Ja sam merio brzinu između remote desktopa i VNC-a. U jednom trenutku sam imao dva kompa jedan pored drugog ali koji su imali internet sa različitih provajdera. Probao sam sve i svašta i došao do zaključka, empirijski (izvršavanjem istih komandi i na Rmt.Desktopu i na VNC-u, povezivanjem na različitim brzinama, različitim setovanjima...) da je VNC superioran nad remote desktopom. Dobro, možda ta moja empirija ne znači ništa ali prosto u realnom radu VNC se pokazao živahniji, sa boljim osvežavanjem ekrana, pogotovo sa TIGHTvnc kompresijom, to je dobitna kombinacija.
Takođe, dovoljno je bezbedan ako se jednom nedeljno menja rc4 key i distribuira korisnicima. I ima još dobrih stvari, kao što je chat, i još bitnije, file transfer. Može da se koristi i preko PDA uređaja, postoji klijent za WM2003, WM2005. Takođe, može da se podesi "mirror" mode, da jedan komp bude server, a da svi ostali gledaju taj komp. Zgodno za prezentacije i za računarske učionice kada treba da se demonstrira kako se radi s nekim programom, sve sa pokretima miša i klikovima.
Dakle, zahvaljujući tim dodatnim features-ima, i brzini, KONFIGURABILNOSTI(!), a takođe i stabilnosti (RMT mi je pucao nekoliko puta, i morao sam nekoliko puta da restartujem zaglupeli komp), preporučio bih Ultra VNC. Možete i bez klijenta da pristupate, skinete Java aplet i pristupate iz WEB browsera. Na ovaj način već skoro godinu dana iz vojske radim na kompu u firmi