Šta je novo?

Pentium D 524 3.06GHz vs Sempron S754 2800+

sasamil

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2005
Poena
319
Sta je bolja kupovina kada se oba cpu-a srednje klokuju, radi konkretno o INTEL LGA Pentium D 524 3.06GHz/s 775/L2- 1MB i cuvenom sempiu koga netreba posebno objasnjavati

Znaci Pentium D 524 kloknut na oko 3.4GHz vs Sempron na 2.5GHz sta je bolje za svakodnevni rad, igre... nista preterano specijano.

Planiram upgrade sa Asus NF4x s754 platforme pa me zanima dali isplati investirati u ovako nesto posto mi budzet malo tesan odlucio sam se za MSI S775 945PL NEO3-F plocu sa nadom da cu jednog dana preci na E4300, 805 mozda nije losa varijanta ali mi DC nesto i netreba a napajanje mi nije nesto sjajno... Koliko sam video ovaj P4 D 524 je nema 64bit podrsku ali to iovako nikada nije zatrebalo i neverujem da ce uopste u skorije vreme... Celeron mi se nekupuje obzirom na ocajne performanse jedino ovaj novi CerdarMill 0.65nm moze da dodje u obzir mada je svega 7-8E jeftiji od P4 jedino ako ga :whip: bar na 4.5GHz.

Obzirom da je doplata 40E za Pentium 524 i msi 945 plocu imali smisla investirati u ovako nesto...

Poslednja izmena:
Nikada se nebih dvoumio izmedju ove 2 stavke...
ako zelis stabilnost i vernost Onda je to definitivno Intel (bez daljnjeg objashnjavanja) :)

*kao drugo zar sempron nije ojadjeni Athlon???
a kada mislim na "stabilnost" onda mislim na difolt rad bez kloka gde je opet intel car...

ako zelis stabilnost i vernost Onda je to definitivno Intel (bez daljnjeg objashnjavanja) :)

a kada mislim na "stabilnost" onda mislim na difolt rad bez kloka gde je opet intel car...

Cisto zbog buducih dana, tj. mogucnosti lakse i jeftinije nadogradnje na C2D, ja bih uzeo P4.

Umesto da si napisao bolji je Intel,ti odma ma stabilniji ti je intel, po cemu je to stabilniji intel od bilo kog amd procesora ??

pozz

Poslednja izmena:
Citao je izgleda stari broj Sveta Kompjutera. U novijim je Kuzma prestao da napada AMD, valjda i njemu doslo iz necega u nesto:)

inace moja preporuka je isto intel i to iskljucivo zbog buduceg upgrade-a, ali neka ploca bude c2d ready.

MSI S775 945PL NEO3-F jeste c2d ploca ali ipak sam se odlucio za BIOSTAR T-Force 945P jeste da je 10E skuplja ali mislim da vredi, samo me nervira sto nemogu da nadjem nijedan pristojan review

Citao je izgleda stari broj Sveta Kompjutera. U novijim je Kuzma prestao da napada AMD, valjda i njemu doslo iz necega u nesto:)

inace moja preporuka je isto intel i to iskljucivo zbog buduceg upgrade-a, ali neka ploca bude c2d ready.

Ma on definitivno voli da pisha uz vetar. Sada kada Intel ima bolji CPU, vise ne ***** protiv AMD-a ! :d

Nije lepo da grize ruku koja ga hrani, znas ono: If you can't beat them, join them! :D

@sasamil

Ploca je odlicna, ne treba ti review, pogledaj malo po forumu... Mada bih ja izvukao jos neki euro i uzeo 965PT!

aKO MOZES PRESKOCI TU MSI 945PL NEO3-F. Ploca izgleda lepo na slici, u praski je to malo drugacije, kvalitet izrade je los, nije ni malo robustna, greje se i to veoma i ne odaje nikakvu sigurnost. zao mi je kada je ljudi kupe i stave neki pentium d na nju. Nemam predrasude vec ti govorim cinjenicno stanje, ti kak` hoces. I meni je ona bila u planu za kupovinu, kada sam je video i testirao, odlucio sam se za nesto drugo i isprsio se malo vise para (sto i nije tako bitno). Kupi nesto drugo.

"Sempron na 2.5GHz za svakodnevni rad, igre... nista preterano specijano" tako lepo radi opisani posao da je zali boze investicija u pomenutu Intel kombinaciju jer u realnom radu neces dobiti nista specijalno (svakako nista sto ces primetiti).
Jos ako budes hteo, kao sto kazes, da se das u neki OC tog Intela pa zafali hladjenja jer se uglavnom svi zale da je fabricki heatsink sto dolazi uz 524 smece, pa se ispostavi da ploca nije bas raspolozena za taj sport, ili ako jeste 524 lepo krene da throttluje sa povecanjem frekvencije usled pregrevanja i zabavi nikad kraja.

Takodje, doplata od 50€ sa Biostarom nije realna jer ces ubrzo potraziti bolje hladjenje, i svakako menjati memoriju za DDR2 tako da investiciju penjes na skoro x 2 od naznacenog.
Dakle, s obzirom da pitanje nije bilo sta je bolje, vec da li se isplati investicija, pod navedenim uslovima smatram da je odgovor - apsolutno ne.

P.S. Ne znam sta drzis od grafike, ali sta god da je za 50€ mozes vrlo pristojno da je pojacas i dobijes jaci efekat u igrama od navedene kombinacije.

@Valek, pa kako bre covece sa Intelom dobija stabilniji rad :D:):wall:

@Devet1: Na ovo sto si ti napisao mogu da kazem samo jedno, ti si izuzetno neobavesten i neupucen covek. Kakva bre vernost, svako jutro ti procesor donese novine? Ovo par godina sigurno nisam video da je neko napisao na forumu ove Intel fraze "stabilniji" trte mrte i ostalo.

@sasamil: Ako vec ne mozes da uzmes C2D procesor, sto je trenutno izbor broj 1 u svetu procesora, bolje sacekaj, jer da kupujes sada plocu, i zastareli procesor koji nije nista bolji, to je malo previse neisplativo.
@Valek: Mislim da si ti sve odlicno objasnio, tako da je vise bilo sta suvisno dodati.

Poslednja izmena:
Doplata je 50E ukljucujuci i zamenu 1GB DDR 400 za 2x512 DDR2 666 memoriju. I uzimam 531 CPU a ne 524.
Menjam i napajanje ali bi to ionako zamenio ipak ultra power od pre 3 godine koji je placen 16E nemoze da uliva poverenje P4 procesoru...
Imam Gainward 7300GT DDR3 GLH graficku.

Poslednja izmena:
E samo da znas, 531 jeste nesto brzi procesor sto je posledica brzeg fsb-a, ali Vista mu daje ocenu 4.2 a 524 na 3.06Ghz 4.3, sto je 0,1 poen vise u odnosu na sporiji (po MHz) model.

Poslednja izmena:
E samo da znas, 531 jeste nesto brzi procesor sto je posledica brzeg fsb-a, ali Vista mu daje ocenu 4.2 a 524 na 3.06Ghz 4.3, sto je 0,1 poen vise u odnosu na sporiji (po MHz) model.

Stvarno AAAAA idem da se obesim 0.1 poen kako sam to propustio :d

Nazad
Vrh Dno