Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Da li postoji Classic Start menu u Visti? Posto svaki put kada pokusam da koristim "onaj veliki" jako brzo usledi promena na stari.

A medjuresenje - "veliki" start menu + normalna lista programa?

Uskoro treba da predjem na vistu (32-bit), pa sam poceo da skupljam potrebne drivere po internetu. I ne mogu da nadjem nigde driver za adsl modem (Asus AAM6000UG). Pa me zanima da li neko ima problema sa ovim modelmo modema i da li mogu da instaliram na vistu drivere za WinXP.

Od ActionTec ADSL modema se mozes oprostiti pod vistom. Ovo je najeftiniji i najstariji modem na nasem trzistu. Sve sam zivo prevrnuo :wall: i na kraju se prosetao do NETIKS-a i kupio TP-LINK TP-8840 ROUTER za 3600 din i naravno resio problem. Nemoj se truditi da gore navedeni modem nateras da radi pod VISTOM jer ga je vreme pregazilo, a na sajtu proizvodjaca poslednji drajveri koji su dodati za njega cini mi se da je jos davne 2002 godine.

Na forumu sveta kompjutera videh da je neko rekao da modem opusteno radi pod vistom :S:

Da li je to tacno?

apropo ovih verzija x64 i x86: koja je razlika, i sta u stvari znaci 64 i 86? da nisu bites u pitanju? (sorry ako je bilo, nesto mi se bas ne cita ovih 27 strana :p)

aha... a 'standardna' vista je x64 n'est ce pas?

pored mnogo boljeg grafickog interfejsa kome treba uopste home edicija..

izasao je i prvi AutoPatcher za Vistu Feb2007, verzija koju ja imam je samo unofficial edition (mozda ima i novija)...

@milanlj - pa cekaj, cemu to kad su sada svi proc 64bitni?!

Verovatno su im problem neoptimizovani drajveri za 64-bitnu Vistu. Iz nekog cudno razloga su cak ljudi pricali da 32-bitna Vista radi bolje na 64-bitnim masinama od same "Viste od 64 bita".

Verovatno su im problem neoptimizovani drajveri za 64-bitnu Vistu. Iz nekog cudno razloga su cak ljudi pricali da 32-bitna Vista radi bolje na 64-bitnim masinama od same "Viste od 64 bita".

pa da, upravo to i nekompatibilnost sa hardverom... mozda jednog dana to i proradi kako valja :)

ljudi, sto se drajvera tice nema tu sta da se optimizuje za 64-bitnu vistu... skoro 99% koda drajvera je u C-u tako da samo treba iskompajlirati i to je to... ( mozda neke suptilne promene)

Pa, nije los sistem u globalu... Prilicno je stabilan. Radio je kod mene na laptopu bez problema, a masina bas i nije nesto besna... Jedino sto ima 1GB RAM-a. Cak sam uspeo i ATI Radeon 7500 Mobility-a da nateram da radi lepo sa drajverima za XP. Ako se lepo iscacka po sistemu i pogase odgovarajuci servisi, to moze da radi prilicno lepo. Ja sam imao zauzece memorije od nekih 270MB i imao sam sve sto mi je potrebno. Glavna frka je bila kako namestiti HP 1020 da radi. Radilo je to, ali ne kako treba. To je bio i jedini razlog zasto sam skinuo Vistu.

Ipak, kad se sve sabere i oduzme, ne znam bas koliko je opravdan prelazak sa XP-a na Vistu...

Evo sad sam je instalirao na amilo pi 1556 i sve radi od drajvera... ostalo je samo da pogledam za hp1010 da li hoce...:)
u sustini krivo mi je sto ono sto bi vista mogla i ono sto ona radi nije bas jednako.. ali boze moj... u sustini bolja je od xp-a ali i komplikovanija... ako vas ne kosta nista a moze da vam radi sve , moj savet je da predjete..
ako hocete vise probajte xgl.. :)

Evo vec 12 sati kasnije sam je deinstalirao posto je pocela da puca..
sleep i hibernate je prestao da radi
voice recognition je puko i prijavio da je u pitanju poznati problem u kompatibilnosti.... :)
eclipse nece da se pokrene bez administratorke privilegije i brlja....
nasao sam i greske u help-u i poslao microsoft-u a oni su mi na mail odgovorili da me nemaju u bazi registrovanih vista biznis korisnika i da se registrujem, inace u mail-u nigde nisam napisao da je greska za vistu biznis tako da su provalili sta imam bez moje volje ( i ako je to legalno dostavljen softver sa fax-a)..vista ko zna sta sve emituje na net od mojih licnih informacija tako da cu da se drzim linux-a za sad....
pozdrav

Poslednja izmena:
Kako radi Vista iz ugla torrenta i p2p -a .. u odnosu na XP ima li nekih zavrzlama oko firewall-a...

Nisam primetio, meni je radila sasvim fino sa uTorrent-om, eMule-om i LimeWire-om.

E, nasmeje se covek fino par puta na ovim forumima pa to ti je :smoke:

pa voodoo_nbgd, hardver je isti, kontroleri su isti, primer recimo drajver za modem sta radi...
inicijalizacija uredjaja koriscenjem nt kernel api funckija (C)
modulacije DSP i sl... opet C i mozda neke inline asm stvarcice koje su iste i na 32 i na 64 bita...(pre su koristili mmx sad verovatno sse)
sto bi neko radio iznova optimizacije za ove rutine kada je to vec uradjeno pre i kada su one nezavisne od os-a

interfes ka visem nivou opet C... uglavnom nije menjano...
..
ako je api ostao isti i na visti a za vecinu uredjaja osim graficke nije diran onda malo rekompajliranja i eto...

Poslednja izmena:
Vista + XP

Interesuje me kakve probleme mogu da ocekujem ako na racunar sa Vistom kao OS stavim XP kao sekundarni OS? Treba mi za neke programe za koje patch nece skoro.

Drugar me zaplasio mogucnoscu da pri instaliranju XPa preko Viste mogu da ocekujem problem u boot sektoru i da unistim inace legalnu Vistu?

Nazad
Vrh Dno