Šta je novo?

JC intervju!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Znam da ovo nece zanimati shiroke forumske mase, ali ima nas nekoliko koji se primamo na "karmakologiju" 😀 pa da se ne bi raspravljali o tome u nekim drugim tredovima (GX-X on minemind 😉) evo mesta za to:

http://www.gameinformer.com/News/Story/200701/N07.0109.1737.15034.htm

Covek je dobio Emmy nagradu.

A evo i jednog isecka, cisto da isprovociram GX-a 😉

Q:Since you’re moving ahead with the new technology within the Doom 3 engine, you’re not worried about adopting that for DX10?

Carmack: No, because the DX9 stuff—actually, DX9 is really quite a good API [application programming interface] level. Even with the D3D [Direct3D] side of things, where I know I have a long history of people thinking I’m antagonistic against it. Microsoft has done a very, very good job of sensibly evolving it at each step--they’re not worried about breaking backwards compatibility--and it’s a pretty clean API. I especially like the work I’m doing on the 360, and it’s probably the best graphics API as far as a sensibly designed thing that I’ve worked with.

Covek je pragmaticar! Zato je tako dobar programer. I nema nikakvu sentimentalnu vezu sa OpenGL-om!

Moram jos i ovaj, obzirom na gomilu "antimajkrosoftizma" koji se moze procitati ovde na forumu (a koji je sumanut po meni, obzirom na zasluge koje Microsoft ima sto igramo ono sto igramo i radimo maltene na superkompjuterima - kad se gleda iz perspektive od pre 10 godina)

Q: What’s your take on Microsoft’s attempt to make Vista a more viable gaming platform?

Carmack: Microsoft has done a spectacular job on the 360 support. The PC, though, is fundamentally pretty different--with a variety of platforms and everything--and I don’t think Microsoft’s gaming initiatives…they’re able to really show their stuff on the 360 and make great value there. So obviously, we like the PC as a game-development platform and it’s still probably our favorite platform, but there are certain things I find more fun to do on the 360. We still very much like the PC, and most of that is due to Microsoft’s general support of making it reasonable to do that there. I’ve never been a big believer in cross-platform games, because there are too many compromises you need to make to design the game to be the same game play on both of them and have co-op play across them and all that. So, that’s not a major direction for me. Some of the tools that they wind up producing aren’t things that we adopt, but they are things that are important to some studios. So, I wouldn’t say Microsoft’s latest gaming initiatives on Vista have had a significant impact on id Software--and they might not even be the best use of Microsoft’s various resources--but they have so many resources they kind of scatter them around, and it’s not a horrible thing to do.

Toliko o tome da on programira u OpenGL-u zbog OGL-ovih viseplatformskih karakteristika...

Poslednja izmena:
interesatno...Onaj drugi pasus nisam skoro nista razumeo "and I don’t think Microsoft’s gaming initiatives" <- Sta zaboga ovo znaci ??? "Ja ne mislim mikrosoftove gejming inicijative " ?? 🙂

"Carmack: Microsoft has done a spectacular job on the 360 support."

LOL 🙂 Drajver ovo kad vidi pocece da se pusi 🙂 Aj drajveru nazovi Jocu i reci mu da nema pojma 😛 (Drajver je inace u tredu konzole izjavio da PS3 prodaje dobar suport koji x-box 360 nema 🙂 ) Ali ovo nije topik o drajveru 🙂

caramack: "I’ve never been a big believer in cross-platform games..."

interesatno...medjutim quake 1, 2 i 3 rade pod linuxom bez problema, ne znam za doom3 engine ??? (nisam obracao paznju) jel radi i on ? Ok, on programira u OGL-u jer je pragmaticar, ali je svakako doneo brdo evolucije na mnogo polja i megatexture ce mu biti jos jedan pun pogodak. Genijalno je da covek uspe da smisli kako da obidje limitaciju API-ja i napravi nesto fenomenalno i jos pridoda brdo elemenata. Ja bi njemu dao napise novi API, makar se zvao i M$ DX11...samo da znam da ga je on pisao/smisljao 😀

naravno Nedjo uzmi u obzir i ovo:

"So, I wouldn’t say Microsoft’s latest gaming initiatives on Vista have had a significant impact on id Software"

🙂 Happy happy joy-joy . Ja ovo vidim kao "id. software nije preterano uzbudjen oko DX10 i Viste, mi radimo u OGL-u i nastavicemo" .

"but they have so many resources they kind of scatter them around" <-- e ove scattered resorsu cekamo da vidimo u nekom od sledecih id naslova.

Dan kada "id" izbaci losu igru je dan kada cu downgrejdovati racunar i kupiti bilijar sto jer je PC gamingu dosao kraj. (ako se neko pita cisto da preduhitrim: Dan kada budem morao da igre igram na konzoli , a ne na PC-u mene nece videti 🙂 Paralelno i jedno i drugo MOZDA ako izadje neka igra za PS3 dok njemu padne cena na ~350-400e)

Svaka cast Nedjo, odo da citam ostatak 😛 (muci me neka nesanica vec danima, samo gledam Youtube ko poludeo)

Carmack: Microsoft has done a spectacular job on the 360 support. The PC, though, is fundamentally pretty different--with a variety of platforms and everything--and I don’t think Microsoft’s gaming initiatives…

"Majkrosoft je uradio spektakularan posao na podrsci za 360. PC, s druge strane, je fundamentalno poprilicno drugaciji--sa razlicitim varijantama platformi i ostalo--i (kada to kazem) ne mislim na Majkrosoftove inicijative prema gejmingu."

To ima smisla samo ako se ovako prevede (sto je u stvari i jedini nacin kako moze da se prevede) i kada se ima u vidu prethodni deo recenice 🙂.

Poslednja izmena:
da da, hvala, 🙂 to sam i sam skontao ali i dalje ne kontam sta je hteo da kaze time, sem da je m$ uradio dobar posao sa podrskom za x-box360. Mislim da je ovo "The PC though, is..." skakanje na drugu temu gde je krenuo da kaze kako je PC (racunar) skroz drugaciji od konzola zbog platformi (windowsa, linuxa mac os X-a) i onda od jednom "ne mislim na m$ inicijative ka gejmingu" (misleci na Vistu i dx10)... Deluje mi kao nedovrsena misao, ako nije - onda je prilicno arhaicna LOL , ali nema veze...covek razmislja 200 na sat...

Ljudi, kako vam bre dusa ne spava u 05:00??? :S:

A ko kaze da nam ne spava? :d

gx-x, a ko ce ga znati... ali da je genije, jeste 🙂

oko prevoda>to je ono sto se u nasem narodu kaze "pravi se enlgez!"

caramack: "I’ve never been a big believer in cross-platform games..."

interesatno...medjutim quake 1, 2 i 3 rade pod linuxom bez problema, ne znam za doom3 engine ??? (nisam obracao paznju) jel radi i on ? Ok, on programira u OGL-u jer je pragmaticar, ali je svakako doneo brdo evolucije na mnogo polja i megatexture ce mu biti jos jedan pun pogodak. Genijalno je da covek uspe da smisli kako da obidje limitaciju API-ja i napravi nesto fenomenalno i jos pridoda brdo elemenata. Ja bi njemu dao napise novi API, makar se zvao i M$ DX11...samo da znam da ga je on pisao/smisljao 😀

Doom 3 engine radi na Linuxu bez problema, Quake 4 cak i ima installer (mora da se skine prvo sa neta)

Interesanto stivo, pogotovo nedostatak odusevljenja Vistom i dx10, kao i ps3-kom 🙂

Nije to bas tako jednostavno, tu je i zvuk, input, komunikacija za multiplayer, multithreading..., sve je to zavisno od platforme, ali ako se lepo pise moze relativno lako da se izoluje.

SDL inache Quake, DukeNukem... rade i pod Atarijem 😛 (TOS-om)

-- sumanuti antimicrosoftiSTa 😀

Poslednja izmena:
SDL inache Quake, DukeNukem... rade i pod Atarijem 😛 (TOS-om)

-- sumanuti antimicrosoftiSTa 😀

OK, ali Windows verzije blockbuster-a koje si naveo ne koriste SDL, nadam se da ti to nesto govori, tj. da je SDL verovatno rudimentaran, ili bar dosta iza DirectX-a.

To takodje znaci da mora da se napravi interni abstrakcioni sloj iznad SDL-a, sto dodatno komplikuje development.

Poslednja izmena:
OK, ali Windows verzije blockbuster-a koje si naveo ne koriste SDL, nadam se da ti to nesto govori, tj. da je SDL verovatno rudimentaran, ili bar dosta iza DirectX-a.

posto si ti na kutijinu opasku da "sve OGL igre rade pod Linuxom i MAC OS X-om bez problema" rekao da "Nije to bas tako jednostavno, tu je i zvuk, input, komunikacija za multiplayer, multithreading.."

ja sam ti naveo kao primer/resenje SDL a atari spomenuo cisto da se vidi koliko su te biblioteke cross-platform!!!

DukeNukem, Quake... kao portovi uglavnom koriste SDL! nadam se da ti to nesto govori 😉

SDL je jedno od dobrih opensource, crossplatform alternativa i naravno da je iza DirectX... mada! ako moze Quake4 da se izvede na njemu 😉 🙂 nadam se da ti nesto govori 😀 😀
DirectX sluzi iskljucivo M$ za njegove "platforme" i za ucvrscivanje njegovog monopola. meni to bash ne zvuci kao dobra stvar ...

To takodje znaci da mora da se napravi interni abstrakcioni sloj iznad SDL-a, sto dodatno komplikuje development.
o cemu pricas?

Nije tesko portivati igru na drugu platformu, ako se prilikom razvoja vodilo racuna i o tome. Dodirne tacke izmedju igre i OS-a su sistem prozora, zvuk, file, IO, hw akceleracija i mreza. Sve ove stvari se mogu napraviti da budu OS specific dok ostatak igre ostaje identican.
SDL je samo primer.. u poredjenju sa DX-om je bolji zato sto je multiplatfromski. Radi od PC-a pa do mobilnog telefona.

Pa ako ces da pravis mutiplatformsku igru imas recimo dve opcije:

- Imas jedan isti kod koji koristi DirectX za M$ a SDL za ostalo. Tada moras ili da imas apstrakcioni sloj u igri koji apstrakuje platformu i koji ima 2 implementacije, za DirectX i za SDL.
- Drzis 2 grane igre za DirectX i za SDL posebno.

U oba slucaja to dodatno komplikuje (poskupljuje) development. Jos ako uzmes u obzir i konzole...

Nije tesko portivati igru na drugu platformu, ako se prilikom razvoja vodilo racuna i o tome. Dodirne tacke izmedju igre i OS-a su sistem prozora, zvuk, file, IO, hw akceleracija i mreza. Sve ove stvari se mogu napraviti da budu OS specific dok ostatak igre ostaje identican.
SDL je samo primer.. u poredjenju sa DX-om je bolji zato sto je multiplatfromski. Radi od PC-a pa do mobilnog telefona.

Tacno je da nije tesko portovati za drugu platformu ako je kod dobro pisan, ali koliko je dobrog koda u vremenu kad je time-to-market zahtev ispred svih zahteva?

A cak i da je kod dobar, kada se jednom portuje nastaje problem dodatnog odrzavanja i supporta, koji predstavljaju jedan od vecih troskova (ako ne i najveci) u razvoju software-a.

pa da, ali ni taj softwer ne dele dzabe vec ga prodaju, sto ce reci zaradjuju neke pare. A mislim da support i nije toliko skup, pogotovo kada ga ni nema. A korisnici mac-a i linuxa ce svakako pozdraviti svaki naslov koji radi pod njihovim sistemima, makar i bez nekih patche-va koji bi eventualno ispravljali neke bug-ove...

Moram jos i ovaj, obzirom na gomilu "antimajkrosoftizma" koji se moze procitati ovde na forumu (a koji je sumanut po meni, obzirom na zasluge koje Microsoft ima sto igramo ono sto igramo i radimo maltene na superkompjuterima - kad se gleda iz perspektive od pre 10 godina)

Pa antimajkrosoftizma ima na skoro svakom IT forumu! I to s razlogom! I da, danas radimo na superkompjuterima koji nam možda nebi trebali da je M$ neke stvari drugačije odradio!?

I Carmack je odavno promijenio mišljenje o DX-u, jer je kao što i sam kaže evoluirao u funkcionalan API. No nekad davno, u vrijeme pojave DX-a, je govorio da nije potrebno stvarati novi API, već samo dati kvalitetnu podršku OGL-u. I koliko li je samo godina prošlo do potpuno funkcionalnog DX-a!?

Nazad
Vrh Dno