Šta je novo?

Kako zaustaviti botove?

Ja, bih preporucio prelazak na SMF. Postoje i modovi za phpBB koji mogu to da rese, ali mislim da nije vredno muciti se oko phpBB-a kada postoji SMF 🙂. Ja sam imao isti problem sa jednim forumom, konvertovao ga na SMF i vise nema problema...

Univerzalno resenje je na nivou web servera; dakle, ne prepustiti phpbb-u ili slicnim skriptama da se sa time snalaze kako znaju i umeju, nego pustiti da apache to blokira. Postoji vise tehnika i uglavnom se stvari baziraju na filtriranju http user agent identifikatora bota; pogledaj informacije o mod_rewrite, ima gotovih perl ili bash skripti i, sve u svemu, dosta informacija na netu, posto taj tvoj forum ocigledno nije prvi koji je imao problema sa tim stvarima. Na taj nacin se botovi otklone pre nego sto uopste dodju do phpbb-a ili drugog foruma i ti kao korisnik nisi prisiljen da menjas forum ili sajt.

Poslednja izmena:
Ako nisi vican podesavanju apache/mod_rewrite, imas za phpbb mod koji se zove Admin_Userlist, on ti omogucava da lako vidis osnovne podatke novoregistrovanih korisnika i da ih jednostavno pobrises (isto tako mozes da obrises i stare korisnike nazalost 🙁).

Posto registracije ne zavrsavaju samo botovi, tesko ces se odbraniti od toga, ali mozes da stavis aktivaciju naloga od strane administratora sto makar sprecava spamere da postuju.

citiracu admina jednog foruma, koji je imao slican problem...

problem je u kodu phpbb-a tj engine-a ovog foruma koji ne koristi true random slike vec ima predefinisane koje mogu da se prepoznaju tehnikom koju koriste ovi botovi, bilo je dosta rasprava na phpbb forumu na tu temu i navodno nova verzija koju cekam vec toliko dugo da mi se smucilo treba da resi taj problem. Ozbiljno se razmisljam da predjemo na novi software jer phpbb sam toliko puta krpio da mi je vise muka

Odlicno nam je pomogao admin 😉

Invision Power Board od verzije 2.2 ima jako dobar random GD sistem verifikacije...
Nece ni jedna automatika prepoznati...

Šta je sa vBulletinom?! I ja imam 20+ botova dnevno...

@nIce Cream:
To ne pomaze, phpBB je sav supalj i botovi mogu da se registruju i spamuju i pored toga...

Ne verujem da moze da se resi kako treba ni sa mod_rewrite-om jer bi verovatno tako mod_rewrite blokirao i sta treba i sta ne treba. Dakle po meni je jedino pravo resenje da se forum izmoduje, ima dosta modova koji to mogu uspesno da rese, ali ipak preporucujem prelazak na neki drugi forum, vBulletin, IPB, ili ako neces da platis onda SMF.

Pa nisi ukljucio random image verification 🙂

Jesam, ali se ne pojavljuje?! Uključio sam da moram ja lično da registrujem, tj. odobrim korisnika, tako da dnevno imam pune ruke posla brišući botove i ostalu bagru 😀

@inodius: Pa ti konfigurises sta on treba da blokira, a ne da on verovatno blokira i sta treba i sta ne treba. Propustas user agente koji odgovaraju nekolicini browsera (mozilla, ie, opera, safari), a blokiras sve ostale. I te sto si propustio, ne pustas direktno na skripte za registraciju, nego ih upucujes sa rewrite pravilima na dir (a botovi ne umeju da rade sa dirovima, treba im direktan url). Plus to, iskoriste se perl ili bash skripte koje u saradnji sa ovim mogu to odmah da lupaju u iptables reject/drop pravila, bilo za stalno, bilo na odredjeno vreme vec prema zelji. U kombinaciji sa mod_security moze i mnogo vise da pomogne - ne samo oko registracije botova, nego i u filtriranju sql injection napada i slicno. I tada si time zastitio ne samo taj forum (ma koji da je), nego i ostale sadrzaje na sajtu.

Poslednja izmena:
Sto se tice blokiranja useragenta, bot-u je veoma lako da se pretstavi na primer kao IE, ne verujem da se bot za spamovanje da se pretstavi kao "SpamBot". Ali u pravu si da dosta toga moze da se resi i tako, mada ipak mislim da nije vredno spasavati glupi phpBB kad su ovi ostali pomenuti forumi mnogo bolji, bezbedniji, i imaju neuporedivo vise opcija i mislim da prvo treba preci na neki drugi forum pa onda njega ako treba dodatno zasticivati...

da, vrlo prakticno resenje.
usput, instaliraj i onu kravicu, neznam kako se vec zove, za lakse modovanje i sve ide lakse preko nje.

Nazad
Vrh Dno