Šta je novo?

Starija ploca+novija graficka ?

VeDuS

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2007
Poena
301
FastFame ploca (KT 133 A),Athlon XP 2600+ (verzija koja radi na 266 magistrali) radi na 2.13 GHz, 640 Mb Rama (PC 133), ostalo je nebitno.Sve radi savrseno i posle nekoliko godina. Ali …
Zamenio bih graficku (ubogi Gforce 2 MX 400 64Mb ali doduse 128 bitna magistrala) jer sin hoce i novije igrice , a i ja da se nelazemo. Sada igramo Need for Speed Underground, pa cak i Far Cry ali je sve na minimumu i nekako gura. Sta uzeti a da se ne pretera (slot je naavno AGP) i bespotrebno bace pare.
ATI 9600 Pro ,XT ,nVidia 6600, 7600GS …? Sve je to sad relativno jeftino pa k’o velim da mu jos malo produzim zivot. Ne treba mi savet da sve ovo prodam pa da onda …..
Hoce li “jace” kartice raditi posto je ploca ogranicena sa AGP X4? Napajanje 350 W za sada radi O.K. Treba li jace?
Dajte savet pa da se jos malo poigramo !!!:banana:

6600 256mb 50evra i dodaj jos malo rama npr jos 256mb oko 20evra, ukupno 70 sto nije mnogo a radice dosta brze.

Nema veze sto ti je ploca AGP4x.
Mada, mislim da za malu doplatu (10ak eur) mozes preci bar na KT400 sa agp8x.

Sve jedno - ako uzimas 6600, gledaj da je 6600GT.
Ako nije GT, onda bolje za manje pare uzmi 9600XT ili 9600PRO.
Nije presudno da graficka ima 256Mb.
Razlike u performansama su gotovo beznacajne. 128 je sasvim dovoljno.

Cak kada se radi o 9600pro karticama, treba voditi racuna koju ces uzeti.
Gledaj da to bude model sa BGA tipom memorijskih chipova (to su oni mali kvadratnog oblika),
jer vecina kartica iz te serije koje nemaju BGA memorijske chipove su samo fabricki modovane 9550 ili jos gore - 9600(obicna bez "pro").

Zameni samo grafiku i bez obzira to sto su novije AGP 8X, radice i na ploci koje su AGP 4X, bez skoro nikakve razlike u performansama.

Preporuka 6600GT ili FX 5900XT

U tom slucaju bi morao da menja i RAM, tako da ovo sigurno nije dobra preporuka.

Preporuka 6600GT ili FX 5900XT

A joj kakav bre 5900XT, 5900XT ne zasluzuje "ili" kad se poredi sa 6600GT, to je kao da si rekao Radeon 9700Pro ili Radeon 8500...

Procesor je dovoljno brz za jednu 7600GS AGP (samo ne Club3D 7600GS AGP), sa njom ce sigurno biti zadovoljan. Ja na 1.83 GHz procesoru (do duse barton jezgro) imam Club3D 7600GS AGP, koji ima memoriju na samo 333MHz ali ne mogu reci sam nezadovljan, sve igre rade jako lepo, NFSMW, Oblivion, FarCry, FEAR... Svaka druga non-Club3D 7600GS AGP ima memoriju na 400MHz i vrsice svoj posao na nivou.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Preporuka za 6600GT,neki model sa ddr3 i core 500/mem1000.
Probao i na AGP 8x i na AGP 4x,u testovima neka mala razlika postoji (čisto akademski) ali je praktično potpuno zanemarljiva.

Poslednja izmena:
Ako moze da priusti 7600GS AGP nek je uzme, sada cu dati jedno lepo poredjenje izmedju Club3D 6600GT 500/900 i Club3D 7600GS AGP 400/667, na mojoj masini karte su davale isti broj 3DMark03 ~ 7200 bodova, ali u FarCry razlika u generacijam je vidljiva, kada se ukljuci HDR mod, 6600GT ima veliki pad frame ratea, oko 12-13 na otovrenim povrsinama dok 7600GS drzi veoma pristojnih 25-26 FPS tamo gde je 6600GT imao 12-13.

najbolja varijatan je da uzmes polovnu 7600gs ili 6600gt.. (da li vredi kupovati novu za takvu konfu je pitanje)
ne uzimaj 9600 sem eventualno 256Mb 9600xt ostalo slobodno preskoci
premala je razliak da bi vredelo to uzimati...
a ako ces bas jeftino onda 128bitnu 9550 (asus GE recimo)

i moj glas ide 6600gt(polovnoj),s njom ces moci igrati i najnovije igre u 1024x768 sa medium detaljima,a ne kosta puno,predlazem ti da zaobidjes 9600,jer je 6600gt doooosta brza,a nije puno skuplja(naravno mislim na polovne grafe)

The Spinner je napisao(la):
U tom slucaju bi morao da menja i RAM, tako da ovo sigurno nije dobra preporuka.

Ne lupaj. Zamena memorije, odnosno prelazak na DDR je ODLICNA preporuka. Sta vise, na toj zameni moze cak i da zaradi, s obzirom na to da je trenutna cena polovnog SDRAM-a oko 10% veca od cene DDR-a.
O dobitku u performansama da ne govorim.

Zaista u želji da nadogradi računar čovek lako može da pogreši,da se preračuna.
Ima trenutaka kada nijedna kombinacija nije ona dobitna.
Konkretno ovde grafika zaista izgleda kao nejveće usko grlo i njenom promenom se van svake sumnje dobija na performansama,što bolja (čitaj skuplja) to je i dobitak veći.
Raspon preporučenih kartica je kao što si i sam u pitanju naveo -vrlo širok.
Ali...
Čim se reši pitanje graf. kartice verovatno će se otvoriti sledeće usko grlo-količina memorije,eventualno i pitanje prelaska na drugi tip memorije ,pa onda matične ploče,procesora...Kad već uđeš u trošak ideš sve dalje i doplaćiješ li doplaćuješ.
Ili zažmuriš i menjaš sve u startu.Per saldo takvom odlukom uštediš.
Promena grafičke možda ima još uvek nekog smisla,moći će da se odigra koja igrica ali ikad bolje razmislim zbog ostatka konfiguracije i faktora vremena trajanja postavlja se pitanje isplativosti kupovine bilo koje kartice jače od 9550 (+ OC).
Jačom karticom dobijaš nedvojbeno više,ali da li se zaista isplati???

S obzirom kakvu mashinu ima ne bi rekao da mu je napajanje dovoljno (350W sumljivog brenda) jako za neku 7600GS AGP pa da ne ispadne da se istrchao i da mora i napajanje da menja. Isto vazi i za 6600(GT) karte.

Trebalo bi da stignu i 7300GT AGP koje su na nivou nekih 6600(GT) karti pa bi i one mogle da dodju u obzir narochito kad se poredi sve to sa nekim 9550/9600 koje nema shta da traze pored ovih vidijinih.

Neki nf2 i ~1Gb ili bi bilo vishe nego pogodak ali postavlja se onda pitanje shto ne topiti i CPU i uzeti PCI-E.

Ati X1300PRO resio si problem :)

Poslednja izmena:
I ja sam bio u slicnoj situaciji prosle godine. Imao sam Geforce 4 MX440 i presao sam na R9600 (nije bio pro). Nisam bas bio zadovoljan ovom karticom pa sam presao na 6600GT. S njom sam jos uvijek zaovoljan i gurat cu je dok mogne. Jedino sam nedavno ugradio jos 512 MB RAM sto se stvarno osjeti. (Company of Heroes mi je isla na minimum detaljima, a kad sam pregao na 1GB Ram moze komotno na medium - razlika ogromna :type: ).
Sto se tice napojne i kod mene je 350W Q-Tec - pretpostavljam neki kinez i dobro drzi vodu.
Da zakljucim:
nabavi kakvu polovnu 6600GT i namiri ako mognes na Gigu ram-a.
Naravno najbolje bi bilo uloziti u promjenu komplet konfiguracije, ali ako nemas sredstava za to, kao ja :bottle: , onda ti je ovo dobar prijedlog.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno