Šta je novo?

Povracaj poreza pri povratku iz EU!

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
hehe... prezvakana tema, ali neki prakticni info imam samo o vracanju poreza pri prelasku madjarske granice i sl.

Ono sto me sada zanima je kako se to regulise i ima li uopste povracaja poreza kad se vracam iz EU. Eventualno je u planu let u&iz Nemachke, a za slusanje muzike u povratku budem koristio neki iPod :)

Razlika u ceni u EU i kod nas i nije prevelika, ali postaje prilicno ozbiljna ako se odbije porez EU, i naravno ne plati carina kod nas :)

Da li je moguce? Gde se trazi povracaj poreza?
pretpostavljam da uneti jedan mp3 player sa sve sluskama na usima nije nikakav problem...

Sve zavisi od zemlje do zemlje, kao i od prodavnice u kojoj si kupio robu.
Generalno, stvari idu ovako: prilikom kupovine robe trazis od prodavca da ti popuni formular za povracaj PDV-a. Prilikom izlaska iz zemlje, tj. na aerodromu potrazis salter na kome se taj formular overava i tu treba da pokazes robu kao dokaz da je stvarno iznosis iz zemlje.
Podizanje para je moguce na vise nacina: kes, cek, uplata na tvoj racun u banci. Kes je nabrza i najskuplja varijanta jer provizije agencija idu i do 30%.
Vazno: prilikom overe formulara roba mora biti nekoriscena. Ako napr. raspakujes taj iPod pre izlaska iz zemlje postoji sansa da ti ne overe formular. Napr, u Svedskoj prodavac mora da ti papirnom markicom zapecati kesu sa robom. Ako ti se ta markica osteti ili pocepa, nema nista od vracanja para.
Takodje u razlicitim zemljama donja granica racuna za koju se uopste vraca porez je razlicita. Ne znam kolika je za Nemacku. Napr: Madjarskoj je granica 2003-ce bila 50.000 forinti (oko 200€).

Srecno

P.S. Jesi li razmisljao o garanciji, tj. nacinu za ostvarivanje iste ako nesto podje naopako?

Ipodi navodno imaju worldwide garanciju, trebalo bi da prolazi u appleu kod nas... To je info, a jos hvala bogu nisam imao potrebe da to proveravam, moj je stigao od preko takodje

Ne, poenta je da se ovim putem GUBI garancija, nebitno kakva & kolika je..

I da znas, Mwst obrazac sa kojim ostvarujes pravo na povracaj poreza prilikom izlaska iz EU se ne popunjava za iznose manje od 300€

Ja sam po povratku iz Finske na sumu od oko 200-ak eur dobio povracaj poreza od 30-ak eur na aerodromu, naravno sva roba je morala biti prethodno 'zapecacena' pre povracaja na aerodromu. Tada je prag za povracaj poreza bio nekih 100-ak eur. Robu sam kupio u njihovom 'stockman'-u i kako su meni objasnili mesto gde kupujes mora da 'podrzava' formulare za povracaj poreza a takav broj radnji je mali. Znaci obican 'fiskalni' ne pali. Najvise takvih radnji ima po aerodromima. Bilo na aerodromu ili u gradu one imaju nalepljeno na ulazu nalepnicu po kojoj znas da na tom mestu popunjavaju te formulare. Takodje rekli su mi da se ne gubi garancija, jedino sto moras da skoknes do mesta kupovine :D .Za worldwide garancije nemam pojma kakva je procedura.

Ja sam u Holandiji kupovao neku robu. U butiku pitas jel imaju Tax Free Coupons za nas indijance tj. non-EU residents - tamo ti popune. Npr. patike od 110 eura i farmerke od 120 eura sam pojedinacno naplatio - ne kapiram otkud to da mora da bude ukupna cifra 300 eura. Cak nisam sav povracaj poreza uzeo u Amsterdamu (nisam mogao da nadjem sve kupone), nego u Dizeldorfu nesto kasnije... U Holadniji sam uzeo povracaj poreza za cini mi se 90 eura, a u Nemaskoj za ove druge dve stvari (230 eur).

Za ostalo mi nisu dali kupone - kao mali je iznos (neke majice i sl.)

Niko me nista u nemackoj nije pitao oko toga (ocekivao sam, posto je kupljeno u NL), cak nisam ni pokazivao robu - samo te Tax Free kupone.

Ne daju, inace, u svim prodavnicama te kupone.

Garancija za Apple prozivode se kod našeg APR prizna uz račun. Bio, pitao za MacBook Pro...

Svaka zemlja posebno regulise posebno minimalan iznos i vrstu robe za koju moze da se zahteva povracaj poreza, (u nemackoj se zove Mwst, engleska VAT kod nas PDV itd), a ne moze recimo za turisticke, serviserske usluge, uglavnom ono sto ne moze "fizicki" da se prenese. U nekim zemljama to ide glatko, a u nekim je to procedura koja vise kosta zivaca i para nego sto je iznos za povracaj, secam se da sam pre par godina odustao od povracaja grckog poreza

Vrh Dno