Šta je novo?

"Reciklaza racunara u Omoljici"

PeraNS

Slavan
Učlanjen(a)
17.10.2005
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3600
Matična ploča
ROG STRIX B350-F
RAM
GeiL DDR4-3200 2x8
GPU
AMD Radeon 6700 XT
Storage
Kingston A2000
PSU
Seasonic Focus 550W Gold
Kućište
NZXT
Monitor
Philips 278E9Q
Miš & tastatura
Logitech
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Citam danas novosadski "Dnevnik" kad imam sta i da procitam: "Kompanija Bozic i sinovi iz Panceva dobila je u julu 2006. saglasnost Ministarstva za nauku i zastitu zivotne sredine za formiranje Centra za reciklazu racunarske i elektronske opreme, posle cega je pocela da preuzima stare racunare i drugu elektronsku opremu."

Jako lep gest koji u svakom slucaju pozdravljam. E sad citam dalje:

"Zainteresovane kompanije treba da posalju specifikaciju rashodovane opreme i odmah nakon toga dobijaju ugovor sa svim detaljima.Troskovi reciklaze iznose 40 dinara po kilogramu.", "Troskovi prevoza opreme se obracunavaju po predjenoj kilometrazi."

Hmmm znaci "zainteresovana kompanija" placa da se odnesu stari racunari + troskove prevoza. Ok.

E sad dolazimo do najinteresantnijeg dela:

"Reciklirana oprema se koristi za refabrikovanje polovnih racunara, proizvodnju sekundarnih sirovina ili izvoz nerecikliranog otpada. Refabrikovani racunari, zavisno od performansi se mogu kupiti po ceni od 30 do 70 evra uz tromesecnu garanciju."

Znaci da rezimiramo: Bozic i sinovi dobiju lovu da uzmu stare racunare (jos im je i transport placen), ono sto ne moze da se iskoristi izveze se kao reciklirani otpad (tj. baci na prvu deponiju), a ono sto valja se sastavlja, kombinuje i budzi i sastavljaju se racunari koje isti taj Bozic prodaje za "od 30 do 70 evra".

I najbolje za kraj:

"Centar za reciklazu od 1. februara pokrece promotivnu akciju preuzimanja licne racunarske opreme od gradjana i to potpuno besplatno. "Blize informacije se mogu dobiti na sajtovima www.bozic.co.yu i www.it-decycling.biz".

Znaci bice tako dobri besplatno da uzmu od gradjana ono sto im ne treba i posle to da prodaju "od 30 do 70 evra".

Bravo za vladu i za ministarstvo nauke i zastite zivotne sredine. Umesto da se preuzeta racunarska oprema reciklira i besplatno prosledjuje siromasnim studentima, porodicama koje ne mogu sebi da priuste racunar ili ustanovama od opsteg znacaja, slepim i slabovidim, invalidima itd, Bozic, koji je svima dobro poznat po uvozu istog tog otpada iz zapadne evrope ce sada da reciklira jedan deo tog krsa koji je i sam uvozio dug niz godina i napuni sebi dzepove a oni koji zele da se edukuju i kojima su racunari najpotrebni mogu te iste racunare da kupe "od 30 do 70 evra".

Bravo za vladu!

Daaa, vidiš, zanimljivo je to kako su sad odjednom sve one ultra mega giga ponude polovnih kompjutera Pentiuma (popularni "kec") i ostalih super računara sada postali opasni otpad. More, ja bi njima malo besplatno podelio batine pa da vide oni malo kako je to kad te neko propisno ošiša za krntiju a posle ti je još i "besplatno" odvozi iz kuće.
Pomozi Bože ovoj jadnoj Srbiji i ovom narodu.

E sada idemo u Evropu :wall: :wall: :wall: i postujemo svetske standarde :crash: :crash:

@Dark_AveNGER

Ne batine....
Sve bi ja to uz zid pa metak u celo...

OT: A da ne komentarišem tek šta će biti sa svim ovim auto krntijama kojih se pametne zemlje na vreme oslobađaju a mi potrčali pa se još i pobili ko će pre da ih kupi. Izgleda da će za koju godinu i njih čekati ista sudbina.
Na svu (njihovu) sreću mene niko za komp još nije prevario al' za auto će da vidimo...

Ovo mora da je deo nacinalnog investicionog plana ...

Bilo je pitanje vremena kada ce se ovo desiti. Mada, sto bi neko placao po kg + transport kada moze recimo da baci stari kompjuter u kontejner (ili pored njega). Drugo je da postoji neki zakon (a da se i pri tome sprovodi) koji ce zabraniti takve stvari.

Sa druge strane 30-70€ je bezobrazno puno za takvu opremu i svako ko je kupi se opasno z@jeb0. Mada, smatram da svako ima nekog da pita (ukoliko se sam ne razume) kakvi su to racunari i koliko zapravo vrede. Ljude koji ih ipak kupe (pogotovo za te pare) su ovce, a ovce su za shishanje.

Taman imam jedan Pentium Pro 200MHz na prodaju i bas sam se razmisljao koju cenu da trazim. Sad znam! :d

prvobitna ljudska zajednica/robovlasničko društvo/feudalizam/kapitalizam/... tu smo dakle, koliko me sećanje znanja iz istorije služi, bilo je nešto i iza kapitalizma ali je nekako nestalo zbog koka kole i džinsa čini mi se.
To je to x tema na ovom forumu su pokrenute iz jednostavnog ne shvatanja vremena i prostora u kome živimo, nit je bolje ni gore od svih prethodnih samo ima svoje specifične zakonitosti, ko ih zaista razume i još nauči da živi u skladu sa njima, nema šta da brine za Božića i sinove.
pozdrav.

OFF:Ne znam da li je zbog dzinsa, ali zbog koka kole se jesmo vratili u kapitalizam, posle nekoliko dobrih uredjenja (mada sam ja i dalje za politiku Stare Grcke).
ON: Verujem da je svima ovde poznato koliko teskih metala i drugih otrova sadrze racunarski delovi, te zbog toga i vecem delu sveta je KAZNJIVO bacati u otpad, da svi ti materijali ne bi zatrvali zemljiste i vodu kad se razgrade. Naravno reciklaza se placa prilicno i obavezna je (i sam proces reciklaze je veoma skup).
Sad kod nas to uvode. I to postujem.
Sad kod nas to uvode, ali glavni djubretar je onaj koji je razbacivao djubre po Srbiji, sve dok Zakonom nije zabranjeno da se to djubre uvozi. Covek nece da se kaci sa Zakonom, okrenuo se drugom poslu za koji misli da moze dobro da prodje, a i ima iskustva u radu sa krsevima. I to je OK.

ALI, taj djubretar UOPSTE NEMA pogon za reciklazu matorih racunarskih delova niti takav pogon uopste postoji u Srbiji. Koliko mi je poznato veoma mali broj takvih pogona postoji u Evropi i zbog toga oni to trpaju 3rd zemljama.
Nekada sam citao u vezi reciklaze racunara i znam da je prvi korak da sve rasklope na sastavne delove (koji je bezopasan), a posle toga svi oblace zastitne uniforme i maske i krecu na razlaganje grafickih, ploca, procesora....

OFF: Prosto me dusa zaboli kada znam da ce razloziti/istopiti neki Voodoo2 SLi ......e koliki je to nekada luksuz bio :)

OFF: Prosto me dusa zaboli kada znam da ce razloziti/istopiti neki Voodoo2 SLi ......e koliki je to nekada luksuz bio :)

:( :S:
Da organizujemo protest i otmemo im sve Voodoo graficke :mad:

Firma "Bozic i sinovi" je inace firma koja godinama(verovatno sada vec citavih 10 godina) dovlaci kompjuterski otpad sa evropskih deponija i isti sklapa i prodaje naivnim kupcima po Srbiji po paprenim cenama,pod izgovorom da je rec o brendiranim racunarima,u uobicajenom garantnom roku od 6 meseci.
Prodaju ti "macku u dzaku",pa ti ostvari garanciju...nikad!
Firma koja je cist profit napravila na naivnoscu i neznaju ljudi sa ovih prostora,bez i trunke grize savesti godinama se osiromasenom narodu izbijaju poslednje pare prodajuci im se otpad sa zapada!

Ista firma se moze slobodno smatrati visegodisnjim zagadjivacem zivotne sredine,jer zapitajte se na koji nacin su se prethodnih godina lisavali sopstvenog otpada?

E sada su se setili da i na reciklazi moze da se zaradi,pa su odjednom postali toboze "dusebriznici",da "oslobode" Srbiju kompjuterskog otpada.

Zemljo otvori se...

Ovo su cinjenice!Gomila Pancevaca to moze i potvrditi.

Hm, pa zar nisu tako najveci pirati postali najveci distributeri filmova ? Profit i samo profit ;)

ja sam bio juce kod gore pomenutih, i pricao na ovu temu.
Kazu ljudi da su na tenderu za reciklazu 6 tona ili 6 000 tona otpada iz ministarstava....
i sad sta sa tim, pa svaka zemlja ima takav centar, ljudi rade zaposljavaju dosta ljudi ti ljudi hrane porodice, kome to smeta?

A sad ozbiljno...

Reciklaža nije ni malo naivna stvar, sve ozbiljne svetske IT firme (Apple, HP, Dell itd.) su maltene u zakonskoj obavezi da vode waste managment politiku i prema državi i prema korisnicima. Reciklaža je isto što i proizvodnja, samo u obrnutom smeru, i košta dosta. najlakše je šutnuti otpad na neko brdo i ostaviti ga da se kroz 1xxx godina s njim j.ju buduće generacije.

Dakle, neko tu proizvodnju mora da finansira, da smo bogata država (kao što nismo) to bi *možda* finansirala država ili bi se davala neka subvencija (možda je ovo poslednje već i u našem slučaju). Vi kad odete na bilo koji registrovani otpad (ako ste ikada bili na dotičnom) - plaćate skladištenje donete robe na istom! I da, plaćate i kada nešto potražite na tom istom otpadu i poželite da ga ponesete kući (prema težini ili kako već).

Nije ovde rec o reciklazi... to bi i trebalo da se uradi... nego sto to rade dosadasnji zagadjivaci... bozic i sinovi... to samo u srbiji moze... dobro to sto treba da se plati za reciklazu ali kakav je to bezobrazluk da od delova koji valjaju sastave neku tamo masinu i da prodaju za 30-70e... zar ne bi bilo bolje da se ti kompjuteri poklone nekome kome su ti kompjuteri potrebni... oni vec imaju placeno 40din po kilogramu... sta hoce jos...

Pazi sad... Ja protiv te reciklaze nemam bas nista. Sta vise mislim da je i dobro sve to (mada sam veliki skeptik u po pitanji izvodjenja cele price). Reciklaza je dobra stvar ali u ovom slucaju to je bila uslovna obaveza Bozica da bi nastavil na ovaj ili onaj nacin sa prodajom krseva. A to sto ce neko biti prevaren...?! I do sada su ljudi bili varani i mazani svim i svacim preko ociju dok su kupovali macke u dzaku tako da ne vidim da se ista promenilo u tom pogledu. Jesam makar za to upravu?

Poslednja izmena:
Pazi sad... Ja protiv te reciklaze nemam bas nista. Sta vise mislim da je i dobro sve to (mada sam veliki skeptik u po pitanji izvodjenja cele price). Reciklaza je dobra stvar ali u ovom slucaju to je bila uslovna obaveza Bozica da bi nastavil na ovaj ili onaj nacin sa prodajom krseva. A to sto ce neko biti prevaren...?! I do sada su ljudi bili varani i mazani svim i svacim preko ociju dok su kupovali macke u dzaku tako da ne vidim da se ista promenilo u tom pogledu. Jesam makar za to upravu?

Potpuno si u pravu. Niko ovde nije rekao da je reciklaza neupotrebljive kompjuterske opreme losa stvar... cak naprotiv to je za svaku pohvalu. Poenta u celoj ovoj prici je da se do nedavno uvozio krsh sa zapada a sada se isti taj krsh reciklira. Znaci uvozish krsh, prodajesh ga, posle ga reciklirash i jedan deo tog krsha opet prodajesh. Druga i veoma bitna cinjenica je da iza cele ove price stoji ministarstvo nauke i zastite zivotne sredine na cijem celu je dr Aleksandar Popovic. Ovde cu stati jer necu da politizujem ovaj forum ali "ko razume shvatice".

malo ima rekorda, livnica i ostalih fabrika koje su zabranjene i u uzbekistanu, a ne u evropi.
ali bitno da ima gde da se reciklira kompjuterski otpad, da ne zaostajemo za drugim drzavama jelte. to je ista fora kada ciga zivi u kartonskoj kutiji a ima mecku ispred, gastosku.

Bilo bi pametnije da su umanjili PDV na racunarsku opremu sa sadasnjih 18% na 5% kako je bilo najavljivano. Tako bi se cene novih racunara bar malo priblizile kupovnoj moci naseg siromasnog stanovnistva.

Sta si dobio sa manjim porezom, umesto 350eur racunar ce kostati 315 - sjajno za tih 35, ali gde mi je jos 300eur ???

I dalje ce se prodavati krsh za 30-70€ koji je pored obavezne reciklaze treba da dobije zabranu prodaje...

Evo jednog interesantnog teksta na temu reciklaze racunara:

Američka Nacionalna Koalicija za Reciklažu procenila je da će do I kraja 2007. godine samo u Americi broj zastarelih računara stići do 500 miliona. Sve veći problem razvijenih zemalja je - kuda sa njima?
Budući da svaki računar, a pogotovo monitor, sadrži u sebi mnogo toksičnih materijala, odlaganje na otpad ne dolazi u obzir. U svakom CRT monitoru, na primer, ima oko dve kile olova, koje je, da bi se ubilo zračenje, pomešano sa fosforom. Smeštanjem ove opreme na standardne otpade dolazi do opasnosti od zagađenja vode i zemljišta, te su zbog toga neke američke države donele zakon koji zabranjuje te postupke. Čak i kad ne bi bilo opasnosti od zagađenja, otpad bi zauzimao sve više prostora.
Jedan način rešavanja problema jeste reciklaža računara. Glavni problem ovde je što se ceo proces radi ručno, čekićem i sličnim alatima. Radnu snagu treba platiti, a profit je previše mali da bi pokrio troškove. Iz računara su se do pre desetak godina mogli izvući mnogi skupi metali i materijali, ali kako su komponente sve minijaturnije, tako je i sve manje isplativosti u radu. Reciklaža monitora, se, na primer, naplaćuje. Dodatni trošak je briga o toksičnim materijalima koji se dobijaju rastavljanjem monitora. Ipak, mnogim kompanijama cena reciklaže ne predstavlja problem, imajući u vidu prostor koji stari monitori zauzimaju, kao i kazne sa kojima se suočavaju ako svoje monitore odlože na neprihvatljiv način. Poseban problem pri reciklaži predstavljaju hard diskovi. Disk se nikada ne može kompletno obrisati, pa je rizik i strah od krađe podataka uvek prisutan, te se zbog toga velikim kompanijama baš i ne sviđa ideja o reciklaži i ponovnoj upotrebi diskova.
Budući da je mnogim zemljama u razvoju oprema, koju visoko razvijene zemlje odbace, veoma korisna, pojavile su se firme i organizacije koje sakupljaju stare računare i preprodaju ih dilerima u banana-zemljama.
Ove kompanije su bukvalno zatrpane starim monitorima, kojih je sve više, pogotovo od kad su LCD monitori, 2003, premašili broj prodatih CRT monitora u istoj godini. Takođe, mnogi ispravni monitori se odbacuju kupovinom novih, modernijih. Budući da je popravka monitora u Americi, na primer, veoma skupa, pre svega zbog radne snage, neke kompanije šalju neispravne računare na popravku u male zemlje, gde je radna snaga skoro pa besplatna, te ih potom prodaju kao ispravne proizvode.
2004. godine osnovana je svetska Asocijacija za Popravku, Reciklažu i Iskorištenje (WR3A). Neprofitna asocijacija bavi se trgovinom stare, ali obavezno ispravne elektronske opreme. Primer poslovanja asocijacije je reciklaža stakla sa CRT monitora, koju je ostvarila sa
kompanijom Samsung. Metalni i plastični delovi šalju se u topionice, na reciklažu.
Predsednik asocijacije, Robin Ingentron, ističe Indiju i Kinu kao rastuće tržište. Obradom starih televizora i monitora, kompanije u tim zemljama izrađuju kombinacije televizora i računarskih monitora.
Prilikom izrade koriste se korišćene katodne cevi, koje predstavljaju 95% cene novog televizora. Tako se dobijaju jeftini i veoma popularni kombo proizvodi.
Ipak, dosta je onih koji zajedno sa ispravnim monitorima prodaju i neispravne, te tako zatrpavaju manje zemlje otpadom. Upravo to predstavlja jedan vid zagađenja malih zemalja otpadom velikih. Bazelska Akciona Mreža (BAN) je jedna od retkih organizacija na svetu koja se aktivno bave zaštitom siromašnih društava i suzbijanju pravljenja toksičnih i elektronskih otpada.
Zaštiti životne sredine posvećuje se velika pažnja danas u Evropi, te se time javlja sve jača inicijativa da proizvođači sami vode računa o svojoj zastareloj opremi, kao i da se pobrinu da, kada joj prođe vek trajanja, ne ugrozi ničije zdravlje i da se ne gomila na nekom ogromnom otpadu u siromašnijoj zajednici. Primer su postavile, između ostalih, kompanije "IBM" i "Hevlet-Pakard", programom za otkup zastarele opreme koja nosi njihov brend.

Izvor: PLAY! br.7, Januar 2007.

Nazad
Vrh Dno