Naravno da sama optika uzima na sebe veliki deo krivice zbog loseg citanja.Softver je i dalje vazan,ali po mom misljenju,manje.
Generalno,optika kod nas je veoma losa.To znaci da se kod nas prodaju dosta losiji uredjaji (bilo da je u pitanju LG ili famozni Plextor) tako da ne treba da se ocekuje previse.Jednostavno,uredjaji su sve jeftiniji,konkurencija je sve veca,pa je kvalitet delova sve losiji.Sto je logicno...
Na primer,ja imam na starom kompu neki krs od LG citaca (ima vise od 4 godine,nikad nije ciscen,nasilno je zatvaran) i cita odredjeni broj ostecenih medija.Na novom kompu imam mozda 4 meseca star Nec 3570A (brizljivo cuvan,nikada nasilno zatvoren,pazim sta stavljam u njega) pa moze da procita mali broj medija.Zar treba da mi cita samo sveze narezane diskove na malim brzinama,da disk nikada ne stavljam u kutiju ili,ne daj Boze,hvatam prstima (masnim od bureka

)
Isao sam da reklamiram,dobijem novi i opet sve isto.Jednostavno,kao sto je neko rekao,opticki uredjaji ce postati potrosna roba (mozda vec i jesu).Znaci,kupis,on radi,posle toga rikne i ti kupis nov.I tako u krug...
Konkretno,moze da se pokusa da se ocisti malo,jer ako to ne uspe,sledi kanta.