Šta je novo?

Odstranjivanje lost clustera - moguće?

Doll Parts

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
320
Imam jedan problematičan hitachi koji zastajkuje na određenim mestima i stenje.. Pored toga što win check disk prijavljuje bad sectors,partition magic je nabrojao i lost clusters. Pretpostavljam da to nije isto... Low level format naprosto neće da se odradi..krene neko vreme i onda se mašina resetuje.
Postoji li neki softver kojim bih mogao locirati i isključiti oštećene delove,npr. rasporediti particije oko njih, a njih ostaviti u nelociranom prostoru?

Spinrite ce ,mozda, da ti za kratko resi problem. To je program koji menja magnetni flux po sektorima i ponovo vraca na fabricku postavku. Meni je resio problem sa malim diskovima. Probaj sa fabrickim utilitijem ili skin Hiren`s bootcd. Na tom diksu imas gomilu korisnih programa.

Imam jedan problematičan hitachi koji zastajkuje na određenim mestima i stenje.. Pored toga što win check disk prijavljuje bad sectors,partition magic je nabrojao i lost clusters. Pretpostavljam da to nije isto... Low level format naprosto neće da se odradi..krene neko vreme i onda se mašina resetuje.
Postoji li neki softver kojim bih mogao locirati i isključiti oštećene delove,npr. rasporediti particije oko njih, a njih ostaviti u nelociranom prostoru?

HDAT2

U praksi kako uporediti MHDD i HDAT2. Koji je pouzdaniji?
MHDD nisam nikad koristio, a HDAT2 mi je pomogao sa jednim Maxtorom 40GB koji je posle 20tog GB imao nekih 15GB bad sektora. Ograničio sam mu kapacitet na 20GB (sada ga i bios prepoznaje kao 20) i radi ko sat.

Lost clusters?

To se desava kad ugasis masinu prilikom upisa na disk, pa disk ne uspe da update-uje FAT tabelu i upravo upisani podaci postanu "lost"... Inace, logicka greska, moze da se ispravi i obicnim scandisk-om.

Tebi je veci problem sto ti disk nije ispravan i koji je na izdisaju (s tim da to zastajkivanje u radu moze biti ekvivalent "gasenju", pa ti prouzrokuje lost cluster-e) i sto ima fizicke greske.

Da li si pomocu HDAT2 uspeo da ogranicis bad sektore?
Pa da. Pošto je deo ispod 20GB bio potpuno zdrav, disk više "nema" bad sektora. Powermax i slične testove prolazi bez problema. Da nema nalepnice na njemu na kojoj piše da je 40GB, uopšte se ne bi razlikovao od ispravnog diska od 20GB.
ps. Jedino nisam uspeo da resetujem SMART, tako da on kaže da je disk već umro.

Poslednja izmena:
Lost clusters?

To se desava kad ugasis masinu prilikom upisa na disk, pa disk ne uspe da update-uje FAT tabelu i upravo upisani podaci postanu "lost"... Inace, logicka greska, moze da se ispravi i obicnim scandisk-om.

Tebi je veci problem sto ti disk nije ispravan i koji je na izdisaju (s tim da to zastajkivanje u radu moze biti ekvivalent "gasenju", pa ti prouzrokuje lost cluster-e) i sto ima fizicke greske.

Pa kada formatiram disk windows setup-om (ne quick nego onaj "temeljiti" format :) ) ,on stenje uvek na istim procentima i zbog toga format traje nešto duže,ali ipak se odradi i fino instalira. Sad,problem je što su ti delovi raštrkani gotovo po celom disku i partition magicom mogu da izvučem nešto oko 35GB zdravog tkiva od ukupno 80.

Nazad
Vrh Dno