Šta je novo?

NEC ND-3550A i čitanje diskova

sysninja

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
450
Dešava se da neke diskove neće da pročita, prvo sam mislio da su diskovi loše narezani, pa sam probao na laptopu da ih pregledam (mislim da je rezač ND-6550A) i radili su bez greške. Updateovao sam firmware i opet isto. Jel' postoji rešenje ovog problema ili uskoro da menjam ovo tandrkalo? ;)

U principu tu nema nekog resenja,nec je poznat da slabije cita.Menjaj.

Ovo je Srbija, pa sta god imao od opticnkih uredjaj nece sluziti dobro. Prvo sam imao problema sa pioneerom, pa resio da uzmem NEC-a, onda sam video da se i na njega zale, onda uzmem LG pa i on crkne, pa se iznerviram i uzmem PLEXTOR 716AL kad evo i on nakon 9 meseci "Power Calibration Error" (crko). Doduse on hoce da cita ali nece da reze DVD diskove. Sada lepo ovo da reklamiram i nenzam sta da uzmem Benq, LiteON....

Upravo.. Ja sam do sad promenio jedan Lite-On, tri Sony-ja i sad ću da menjam NEC-a.

Definitivno je da je los kvalitet optike na nasim prostorima, ali uzmite u obzir i ostale uticaje (prasina, duvanski dim, broj narezanih diskova itd.).
Jedini savet je da ako imas garanciju - REKLAMIRAJ,
ako je nemas - pokusaj sa ciscenjem rezaca, pa tek onda menjaj.

Inace od sve optike koju sam do sada imao, najbolje mi se pokazao DVD combo i to MSI, ne secam se koji model. Evo i dan danas kod burazera (posle 2,5 godine) radi kao sat i sa citanjem DVD-a i sa rezanjem cd-a. Mozda neko ima iskustava i sa MSI DVD-RW uredjajima?!

Upravo tako ... najduze me je sluzio Combo Lite-On koji je perfektno radio celo vreme. Jedini "nedostatak" je bio sto nije mogao rezati DVD :)
Kasnije uzet NEC DVD rezac koji je katastrofa lose citao diskove i odmah nakon isteka garancije mu crkao laser za Cd tako da niti cita niti reze Cd.
Sada koristim Pioneer 111D@L koji je za sada ( kuc-kuc) OK.

Generalno optika ( s obzirom na cenu ) je loseg kvaliteta.

Pa normalno je loseg kvaliteta. Cene padaju jer je konkurencija veca pa proizvodjadji stavlaju jeftnije (i losijeg kvaliteta) delove u rezace samo da bi namalili cenu. I zato stariji rezaci su bolji nego li ovih sadasnjih. Naravno ima isklucaka. Jam mislim da LG i Samsung su jos kvalitetni, a i oduvek su bili jeftiniji od konkurenciju.

Razmišljam se između Pioneer 111D i nekog Samsunga (nisam video koji je model kod prodavca, ali je ista cena). Kapiram da je sve isto, ali želeo bih da znam mane/prednosti jednog i drugog proizvođača..

Sa bilo kojim od ova dva nova Pioneera i Samsunga nema greske. Ja licno imam Pioneer 111D@L i zadovoljan sa njime.

Poslednja izmena:
Haha, ne mogu da verujem, puko mi je jedan disk u toku rezanja i sad ove ostale diskove koje nije hteo da mi pročita 'ladno čita. :D

To mu dodje kao neka zzrtva ...
c...c...c...
izgleda da se od Maya i Asteka nije nista promenilo ;-)

izvinjavam se nisam procitao ceo post, mozda je trebalo da se ocisti socivo :-D

Izgleda da ga je puknuti disk očistio. :d

Ima li neko ideju sta je mojim nec-om 3520aw?Sve DVD reze normalno bez

ikakvih problema.Ali kad nareze DVD-R posle verifikacije ne moze da ga

ocita- tj. vidi ga kao prazan disk i hoce opet da ga reze!!!

Dok je situacija sa DVD+R sasvim normalna.CD-ove takodje reze i cita

bez problema.Firmware najnoviji svasta sam probao ali nista.I

I tako radi vec par meseci??

Sta mu je??

ovakvu bruku jos nisam ovde video.

SRAMOTAAAAAAAAAAAAAAAAA.

Da mi niko 3 dana ne odgovori.ODUSTAJEM

Pa niko ti nije odgovorio jer ne postoji jednostavan odgovor i lako resenje tog problema.

I ja imam slican problem sa mojim 4550. Sve reze odlicno, ali nece da cita neke diskove (najcesce Verbatim DVD-R velikih brzina) koje je sam snimio. Ako taj disk snimim u mom drugom drajvu (Liteon 832), cita ga bez problema.

Probao sam gomilu stvari, ali nista ne pomaze.

I CDFreaks forum je pun topica sa slicnim problemima (mada nisam svracao poslednjih dana) i niko nije imao ideju sta bi mogao da bude problem.

Neki su ga resavali deinstaliranjem Alcohola i slicnih programa, neki promenom drajvera za plocu, ali kod nekih jednostavno nista ne pomaze.

I kod mene je isti problem ali sam nasao alternativno resenje.Nabacis IsoBuster i preko njega prebacis na hard i vozi, jeste da je mala z*********a ali funkcionise dok se ne kupi novi.Imao sam dva nec-a i obadva su imala isti bag tako da mi u zivotu vise netreba nec.Hocu da kupim drugi rezac a nemam pojma sta totalno sam bez ideje javi ako probas IsoBuster.

Nemam razloga za takvim akrobacijama, kao sto rekoh imam LiteOn 832S u 5.25 fioci i koristim ga za takve stvari (ako se desi da NEC napravi problem, a ionako je mnogo bolji kao citac).

Kome je takav NEC jedina optika, onda stvarno ima problem.

Ja imam nec 3550 i imao sam problema sa citanjem ali sam ga otvorio i ocistio i sad radi kao zmaj. Mozda je osetljiviji na prasinu...

Ja imam upravo taj NEC 3550A i to je jedan od najboljih rezaca po meni a i po ocenama raznih strucnjaka.Moj sve reze,sve cita i nikada do sada nisam imao problema.Sve vrste narezivanja i sve vrste diskova od najgoreg kineza do najkvalitetnijih ovde Memorexa,itd...Moguce da si naleteo na losu seriju ali moj radi kao sat vec 3 god.
Poz,
Borivoje

E ovako je vec mnoogo bolje.

Prvo idem negde da skinem IsoBuster da vidimo sta ce biti,jer mi Bad copy pro nije pomogao.

A sledece je otvaranje i ciscenje sociva.

Ako ni to ne pomogne onda cu se patiti jos neko vreme samo sa DVD+R pa kad nacisto rikne

onda novi

Mada je prvo povremeno pravio probleme sa Verbatim Cristal DVD.

U svako slucaju hvala na idejama i saznanju da NEC vise necu kupiti.

POZDRAV

RESENJE PROBLEMA:

I S K Lj U C I T E verifikaciju cd-a, u zivotu nisam videwo da je bilo koji dvd ili cd prosao istu i svi su pucali zbog "verifikacije" totalni idijotluk od strane nera.
Pozdrav :D

A da rezaci nisu krivi vec softver :D

Poslednja izmena:
Kakve veze ima verifikacija diskova sa citanjem?

Ali to svakako i nije bitno, u zivotu nikada nisam ukljucio tu opciju, pa ona ni ne pravi problem.

Naravno da sama optika uzima na sebe veliki deo krivice zbog loseg citanja.Softver je i dalje vazan,ali po mom misljenju,manje.

Generalno,optika kod nas je veoma losa.To znaci da se kod nas prodaju dosta losiji uredjaji (bilo da je u pitanju LG ili famozni Plextor) tako da ne treba da se ocekuje previse.Jednostavno,uredjaji su sve jeftiniji,konkurencija je sve veca,pa je kvalitet delova sve losiji.Sto je logicno...

Na primer,ja imam na starom kompu neki krs od LG citaca (ima vise od 4 godine,nikad nije ciscen,nasilno je zatvaran) i cita odredjeni broj ostecenih medija.Na novom kompu imam mozda 4 meseca star Nec 3570A (brizljivo cuvan,nikada nasilno zatvoren,pazim sta stavljam u njega) pa moze da procita mali broj medija.Zar treba da mi cita samo sveze narezane diskove na malim brzinama,da disk nikada ne stavljam u kutiju ili,ne daj Boze,hvatam prstima (masnim od bureka :D)

Isao sam da reklamiram,dobijem novi i opet sve isto.Jednostavno,kao sto je neko rekao,opticki uredjaji ce postati potrosna roba (mozda vec i jesu).Znaci,kupis,on radi,posle toga rikne i ti kupis nov.I tako u krug...

Konkretno,moze da se pokusa da se ocisti malo,jer ako to ne uspe,sledi kanta.

Kako najbolje očistiti lasersku diodu - da li je dovoljno suvim štapićem za uši ili treba malo alokohola?
NEC me stvarno razočarao, moj 4551 pokazuje po malo od svih navedenih simptoma, jedino pozitivno kod njega je što stvarno odlično reže i CD i DVD.
Samo da prokljuvim neki stvarno kvalitetan čitač odmah kupujem.

Nazad
Vrh Dno