Šta je novo?

Radeon Tv-out problem

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na laptopu imam integrisani radeon x1100 (Fujistu Siemens Amilo Pa1510). Laptop ima s-video izlaz a tv nema pa koristim s-video->composite adapter i kompozitni kabl.
U CCC-u sam podesio da mi se desktop extenduje na tv, i on to odradi, ali je slika crno bela. U sekciji TV Properties 2 sam isao na formats i tu imam sledece opcije:
*Use signal appropriate to Regional Settings - u regional settingsu mi je mesto boravka namestena serbia
*Select by country/region - tu sam probao Nemacku, francusku, ameriku i jugoslaviju!
*Select by signal format, ali koji god da stavim slika je i dalje crno bela.... Ovo su signali
M/NTSC, B,D,G,H,I,K,L/PAL.
Treba mi tv out, ali nikako to da podesim... Je*avam se po netu dva sata i nikako da nadjem resenje, tj. da li to moze da se resi bez svideo kabla i scart adaptera...

Zaboravih da napomenem da sam ih sve probao, ali da nijedan nece da radi... I verzija drajvera je 6.14!
Unapred hvala...

Poslednja izmena:
U ovakvim situacijama, pre nego što posumnjamo u gremline, vredi poći od onog osnovnog...

Činjenica da koristiš „S-video—>kompozitni” je dovoljan razlog da ispitaš samu interkonekciju. Odakle ti taj adapter i da li si ga već nekada/negde koristio? A kabl?

Ako imaš mogućnosti otvori taj adapter i proveri kako su prevezani luma i hroma signali. Trebalo bi da je hroma signal opterećen jednim kondenzatorom približne vrednosti 470pF, mada će raditi i sa nešto jačim. U svakom slučaju morala bi da postoji nekakva elektronika u ukrštanju ova dva signala...

Druga stvar... da li si siguran da se na tom noutbuku nalazi baš S-video, tj 4-pinski mini-DIN konektor? Proizvođači često stavljaju razne „više-pinske” (7,9,10...) mini-DIN konektore kako bi implementirali neke dodatne mogućnosti. Četvoropinski muški konektor može lepo da legne u skoro svaki od njih, ali to ne znači i da će „pokupiti” prave signale (u ovom slučaju chroma).

isti problem ima moj drug na amilo-pro v (x300 sa 4 pinskim dinom). trenutno smo u fazi trazenja resenja :d
ako nadjemo bices obavesten.

Poslednja izmena:
4pinski je, koristio sam isti kabli pri povezivanja kompa na TV, znaci nije do kabla... Citao sam da su i drugi imali ovakve probleme i da je resenje svideo kabl i scart adapter!

4pinski je, koristio sam isti kabli pri povezivanja kompa na TV, znaci nije do kabla... Citao sam da su i drugi imali ovakve probleme i da je resenje svideo kabl i scart adapter!

Ne reče mi šta je sa tim adapterom. Odakle ti i da li je on testiran ili je to kabl koji na jednom kraju ima S-video a na drugom kompozitni?

Iz svega ovoga (pogotovo predloženog rešenja), logično je zaključiti da je adapter loš, tj da ne vrši pravlino integraciju luma i hroma signala. Ako ne znaš i nisi do sada već shvatio, S-video konektor prenosi zasebno dva video signala: crno-belu sliku (luma) i boju (hroma). Sama činjenica da koristiš „S-video—>kompozitni” adapter i imaš samo crno-belu sliku je simptomatična i ukazuje na problem integracije ta dva signala u kompozitni signal (što je čest problem sa jeftinim adapterima).

Što se SCART-a tiče, tu je stvar još komplikovanija, zato što postoje dva različita SCART-a i više varijacija na temu u samim implementacijama. SCART interkonekcija UVEK nosi kompozitni video signal, ali može (čitaj ne mora) pored njega da nosi još ILI S-video ILI RGB. Nisam siguran, ali mislim da prenos sva tri (comp./S-video/RGB) u jednom konektoru nije po standardu, mada neki i to rade uz pomoć eksternih prekidača ili programabilnih kola u prijemniku/predajniku.

Poenta priče sa SCART-om je da opet nećeš imati boju ako prijemnik (TV) ne poseduje „S-video SCART”, a taj adapter samo preusmerava signale sa S-video izlaza na S-video ulaz u SCART-u prijemnika. Pošto „S-video SCART” nije tako čest kod televizora, poenta je da adapter pravilno generiše kompozitni signal od Y/C signala u S-video konektoru, sve ostalo je lutrija i zahteva mnogo više znanja i angažovanja.

Da ne otvaram novu temu...

Slučajno sam izvuko S-video kabl iz računara .
Kad sam ga vratio,slika na TV-u se pojavila,ali je crno bela !
Znači na računaru je sve normalno,a na tv-u sve pušta normalno ,osim što je sve crno belo.
Pritom dok se podiže sistem i pojavljuje prvi Windows prozor sve je normalno u boji,i onda je odjednom nema.
Fora je u tome što je taj Tv rađen za američko tržište i ne podržava evropski format Pal B,već samo M/NTSC ,inače mi služi samo za puštanje preko kompa,jer ne podržava naše frekvencije.
Znači provereno nije Pal B (isprobo sam mu sve ponuđene formate) a sve vreme stoji na M/NTSC...i ništa...
Grafička je NVIDIA FX5200

@magick... Video sam tvoj post i kupio novi adapter i resio problem... Samo sa smetnuo sa uma da napomenem... Hvala puno!

Poz!

Nazad
Vrh Dno