Šta je novo?

Nvidia GF 8600 i 8300 info

Offtopic: Fudo koristi svaku priliku da kaze nesto lose za nVidiu.Ko veruje da ovo nije tacno,onda ne znam sta da mu kazem.

"Ako je ovaj info koji pominje maj tacan, onda s vremenskog aspekta nema bojazni za AMD jer mid i low derivati R600 stizu u junu."

@Nedjo :Inace info je da ce se 8600 i 8300 serija pojaviti u martu kolko ja znam,i to zajedno sa cenama je ono sto meni smrdi,a sto se tice specifikacija one su bas kao sto se ocekuje,s tim sto sam mislio da ce klokovi biti malo veci.A odakle info da R600 derivati dolaze u junu,mislim ja nisam cuo pa pitam,jel ima neki link da se podeli?

Aha,nasao sam za R600 derivate,soory 🙂
Izvini, a sta tu "smrdi" sa cenama. Ovo je bas ono sto je logicno. Pozuriti sa izbacivanjem cele palete proizvoda po bezobrazno niskim cenama (realno ostvarivim), sa ciljem "dokusurivanja" protivnika u trnutku njegovog "dubokog sna". 😉
Nije da se to meni svidja, ali nazalost tako je. AMD (ATI) kasni (6 meseci), sa tendencijom daljego povecanja.

Kada je vreme za prodaju nv79xx kartica? Sada, za metar dana. Ljudi sa 700gt nisam odigrao ni 4 dobra naslova, a vec je za djubre. Koje bi pare ustedeo da mi je prvi valjani upgrade bio sa 486 dx2/100 na c2d.

Kao, razočaran si "deklokovanjem" memorije a propuštaš priliku da uočiš da je ta memorija po prvi put 256-bitna u ovoj klasi? Kao i cene karti? Neka i ne budu tolike, ali tako niske cene na launchu za tu klasu su neverovatna stvar, čak iako nisu do maksimuma iskoristili potencijal karti postavljajući jezgra i memorije na ultragiga taktove, koji će se i tako dosegnuti overklokom. Nvidia je razbila konkurenciju. Sa ovakvim cenama i performansama u najavi (ovo sve deluje veoma logično, čak i da je lažnjak specifikacije će biti tu negde, sigurno neće izbaciti 8600 sa 2 streaming procesora) Nvidia prosto sabija i očito je da želi da sahrani ATI. I treba, ako se tako nešto desi. Izem ti firmu koja kasni za konkurencijom 4-6 meseci i forsira DX9 X1600 i X1300 karte kao idealna rešenja na duge staze.

Pa zar 6800GS nije bio sa 256bitnom magistralom?
Zar 7900GS nije bio sa 256bitnom magistralom?
Sve su to kartice namenjene mainstream klasi!
Moja poenta je bila da su pojedinci zdravo za gotovo uzeli ono sto je VR-Zone objavio, iako taj info u pojedinostima nema smisla!
LOL, "da sahrani" i "treba tako"! Kaze "novinar" i covek koji se par puta isticao svojim antimonopolskim i antimicosoftovskim stavomima. Ti mozes da zelis to, ali se to nece desiti. Kvartal dva "kasnjenja" u globalnoj slici ne znaci apokalipsu za jednu kompaniju.
Otkud ti to da ATi forsira 1600 i 1300 kao "idealno" resenje na duge staze?

Poslednja izmena:
Aman, čoveče, nisam ja info o G8x kartama uzeo kao aksiome. Ti sa druge strane imaš "proveren" info od znamo-već-koga od koga ja nemam pa sam "van toka". Mislim daj, za mesec i po dana ta karta nema šanse da se nađe u prodavnicama i ti to dobro znaš. Isto tako pričaš o nekom Brisbane-u, o kome niko ni ne razmišlja, dok se Core 2 Duo klokuju 110%... o tome ne vredi ni pričati. Nisam ja proricao nikakvu smrt AMD-u, već sam samo par puta pomenuo kakve je gluposti Fudo napisao i koliko to nema smisla (bar onaj deo o dominaciji AMD-a na mainstream i high end GPU tržištu). Ti sad prekrojavaš moje reči i ideš u krajnosti. Nije ti to fer komunikacija, zaista...

Ja znam da se ona nece naci u prodaji za mesec i po dana, ali ce sigurno biti u prodaji dva meseca od danas. Ali opet to je prica o HighEnd chipu - R600. A ovde je sve krenulo od midrange/lowend chipova, za koje si ti rekao da ce pochistiti ATI iako ne znas ni sta ATI sprema, niti je ovaj 8600/8300 info pouzdan, niti kakve ce performanse 8600 i 8300 zaista biti! I plus na sve si rekao da nisi subjektivan u svojoj oceni?! Pa na osnovu koje objektivne informacije si mogao da baziras svoje misljenje?

I sto sad u celu pricu uplices Brisbane? Zasto se koristis tim besmislenim, decijim taktima bacanja prasine u oci? Sta ja ISTO TAKO pricam o "nekom" Brisbaneu?!
Pa sta imas da pominjes sta je Fuad pisao u tredu koji se ne bavi komentarisanjem fuadovog pisanja i u kome taj tvoj komentar nema nikakve veze sa temom? Da ne pominjem da si vracao iz kante svoje postove u nekom drugom tredu, koje sam ti ja brisao, a u kojima si isto tako oftopicovao debelo na slicnu foru!!
Ne prekrojavam ja tvoje reci, sto mozemo i da proverimo, jer sve pise ovde gore i nisam ja taj koji ide u krajnost, vec ti koji uplices oftopice gde god stignes!

Poslednja izmena:
Kako to mozes da kazes,pa koliko puta se desilo da se ista memorija koristila na karticama razlicitih klasa,ali downclockovana i na nacine koje sam naveo(zategnute latencije/manja voltaza) donekle onemogucena da se vrati na svoje i vise frekvencije.
Pa evo ti 7900GTO kod kojih je potvrdjeno da imaju(bar neki) 1,1 ns memoriju a rade na 1320Mhz.
Dobro ovo mozda i nije najbolji primer jer 7900GTO zvanicno ne postoji kao kartica,ali bilo je toga kolko hoces(X800,je dolazio sa 2ns memorijom za koju je default 1000Mhz a radio je na 700).
Nisi me razumeo. Nisu se latencije koristile za razlikovanje modela. Koristile su se frekvencije, premda chipovi imaju iste brzinske specifikacije. I ti si to i ilustrovao kroz svoje primere.

No poenta je da na famozne 8600 u najmanju ruku ce da idu 1.4ns cipovi. Maltene da nema kartice na kojoj se nalaze ovi chipovi a da joj memorija ne radi ili veoma blizu nominalnom taktu ili tacno na nominalnom taktu (1400 MHz). S tim u vidu zaista nema smisla da radi na 1200 MHz, koliko se navodi u onom infou.

Auu brate al' izbija mrznja prema ati-ju ono kao morali smo da ih kupujemo jer su bili povoljni ali sad je dosao trenutak osvete. Koliko je kasnila nvidija za r9700 ? Ne bih voleo da vidim ni jednog konkurenta sahranjenog.
Ne radi se o bukvalnoj sahrani. Niko ne može tek tako da propadne na tržištu. Ono što je poenta jeste da Nvidia nudi daleko bolja rešenja, a da ATI prodaje mooda za bubrege u srednjoj klasi već nekoliko generacija, još od X600 generacije prema nekima, a prema mom mišljenju još od Radeona 9600, jer su od tog proizvoda krenuli da reklamiraju stvar koja je gora za kupce kao bolju za kupce u odnosu na prethodnu verziju (9500), da bi sebi smanjili proizvodne troškove. To tako traje već nekoliko godina. Uz ubeđivanje kako je PS 3.0 nepotrebna stvar i nije vreme za njega i tako dalje i tako dalje.

Kada je vreme za prodaju nv79xx kartica? Sada, za metar dana. Ljudi sa 700gt nisam odigrao ni 4 dobra naslova, a vec je za djubre. Koje bi pare ustedeo da mi je prvi valjani upgrade bio sa 486 dx2/100 na c2d.
Apreterujmo™. Vreme za prodaju nv79xx karti će biti kada se zaista pojave neke igre sa dx10, što će biti sredinom sledeće godine, minimum. Možda čak ni tada. Ne vidim potrebu za time. Treba odvojiti ovo šta pričaju novinari i testeri kojima je svaka nova karta do jaja brža jer daje 47% više poena u marku, 73% više kad se klokuje, a u igrama daju 5, odnosno 7 frejmova više, i to "kad se upali AF 16x i AA 16x jer samo to se priznaje, sve ostalo je krš" 🙂

Pa zar 6800GS nije bio sa 256bitnom magistralom?
Zar 7900GS nije bio sa 256bitnom magistralom?
Sve su to kartice namenjene mainstream klasi!
Moja poenta je bila da su pojedinci zdravo za gotovo uzeli ono sto je VR-Zone objavio, iako taj info u pojedinostima nema smisla!
LOL, "da sahrani" i "treba tako"! Kaze "novinar" i covek koji se par puta isticao svojim antimonopolskim i antimicosoftovskim stavomima. Ti mozes da zelis to, ali se to nece desiti. Kvartal dva "kasnjenja" u globalnoj slici ne znaci apokalipsu za jednu kompaniju.
Otkud ti to da ATi forsira 1600 i 1300 kao "idealno" resenje na duge staze?
7900GS i 6800GS nisu difoltna srednja klasa. U pitanju su čipovi izbačeni pred kraj svoje generacije da bi se rasprodali zaostali čipovi. Ovde je reč o direktnom mainstramu koji će da košta 150-180 dolara. Dozvolićeš, 6800gs je povučen mnogo pre nego što je došao do te cifre, a ista će priča biti i sa 7900gs. A ovim kartama će još i padati cena. Poenta je da će u srednju klasu prilikom njenog samog predstavljanja ući 256-bitna magistrala kao standard. I na tome svaka čast Nvidiji. To je mnogo bitnije i bolje nego da su ostavili 128-bitnu memoriju, a digli joj takt.

Što se tiče pristrasnosti - mene ne interesuje propagiranje jedne kompanije i ograničavam se isključivo na jednu klasu. To što je neko bolji u nekoj klasi ne znači da ja neću uzeti proizvod te iste kompanije koja je u nekoj drugoj klasi bolja. Pogledaj šta sam odgovorio na početku otogruntu, a potom osmotri i da si pobrojao 256-bitne karte srednje klase koje su takođe Nvidijina rešenja 🙂 Mene lično iritira što ATI kaska za Nvidijom u srednjoj klasi već veoma dugo i to je činjenica. Te sakate svoje dobre karte da bi uštedeli a ubeđuju korisnike da je to dobro za njih, pa izostave pixel shader 3.0, pa izbacuju karte koje su na nivou performansi Nvidijinih rešenja prošle generacije. Onda angažuju Fuda i njemu slične da mrsomoode zašto ovo ili ono, iako je to sve besmisleno skoro svakome i ne donosi ništa bolje korisniku. Što ne znači da ja ne bih rado uzeo X1950XTX sa njegovih 48 pixel shader procesora jer je tehnologija daleko prilagodljivija najboljoj igri vaseljene, Oblivionu 🙂

@filipenko:
1. sto se nerviras sto ATI kasni? ti kupi nvidiju ako mislis da je to dobro za tebe, niko ti ne uvrce ruku da cekas ATI...
2. ATI sakati? a nvidija ne sakati? svi sakate i to je normalno...
3. SM3 stvarno nije bio neophodan pre dve godine, osim ako ne verujes slepo nvidia marketing odelenju. tada nisu ni postojale SM3 igre, ili je postojala jedna, a i nju su terale jedva 6800 karte. koja je danas realna prednost 6600GT u odnosu na neki X800 u npr. SC: DA? sa prvom gledas slide show, a sa drugom ne mozes da pokrenes igru. ako ne mogu da igram ko covek, necu ni gubiti vreme. SM3 nije nikakav argument...
4. a zasto mislis da npr. X2600XT nece biti 356bitna karta?
5. cisto sumnjam da se 8600Ultra biti 180$ na predstavljanju. a i ostale cene su izuzetno sumnjive. razlika od 100$ izmedju 8800GTS i 8600GTS cini mi se je nerealna, ako je jedina razlika 320MB memorije. ko bi onda bio lud da da 100$ vise za mozda 10% preformansi?

Poslednja izmena:
Danas je na INQ osvanula vest koja je brzo povucena !?... Otprilike.. NVidia je uspela da sredi 80nm proces i da imaju fenomenalan yield G80 chipova.

3. SM3 stvarno nije bio neophodan pre dve godine, osim ako ne verujes slepo nvidia marketing odelenju. tada nisu ni postojale SM3 igre, ili je postojala jedna, a i nju su terale jedva 6800 karte. koja je danas realna prednost 6600GT u odnosu na neki X800 u npr. SC: DA? sa prvom gledas slide show, a sa drugom ne mozes da pokrenes igru. ako ne mogu da igram ko covek, necu ni gubiti vreme. SM3 nije nikakav argument...
6800GT i X800XT su obe veoma pristojne kartice, na jednoj pomenutu igru možeš da igraš, na drugoj ne možeš. Ako ćeš mi reći da je 6800GT prespora onda je svaka dalja rasprava s tobom oko toga nepotrebna. Jeste da se radi samo o jednoj igri, za sada :-devil-: al' stvar je principa. Mnogi su takoreći juče kupili X800 AiW, koji je smisao platiti ~130e za grafičku i biti u nemogućnosti da pokreneš neku igru :S:
Valjda si mislio 256-bitna 😀 ja verujem da će biti, al' ništa preko toga. Ako R600 stvarno bude na 512-bit kartici svaka čast ATi-ju, al' bojim se da to opet znači postizanje krune po svaku cenu, a isplativost je daleko važnija.

Poslednja izmena:
@filipenko:
1. sto se nerviras sto ATI kasni? ti kupi nvidiju ako mislis da je to dobro za tebe, niko ti ne uvrce ruku da cekas ATI...
2. ATI sakati? a nvidija ne sakati? svi sakate i to je normalno...
5. cisto sumnjam da se 8600Ultra biti 180$ na predstavljanju. a i ostale cene su izuzetno sumnjive. razlika od 100$ izmedju 8800GTS i 8600GTS cini mi se je nerealna, ako je jedina razlika 320MB memorije. ko bi onda bio lud da da 100$ vise za mozda 10% preformansi?
1. pa i uzimam Nvidiju u poslednje vreme. Ne zato što je obožavam već zato što je bolje rešenje u klasi za koju sam zainteresovan.
2. pixel shader je neophodan čim se pojavi. To što u tom trenutku nije bilo igara ne znači da se nisu pojavile već posle 6 meseci - godinu dana. Ta stavka je nebitna onima koji menjaju grafičke svakih 6 meseci ili sa svakom novom generacijom, ali je itekako bitna ljudima koji su pre 2 godine kupili 6600 GT i mogu i dan danas da se fino poigraju u brojnim PS 3.0 igrama.
3. ajde ti meni objasni to na nekom merodavnijem primeru. Recimo, Age of Empires 3. Gde igre izgledaju totalno različito na 6600 GT i X800. Pusti high end igre koje štucaju i na današnjim kartama. A AOE3 je izašao pre više od godinu dana. Kada sam ja "slepo verovao" Nvidijinom marketingu da PS 3.0 treba, a neko drugi razmišljao svojom ATIjevom glavom da ne treba.
4. ne znam da li će biti. Možda bude, zašto da ne. Ali već postoje sigurni znaci da Nvidia plasira 256 bita. Naravno, to znači da će praktično istim putem poći i ATI. Ali ATI u svim platformama fura DX9 kao sasvim dovoljan u svim klasama osim najjače. Od toga mi se povraća.
5. zašto da ne. Ima ljudi koji su spremni za tako nešto. Neka cena i ne bude tolika, neka razlika bude veća, opet je super u odnosu na 7600 GT koji je prilikom predstavljanja, ako me sećanje ne vara, koštao 250 dolara. A toliko 8600 karte skoro sigurno neće koštati. I da koštaju - vredeće, to je više nego očigledno.

Za sam kraj - kako je moguće da od 2 proizvoda koji koštaju isto/slično, a jedan nudi više u tehnološkom smislu, forsirate priču kako je onaj drugi isto toliko dobar, jer kao neće trebati ta tehnologija još dosta dugo? I da se radujete situaciji da ne bude DX10 karti još dugo vremena, bez obzira da li ima igara? Hajde da zamislimo obrnutu situaciju, jel bi i Nvidija i ATI trebali da odlože izbacivanje DX10 mainstreama za drugu polovinu 2007. ? I to bi verovatno bilo dobro?

A da li bi neko 8800GTS za ispod 350e ali sa upola memorije? Ne u maju nego sad za kinesku novu godinu... 😉

@filipenko:
1. ti uzimas nvidiju jer je bolje resenje u klasi koja tebe interesuje, neko uzima ATI u klasi koja njega interesuje...npr. danas je X1950pro mnogo isplativiji od 7900GS, jer je i brzi i jeftiniji. nemoj sada GS se klokluje toliko i toliko price, jer 90% vlasnika ne klokuje svoje karte...
2. posle 6 meseci - godinu dana karta je zrela za menjanje, posebno ako je iz srednje klase. naravno, druga je stvar ako se neko zadovoljava igranjem u niskim rezolucijama i sakatim detaljima (a TFT monitori od 19" postaju standard, cak i kod nas).
3. nisam siguran da AoE3 leti na 6600GT kada se ukljuce highest settings. i ja bih sada mogao da kazem da je ATI u velikoj prednosti jer X1K serija radi puni HDR+AA, a karte 7 serije to ne rade, ali to je marketing. niti ima puno igara koje to podrzavaju niti sve X1K mogu to da izguraju, eventualno najjace. odlicno poredjenje AA+HDR na strani ATI-ja pre godinu dana i SM3 kod 6-ice kod nvidije pre dve godine. ko se na to lozi - neka se lozi. ista je stvar sa ovim novim mega fensi CSAA kod 8800 serije. super, ali skida 2/3 frejmova :d
4. "ATI gura DX9 kao dovoljan u svim klasama osim najjace". WTF?
5. zakleo bih se da ce nvidija umeti lepo da iskoristi trzisnu prednost i da kada plasira 8600 Ultra (ako takva karta bude uopste postojala) i ako bude imala takve specifikacije, ja sam sada spreman da se kladim da ce kostati vise od 180$ na launchu. dodao bih, znacajno vise, ako specifikacije budu bas te. sada ce "80nm i jeftina 1.4ns memorija - jeftina karta" price, ali ako nema konkurencije, sto bi nvidija davala karte po bagatelnim cenama, tim pre ako su "ekskluzivne" (novi DX)?
niko nije rekao da treba izbacivati DX10 hadrver sto kasnije, ali ako nema igara (niti se zna pouzdano kada ce), drajveri su ko zna kakvi, Vista jos nije izasla, onda stvarno ne vidim zasto bi bila velika steta neimati DX10 hadrver?
edit: ne igram strategije, ali koliko se secam, ispravi me, u AoE3 jedina razlika izmedju SM2 i 3 karte je bila ta sto si sa SM3 kartom mogao da ukljucis highest podesavanja, a sa SM2 samo high, jel tako? a to je rezultovalo time sto je voda bila providnija i tako nekim sitnicama, koje naravno nije da ne znace (bez ironije). a kako ce neko igrati novi DA i na kojim podesavanjima pa cak i sa tim 6800GT (da ne kazem na slabijoj karti). iskljucice gomilu stvari i opet ce imati osakacen prikaz, mozda i vise nego neko sa X800 u AoE3. o tome pricam sve vreme, dzaba tebi SM3 ako ga karta ne moze izgurati. potenciranje SM3 na slabim kartama je marketing i nista vise i to svako iole pametan vidi. tako sada imamo situaciju da neko sa X800XT ne moze, a neko sa 6200 64bit moze da "pokrene" DA. super.
@Zormi:
naravno da bi. ako je razlika 100e izmedju te dve karte, stvarno ne vidim ko bi onda uzeo onu sa 640MB? i zbog cega? zbog 10% boljih performansi u nekim rezolucijama koje ta karta ne moze da izgura u najnovijim igrama. ne verujem da su i nevidiji toliko glupi da upropaste prodaju 8800GTS 640MB karte...ja bih uzeo 8800GTS 320MB ako bi bila 20e jeftinija, a kamoli 100e 🙂

Poslednja izmena:
6800GT i X800XT su obe veoma pristojne kartice, na jednoj pomenutu igru možeš da igraš, na drugoj ne možeš. Ako ćeš mi reći da je 6800GT prespora onda je svaka dalja rasprava s tobom oko toga nepotrebna. Jeste da se radi samo o jednoj igri, za sada :-devil-: al' stvar je principa. Mnogi su takoreći juče kupili X800 AiW, koji je smisao platiti ~130e za grafičku i biti u nemogućnosti da pokreneš neku igru :S:
da, hocu da kazem da je 6800GT prespora za novi SC. ti koji su kupili X800XT AIW su odlicno prosli jer su je platili samo 10e vise od 7600GS koja je doooobraaano sporija. vidis, problem u glavi prosecnog Srbina je sto kada da celih 130e hoce da igra igre narednih 20 godina i to sa najvisim detaljima. e pa ne moze. ko bi onda bio lud da kupuje kartu od 230e ili ne daj boze 330e 😀 da je to tako, omiljene bi nam kompanije izbacivale nove serije karti na 5-10 godina a ne jednom godisnje.
a i lepo si rekao, nece moci da pokrene. to svakako nece moci, ali nije cilj "pokrenuti" igri nego uzivati u istoj. osim ako mislis da je najbitnije pokrenuti, onda stvarno nemamo sta da pricamo 🙂
Valjda si mislio 256-bitna 😀 ja verujem da će biti, al' ništa preko toga. Ako R600 stvarno bude na 512-bit kartici svaka čast ATi-ju, al' bojim se da to opet znači postizanje krune po svaku cenu, a isplativost je daleko važnija.
isplativost? 🙂
kako je meni drago kada vidim koliko ovde ima dobrih i briznih ljudi koji su zabrinuti za profit odredjene kompanije 🙂 prosto mi je toplo oko srca 🙂

da, hocu da kazem da je 6800GT prespora za novi SC. ti koji su kupili X800XT AIW su odlicno prosli jer su je platili samo 10e vise od 7600GS koja je doooobraaano sporija. vidis, problem u glavi prosecnog Srbina je sto kada da celih 130e hoce da igra igre narednih 20 godina i to sa najvisim detaljima. e pa ne moze. ko bi onda bio lud da kupuje kartu od 230e ili ne daj boze 330e 😀 da je to tako, omiljene bi nam kompanije izbacivale nove serije karti na 5-10 godina a ne jednom godisnje.
a i lepo si rekao, nece moci da pokrene. to svakako nece moci, ali nije cilj "pokrenuti" igri nego uzivati u istoj. osim ako mislis da je najbitnije pokrenuti, onda stvarno nemamo sta da pricamo 🙂
Ne nemamo šta da pričamo jer si ti nenormalno hardverski razmažen. Šta reći kad ti je 7900GTO spor i još se buniš što te je nVidia prevarila pa na kartici imaš 512MB VRAM, da imaš duplo manje veruj mi da bi opet našao razlog da se žališ 😉 Ako si rekao da 90% ljudi ne OC svoje karte, OK, al' zaboravio si da kažeš da 90% isto tako ne da ne menja graf. kartu na 6 meseci nego da je ne menja godinu, često i 2 godine pa i više. Šta ćemo s njima, je l' oni treba da trpe takve gluposti.
isplativost? 🙂
kako je meni drago kada vidim koliko ovde ima dobrih i briznih ljudi koji su zabrinuti za profit odredjene kompanije 🙂 prosto mi je toplo oko srca 🙂
Briga mene za profit AMD-a, ja samo hoću barem relativni balans jer znamo šta znači manjak konkurencije.

AA+HDR ti nije neki argument jer SM3 može da bude neophodan da bi igra radila, a nema igre koja ti neće raditi jer ne možeš da pokreneš ove 2 istovremeno što naravno ubija FPS mnogo više nego SM3.

Poslednja izmena:
Pored toga, SM 3.0 je usko povezan sa detaljnošću u igrama od strane samih developera. Često je nemoguće ukoliko se ne poseduje SM 3.0 karta uključiti bolja podešavanja (npr. u samoj igri je korisnik ograničen na medium) i automatski nema oštrijih tekstura, detalja i tome slično. U praksi se ovo najčešće i primenjuje.

U aprilu izlazi DX10 endžin za EVE Online. That's enough for me.

Ako si rekao da 90% ljudi ne OC svoje karte, OK, al' zaboravio si da kažeš da 90% isto tako ne da ne menja graf. kartu na 6 meseci nego da je ne menja godinu, često i 2 godine pa i više. Šta ćemo s njima, je l' oni treba da trpe takve gluposti.
mozda se graficka karta menja na svake dve godine u zemlji gde je prosecna plata 200e :d ali u svetu gde je gaming industrija razvijena, sta mislis na koliko se menja. kada imas platu 1500-2000e, sto ne bi jednom godisnje dao npr. 500e na graficku, ako ti je vec hobi? nama niko nije kriv sto smo klosari...mi smo zanemarljivo trziste za pomenute kompanije i njih nije briga sto je mali Djokica dao celih 130e na kartu staru dve godine i zahteva da se naigra najnovijih igara :d (ne zelim da uvredim bilo koga). lol
AA+HDR ti nije neki argument jer SM3 može da bude neophodan da bi igra radila, a nema igre koja ti neće raditi jer ne možeš da pokreneš ove 2 istovremeno što naravno ubija FPS mnogo više nego SM3.
argument je, molim lepo. ja imam kartu visoke klase i zahtevam AA+HDR istovremeno. ko ce to da mi obezbedi :type:

Imam integrisanu 6100 sa ps 3.0 tu cu da igram Splinter Cell Double Agent posto na x700 pro ne moze. Ljudi vi imate visak vremena, da ste u zakasnjenju jedno godinu dana grdne bi pare ustedeli. Ja jos nisam odigrao ni Baldur's Gate a imam nameru.

Izvini, a sta tu "smrdi" sa cenama. Ovo je bas ono sto je logicno. Pozuriti sa izbacivanjem cele palete proizvoda po bezobrazno niskim cenama (realno ostvarivim), sa ciljem "dokusurivanja" protivnika u trnutku njegovog "dubokog sna". 😉
Nije da se to meni svidja, ali nazalost tako je. AMD (ATI) kasni (6 meseci), sa tendencijom daljego povecanja.

Pazi to jeste logicno nama,ali nVidia ne gleda tako na stvari.Vec ovako-za modernu dx-10 kartu brzu od 7900GTX(ako bude tolko brza,a prema onim specifikacijama hoce),svako ko je ima na umu dace 250$.Ovo je realna cena za ovu kartu,zato kazem da mi tu samo cena smrdi.
Ako stvarno karta bude brza kolko sam naveo a kosta samo 180$ i pojavi se u martu onda je to po meni najveci skok u istoriji 3d akceleracije sto se tice odnosa cena/performanse(tj najveci best-buy).

Nisi me razumeo. Nisu se latencije koristile za razlikovanje modela. Koristile su se frekvencije, premda chipovi imaju iste brzinske specifikacije. I ti si to i ilustrovao kroz svoje primere.

No poenta je da na famozne 8600 u najmanju ruku ce da idu 1.4ns cipovi. Maltene da nema kartice na kojoj se nalaze ovi chipovi a da joj memorija ne radi ili veoma blizu nominalnom taktu ili tacno na nominalnom taktu (1400 MHz). S tim u vidu zaista nema smisla da radi na 1200 MHz, koliko se navodi u onom infou.

Pre bih rekao da se NISMO razumeli 🙂 .Ja sam i rekao da su se koristili isti memorijski chipovi a sa drugacijim frekvencijama za razlikovanje modela.A to za latencije i napon sam pomenuo kao metode da se teze dodje do frekvencija memorije jacih modela.
I sad kad si se slozio da su moje ilustracije tacne,nije mi jasno sta ti je onda cudno za frekvencije na modelima 8600.

Imam integrisanu 6100 sa ps 3.0 tu cu da igram Splinter Cell Double Agent posto na x700 pro ne moze. Ljudi vi imate visak vremena, da ste u zakasnjenju jedno godinu dana grdne bi pare ustedeli. Ja jos nisam odigrao ni Baldur's Gate a imam nameru.

Odigraj ga,druze i uzivaces u najboljoj igri ikada napravljenoj a za koju ti ne treba 8800GTX da bi je odigrao kako treba.
Znam,znam-zesci offtopic ali bilo je jace od mene 🙂

Pored toga, SM 3.0 je usko povezan sa detaljnošću u igrama od strane samih developera. Često je nemoguće ukoliko se ne poseduje SM 3.0 karta uključiti bolja podešavanja (npr. u samoj igri je korisnik ograničen na medium) i automatski nema oštrijih tekstura, detalja i tome slično. U praksi se ovo najčešće i primenjuje.

Pretpostavljam da imas primerE za ovo "najcesce u praksi"?

Novi SCDA i R6V su prvi naslovi koji eksplicitno zahtevaju SM 3.0. Objektivno, kada nije ukljucen "nex gen" mod SCDA zaista izgleda kao iz vremena Radeona 9700, a ne X1900, tako da je odluka programera da ne implementiraju SM3 iskljucivo vezana sa tempom portovanja, a sva objasnjenja koja dovode u vezu kvalitet prikaza i rendering path su obicni izgovori.

No, stanje stvari je tako kakvo jeste i bio je red da se pocne praviti rez. Premda tesko da je moguce da ce jedan do dva naslova napraviti revoluciju (dok god WoW i Simsi rade na svemu postojecem, nista od revolucije 🙂).

U svakom slucaju SM3 iako promovisan pre dve godine, tek sad pocinje da dobija fokus od strane developera, tako da kontekst mnozine,koji si gore upotrebio, jednostavno NE STOJI! Cak ni FarCry, kao najistaknutiji SM3 "optimizovani" naslov samo se po HDR implementaciji razlikovao u odnosu na SM2 "path". Sva ta prica oko textura i detaljnosti koju si gore iskoristio u kontekstu argumenata se ne moze primeniti u konkretnom slucaju. Cenim da ti znas za druge slucajeve, pa ces da ih pobrojis.

I sad kad si se slozio da su moje ilustracije tacne,nije mi jasno sta ti je onda cudno za frekvencije na modelima 8600.
Ajd da ponovim jos jednom. Nema smisla da memorija na 8600 radi na 1200 MHz, kada na 7900GS-u , kog treba da zameni, radi na 1400. pretpostavimo da se na obe kartice nalaze 1.4ns chipovi kojih ima u izobilju, a kojima je tih 1400 nominalna brzina.

Odigraj ga,druze i uzivaces u najboljoj igri ikada napravljenoj a za koju ti ne treba 8800GTX da bi je odigrao kako treba.
Znam,znam-zesci offtopic ali bilo je jace od mene 🙂

Igra je smece, koje su ljudi svuda napljuvali (zbog nje sam se uclanio na Ubijev forum)! Igra je uzasno bagovita i neoptimizovana. Najsuroviji moguci port sa XBOX-a. Oni koji su je kupili ne mogu se napljuvati Ubia tam ona forumu. Ovo je prva "nexGen" PC igra koja na 8800 ne moze da se igra u nexgen modu zbog uzasnih artifkata! Svi cekaju patch 1.03 k'o ozebao Sunce, nadajuci se da ce gomila stvari biti pokrpljena.

OT: Mislim da je DAS govorio o Baldur's Gate-u, ali to ama uopste nema veze sa 8600 i 8300...

Pretpostavljam da imas primerE za ovo "najcesce u praksi"?

Novi SCDA i R6V su prvi naslovi koji eksplicitno zahtevaju SM 3.0. Objektivno, kada nije ukljucen "nex gen" mod SCDA zaista izgleda kao iz vremena Radeona 9700, a ne X1900, tako da je odluka programera da ne implementiraju SM3 iskljucivo vezana sa tempom portovanja, a sva objasnjenja koja dovode u vezu kvalitet prikaza i rendering path su obicni izgovori.

No, stanje stvari je tako kakvo jeste i bio je red da se pocne praviti rez. Premda tesko da je moguce da ce jedan do dva naslova napraviti revoluciju (dok god WoW i Simsi rade na svemu postojecem, nista od revolucije 🙂).

U svakom slucaju SM3 iako promovisan pre dve godine, tek sad pocinje da dobija fokus od strane developera, tako da kontekst mnozine,koji si gore upotrebio, jednostavno NE STOJI! Cak ni FarCry, kao najistaknutiji SM3 "optimizovani" naslov samo se po HDR implementaciji razlikovao u odnosu na SM2 "path". Sva ta prica oko textura i detaljnosti koju si gore iskoristio u kontekstu argumenata se ne moze primeniti u konkretnom slucaju. Cenim da ti znas za druge slucajeve, pa ces da ih pobrojis.
Ovako iz glave mi padaju na pamet Lord Of The Rings: Battle For Middle Earth 1 i 2, Age of Empires 3, Vampire Bloodlines, Splinter Cell 3, Black & White 2, Spellforce 2...Koliko mi je poznato, tj. koliko se sećam, u svakoj od ovih igara su setovanja tesno povezana sa (ne)postojanjem SM 3.0 podrške i ukoliko nema SM 3.0 karte korisnik je ograničen na medium setovanja, bez detaljnih tekstura, bez naprednih senčenja, ili pak eventualno ukoliko nije ograničen na medium setovanja uvek ima nešto što ne može da se uključi pored SM 3.0, neka opcija...Može biti da sam za neku od ovih igara omašio, ali sigurno igara koje to koriste postoji još brdo, posebno nekih trka ili sportskih igara koje sam davno prestao da igram. Tada igre jednostavno ne izgledaju isto. Ne kažem da su razlike takve da bi svi trebali da popadaju na doopeta, ali postoje.

Da se razumemo, ne sporim ja da se takve stvari ne koriste intenzivno u prvom periodu postojanja, niti sporim da će tek sada igre bivati u potpunosti "optočene pixel shaderima" 🙂, kako reče moj ortak. Moja poenta je sledeća - 22. marta izlazi Stalker, treba mi brža karta srednje klase, čak i da nema sama igra DX10 podršku. Ko će mi tamo početkom aprila šta ponuditi? Šta ću ja moći da biram? 8600 i...? Sigurno pare neću davati na X1950 Pro kome će da spuste cenu "da bi konkurisali".
Mada, da bude jasno, sve ovo ja govorim hipotetički u tom smislu da se stavljam u kožu takvih korisnika. Ja imam 7900 GT Top, kada budem prelazio na DX10 to će 99% biti 8800 GTS ili neki ATI ekvivalent, zavisno od toga kada to budem nabavljao i kolika će biti cena. Prvi ću rado uzeti neki derivat R600 ako bude dobro odrađen. Ali ni ukoliko ja u maju budem uzeo takvu kartu i dalje ću "pljuvati" ATI zato što neće imati DX10 kartu srednje klase.

Cek da dodam malo ulja na vatru. 🙂

Kad NVidia izbaci novu generaciju ona je bar 2x brza od najjace kartice prethodne generacije bilo kog proizvodjaca. Zatim ATI ~6 meseci kasnije izbaci svoju najnoviju generaciju koja se kolje ili je ~10% brza od NVidia koja je odavno na trzistu. Cinjenica je da NVidia izvlaci dosta snage iz 90nm tehnologije i da ima adut u rukavu prelaskom na 80nm. ATI uvek svoj top hw pravi u najnovijoj tehnologiji, po cenu kasnjenja (!?) dok NV prvo ispece zanat na mid-rahge segmentu pa tek onda napravi reviziju u hi-range segmentu.

Testovi su pokazali da G80 odlicno radi sa DX9 naslovima. Shodno tome, verujem da ce i mid-range NVidia kartice raditi isto tako dobro sa DX9 naslovima (u poredjenju sa mid-range karticama prethodne generacije).

Sto se DX10 naslova tice, njih jos nema, ali verujem da ce se G80 i tu dobro snaci. DX10 je za razliku od DX9 pravljen da maksimalno ubrza rendering. Zbog toga su u MS napravili specifikaciju koja omogucava da se gomila posla prebaci sa CPU na GPU. Npr. generisanje shadow volumena za senke se danas radi na CPU. Ako imamo vise izvora svetla, onda se za svako svetlo racuna shadow volume. Izracunata geometrija se salje iz sistemske memorije u GPU memoriju i odatle se renderuje. DX10 omogucava da se ovaj posao odradi u celini na GPU. Ocekujem da ce DX10 verzija igre raditi brze i bolje od DX9 verizije na istoj platformi.

Tek za godinu ili dve mozemo ocekivati igre koje ce koristiti neke napredne trikove u DX10 i da ce tada doci do izrazaja sama implementacija DX10 standarda.

Uz vest da se sprema mid-range DX10 kartice za mesec ili dva, ni u ludilu ne bih kupio DX9 hw.

Uz vest da se sprema mid-range DX10 kartice za mesec ili dva, ni u ludilu ne bih kupio DX9 hw.
Apsolutno! Plus sve sto si gore rekao stoji. Problem je samo sto ljudi nece prestati da kupuju racunare u naredna 2 meseca (ili 4, ako je info o 8600 i 8300 vezan za Maj tacan).

No sad vec izlazimo i opsega teme...

ATI uvek svoj top hw pravi u najnovijoj tehnologiji, po cenu kasnjenja (!?) dok NV prvo ispece zanat na mid-rahge segmentu pa tek onda napravi reviziju u hi-range segmentu.

Tako je nevidija prosla sa fx 5800 dok je ati tek na mid range 9600 presao na sitniji postupak. Stvari se okrenule. Verovatno ne zele prestiz po cenu neisplativosti. Shefovi iz amd-a ne daju

Nazad
Vrh Dno