dakle kako da znam "ko" mi je to poslao ? preko kog provajdera je zakacen na net? da se obratim direktno provajderu? help ... :wall: :crash:
Obraćanje provajderima u načelu pomaže, uz pretnju primene zakonskim sankcijama prema Zakonu o oglašavanju (član 9, stav 3). Provajder je
obavezan da sarađuje, jer ga u svakom trenutku možeš prijaviti Republičkoj agenciji za telekomunikacije.
Većina domaćih spamera nema sofisticirane alate i pristup tzv. botnet mrežama, koji predstavljaju "armiju" računara zaraženih trojancima koji služe da zaraženi računari distribuiraju poštu umesto kriminalaca koji je šalju, čime ovi smanjuju svoje troškove. Efikasan, podmukao i inteligentan način, nema šta.
Sve ovo sam napisao da bi bilo jasno o kakvoj se opasnosti i mreži organizovanog kriminala radi.
Na svu sreću, ponavljam da domaći spameri đubre uglavnom šalju preko SMIN postpaid naloga kod različitih provajdera, ali je veoma jednostavno otkriti telefonski broj koji koristi prekršilac.
Da bi video sa kog provajdera je upućena pošta, potrebno je da pogledaš celo zaglavlje poruke. U Outlook Expressu, klikni desnim dugmetom miša na poruku koja se nalazi u spisku poruka u "Inbox" direktorijumu, a onda levim dugmetom klikni na "properties", zatim na jezičak (tab) "Details", i na kraju na "Message source". Otvoriće ti se prozor sa detaljnim zaglavljem poruke. Pogledaj poruku, najčešće ćeš negde u njoj prepoznati provajdera koji je korišćen za slanje. Neka te ne mrzi da odeš na njihov sajt i potražiš e-mail adresu podrške ili službe za sprečavanje zloupotreba (najčešće u linku "kontakt"). Prosledi poruku odgovarajućoj službi, uz ljubazno pismo provajderu (nisam ironičan!) i uz podsećanje da zadržavaš pravo na pokretanje sudskog postupka i na prijavu provajdera Republičkoj agenciji za telekomunikacije u slučaju da se ovaj ogluši o tvoj zahtev. U RATEL-u su, uprkos svim njihovim manjkavostima i ispolitizovanosti, više nego raspoloženi za saradnju, kao i većina srpskih provajdera.
Da - poruku prosledi u prilogu (kao attachment), da bi služba provajdera bila u stanju da identifikuje prekršioca.
U slučaju da koristiš neki drugi program za čitanje e-pošte, procunjaj malo po Internetu i snađi se; zbog ograničenosti prostora ne mogu da idem u detalje.
Nadam se da je ovo od pomoći.
😀