Šta je novo?

MacBook vs. MacBookPro

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Da li postoji razlika u brzini izmedju MacBooka i MacBookPro ako obe masine imaju isti hard, isto RAMa (2GB) i isti CPU na istom taktu? (koliko ja vidim razlika je samo u grafici Intel GMA vs Ati X1600)??

molim za brzi odogovri mi na ovo jer je jako bitno za kupovinu sledeceg Mac-a...

test je vrh! 😉 emulacija 6502 CPU-a 😀

mada tu nesto smrdi: MacBook je cesto bolji od MacBookProa a sa druge strane MacBookPro je duplo brzi u JPEG kompresiji od MacBooka... ?!??

hm... u kuci sad imam 13" macbook i 17" macbookpro... nazalost nemam vremena da radim malo duze i zahtevnije stvari na njima pa da mogu i sam da se uverim kolika je razlika. setanje kroz finder i svakodnevni poslovi (muzika, filmovi, browser, pregled slika...) rade istom brzinom (odokativna metoda) 🙂 osim razlike u GPU macbook je mnogo prakticniji za poneti od 17" MacBookPro (koji je uz sve to i prilicno tezak...)! ne znam; cini mi se da bonus ekran, GPU i svetleca tastatura nekako nisu vredne razlike u parama... mada MacBookPro stvarno izgleda impresivno u aluminijumu i sa debljinom od 1"... dok MacBook izgleda samo interesantno sa belom plastikom...

btw nisam probao Aperture ni PhotoShop na MacBook-ovima ali sumnjam da ce biti razlike (osim u RAMu: 1GB vs 2GB).

jos jedno zapazanje! Apple wireless tastatura INTL je losija (meksa - nedefinisanija) od CR tastature! prva je proizvedena u maleziji a druga u irskoj... takodje i Mighty Mouse napravljeni u maleziji cesto ne registruju pravilno desni klik!...

Ono što bi po meni bila prava kombinacija je:
Crni intelMAC 13" sa matte ekranom, 2Gb RAM, ExpressCard slotom i X1600 grafika, bez keyb backlita.. sve ostalo kao što već imaju oba MB i MBP modela.

Ovakva mašina bi bila oko 250g lakša, 3-4 stepena hladnija, oko 1h dužeg trajanja baterije i jačeg Wi-Fi signala (nema interferenci od aluminijumskog kućišta koje uz to bolje i provodi toplotu pa se i više greje)... i dosta jeftinija od MBP.

(Nisam zagovornik velikih displeja na prenosnim kompjuterima koji srču bateriju munjevitom brzinom, povećavaju dimenzije i težinu i sl. Laptop je po meni uvek lako mobilno rešenje, lako priključivo na eksternu tastaturu, miša, ozvučenje, veći monitor, veći disk. Desktop replacement je već nešto drugo, ali to se uglavnom ne isplati a da stoji većinom na istom stolu.)

Ono što bi po meni bila prava kombinacija je:
Crni intelMAC 13" sa matte ekranom, 2Gb RAM, ExpressCard slotom i X1600 grafika, bez keyb backlita.. sve ostalo kao što već imaju oba MB i MBP modela.

Crni MacBook isto ima GMA950. Inace, nove MacBook Pro masine sa Core 2 Duo procesorima su hladne. Ovaj moj na 2.33 GHz se uopste ne greje - drasticno manje nego npr. MacBook Pro 2 GHz (Core Duo).

da, novi C2D MacBookPro modeli su hladni, na one stare CoreDuo si mogao da se opeces posle dva sata u photoshopu 😀

inace deysun potpuno se slazem sa tobom! 13" sa ne integrisanom grafikom, mate ekran (crni 13" MacBook nisam video ali meni je i beli prelep! vec sam rekao u drugom threadu cak mi je i tastatatura ugodnija na MacBook nego na pro modelu).

preko airporta extrema osim bezicnog pustanja muzike moze da se okaci i USB npr. 3.5" harddisk od 400GB... 🙂 extra stvar. Kako MacBook moze da radi sa zatvorenim poklopcem prikacen na externi monitor? gde i sta treba da se podesi?

i josh jedno pitanje: nikako ne mogu da poteran externi NTFS disk pod Paralles-om! Uvek javlja da ga vec koristi neka aplikacija i da pokusam da zatvorim tu aplikaciju kako bi on mogao da pristupi USB disku?!? sta mi je ciniti?

Crni MacBook isto ima GMA950. Inace, nove MacBook Pro masine sa Core 2 Duo procesorima su hladne. Ovaj moj na 2.33 GHz se uopste ne greje - drasticno manje nego npr. MacBook Pro 2 GHz (Core Duo).

Znam šta ima tj nema, kod mene je jedan takav već 8 meseci, nego ono je bio primer jednog hipotetičkog hibrida koji bi meni lično bio idealan 🙂

Što se tiče vreline, istina da us C2D hladniji od CD, što samo znači da su rešili hlađenje malo bolje nego na prethodnoj generaciji tako da i subjektivni utisak ne vara, ali objektivno power consumption i heat dissipation su povećani. Uz broj tranzistora sa nekih 151 na 291 mil, oslobađanja toplotnu energiju 31W kod Yonah (CD) i 35W kod Merom (C2D).

Poslednja izmena od urednika:
Znam šta ima tj nema, kod mene je jedan takav već 8 meseci, nego ono je bio primer jednog hipotetičkog hibrida koji bi meni lično bio idealan 🙂

Što se tiče vreline, istina da us C2D hladniji od CD, što samo znači da su rešili hlađenje malo bolje nego na prethodnoj generaciji tako da i subjektivni utisak ne vara, ali objektivno power consumption i heat dissipation su povećani. Uz broj tranzistora sa nekih 151 na 291 mil, oslobađanja toplotnu energiju 31W kod Yonah (CD) i 35W kod Merom (C2D).

Who cares dok god je masina hladnija, a autonomija povecana 🙂

Nazad
Vrh Dno