Šta je novo?

Nvidia GF 8600 i 8300 info

Da ali po doticnom linku kartice izlaze tek maja pa nadalje sto i nije tako blizu, a opet vlasnici 17-19" tft sa 1280x1024 mogu da se raduju tim karticama za igrice, dok 20"+ moraju da nabave neku 8800 (8900 ako izadje), polovinom februara izlazi 8800GTS sa 320MB rama a sve ostalo isto pa ono....ali me nervira odsustvo DDR4 memorije.

Sve to u 80nm. 256-bit u mase. Definitivno chisti ATI-jevu X1 seriju za ispod 200 evra
8900 pa to ce ugledati svetlost dana posle R600.
Drze ga pod kljuchem na lancu a onda ce da ujeda.
DDR4 je biti kad naprave u dovoljnim kolichinama.

Samo chude me ovako niski taktovi i za Ultra a i za GT sobzirom da je to ipak 80nm pa ce tu najverovatnije biti lufta za oc.

bice to jedno vrelo leto 😀

Za mene je prijatno iznenađenje što će 8600 biti 256-bit, očekivao sam da će kao i 8800 biti nešto nestandardno, tipa 192-bita jer je to pola od 8800GTX. Osim ako X2600XT ne bude neka mala aždaja, 8600 Ultra je definitivno moja sledeća kartica.

Poslednja izmena:
Cenim da ce 8600 ultra imati performanse kao 7950 GT a mozda i vise i kostace 180 evra kod nas, bice vrlo zanimljivo AMD/ATI ce mozda tek u drugoj polovini godine imati odgovor na ove karte.

8600UL imace performance kao 7950GT u DX9 modu, kada se prebaci u DX10 varijantu na zalost sumnjam da se mogu porediti.

Cenim da ce 8600 ultra imati performanse kao 7950 GT a mozda i vise i kostace 180 evra kod nas, bice vrlo zanimljivo AMD/ATI ce mozda tek u drugoj polovini godine imati odgovor na ove karte.
Ako pogledamo istoriju odnosno nV-4x vs. G7x ja mislim da će 8600Ultra možda imati i performanse 7900GTX.
8600UL imace performance kao 7950GT u DX9 modu, kada se prebaci u DX10 varijantu na zalost sumnjam da se mogu porediti.
Pa i ne mogu se porediti jer ova druga i ne može da pokrene DX10 :d

Al' treba sačekati i Vistau i videti šta nam zaista novi DX donosi 🙂

Poslednja izmena:
Inače, kartica sa slike na linku je XFX 7300GT, dakle vjerojatno neće biti tako kompaktna.

Al cekaj, koliko sam shvatio glavna fora u DX10 je reorganizacija i optimizacija. A sobzirom na USA, zar ne bi trebalo da DX10 mod bude bar podjednako brz kao DX9?

DX10 mod je brzi nego imas gomilletinu vise detalja, a osim toga nisam mislio da 8600UL je DX10 a 7950GT DX9 pa se ne mogu porediti nego kada pustis DX9 igru na 8600UL bice mozda i za nijansu bolja nego na 7950GT ali ekvivalent DX10 igre izgledace kao da si pustio DX9 igru na 7600GT (u najboljem slucaju 7900GS), opet zavisi od rezolucije i detalja, kao sto ranije rekoh svi koji imaju 20"+ tft i zele da igraju u native rezoluciji DX10 igre morace da nabave neku 8800 ili 8900, a oni sa max rez 1280x1024 bice prezadovoljni sa 8600 varijatnom.

toliko o tome da će 2007. biti godina Radeon kartica... R600 još nije ni uslikan na kartici, a NVIDIA već ima mainstream DX10 rešenja. Ne verujem da će cene 8600 i 8300 kartica biti tako niske, pre svega zbog toga što ATI neće imati ništa da ponudi u toj klasi... A za najavljene specifikacije, samo pohvale!

Iskreno,ja sam ocekivao vece klokove za 8600ULTRA s obzirom da je u pitanju 80nm i mnogo manji chip.Mislio sam da ce biti slicna situacija kao sa 6800ULTRA -> 6600GT.Ovaj drugi je u skoro svemu bio pola od prvog,a radjen je u sitnijem proizvodnom procesu(i mnogo je manji kao i ovde) pa je imao dosta jace klokove(400Mhz->500Mhz).Ali ce verovatno moci da se klokuje dosta preko 500MHz,sto je uvek plus.Jedino ne znamo koliki ce biti shader klokovi.
Sto se tice performansi,mozemo da ocekujemo 2/3 od jednog 8800GTS-a,jer je toliki i broj shader jedinica 8600ULTRE u odnosu na 8800GTS (64 -> 96),sto je takodje veliki plus ako stvarno cena bude 180dolara/evra,mada mislim da ce biti veca.

Meni to izgleda skroz OK. Logicno je da jedan 8600 ultra nece biti iznad 200eura, kod nas, a da ce prosto "oduvati" sa trzista sve x1900 i 7900 karte. Isto to je ucinio 7600GT sa 6800 i x800 kartama.

Ovo su stvarno lepe vesti, nvidia će opet napraviti pun pogodak, prvo 6600GT, pa 7600GT
a sad ovaj 8600. Ako se i cenovno bude kretao kao prethodnici eto nama radosti!

ovo deluje interesantno... 8600GTS 😀

20070114230304_71898.jpg

toliko o tome da će 2007. biti godina Radeon kartica... R600 još nije ni uslikan na kartici, a NVIDIA već ima mainstream DX10 rešenja. Ne verujem da će cene 8600 i 8300 kartica biti tako niske, pre svega zbog toga što ATI neće imati ništa da ponudi u toj klasi... A za najavljene specifikacije, samo pohvale!

Cek, zar neko gore nije rekao da ce ta "resenja" stici tek u maju? ATI-jev mid-range DX10 stize u junu. Ko garantuje da je ono na slici G80 za mainstream? meni ono lici na 7600GT dizajn. Tesko da je tako blizak partner kao sto je XFX rizikovao da procuri nekakav 8600!

http://images.google.com/imgres?img...prev=/images?q=7600GT&svnum=10&hl=en&lr=&sa=N

Sto se tice specifikacija, pa one su ocekivane. G80 je tako napravljen da se samo oduzimaju blokovi SP-ova sto implicira i suzavanje mem busa.

U svakom slucaju, na tvom mestu bih bio malo manje decidiran u vezi sa tim sta ce ko imati da ponudi na leto.

Poslednja izmena:
Ovo su stvarno lepe vesti, nvidia će opet napraviti pun pogodak, prvo 6600GT, pa 7600GT
a sad ovaj 8600. Ako se i cenovno bude kretao kao prethodnici eto nama radosti!

6600GT i 7600GT jesu dobre karte, ali im 'brzo posustaje dah' cim se malo vise opterete (veca rezolucija, AA/AF) zbog 128-bitne memorijske magistrale. Tako je 7900GS daleko bolja karta od 7600GT, mnogo vise bolja nego sto je skuplja. To baca senku na 7600GT. Sa 8600 XX ce NVidija prvi put ponuditi 256-bitnu magistralu za mainstream segment, nadam se da zato nece 'brzo gubiti dah' na zahtevnijim setovanjima.

Ako se i cenovno bude kretao kao prethodnici eto nama radosti!
u to ne sumnjaj.
kad se pojavi ultra ce biti 230$ i za mesec dana kad ih isporuce dovoljno ide na 200-210 zatim se ceka atijev otgovor i cena ide na 180$ kao u tabeli. vec vidjen scenario 🙂

napokon 256bitna magistrala i jos ako se gt nekog proizvodjaca bude mogao otkljucati :cigar:

Gledam nesto ovu tabelu i pojedine cifre su sasvim besmislene!
Konkretno, frekvencije memorije su nebulozne.
mainstream chipovi koji se danas masovno proizvode su 1.4ns. Hynix ima i 1.3ns. Praksa na aktuelnim karticama je pokazala da ovi cipovi bez problema rade na svojim nominalnim frekvencijama. Ne vidim razloga zasto bi ih 'vidija terala na 1 ili 1.2 GHz. Takodje, Samsung ima na raspolaganju i 1.2ns chipova. 8800GTX koristi 1.1ns, a Hynix ima cak i 1ns cipove, doduse to je za HighEnd namenjeno.
U svakom slucaju suvise je sporo 1200 MHz.

Gledam nesto ovu tabelu i pojedine cifre su sasvim besmislene!
Konkretno, frekvencije memorije su nebulozne.
mainstream chipovi koji se danas masovno proizvode su 1.4ns. Hynix ima i 1.3ns. Praksa na aktuelnim karticama je pokazala da ovi cipovi bez problema rade na svojim nominalnim frekvencijama. Ne vidim razloga zasto bi ih 'vidija terala na 1 ili 1.2 GHz. Takodje, Samsung ima na raspolaganju i 1.2ns chipova. 8800GTX koristi 1.1ns, a Hynix ima cak i 1ns cipove, doduse to je za HighEnd namenjeno.
U svakom slucaju suvise je sporo 1200 MHz.

Postoje dva potencijalna odgovora na ovo:
1) da memorije na sva cetiri modela 8600 & 8300 imaju iste specifikacije(1,4ns najverovatnije),ali da nVidia po potrebi smanjuje napon/zateze latencije da bi tako razdvojila modele
2) da se proizvode jeftinije i slabije memorije od 1,4 ns za modele 8300

Mislim da je ovo prvo verovatnije.

Cek, zar neko gore nije rekao da ce ta "resenja" stici tek u maju? ATI-jev mid-range DX10 stize u junu. Ko garantuje da je ono na slici G80 za mainstream? meni ono lici na 7600GT dizajn. Tesko da je tako blizak partner kao sto je XFX rizikovao da procuri nekakav 8600!

http://images.google.com/imgres?img...prev=/images?q=7600GT&svnum=10&hl=en&lr=&sa=N

Sto se tice specifikacija, pa one su ocekivane. G80 je tako napravljen da se samo oduzimaju blokovi SP-ova sto implicira i suzavanje mem busa.

U svakom slucaju, na tvom mestu bih bio malo manje decidiran u vezi sa tim sta ce ko imati da ponudi na leto.

Pa ja bar nisam pristrasan. Čitam šta piše, gledam šta je realno da će se desiti, ne kao Fudo i neki 😀. Ajde, živi bili pa videli, ovo će stajati ovde, pa ćemo se vratiti na stare postove... Mislim, ja bih prvi voleo da AMD ponudi sutra R600, a do marta derivate, ali se to realno neće desiti. Nisam detaljisao oko verodostojnosti i tačnosti specifikacija. AKo budu slične, to je to, AMD nema odgovor i neće ga imati najmanje jedan kvartal...

Pa ja bar nisam pristrasan. Čitam šta piše, gledam šta je realno da će se desiti, ne kao Fudo i neki 😀.
LOL, pa ti si se odusevio sa 8600 i 8300, a da nisi video, a kamoli probao te kartice! Sve sto ti je trebalo jeste totalno ne provereni info! I onda kazes da nisi pristrasan! Carski nema sta! Barem da si izrazio trunku prirodne, za novinara ocekivane, sumnje, bila bi dovoljna da zaista mozes da zastupas tezu nepristrasnosti. Ovako... to je malo teze.
Ajde, živi bili pa videli, ovo će stajati ovde, pa ćemo se vratiti na stare postove... Mislim, ja bih prvi voleo da AMD ponudi sutra R600, a do marta derivate, ali se to realno neće desiti.
Pa znamo da se to nece desiti. Ali znamo da ce se R600 desiti za mesec i po dana - verodostojan info. Ono sto neznamo, odnosno sto nije verodostojno (potvrdjeno od strane 'vidije) jeste kad ce se desiti inkriminisani 8600 i 8300. Ako je ovaj info koji pominje maj tacan, onda s vremenskog aspekta nema bojazni za AMD jer mid i low derivati R600 stizu u junu.
Nisam detaljisao oko verodostojnosti i tačnosti specifikacija. AKo budu slične, to je to, AMD nema odgovor i neće ga imati najmanje jedan kvartal...
Nisi detaljisao,a li si je uzeo zdravo za gotovo i kao argument za svoje "nepristrasno" ushicenje i proricanje "smrti" za AMD. Sta vise i dalje nastavljas da tvrdis da AMD nema odgovor i da ga nece imati najmanje jedan kvartal!! Jel ti to znas pouzdano ili samo lupetas? Prilicno sam siguran da neznas ni priblizno sta i za kad AMD ima spremno! Mozda ta iskljucenost iz toka informacija te i motivise da se bavis "objektivnim" proricanjem? Razmisli da li ti to zaista treba.

Postoje dva potencijalna odgovora na ovo:
1) da memorije na sva cetiri modela 8600 & 8300 imaju iste specifikacije(1,4ns najverovatnije),ali da nVidia po potrebi smanjuje napon/zateze latencije da bi tako razdvojila modele
2) da se proizvode jeftinije i slabije memorije od 1,4 ns za modele 8300

Mislim da je ovo prvo verovatnije.

Latencija zaista nije faktor oko koga se moze praviti trzisna deversifikacija proizvoda u domenu grafickih kartica.
Jeftinije i slabijememorije za 8300... tesko, svi ti cipovi silaze sa iste trake i nakon tako mnogo vremena koliko je proslo od pocetka proizvodnje, tesko je verovati da ih ima "slabih" u tim kolicinama koje ce ici na LowEdn. Zapravo teskod a ih u opste ima slabih.

Jedini pravi odgovor jeste da su navedene informacije fake, netacne, nepotpune i neverodostojne. I sve dok se ne dokaze suprotno od strane 'vidije, one takve i ostaju. Iskreno cu biti razicaran ukoliko se pokazu tacne i ukoliko 'vidija zaista deklokuje memoriju tako mnogo na tim karticama.

Poslednja izmena:
Kao, razočaran si "deklokovanjem" memorije a propuštaš priliku da uočiš da je ta memorija po prvi put 256-bitna u ovoj klasi? Kao i cene karti? Neka i ne budu tolike, ali tako niske cene na launchu za tu klasu su neverovatna stvar, čak iako nisu do maksimuma iskoristili potencijal karti postavljajući jezgra i memorije na ultragiga taktove, koji će se i tako dosegnuti overklokom. Nvidia je razbila konkurenciju. Sa ovakvim cenama i performansama u najavi (ovo sve deluje veoma logično, čak i da je lažnjak specifikacije će biti tu negde, sigurno neće izbaciti 8600 sa 2 streaming procesora) Nvidia prosto sabija i očito je da želi da sahrani ATI. I treba, ako se tako nešto desi. Izem ti firmu koja kasni za konkurencijom 4-6 meseci i forsira DX9 X1600 i X1300 karte kao idealna rešenja na duge staze.

LOL, pa ti si se odusevio sa 8600 i 8300, a da nisi video, a kamoli probao te kartice! Sve sto ti je trebalo jeste totalno ne provereni info! I onda kazes da nisi pristrasan! Carski nema sta! Barem da si izrazio trunku prirodne, za novinara ocekivane, sumnje, bila bi dovoljna da zaista mozes da zastupas tezu nepristrasnosti. Ovako... to je malo teze.

Pa znamo da se to nece desiti. Ali znamo da ce se R600 desiti za mesec i po dana - verodostojan info. Ono sto neznamo, odnosno sto nije verodostojno (potvrdjeno od strane 'vidije) jeste kad ce se desiti inkriminisani 8600 i 8300. Ako je ovaj info koji pominje maj tacan, onda s vremenskog aspekta nema bojazni za AMD jer mid i low derivati R600 stizu u junu.

Nisi detaljisao,a li si je uzeo zdravo za gotovo i kao argument za svoje "nepristrasno" ushicenje i proricanje "smrti" za AMD. Sta vise i dalje nastavljas da tvrdis da AMD nema odgovor i da ga nece imati najmanje jedan kvartal!! Jel ti to znas pouzdano ili samo lupetas? Prilicno sam siguran da neznas ni priblizno sta i za kad AMD ima spremno! Mozda ta iskljucenost iz toka informacija te i motivise da se bavis "objektivnim" proricanjem? Razmisli da li ti to zaista treba.

Aman, čoveče, nisam ja info o G8x kartama uzeo kao aksiome. Ti sa druge strane imaš "proveren" info od znamo-već-koga od koga ja nemam pa sam "van toka". Mislim daj, za mesec i po dana ta karta nema šanse da se nađe u prodavnicama i ti to dobro znaš. Isto tako pričaš o nekom Brisbane-u, o kome niko ni ne razmišlja, dok se Core 2 Duo klokuju 110%... o tome ne vredi ni pričati. Nisam ja proricao nikakvu smrt AMD-u, već sam samo par puta pomenuo kakve je gluposti Fudo napisao i koliko to nema smisla (bar onaj deo o dominaciji AMD-a na mainstream i high end GPU tržištu). Ti sad prekrojavaš moje reči i ideš u krajnosti. Nije ti to fer komunikacija, zaista...

Auu brate al' izbija mrznja prema ati-ju ono kao morali smo da ih kupujemo jer su bili povoljni ali sad je dosao trenutak osvete. Koliko je kasnila nvidija za r9700 ? Ne bih voleo da vidim ni jednog konkurenta sahranjenog.

Poslednja izmena:
Latencija zaista nije faktor oko koga se moze praviti trzisna deversifikacija proizvoda u domenu grafickih kartica.
Jeftinije i slabijememorije za 8300... tesko, svi ti cipovi silaze sa iste trake i nakon tako mnogo vremena koliko je proslo od pocetka proizvodnje, tesko je verovati da ih ima "slabih" u tim kolicinama koje ce ici na LowEdn. Zapravo teskod a ih u opste ima slabih.

Jedini pravi odgovor jeste da su navedene informacije fake, netacne, nepotpune i neverodostojne. I sve dok se ne dokaze suprotno od strane 'vidije, one takve i ostaju. Iskreno cu biti razicaran ukoliko se pokazu tacne i ukoliko 'vidija zaista deklokuje memoriju tako mnogo na tim karticama.

Kako to mozes da kazes,pa koliko puta se desilo da se ista memorija koristila na karticama razlicitih klasa,ali downclockovana i na nacine koje sam naveo(zategnute latencije/manja voltaza) donekle onemogucena da se vrati na svoje i vise frekvencije.
Pa evo ti 7900GTO kod kojih je potvrdjeno da imaju(bar neki) 1,1 ns memoriju a rade na 1320Mhz.
Dobro ovo mozda i nije najbolji primer jer 7900GTO zvanicno ne postoji kao kartica,ali bilo je toga kolko hoces(X800,je dolazio sa 2ns memorijom za koju je default 1000Mhz a radio je na 700).

Offtopic: Fudo koristi svaku priliku da kaze nesto lose za nVidiu.Ko veruje da ovo nije tacno,onda ne znam sta da mu kazem.

"Ako je ovaj info koji pominje maj tacan, onda s vremenskog aspekta nema bojazni za AMD jer mid i low derivati R600 stizu u junu."

@Nedjo :Inace info je da ce se 8600 i 8300 serija pojaviti u martu kolko ja znam,i to zajedno sa cenama je ono sto meni smrdi,a sto se tice specifikacija one su bas kao sto se ocekuje,s tim sto sam mislio da ce klokovi biti malo veci.A odakle info da R600 derivati dolaze u junu,mislim ja nisam cuo pa pitam,jel ima neki link da se podeli?

Aha,nasao sam za R600 derivate,soory 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno