Šta je novo?

Dual Boot za Vistu i XP

gervasius

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2006
Poena
319
Imam 3 HDD. Svi u SATA WD Raptori, ploca je ASUS P5B deluxe.
Dva HDD se nalaze u RAID0 a treci je slobodan i utaknut u poseban SATA kontroler. Prvo sam instalirao Windows XP SP2 na treci slobodan HDD i to je proslo OK. Onda sam postavio Vistu na RAID diskove i to je sve OK. Problem je sto mi Vista ne daje mogucnost da biram koji cu OS da podignem, nego se uvek ona podize. Onda udjem u BIOS postavim da se prvo Boot-uje HDD sa WIN XP i tada se dize taj sistem. Kada ponovo udjem u bios i postavim RAID kao prvi, onda se podize VISTA. Eto, valjda postoji neko elegantnije resenje :d

Jos jedan glas za isti problem!
Samo sto nemam raid,Seagate sata II i Maxtor ata.Na Seagate-u mi je XP a na Maxtoru sam naknadno stavio Vistu. Ako zelim da menjam OS moram u biosu da menjam primarni hard. Ako hocu XP nasmestim Seagete ako hocu Vistu onda Maxtor

valjda postoji neko elegantnije resenje :d

I meni treba neko slicno resenje, dve particije, prvo je instaliran XP, tako da me ne pita za vistu?
Treba neka modifikacija boot.ini fajla, samo kakva?

Za ubuduce, kada instalirate, prvo XP, onda Vistu, ne menjajte koji se disk prvo bootuje! To radi.
A za postojecu situaciju, morate BCDEdit pa da dodate XP boot opciju (tacne parametre ne znam, smara ovaj boot ;-).

Evo ovde mozete videti kako se to u bcdediit radi za XP i Vistu, poslednje tri ilustracije su vrlo jasne :

http://www.hevnikov.com/blog/2006/11/13/triple-boot-xp-vista-ubuntu-with-single-boot-screen/

Kod mene ovo "ne pije vodu"
Prepravio sam u Visti bcdedit ,ali kad na boot screen-u izaberem Win XP prijavi mi : "ntldr not found".
Kako (laicki receno) da linkujem taj potrebni fajl iz XP-a ka tom bootscreen-u (posto je on na drugom hardu)da kad izabrem XP podigne njega,a ne prijavi gresku?

OK, recimo da su diskovi Vista (boot disk) i XP (gde je XP).
Kopiraj (znaci najprostije kopiraj) ntldr, ntdetect.com i boot.ini sa XP diska na Vista disk.
Ukloni read-only sa boot.ini-a na Vista disku i otvori u Notepadu ili cemu vec.
Treba da stoji linija tipa:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows="Windows XP Professional " /FASTDETECT /NOEXECUTE=ALWAYSOFF
e, prepravi ovu liniju da glasi:
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\Windows="Windows XP Professional " /FASTDETECT /NOEXECUTE=ALWAYSOFF

Sve ovo vazi UKOLIKO su Vista i XP na razlicitom FIZICKOM disku. Ako su na istom disku, a na razlicitim particijama, onda gornju liniju prepraviti u:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\Windows="Windows XP Professional " /FASTDETECT /NOEXECUTE=ALWAYSOFF

GL

A ja imam drugaciji problem!! Imam 2 HDD-a. Prvi od 80Gb sam podelio na 2 particije od po 40Gb (C,D). Na particiju D sam PRVO instalirao WinXP SP2 a nakon toga Vistu na particiju C. I sta se desava?? NISTA ! Resetujem komp i kada treba da mi izbaci bootscreen komp se zakuca tj. stoji odmah posle one tabele gde se nalaze svi podaci o hardveru racunara pri startovanju istog. Ima li neko resenje za moj problem? Oba Win-a sam instalirao sa BOOT diskova i to ciste instalacije !!

Drago mi je da sam nasao ovu temu na forumu. To znaci da nisam jedini koji ima ovih problema.

Na zalost moji su malo hm specificniji. Ja imam 2 HDDa jedan 'stari' IDE i novi SATA2. Oba su radila pod XP pro (na jednom compu naravno) dok juce nisam odlucio da stari IDE preformatiram i probam vistu!
E a od onda jedino sto radi je vista. Probo sam sve zivo da nateram da se XP bootuje sa drugog diska al nista. Cak sam iskljucio disk sa vistom (fizicki) i lepo mi samo prijavi no boot device iako je disk sa xpjem i dalje prikljucen... A ZNAM da je xp radio do pre minut!!!
Da u vista mi je malo izmenjala slova diskovima... tj u visti je novi disk (H:\) sad postao (D:\) a druga particija sa starog diska je sad E:\ .... nisam siguran da ovo ima neke veze....

E ajd ako ima neko bilo kakvu ideju please pomagajte! ako ne onda ce kanda vista morati da leti a XP da preinstaliram!

Nazad
Vrh Dno