze pun kvalitet.
jako dobro misljenje ljudi imaju o Altec lansing MX 5021 (oko 150 evra).
inace, ja sam mislio da uzmem Mission M32, medjutim po casopisima je dobio jako, jako lose kritike u svojoj kategoriji. ali je zato KEF iQ1 ocenjen fenomenalno. sta mislis o njima? wharfedale evo2, modeli 8 i 10 i Celestion F serija, modeli 15 i 18, sta mislis o njima? da li si imao prilike da ih slusas?
ne znam da li sam pomenuo, najvise slusam tehno i house muziku i klasiku.

pravio zvucnike, kazes?
meni je soba nekih 15 m2 i jos natrpana namestajem. strah me je da puknem 500 evra za hi-fi, a da ne moze da pokaze pun kvalitet.
inace, ja sam mislio da uzmem Mission M32, medjutim po casopisima je dobio jako, jako lose kritike u svojoj kategoriji. ali je zato KEF iQ1 ocenjen fenomenalno. sta mislis o njima? wharfedale evo2, modeli 8 i 10 i Celestion F serija, modeli 15 i 18, sta mislis o njima? da li si imao prilike da ih slusas?
ne znam da li sam pomenuo, najvise slusam tehno i house muziku i klasiku.

Kao što rekoh, svi zvučnici će imati iste probleme u maloj sobi.

Ja smatram da se sa zvučnicima dizajniranim da rade uz kompjuter ne može skoro ništa postići u audiofilskoj oblasti. Treba imati bilo kakav Hi-Fi stub i standardne Hi-Fi zvučnike, i to će uvek za klasu ili dve bolje raditi od bilo kakvog audija dizajniranog kao računarska periferija.
Ja bih pre kupio neki polovan stub i polovne zvučnike nego nešto novo napravljeno od plastike i izgrađeno oko čipova, bez ijednog tranzistora u signalnoj liniji.
Jako davno (pre više od 20 godina) imao sam Wharfedale Laser 300 kutije i imale su izuzetno dobre zvučnike, ali sama kutija je bila obična konfekcija, pa sam je temeljno preradio, kao i skretnicu.
U načelu, stare dobre firme koje su pravile Hi-Fi kutije su se komercijalizovale (mada ne sve) i rasprodaju svoj ugled prodajući jeftinu konfekciju (slede zakone tržišta), tako da pretpostavljam da bivša imena ništa naročito ne znače u oblasti računarskih periferija.

Poslednja izmena:
@Nightbringer
Poredis babe i zabe tj. Hi-Fi komponente i zvucnike za kompjuter.
Prvo rascisti sa sobom sta ti treba.
Za sugavi Mp3 i slusanje muzike sa kompjutera bolja ti je varijanta Altec lansing cak i neki jeftiniji model.
Od Babe (Mp3) ne mozes da napravis devojku !
Svaki CD player daje bolji zvuk od kompjutera.
Dok drnda komp. od Hi-Fi-a nema nista. :,,:
Imas izuzetno malu sobu pa ti ne trebaju velike kutije. :guitar:
Potrudi se da ne bacis pare i razocaras se. :wall:

strah me je da puknem 500 evra za hi-fi, a da ne moze da pokaze pun kvalitet.
Principijelno se ne mesam u diskusije vezane za kompjutersko slusanje muzike, buduci da vise zanima hi-fi, medjutim ovo citirano vristi iz tvog teksta i zelim da ti kazem da nikako ne pucas ni 200e za zvucnike. Slusaces mp3 preko risivera - pa sta ce ti onda skupi zvucnici? Da, sa boljim zvucnicima ces imati bolji zvuk, ali za svaku stotinu evra dobices za nijansu bolji zvuk. Pri tom, soba ti je kazes mala i pretrpana stvarima - odgovor se sam namece: uzmi 2.1 sistem. I to altec lansing atp3, ako ih jos negde ima, bili su 50-60 evra. Iznenadices se kakav zvuk imaju. I preskoci i tu yamahu, a pare lepo ulozi u kompjuter, ako ti je vec to osnova.

EDIT: Sad videh Pike-ov odgovor - to je to.

Poslednja izmena:
inace, ja sam mislio da uzmem Mission M32, medjutim po casopisima je dobio jako, jako lose kritike u svojoj kategoriji.

Diskusije radi, nisam cuo taj 5021, ali deluje mi mocno. Ako maleni atp3 zvuci tako dobro, mislim da sa ovim sistemom ne bi trebalo da bude greske. Uostalom, poslusaj ga pa proceni....

I ovo za missione: Gde si nasao tako lose kritike za m32? Pitam, jer je taj model zapravo "unapredjeni" m72 koji je pak svojedobno imao jako jako dobre kritike u svojoj kategoriji (what hi-fi i hi-fi choice).

@Nightbringer
Poredis babe i zabe tj. Hi-Fi komponente i zvucnike za kompjuter.
Za sugavi Mp3 i slusanje muzike sa kompjutera bolja ti je varijanta Altec lansing cak i neki jeftiniji model.
Od Babe (Mp3) ne mozes da napravis devojku !
Svaki CD player daje bolji zvuk od kompjutera.
Dok drnda komp. od Hi-Fi-a nema nista.

Ako slušaš muziku sa računara isključivo na akustičkim igračkama, kao što su plastične zvučne kutije veličine čaše za vodu, nikada nećeš saznati koliko dobro (ili loše) mogu da zvuče lossy formati kao što je mp3 itd. u odnosu na izvorni WAV fajl na audio CD-u.
Mada sa računara nikada nećeš dobiti zvuk kao što je sa CD audija reprodukovanog sa CD plejera, nikada nećeš znati ni kolika je stvarna razlika među njima.
Po meni, ona nije toliko velika da bi potpuno otpisala mp3 i druge lossy formate iz kruga HiFi izvora. Kao paralela, analogni kasetofon je kod mnogih ljudi nekada bio deo Hi Fi sistema, iako daje osetno lošiji zvuk od LP ploče puštene na gramofonu.
Moje iskustvo je da ni na vrlo dobrim uređajima (od par hiljada $) ne možeš na prvo slušanje, ako neposredno pre toga nisi čuo original na tim istim uređajima, da odrediš da li je u pitanju mp3 ili CDA.
Ljudi, osim toga, koriste loš softver, loše podešen i jeftina hardverska rešenja, što kompromituje PC kao izvor zvuka.
Buka PC-ija može u znatnoj meri da bude smanjena primenom damping materijala.
Kvalitetna PC konfiguracija (računajući hardver i softver) može da zvuči neverovatno dobro na dobrim uređajima. Ja često slušam mp3 na Cambridge Azur 840A (integrisano pojačalo, srednje klase, 110 W RMS po kanalu, od 1.200 Eura) i to se ni u snu ne može porediti ni sa čim što se zove "2.1" plastični sistem.
P.S. Ne kažem da prvo moraš da uložiš puno para, pa da se uveriš. Čovek je postavio pitanje da bi mu oni koji već imaju kvalitetan Hi Fi sistem preneli svoja iskustva.
Ako želi da ima HiFi sa računara može da ga ima. Oni koji tvrde suprotno jednostavno nisu to ni probali ili nemaju sluha. A to košta koliko košta. A ulaganje u Hi Fi je rizik samo ako ne znaš šta radiš.

Poslednja izmena:
...sa jedne strane je kompjuter, sa druge stereo risiver (izbor je pao na Yamaha RX-397 - oko 20 000 dinara) sa 2 zvucnika (Eroica, podnostojeci, poklon).
ako sam dobro shvatio, treba mi neka eksterna zvucna kartica koja ima digitalni izlaz. samo je pitanje koja? cena - oko 50 evra...

Nisi dobro shvatio. :)

A/V receiver-i imaju digitalni ulaz, a stereo receiver-i u 99.9% slucajeva nemaju, tako da ti uopste ne treba digitalni izlaz (ne verujem da ces pazariti externi DAC :) ), vec ti treba zvucna sa dobrim analognim stereo izlazom, recimo najjeftinije M-Audio i EMU varijante.

p.s. U ostatak diskusije necu da ulazim, posto nemam ni ziKaca, ni vremena... :)

Poslednja izmena:
Daleko od toga da slusam Mp3 na akustickim igrackama, komp. mi je povezan na ozbiljnije stvarcice ,)
Vec sam saznao da Mp3 sa Hi-Fi em nema veze ;)
Ja Altec lansing koristim za grmljavinu i eksplozije, moze i za Mp3 :D
Pitaj bilo kog audiofila sta misli o Mp3 :bottle:
Od gov... ne moze da se napravi sladoled.

Poslednja izmena:
Aj da pitamo...Delija jel moze il ne moze :d?Ja sam se licno uverio da moze ,mada sebe ne smatram ''zagrizenim audiofilom''...

danas sam instalirao Apollo i DFX 8 plug-in za WMP. i posle podesavanja DFX-a, Apollo daje dosta bolji zvuk. mozda se varam, ali mi se cini kao da pegla i jacinu zvuka, tako da je uvek ista. da ne govorim o bogatstvu i punoci zvuka.

a sto se tice zvucnika, ipak cu morati da kupim bookshelf. skoro sam siguran da ce biti Mission M32 ili Kef iQ1. razlika je oko 5 hiljada, a ne verujem da cu dobiti bolji zvuk.
imas ti neki predlog za zvucnike?

samo da napomenem da je sve ovo samo za kucno slusanje muzike, bez bilo kakvih pofi pretenzija.

Što se tiče softvera, moj glas takođe ide za Apollo, a za zvučnike, ako voliš malo više basa onda će ti M32 odgovarati. Ima ga i previše za moj ukus, ja bih verovatno izabrao MA BR2 mada bi to trebalo čuti u kombinaciji sa tom Yamahom.

Diskusije radi, nisam cuo taj 5021, ali deluje mi mocno. Ako maleni atp3 zvuci tako dobro, mislim da sa ovim sistemom ne bi trebalo da bude greske. Uostalom, poslusaj ga pa proceni....

I ovo za missione: Gde si nasao tako lose kritike za m32? Pitam, jer je taj model zapravo "unapredjeni" m72 koji je pak svojedobno imao jako jako dobre kritike u svojoj kategoriji (what hi-fi i hi-fi choice).

kritike su iz `What Hi-Fi?` casopisa. ovaj je bio za april 2004.godine, ali imas i u kasnijim na zadnjim stranama.

Daba, BR2 imaju malo basa i keramicku membranu, nisu za muziku koju ja slusam. vie su namenjeni vokalnoj muzici i zivoj svirci.

Pike, koje hardware i software resenje koristis za MP3? si siguran da si dobro slozio sistem?

daj Deliji da nadjemo vreme i zivce :) Delijoooo!!!:wave:

Poslednja izmena:
Slazem se sa Koko Bilom.
Sa Altec lansingom neces da se zeznes od ATP3 pa na gore, X-Fi se podrazumeva.
Ne ubacuj se sa externim zvucnim karticama.
Visak para potrosi na budzenje kompa ili zene.

jel neko cuo Microlab h200 2.1 sistem? gde to moze da se nadje u Srbiji?

sinoc sam kupio AL MX5021.
a ovo je poruka za sve `audiofile` i sve druge koji se odusevljavaju ovim zucnicima: jel ste svi vi ljudi gluvi ili sta??? jel moguce da niko nije cuo SUM koji ovi zvucnici imaju, a koji je taman toliko jak da su neupotrebljivi?
ili je mozda samo moj primerak takav?

sum se cuje i kad su iskljuceni iz kompa i zvuk je na NULI!!!
najobicnija kanta za djubre:crash:

jel moguce da niko nije cuo SUM koji ovi zvucnici imaju, a koji je taman toliko jak da su neupotrebljivi?
ili je mozda samo moj primerak takav?[/COLOR]
sum se cuje i kad su iskljuceni iz kompa i zvuk je na NULI!!!

vrati ih tamo gde si ih kupio i zameni za ispravne. rekoh da nisam cuo taj model, ali to ne sme da se dogadja ni na kakvim kantama, a ne na setu za 150e.

vrati ih tamo gde si ih kupio i zameni za ispravne. rekoh da nisam cuo taj model, ali to ne sme da se dogadja ni na kakvim kantama, a ne na setu za 150e.

izgleda da se dogadja, samo sto ja to nisam znao.
sad znam...i imam 160 evra manje...skupo placeno znanje:wall:

izgleda da se dogadja,

ma sta se "dogadja", sta ti je covece, oce da te oderu za 160 keka. Ja licno sam se raznim prijateljima napazario altec lansingovih zvucnika, sto atp3, sto izvanrednih avs300, koji su kostali oko 30e. Nikad nikakvog suma. Ti si, veruj, prvi koji ima primedbu na bilo sta u vezi altec lansingovih zvucnjaka. Ne daj se *****avati i isteraj to do kraja. Zasto bi dao 160e za nesto sto je neispravno, taman da su ti pali s neba?

ma sta se "dogadja", sta ti je covece, oce da te oderu za 160 keka. Ja licno sam se raznim prijateljima napazario altec lansingovih zvucnika, sto atp3, sto izvanrednih avs300, koji su kostali oko 30e. Nikad nikakvog suma. Ti si, veruj, prvi koji ima primedbu na bilo sta u vezi altec lansingovih zvucnjaka. Ne daj se *****avati i isteraj to do kraja. Zasto bi dao 160e za nesto sto je neispravno, taman da su ti pali s neba?

na zalost, sinoc sam slusao drugi set u radnji. isto i kod njih. upali, ugasi, ukljuci u komp, iskljuci iz kompa, pojacaj, smanji... sve isto kao kod mene...od suma ne mozes pobeci nikakao. danas ili sutra bi trebalo da promenim kablove od woofera do satelita, ali sumnjam da ce biti nesto bolje.
a istu temu sam postavio i na Hi-Fi forumu i sad je ispalo da i kod drugih 5021 ima suma, a nema ga na jefinijim modelima (logicno, zar ne? :S: ).
BTW, sum daju samo visokotonci.
ako nekad budes u prilici da cujes ovaj model, obrati paznju

na zalost, sinoc sam slusao drugi set u radnji. isto i kod njih. upali, ugasi, ukljuci u komp, iskljuci iz kompa, pojacaj, smanji... sve isto kao kod mene...od suma ne mozes pobeci nikakao. danas ili sutra bi trebalo da promenim kablove od woofera do satelita, ali sumnjam da ce biti nesto bolje.
a istu temu sam postavio i na Hi-Fi forumu i sad je ispalo da i kod drugih 5021 ima suma, a nema ga na jefinijim modelima (logicno, zar ne? :S: ).
BTW, sum daju samo visokotonci.
ako nekad budes u prilici da cujes ovaj model, obrati paznju

Ok, ako je tako - mozes li da zamenis taj model za bilo koji drugi? Nekad, ne cesto ali nekad, kad probas da prodavcu ljubazno objasnis da to sto su ti prodali nije ono za sta si platio, oni ti i zamene robu. Posebno kad ne moraju da vracaju pare.
Ako to ne uspe, ta zamena kablova bi mogla. Imao sam jedan slucaj da je 2.1 set (zaista se ne secam firme i modela) na potpuno istim konfiguracijama kod kuce imao sum, upravo takav o kakvom pricas, iz satelita i stalan, cak vise kao neko krcanje (zujanje) nego sum i kad su bili ugaseni, sto je vlasnika izuzetno nerviralo (a koga i ne bi). Na potpuno istoj konfiguraciji na poslu toga nije bilo ni u tragovima. Zakljucili smo da je stvar do kablova, jer kod kuce mu je sto sa kompjuterom prema zidu i zvucnici i kablovi su stajali uz zid. Na poslu, radni sto mu gleda prema kancelariji, kablovi ne prolaze pored struje u zidu, i nema suma.

Stoga mislim da bi zamena kablova mogla da donekle smanji zujanje (da ga bar ne cujes dok gledas tv u istoj sobi :p ) ali jedina prava resenja bi bila ili razmestaj ili zamena. Po mogucstvu ovo drugo. Na kraju krajeva, ako sumi i u radnji, znaci da su im distribuirali sve same neispravne setove :rtfm: . Pa ako nemaju ispravne od tih, nek ti daju neke druge koji ne sume. Probaj barem.

Poslednja izmena:
sve sam probao i ništa, sve isto.
jedino je rešenje sedeti što dalje od zvučnika, barem 1,5m. preko toga se ne čuje ništa.

A na kolko inace sedis, na 0.5 m ? :wall: Bez od njih na 3 m minimum bre ! Tek onda cujes stereo i razmakni satelite.

Vrh Dno