Šta je novo?

windows server 2003 instalacija na masinu sa raid mirror

Wuk

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7800x3D @Arctic Freezer III 360
Matična ploča
ASROCK B650E Steel Legend
RAM
32 GB Kingston Fury Beast @6000MHz CL30
GPU
PNY GeForce RTX 3080 10GB XLR8
PSU
BeQuiet 1000W Platinum Straight Power 11
Kućište
Antec C5 ARGB
Monitor
LG 27GL850-B 2K IPS
Miš & tastatura
Keychron K2 Pro, Logitech G Pro X Superlight
Ostale periferije
LG OLED C1 55"
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S25
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kako instalirati win 2003 server na masinu sa 2x hdd 250 gb sata u raid mirror modu.
Dakle kao napraviti particije, sta bi bilo najbolje. Sta je standardno u ovom slucaju po microsoftu.
Inace server nece biti web nego samo za malu mrezu u firmi sa nekoliko racunara (program za racunovodstvo zahteva server).

Hvala unapred

Ako ti je lakse za organizaciju napravi dve particije, inace jednu; sa strane brzine nemam nikakve razlike.
Ne secam se da neki MS proizvod trazi zasebnu particiju za sebe.

Ako pravis particije, prva particija neka bude za OS (i eventualno swap), 40GB, druga za podatke.

Ja ni na jednom serveru do sada nisam budzio particije....nekako mi nije to nikada bilo za server, a i lakse je raditi backup kada nema particija...

Moj savet je da napravis samo jednu particiju i uzmes jos jedan externi hdd da na njemu radis backup.......
Na taj nacin imas mirror (to ti je jedna vrsta backupa) + taj externi hdd...

Za server je bitnija stabilnost i sigurnost podataka nego brzina...

Ja ni na jednom serveru do sada nisam budzio particije....nekako mi nije to nikada bilo za server, a i lakse je raditi backup kada nema particija...

Moj savet je da napravis samo jednu particiju i uzmes jos jedan externi hdd da na njemu radis backup.......

Mozda nisi procito ali postoje dva hdd od 250gb.Zar jos jedan hdd da uzimam?

To sto si ti opisao je router ili gateway samo, server jeste da nema particija obicno ali uvek ima razlicite diskove za razlicite potrebe (ko stavi DB na isti disk sa necim drugim odmah kod psihijatra ili na popravni ispit) ;-)

E ljudi moji ne mogu da verujem pa kakve si ti servere odrzavao to bi voleo da znam i kakvav ti backup radis.Mozes da pravis koliko god hoces particija i logicno je da sistemsku particiju razdvojis od recimo particije (najbanalniji primer) na kojoj ce ti biti sherovani podaci i particije za eventualni backup ukolko ga radis na istom serveru.Znaci sto se tice pravljenja particija u principu ne postoji pravilo ali jedna particija :D ....................mislim sta reci

Prijatelju imas program za racunovodstvo to moze da ti sljaka i na hardu od 20GB pusti ti kojekakve price kakva kupovina jos jednog harda.Kod mene program za racunovodstvo radi na p3 na 1.2GHz i sa hardom od 40 GB (Win server 2000) i to sljaka vec 4 godine bez problema.Sto se tice backup-a imas milijardu pamentnih predloga ali otom potom:)

Poslednja izmena:
Svi ti predlozi ne daju totalnu redudanciju i sigurnost. Nakaci ta dva harda na hardverski mirror i dobices jednu 250GB particiju koju podelis 20GB za sistem, 10 gb sa backup i ostatak po volji, mozes jednu particiju i za swap da ostavis.

Svi ti predlozi ne daju totalnu redudanciju i sigurnost. Nakaci ta dva harda na hardverski mirror i dobices jednu 250GB particiju koju podelis 20GB za sistem, 10 gb sa backup i ostatak po volji, mozes jednu particiju i za swap da ostavis.

Da,logicno.Mene je interesovalo to kako OS vidi ta dva harda koja su u hardverskom mirror modu.I po kom principu funkcionise taj mirror(dupli podaci).

E ljudi moji ne mogu da verujem pa kakve si ti servere odrzavao to bi voleo da znam i kakvav ti backup radis.Mozes da pravis koliko god hoces particija i logicno je da sistemsku particiju razdvojis od recimo particije (najbanalniji primer) na kojoj ce ti biti sherovani podaci i particije za eventualni backup ukolko ga radis na istom serveru.Znaci sto se tice pravljenja particija u principu ne postoji pravilo ali jedna particija :D ....................mislim sta reci

Velike ;) , a i dan danas ih odrzavam...
Oni koji vole da dele servere na particije,cesto dodju u situaciju "pukla mi particija,help"...
Mislim nema sta strasno pogresno ako neko zeli da deli na particije, ali ja to (bar za sebe licno) nisam nasao za "prakticno".

alfaunits je napisao(la):
To sto si ti opisao je router ili gateway samo, server jeste da nema particija obicno ali uvek ima razlicite diskove za razlicite potrebe (ko stavi DB na isti disk sa necim drugim odmah kod psihijatra ili na popravni ispit) ;-)
AD/DC,Application srv,DNS srv,DHCP srv,File srv,IIS,TS srv,VPN srv,mail srv... ... ...
Baze za MySQL i SQL su na disku sa jednom particijom, i svake veceri seva backup na externi HDD (pored mirror-a)...
Ne vidim nista lose u tome...

Wuk je napisao(la):
Bilo bi veoma korisno da jedan backup pravis na necemu externom, odnosno fizicki izvan servera....
Verovao ili ne, u nekoliko firmi ovde se radi backup na 5 externih HDD-a - 5 radnih dana (?!) i uvek zadnji backup ide sa menadzerom kuci (u slucaju da nastane pozar ili neka veca havarija)....
Zvuci malo ludacki, ali oni su svesni da jedan pozar moze skroz da unisti firmu, tj. osiguranje ce platiti prostor i namestaj i sve,sve, ali podaci firme - to nije stvar osiguranja....

Poslednja izmena:
Velike ;) , a i dan danas ih odrzavam...
Oni koji vole da dele servere na particije,cesto dodju u situaciju "pukla mi particija,help"...
Mislim nema sta strasno pogresno ako neko zeli da deli na particije, ali ja to (bar za sebe licno) nisam nasao za "prakticno".
Ma ok malo mi je bilo cudno to jedna particija ali u principu ako sljaka vozi meni i likovima koji se bavimo administriranjem kako windowsa tako i linuxa to je ne prakticno a sto se tice pucanja particije pa zar to nije moguce kada imas samo i jednu particiju?

Ma ok malo mi je bilo cudno to jedna particija ali u principu ako sljaka vozi meni i likovima koji se bavimo administriranjem kako windowsa tako i linuxa to je ne prakticno a sto se tice pucanja particije pa zar to nije moguce kada imas samo i jednu particiju?

Ja licno do sada nisam video kada pukne jedna particija, tj. da disk sa jednom particijom pukne u tom smislu.....disk samo moze da rikne tj. da se pokvari.....
A kad se gleda sa strane backup-a, meni je licno lakse da ga radim kad imam samo jednu jer znam kako organizujem foldere po disku, tipa company\users, company\public, company\db.....u tom slucaju backup radim samo na direktorijum company i sve je tu....naravno pored toga i standardni backup system state,itd,itd......

Kao sto rekoh u pitanju je samo licno opredeljenje, jer ipak serveri nisu radne stanice pa da na njima neko aktivno radi svasta tipa instalira aplikacije,brise,pomera.......samim tim mislim da je jedna particija sasvim ok.....

Radna stanica je drugo, i ja bas forsiram dve particije za njih, da na jednoj budu podaci tipa dokumenti i sta ja znam, a sistem se vrlo lako reinstalira kao i aplikacije.....

Kad se desi npr. (ne daj boze) reinstalacija servera, lakse je sa jednom particijom vratiti podatke i recimo da imam oko 1800 korisnika, svi linkovi i share-ovi su na njihovim racunarima i rade, dok kad bih imao particije, sigurno bih se pogubio gde je sta stajalo, i kakav je bio security, a onda eto problema :) ...

Kad radna stanica "stane" , jedan korisnik stane, kad server stane njih ko zna koliko stane :D
Iz svog iskustva najbrze mi je da vratim sve na noge na ovaj nacin....

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje : Kako podesiti server da bude headless posto nemam monitor.Prilikom instalacije i podesavanja cu da se posluzim nekim monitorom. Da li moze cisto koristeci remote desktop ili ima jos neka fora. HELP

Poslednja izmena:
Kad se desi npr. (ne daj boze) reinstalacija servera, lakse je sa jednom particijom vratiti podatke i recimo da imam oko 1800 korisnika, svi linkovi i share-ovi su na njihovim racunarima i rade, dok kad bih imao particije, sigurno bih se pogubio gde je sta stajalo, i kakav je bio security, a onda eto problema :) ...
Normalna Server backup aplikacija radi backup tako da ti i ne razmisljas gde je sta bilo, koji je security bio i slicno, vec SVE to backupuje.
Trenutno mi pada na pamet Acronis, ali svaka alatka cuva security (ne kapiram kako bi drugacije povratio, isto je da li backupujes samo Company\ ili vise particija).

Kad radna stanica "stane" , jedan korisnik stane, kad server stane njih ko zna koliko stane :D
Iz svog iskustva najbrze mi je da vratim sve na noge na ovaj nacin....
Iz licnog iskustva ja nesto sto stane i ceka backup ne zovem serverom, vec gateway-om ili storage masinom. Server ima redundant backup ako je bas bitno vreme.

Moze, ali pitanje je da li ce ploca dozvoliti headless rad; tipicno mora da bude prikljucena graficka da bi masina bootovala.
Jos jedno pitanje : Kako podesiti server da bude headless posto nemam monitor.Prilikom instalacije i podesavanja cu da se posluzim nekim monitorom. Da li moze cisto koristeci remote desktop ili ima jos neka fora. HELP

Ploca ima integrisanu grafiku Intel, inace ploca je GB 965 sm2 tako nesto, znaci nije serverska ploca.

Poslednja izmena:
Iz licnog iskustva ja nesto sto stane i ceka backup ne zovem serverom, vec gateway-om ili storage masinom. Server ima redundant backup ako je bas bitno vreme.

Najbolja kombinacija je cluster, odnsono imati jos jedan server koji je aktivna kopija glavnog servera, ali na zalost , cesto ljudi (direktori, vlasnici...) nece da daju pare za tako nesto :(

Nazad
Vrh Dno