Šta je novo?

specificna s754 ploca

trx

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2004
Poena
619
dakle, treba mi specificna s754 ploca, pa bi mi dobro dosao vas savet.

ono sto ploca mora da ima:
- socket 754 :D
- non-PCI-E, tj. sto vise starih dobrih PCI slotova (5 ili 6)
- pasivno hladjenje chipset-a
- kontrolu brzine CPU fan-a u zavisnosti od temp. CPU-a na nivou BIOS-a
- 1Gbps LAN ali NE nforce integrisani, vec nesto kao Vitesse chip na 8KDA3J
http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=223
- da moze da se nadje nova, sa garancijom (tu verovatno taj 8KDA3J otpada)

ono sto bi bilo lepo ali nije obavezno:
- sto duza garancija
- da se boot-uje i bez graficke
- da ima mogucnost undervoltovanja CPU-a
- da pored CPU fan-a moze da kontrolise jos jedan fan pomocu BIOS-a
- da se taj pasivni hladnjak ne greje previse :D :D :D

ono sto me apsolutno ne zanima:
- overclock, mogucnost montiranja ogromnih kulera
- broj mem slotova
- performanse (moze i VIA chipset)
- features tipa zvuk, firewire, usb-ovi, SATA...

ima li kod nas na trzistu da se nadje nesto slicno ovome sto sam opisao?

:wall:

dakle, treba mi ......

...ono sto me apsolutno ne zanima:
- overclock, mogucnost montiranja ogromnih kulera
- broj mem slotova
- performanse (moze i VIA chipset)
- features tipa zvuk, firewire, usb-ovi, SATA...

ima li kod nas na trzistu da se nadje nesto slicno ovome sto sam opisao?

:wall:
Šta da ti kažem, znam da neću biti od pomoći, al zaista mislim da si pogrešio forum :d :p

Šta da ti kažem, znam da neću biti od pomoći, al zaista mislim da si pogrešio forum :d :p

ma znam...

razmisljao sam se u koji forum da stavim, ali posto se najvise radi o karakteristikama same ploce,
tj. "koja ploca ispunjava sve te (prvenstveno tehnicke) uslove", reko' da iptak stavim ovde...

:S:

eto, da i moderatori imaju sta da rade pa da prebace ovaj topic gde treba :d

Imas mnogo suprotstavljenih zahteva tu, tj ploca koja ima recimo gb lan je obicno neki deluxe (bar u 754 generaciji) tako da ce verovatno akcenat biti i na oc i slicno. Da li si probao na netu da nadjes plocu koja bi ispunila sve te zahteve pa da ti ona sluzi kao neka referenca u potrazi? Ili da odredis sta ti je prioritetno od svih tih zahteva pa da napravis kompromis kod nekih. Ja imam u jednoj makini recimo neki ecs koji ispunjava sve to ali bez gb lana (a to moz da resis dodatnom lan kartom).

pa, recimo onaj epox 8KDA3J mi je najblizi - ima i 1gbps LAN, nije bio deluxe kao 3I, mada mi to nije bitno, ali nigde ne mogu da ga nadjem... :(

a, sto se suprotnosti tice, ne smeta meni da ploca bude overklokabilna ili da ima gomilu USB konektora, ali mi to uopste nije vazno.

DFI Lanparty NF3 250Gb takodje zadovoljava sve tvoje zahteve (a i sire), ali pada tamo gde padaju i sve druge ploce koje ispunjavaju tvoje potrebe, a to je da ne mogu da se nadju nove sa garancijom. Novo za s754 mozes da nadjes samo tezak low-end tipa ASRock ili sl. i to je to. Nikakve egzibicije i posebni zahtevi :(

Abit KV8 Pro ima podesafanja za 4 fana u biosu i detaljnu voltazu za sve(sa sempron od 1.4v ali postoje i modovani biosi),5 pci;
pitaj u hgspot-u...
Uostalom vidi na netu...ima puno detaljnih opisa mada ne znam za butovanje bez graficke.
Gb Lan je Velocity . Znaci sve je VIA :)

Abit KV8 Pro ima podesafanja za 4 fana u biosu i detaljnu voltazu za sve(sa sempron od 1.4v ali postoje i modovani biosi),5 pci;
pitaj u hgspot-u...
Uostalom vidi na netu...ima puno detaljnih opisa mada ne znam za butovanje bez graficke.
Gb Lan je Velocity . Znaci sve je VIA :)

sad mi jos reci koji bios da stavim da bi mogao da prepozna Semprona 2800+

stavio sam poslenji (v25) sa abitovog site-a i ploca stigne do koda 6.C. i ni makac dalje

na abitovom site-u pise da su Palermo E6 Semproni podrzani od bios-a v24, ali to ocigledno nije tako

gde naci te modovane bios-e?

BIos 2.5 je poslednji.
Verovatno nisi povezao 4pinski konektor na plocu.
Rade svi socket 754 procesori sigurno i provereno.
Modovani biosi su bili do 1.9 i skidao sam ih preko linkova na abit-usa forumu.
Da li mozes da udjes u bios?

ne, nisam mogao da udjem u bios - samo crna slika.

athlon64 sa newcastle jezgrom lepo radi sa svim bios-ima ali sempron sa palermo jezgrom nece ni na onom praistorijskom iz 2004 ni na poslednjem (25).

flashovao sam 24 (prvi bios u kome je palermo jezgro bilo zvanicno podrzano) i tu je proradio.
posle toga sam pokusao ponovo da stavim 25 i ponovo NIJE radio.
tako da sam ostao na bios-u 24.

reda radi sam probao klokovanje. radi stabilno prime95 na 2.2GHz (8x275).na default naponu.
spustio sam mnozioc HT-a (tj. LDT-a kako to abit zove) na x3 posto ne znam koliki HT moze da izgura ovaj K8T800 Pro chipset. po defaultu je bilo x5 sto bi trebalo da je 1000MHz.

sve izgleda ok, jedino sto se malo mnogo greje iako mu nisam dizao napon. izgleda da je ovaj sempronov box cooler opak krsh - jedva da je mlak a CPU temp ide i do 60C. proveravao sam ga i namestao vise puta - lezi dobro. verovatno je do u potpunosti neravne povrsine kojom naleze na CPU. kuler koji je stigao uz athlon64 newcastle je mnooogo bolji.

nego, nigde u bios-u ne mogu da nadjem opciju za kontrolisanje brzine okretanja ventilatora
Abit KV8 Pro ima podesafanja za 4 fana u biosu

kao sto vidis u moja masina moj je palermo. Na 2400 ne prelazi 40 sa stock qlerom. htt na 1080.
Za fanove i voltaze sve ti je u mGuru utility-ju biosa...tu su ti OC Guru i abit EQ a u potonjem je FanEq control. Tu podesis temperature i onda se sve ponasa kao na notebook racunarima: kad postane vruce brze se okrecu.
Inace sva podesavanja biosa mogu da se odrade i iz windows-a...
p.s.
abit uvek overvoltuje, vidi da nije to razlog vise temp. Meni su default vrednosti u biosu a sensori prijavljuju svugde od 0.05 do 0.1 vece napone

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno