Šta je novo?

modem za ptt adsl? usb ili mrezna?

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Treba da odem po modem za ADSL kod Ptt-a, oni kazu sledece:

"PTT NET korisnicima ADSL usluge nudi sledeće modeme na korišćenje bez nadoknade:

- za fizička lica: ASUS USB modem ( 1 USB interfejs), ZyXEL Prestige 630-C3 za ISDN liniju ( 1 USB interfejs), ASUS Ruter modem ( 1 USB i 1 Ethernet interfejs), uz korišćenje dinamičkih IP adresa"

Da li to znaci da moze da se bira izmedju vise modema? Ako moze koji biste preporucili da trazim?
Da li ima razlike izmedju toga da modem ide na USB(meni je 1.1) ili mreznu karticu?
Da li dolazi do problema ako sacuvam i dial up konekciju? (posto vidim da se desava da ADSL puca ili blokira...)

Da li to znaci da moze da se bira izmedju vise modema? Ako moze koji biste preporucili da trazim?
Da li ima razlike izmedju toga da modem ide na USB(meni je 1.1) ili mreznu karticu?
Da li dolazi do problema ako sacuvam i dial up konekciju? (posto vidim da se desava da ADSL puca ili blokira...)

Ja sam na PTT-ovom ADSL-u od septembra.
Vec tada nisu imali Asus rutere, pa sam ja dobio Sagem.
(isto ima po 1 usb i 1 lan port)

Meni su rekli da biranja opreme bas i nema,
dakle ako uzimas bar 512kb/s i imas (ili im kazes da imas ;) )
bar 2 racunara, dobices ruter, inace ces dobiti modem.
(mozda i mozes da dobijes ruter sa 256kb/s i/ili 1 racunarom,
ali to je vec dogovor izmedju tebe i ekipe iz Trigona)

Sto se povezivanje tice, ima razlike, neki kazu da je bitna,
neki da nije, pa da skratim, ako mozes idi preko mrezne.

Sto se tice modema, za ovih nekoliko meseci,
ja sam se na dial-up kacio svega 2-3 puta.
Samo jedanput adsl mi nije radio skoro ceo dan
a i tad mislim da je bilo nesto do telekoma.

Cim stignes obavezno prelistaj
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98422
jeste da ima puno postova, ali ima i puno korisnih informacija :)

Pozdrav,
Sasha

Dobices obican modem ako si na 256, ruter mozes da sanjas daje se samo onima sa 512. Nema nikavog biranja daju ti ono sto trenutno imaju.Mozes da ides i na dial-up, bez ikakvih problema.

Po mom ličnom utisku (na osnovu razgovora sa više ljudi), ruter je nešto stabilniji.
Ali, kao što je već pomenuto, dobijaš ga tek sa paketom 512.
Ja baš koristim taj ASUS-ov ruter i to tako što je jedna makina na LAN-u a jedna na USB-u (što se obično izbegava) i za sada je OK. Od kada sam ga zadužio, jedina opcija koju koristim je podatak o dodeljenoj IP adresi. A i to samo zato jer nevolim da mi ista adresa stoji 500h.

Ma radi i ovaj Sagem dobro, mislio sam da je sr@nje ali sasvim je korektan. Drajveri rade normalno pod Vistom, cisto informativno. Naravno, trazio sam ruter (512 korisnik, sa laptopom i dva kompjutera), ali bilo je mi imamo ovaj Sagem ako hoces uzmi ako neces ne moras.

Zbog sigurnosti. Ne treba paranoisati ali stalna IP adresa nosi sa sobom izvestan rizik jer ostavlja više vremena za skeniranje portova, probavanje raznih vrsta napada, itd.
Opet ponavljam, ne treba preterivati, teško da je ikom zanimljivo da se cima baš samnom i mojim kompom. Ali isto tako ne treba tražiti đavola ako se baš ne mora.
Moje lično mišljenje, neko će se složiti, neko neće.

Vrh Dno