Šta je novo?

Multimedijalni PC

• Začetnik teme Začetnik teme LuxoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
U planu mi je da napravim jedan lepi mali Windows Media Center PC

bitne stvari su:

1) hard (teoretski bi mogao neki od 80gb jer bi se cesto rezali diskovi, mada gledajuci cene nema razloga ne uzeti barem 160 ili 320 )

2) DVD rezac - da se stalno rezu diskovi sta god da se snimi sa tv-a

3) TV kartica - ovo vec imam Hauppauge PVR 250 (koju sam kupio u MCE kit varijanti odnosno, dobio sam onaj MCE daljinac)

E sad hocu da nabavim neko od onih barebone kucista (lepo malo sexy) od kojeg cu napraviti jedan mali PC koji bi sluzio samo za "TV" (odnosno generalno multimediu - DVD, DivX, MP3, slike...) dakle koje to lepo kuciste mogu da uzmem - gde kod nas ima da se kupi, koliko kosta, koje su karakteristike (posto koliko kapiram tu vec idu ploca i proc..)

ili je mozda malo bolja varijanta da sacekam da malo padnu cene da uzmem nesto jace pa da stavim Vistu (ona u sebi ima eHome aplikaciju) - za sada sam planirao da stavim WinMCE koji inace koristim na "obicnoj" masini i extra sam zadovoljan

Znam da firme tipa Desk prodaju vec ovakve "multimedijalne" stvarcice, ali kostaju djavo i po ...

Koje "formate" u sebe primaju barebone racunari? da li mogu uopste da gurnem ovu moju "obicnu" PCI karticu ili moram da jurim one "low profile" i da li mogu normalni hard diskovi ili moraju oni za laptop ??

eto toliko.. fala unapred na odgovorima :wave:

Evo ovako...

1) Hard Bilo koji Seagate ili WD od 160 i 320 da uzmes neces da pogresis.
2) Pioneer DVR-111D

Za vistu minimum je 1Gb, ona za sebe u startu odrapi oko 460~480mb (380~420 ako pogasis servise). Takodje za neku pristojnu brzinu treba ti neki proc na 2GHz i Neka SM 2.0 kartica za aero sa 128Mb. Ali ako imas to isplati se instalirati, media center je izvanredan, sasvim sa zadovoljan integracijom sa nekima od lokalnih uredjaja (ves masinom :d)

Sto se tice kucista, ja sam imao prilike da vidim samo jedno odlicno (po izgledu i kvalitetu izrade), a to je Apevia X Qpack... I kuciste je Keva... Podrzava ATX ploce i sve ostalo sto ide uz to... Normalna Barebone kucista koriste standardne kartice (PCIe,AGP i PCI) tako da sto se tice toga tu nece biti problema...

Nadam se da sam pomogao!

Ovako sam ja zamislio (i sklopio) multimedijalni PC (Win MCE, vezan samo na TV, sluzi za muziku i audio, kontrola - za sada - preko mreze, uskoro remote):

cav2.jpg

inside.jpg

m_small_774.jpg

E otprilike je to to....

@Paja - koliko kosta to kuciste ? koja je to ploca unutra? micro atx? jel mogu da stanu i graficka i TV tuner (eventualno i LAN odnosno WiFi ako ih nema na ploci?)

@Delimir - sada sam bas gledao to kuciste i ono sto mi tu ne valja je bas to sto si napisao u opisu - da ima problema da se montiraju i graficka i tv tuner...

ja sam ranije vidjao neka MSI "kockasta" mala kucista koja u sebi vec imaju ugradjenu plocu (mozda i proc?) i ona imaju i po 3 PCI i 1 AGP slobodan za dogradjivanje... gde to ima da se nadje i koje su cene tih stvarcica ?

u sustini idem onim srpskim principom da me kosta sto manje.... (vec imam TV karticu i hdd, rezaci su extra jeftini)

i da li da jurim neke komponente pa da stavim Vistu ili samo obican MCE ?

mali edit: sada gledam na sajtu cooler mastera ono kuciste iz opisa i skapirao sam sta je onaj "riser" card ... ima li neko gde ne mora tako, jer koliko sam kapirao tako moze samo jedna kartica... a meni bi trebale barem 2 (VGA i TV tuner) uglavnom na plocama ima standardnih LAN kartica, ali bi bilo dobro kada bi imalo i WiFi ...

Poslednja izmena:
hm...chek..ovde u principu nije potreban jak procesor niti brdo memorije? naravno, ako se ne tera vista nego mediaC..jedino ako se gura hdtv 🙂 valjda...

E sad...

Kako ovo povezati sa tv, i kakav je prikaz na njemu? Znachi, napraviti ovakvu mashinu koja ce raditi kao standalone, samo prikopchana na obichan crt tv...jesu li slova chitljiva? Znachi, moze chinch, svhs konektorom...a komponentni, tj progressive scan? kako bi to moglo da se izvede? 🙂

hm...chek..ovde u principu nije potreban jak procesor niti brdo memorije? naravno, ako se ne tera vista nego mediaC..jedino ako se gura hdtv 🙂 valjda...

E sad...

Kako ovo povezati sa tv, i kakav je prikaz na njemu? Znachi, napraviti ovakvu mashinu koja ce raditi kao standalone, samo prikopchana na obichan crt tv...jesu li slova chitljiva? Znachi, moze chinch, svhs konektorom...a komponentni, tj progressive scan? kako bi to moglo da se izvede? 🙂

Ja sam bez problema pustao WMV HD 1080 na E4300 i GMA950 na foxconn ploci. Cak je i zauzece procesora bilo nesto tipa 20-30%... Ne znam doduse kako bi prosao sa H.264...

...
@Paja - koliko kosta to kuciste ? koja je to ploca unutra? micro atx? jel mogu da stanu i graficka i TV tuner (eventualno i LAN odnosno WiFi ako ih nema na ploci?)
...

Mislim da je cena negde oko 120€ (proveri u desk-u)...
U ovoj masini je So754 Asus K8N-E DeLuxe sa AMD Sempron 2800+ procesorom, ATI-9200-128bit VGA i Audigy 2LS SB... Ploca ima 5PCI slotova, tako da mozes da biras sta ces koristiti (Gigabit LAN integrisan i 2+4 SATA priklucka)... 512MB memorije...

...

Ova masina je povezana kompozitnim kablom preko s-video adaptera...
Slika je vrlo fina (za MM), ali slova nisu citljiva (sem mozda u 800x600, sto mi je malo)...
Kao sto sam napisao, kontrolisem ga prekom mreze (VNC)...
Progresive scan bi mogao da korsitis ako VGA i TV podrzavaju...

Svaka cast Pajo... Inace gde ti stoji taj komp... Ja ga nisam video kad sam bio kod tebe...

Nazad
Vrh Dno