Šta je novo?

Oblivion konfiguracija

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
E ovako znaci monitor imam treba mi samo kanta...moj komp prodajem za 200e cale daje 1000e posto cu ubrzo da diplomiram tj ostalo mi bezveze laki ispiti...a samo mi je 22 godine!!!
Znaci nesto sto ce da zvace Oblivion u punom sjaju...A da ja se igram samo u 1280*1024 jer mi je to native rezolucija LCD...preporucite neko najbolje resenje...ok moze maximalno do 1350e koje bi bile izvodljive za 2 meseca...
Znate kako kontam da ako tera Oblivion u punom sjaju bice u stanju i sledece igre u naredne 2 godine makar na medium detaljima...

Isti predlog, al ja bi se isprsio za C2D e6600...i eto obliviona... 🙂 Samo ne znam kako ces posle posao da nadjes 😉

Da pogotovo ce 7900 GTO da mu gura oblivion na maximumu, uzmi AMD Radeon 1900XT/XTX ili 1950 XTX i uzivaj 🙂 ako ces polovno, mozes za ~200 evra uzeti neki 1800 XT ili XTX 🙂
edit:
A i sto ivke kaze dole, za dva meseca... :-devil-:
:wave:

Poslednja izmena:
hmmm...1350 evrica bez monitora:
8800 GTS/X :-devil-:
ostalo nije bitno :d
salim se c2d naravno,recimo e6400,biostar 965pt,2x1gb ddr2 667/800,dobro neko napajanje,veliko kuciste (pogotovo ako uzmes 8800gtx :wall: ),dvd-rw i hdd 320gb je sica 🙂
cek'da vidim da se nisam zezn'o:
proc+ploca=300-320e
2x1gb=200-220e
hdd 320gb=90-100e
dvd-rw=30-40e
8800gtx=570e (za 2 meseca bice prilicno manje a ako se iscimas malo ovde na benchu moze i jos manje 😛 )
napajanje=neko reda radi 70-80e
kuciste=big tower neki bez napajanja (lcx,lbx) 70-80e
uh ajd' da racunam najvece cifre koje sam naveo:320+220+100+40+570+80+80=1410 pazi ovo sve mozes za 2 meseca sigurno da nadjes za ispod 1350e a uvek mozes 8800gts (posto sad tek videh da se igras na 1280 rez.) i e6600/bolja ploca/dobar kuler
ih uvek je dobro kad imas "zacrtan" budzet 😀
p.s.za dva meseca mozda ati izbaci nekog ubicu 8800-ke pa uzimaj njega!
u prevodu:za oblivion u punom sjaju 2gb ram-a i sto jaca g.karta

Poslednja izmena:
A da nije malo glupo da mu predlazete DX9 kartice kada on planira da mu konfiguracija shljaka dve godine, pa cak iako bi menjao neke stvari posle godinu dana opet je bolje resenje dx10, dati 1350 eura za konfiguraciju bez monitora i kupiti DX9 karticu je cista glupost.

Proc: Ako si overkloker ustedi neki euro na procesoru uzmi core 2 duo 6300, overklokuj,
Ram: 2 giga rama 800
Graficka: 8800GTX su neki ljudi prodavali na benchu za manje od 500 eura, ali sve do 530-540 je odlicna cena, ili to ili 8800GTS za nesto preko 400 eura.
Ploca: moze Asus p5w, p5b , ili nesto tako, ako hoces i tu da ustedis onda ova Biostar pomenuta gore.
Kuciste: Chieftec LCX ili LBX (identicna kucista samo maska drugacija)
(@Ivke dobar predlog za kuciste, ali nisu big tower to su middle tower, samo duza verzija, i mislim da su pun pogodak,) jos Chieftec LCX ili LBX imas bez napajanja, tako da mozes napajanje po svom izboru da stavis, a dobijas vrhunsko kuciste za 70-80 eura.
Napajanje LC, ako hoces i tu da ustedis, mada sto se napajanja tice mislim da tu imas veliki izbor i da ne mozes da pogresis bilo koje da uzmes od "velikana".

Ostalo i nije toliko bitno... 😀

PS/Gde su 1350 eura tu su i 1400, ali mislim da mozes sve da ukomponujes i za 1350, jos ako uzimas kod istog prodavca mozes da ga ubedis da ti smanji cenu jer mu ipak ostavljas oko 1350 eura!

Poslednja izmena:
Slazem se u vezi toga za 8800 kartu....ako bi da traje 2 godine, onda ok....al cena je problematicna...kostace ga polovine cele sume...uh kako to yezivo zvuci 🙂

PA da ja bi nesto sto ce da mi potraje...Ja sam moju konfu uzeo pre dve godine i bila je skoro najjeftinija(msilim na procesor i ram) posle sam stavio 6600...A sada jedva sam nasao kupca za 200e...Znaci kliko sam video samo C2D ne AMD...znaci ipak je Intel zadao udarac...tu sam se bunio...I znate kako uzeo bih lepo konfu da ne moram da brinem o podesavanjima i FPS barem neko vreme...8800GTX ce sigurno biti...kontam da uzmem sli plocu pa da ksanije kada joj padne cena uzmem jos jednu...i jos 2gb rama...bice para za rodjus koji je 26 jula...ocu bre da imam zver...sve sam se nesto teglio ovih 5 godina...napokon bi da(kada sam vec u prilici) uzmem zverinja
Hvala ljudi!!!Konacno da me neko razume...Ja to isto kazem onima u prodavnicama a oni mi nude semprone sa 7600gs a jedan je cak nudio i 7300LE...e ja mislim da tu LE i moja Gainward 6600 razbija...A josh bi da mi uvale 754socket

Ako planiras u buducnosti 8800 SLI pazi da MoBo ima 2 x PCI-E x16 slota, inace nista od SLI-a, 8800 GTX je nekompatibilan sa PCI-E x8 slotovima!!! Cisto da znas 🙂
:wave:

8800GTX i GTS jesu j*b*čk* kartice, al' nakon što ATI odnosno AMD izbaci R600 nVidia će verovatno da izbaci neku reviziju G80 u 80nm koja će biti jeftinija, a brža od ove 2 kartice. Setite se samo G70 i G71. Znači po mom mišljenju nije previše pametno dati sad za grafičku malo manje od 500e kad će se za koji mesec slične, a možda i veće performanse moći dobiti 350-400e. S druge strane ''dukati su za penđanje'', pa ako ih imaš ti samo izvoli 😛

Za Oblivion je najbitnija graficka karta, dakle ili 8800GTS/GTX ili ATI x1900xtx, x1950xtx. Memorije je bitno imati, ali radice posao i 1GB za pocetak (ako si se vec "otvorio" za graficku). Procesor igra malu ulogu, pa ti je sasvim dovoljan bilo koji (dobro, skoro bilo koji), recimo e6300 (jeftin) i odgovarajuca ploca sa i965P, a ako si "tanak" zbog izdatka za grafiku uzmi lepo AM2 3500+ i neku plocu do 100eura koja nudi pristojan OC, npr. ASUS M2N-E.
Evo recimo dve solidne varijante:
1. e6300
Biostar 965PT
ATI x1900xt/xtx/x1950xtx (moze cak i x1950pro)

2. Am2 3500+
ASUS M2N-E
ATI x1900xt/xtx/x1950xtx (moze cak i x1950pro)

Druga varijanta je jeftinija za 80-setak eura, pa ti to ostavlja mogucnost za recimo 2GB rama umesto 1GB (uz dodatak 20-setak eura).
Sto se tice ostalih komponenti od volje ti, naravno ako imas para za 8800GTX tim bolje 😉

Poslednja izmena:
Cekajte u redu bice jeftinije i bolje DX10 kartice za dva meseca, nadajmo se, on sada uzme 1900xt, ili 7900GTO, za dva meseca moci ce da ih proda za upola manju cenu. Jer ce verovatno hteti kada je vec ljosnuo 1400 eura da se igra na high end mashini, a nece moci jer nema dx10 graficku.

Poslednja izmena:
Znaci ipak malo sacekati...recimo do proleca...i ja se nadam R600 iz ATI-ja za koga se prica da ce razbiti 8800...e ljudi ode to stvarno daleko...
Slazem se i ne bih da puknem tolike pare a da za mesec dana kazem neke ruzne reci...za sada znaci samo saveti...izgleda ce raficka biti najizazovniji deo za ubadanje...ali definitivno cu uzeti sli jer bas nemam srece sa prodajom polovnih komponenata pa dokle izdrzi recimo dva radeona 2000(ili kako ce se vec zvati ali u crashhfire kako ga ja zovem) ili dve nvidie neke 8900GTR uz 1gb ddr4...e sad malo preterujem ali sta ces...lud sam za racunarima

...sta uzeti...

Meni je neverovtno da neko da 500E za grafiku.Mogu da razumem c2d (mada je AMD bolja varijanta jer je cena/kvalitet u boljem odnosu).Evo ja igram Oblivion na 1024x768 sa sve na max setovanju i super.Zapitaj se sta ces dobiti da se toliko isprsis za 8800 karticu? Dobices malo bolji izgled u igri nego da si uzeo neki npr. 7600gt ili x1600xt.Uostalom to ti je sve stavr navike.
Drugo, sve high end konfe su skopcane sa gomilom problema pa stoga i prve serije 965/975 (680)chipsetova kao i DX10 kartica ce/vec imati gomile bagova, a ti ces pucati kintu ili ce ti tata bacati pare da bi za 6 meseci skapirao da ortak koji je dao 800E ima bolju masinu od tebe koji si dao 1400E a ti si u medjuvremenu odigrao Oblivion na max setovanju i sad si super baja.Ne budi dizelas, vec poslusaj lepo sta ti se kaze (za ovaj savet ocekujem skromnih 20E🙂)
Evo ti strategija:
Pucaj pare na RAM i plocu i kuciste, ostalo uzmi da tera sve sto treba ali bez pres..e..rava..nja.Dakle: 4 GB ddr2 (800 ili 10060 Mhz), Ovaj Centurion 5 je ekstra kuciste uz to samo idi na 450 W napajanje.
1.Ako si Gamer idi na AMD (asus M2N-E je skroz OK ploca, Vista redy, Dual core ready, košta 100E, stabilna, kazem ti iz sopstvenog iskustva.Sada vise nema frke ni oko njenog Biosa.Ovakva ili slicna ploca uz zamenu procesora za recimo godinu dana, onda kada to zaista bude trebalo i kada Vista postane mejnsrtim, dogradi na bolji proc i teraces sve igre bez problema.
2.Proc uzmi athlon3500+ ili ako oces neki FX
3.Uzmi 1600XT (ili ako vec oces onda 7900gto)

sumasumarum:
1.Ram_4GB_400E
2.Kuciste+napajanje_130-150E
3.Ploca_+proc _200-250E
4.Grafika_150-200E
5.HDD_100E
6.ostalo_70E

Ukupno__1100-1200E

Ustedeo si 200-300E koje za 1 godinu kada prodas grafiku i procesor (prodaces za bar 100 evra oboje)malo okrnjis i uzmes extra dx10 grafiku i neki quad procesor i ostace ti jos 200 evra viska da za 2 godine promenis i plocu...itd.U medjuvremenu ce dx10 i dualcore ili c2d kao i odgovarajuci chipsetovi postati stabilniji bolji pouzdaniji sa ispravljenim decijim bolestima

Veruj mi ,a nemoj!

Poslednja izmena:
Meni je neverovtno da neko da 500E za grafiku.Mogu da razumem c2d (mada je AMD bolja varijanta jer je cena/kvalitet u boljem odnosu).Evo ja igram Oblivion na 1024x768 sa sve na max setovanju i super.Zapitaj se sta ces dobiti da se toliko isprsis za 8800 karticu? Dobices malo bolji izgled u igri nego da si uzeo neki npr. 7600gt ili x1600xt.Uostalom to ti je sve stavr navike.
Drugo, sve high end konfe su skopcane sa gomilom problema pa stoga i prve serije 965/975 (680)chipsetova kao i DX10 kartica ce/vec imati gomile bagova, a ti ces pucati kintu ili ce ti tata bacati pare da bi za 6 meseci skapirao da ortak koji je dao 800E ima bolju masinu od tebe koji si dao 1400E a ti si u medjuvremenu odigrao Oblivion na max setovanju i sad si super baja.Ne budi dizelas, vec poslusaj lepo sta ti se kaze (za ovaj savet ocekujem skromnih 20E🙂)
Evo ti strategija:
Pucaj pare na RAM i plocu i kuciste, ostalo uzmi da tera sve sto treba ali bez pres..e..rava..nja.Dakle: 4 GB ddr2 (800 ili 10060 Mhz), Ovaj Centurion 5 je ekstra kuciste uz to samo idi na 450 W napajanje.
1.Ako si Gamer idi na AMD (asus M2N-E je skroz OK ploca, Vista redy, Dual core ready, košta 100E, stabilna, kazem ti iz sopstvenog iskustva.Sada vise nema frke ni oko njenog Biosa.Ovakva ili slicna ploca uz zamenu procesora za recimo godinu dana, onda kada to zaista bude trebalo i kada Vista postane mejnsrtim, dogradi na bolji proc i teraces sve igre bez problema.
2.Proc uzmi athlon3500+ ili ako oces neki FX
3.Uzmi 1600XT (ili ako vec oces onda 7900gto)

sumasumarum:
1.Ram_4GB_400E
2.Kuciste+napajanje_130-150E
3.Ploca_+proc _200-250E
4.Grafika_150-200E
5.HDD_100E
6.ostalo_70E

Ukupno__1100-1200E

Ustedeo si 200-300E koje za 1 godinu kada prodas grafiku i procesor (prodaces za bar 100 evra oboje)malo okrnjis i uzmes extra dx10 grafiku i neki quad procesor i ostace ti jos 200 evra viska da za 2 godine promenis i plocu...itd.U medjuvremenu ce dx10 i dualcore ili c2d kao i odgovarajuci chipsetovi postati stabilniji bolji pouzdaniji sa ispravljenim decijim bolestima

Veruj mi ,a nemoj!
Ti ne da ne igras Oblivion u 1024x768 sa max setovanjima vec tesko da ga igras i u 800x600 sa max detaljima. Da ne bude zabune ne mislim sa AA i AF, bez toga. Ako ne moze 7900GS na 650/1700, tesko da moze tvoja karta (osim ako ces se pomiriti da povremeno imas 20fps sa pomenutim 7900GS). Dakle za 1024x768 sa 4xaf bez AA za max detalje treba ti bar x1900xt ili jace (radi bolje sa ATI kartama), cak ni dobro oveklokovani 7900GTO slabo "vari" Oblivion sa max detaljima. Tu 7600GS/GT nema sta da trazi 😉
4GB rama???? Gde ti to treba kad winXP ne vidi vise od 3GB, a ni jednoj igri ne treba vise od 2GB (retke su one koje traze vise od 1 GB, 2-3). Za CPU se slazem da mu je dovoljan neki do 200eura, a grafika ce morati bar neka oko 270eura (x1900xt 256MB). Najbolje je da poslusa savete starijih clanova foruma, znaju sta pricaju 😉

Poslednja izmena:
Hmmm evo jos jednog ok misljenja...Znate kako ja sam programer(naravno pocetnik) i slabo se bavim hardwerom tako da mi slabo sta znaci i malo znam o tome...evo nekoliko pitanja
1.moja Gainward 6600TD 256mb AGP...koja graficka bi je dostojno zamenila za AGP platformu a koja za PCI-EX...zanima me poboljsanje od nekih 50% znaci da osetim
2.koliko mojih 2*256 najjeftinije ncp memorije ddr400 vredi ostavljati ako bih isao na neki blazi upgrade...
3.moj SEMPRON 2200+ socket A koliko je on usko grlo kod obliviona
4.moja ploca mislim da je ok EPOX nforce2 ultra 400...mislim da mi ona ne pravi probleme...
5.koliko hard disk utice na performanse u igrama..imam 80gb Maxtor Diamond max9

eto naveo sam celu konfu...moju staru...zanima me da li ima neki pametan upgrade ovoga..
sta mene najvise privlaci
AM2 socket i 3200+ procesor naravno ne sempron,neka ploca cisto da je tu...mogla bi i SLI,e onda 7900gs i recimo 1gb rama...
koliko bi to izaslo i da li je pametnije od bacanja para na neku high end masinu(inace cale bi bio super happy ako bi uspeo da ustedim koji dinar)
znaci to sto sam naveo u kakvom je ono stanju da pokrene Oblivion...veliki sam ljubitelj AMD jer me ovaj SEMPRON koga sam uzeo za 3500din pre 2 godine super sluzio i nijedanput nije pravio probleme niti prelazio 34 stepena

Hmmm evo jos jednog ok misljenja...Znate kako ja sam programer(naravno pocetnik) i slabo se bavim hardwerom tako da mi slabo sta znaci i malo znam o tome...evo nekoliko pitanja
1.moja Gainward 6600TD 256mb AGP...koja graficka bi je dostojno zamenila za AGP platformu a koja za PCI-EX...zanima me poboljsanje od nekih 50% znaci da osetim
2.koliko mojih 2*256 najjeftinije ncp memorije ddr400 vredi ostavljati ako bih isao na neki blazi upgrade...
3.moj SEMPRON 2200+ socket A koliko je on usko grlo kod obliviona
4.moja ploca mislim da je ok EPOX nforce2 ultra 400...mislim da mi ona ne pravi probleme...
5.koliko hard disk utice na performanse u igrama..imam 80gb Maxtor Diamond max9

eto naveo sam celu konfu...moju staru...zanima me da li ima neki pametan upgrade ovoga..
sta mene najvise privlaci
AM2 socket i 3200+ procesor naravno ne sempron,neka ploca cisto da je tu...mogla bi i SLI,e onda 7900gs i recimo 1gb rama...
koliko bi to izaslo i da li je pametnije od bacanja para na neku high end masinu(inace cale bi bio super happy ako bi uspeo da ustedim koji dinar)
znaci to sto sam naveo u kakvom je ono stanju da pokrene Oblivion...veliki sam ljubitelj AMD jer me ovaj SEMPRON koga sam uzeo za 3500din pre 2 godine super sluzio i nijedanput nije pravio probleme niti prelazio 34 stepena

Ako ces igrati Oblivion, uzmi za male pare:
AM2 3500+.......100eura, pa udri OC na 2.8Ghz
ASUS M2N-E.....100,
2x512 DDR667...120eura, neku koja hoce na 800
ATI x1950pro....210eura
Napajanje neko firmirano od 350+W....40eura

Poslednja izmena:
Ti ne da ne igras Oblivion u 1024x768 sa max setovanjima vec tesko da ga igras i u 800x600 sa max detaljima. Da ne bude zabune ne mislim sa AA i AF, bez toga. Ako ne moze 7900GS na 650/1700, tesko da moze tvoja karta (osim ako ces se pomiriti da povremeno imas 20fps sa pomenutim 7900GS). Dakle za 1024x768 sa 4xaf bez AA za max detalje treba ti bar x1900xt ili jace (radi bolje sa ATI kartama), cak ni dobro oveklokovani 7900GTO slabo "vari" Oblivion sa max detaljima. Tu 7600GS/GT nema sta da trazi 😉
4GB rama???? Gde ti to treba kad winXP ne vidi vise od 3GB, a ni jednoj igri ne treba vise od 2GB (retke su one koje traze vise od 1 GB, 2-3). Za CPU se slazem da mu je dovoljan neki do 200eura, a grafika ce morati bar neka oko 270eura (x1900xt 256MB). Najbolje je da poslusa savete starijih clanova foruma, znaju sta pricaju 😉

Ja igram tako kako sam napisao i nemam nikakvih problema oko toga a ti?
fps nisam merio, niti me interesuje, jer ja ne jurim rezultate i sl. meni je igra ovako OK.Mozda i jeste fps 20 ali meni je ok.Seckanja sam primetio samo kada pukne vidik u mili sekundi..ako je to to onda ok, secka, bas me briga.

Ko ovde pominje XP i 3GB rama.Zar treba da kupuje konfu od 1400 super nabudzenu za XP?
Vista u osnovi treba 1GB, a zamisli samo igre (covek prica o 2 godine igranja) koliko ce trebati kada za dve godine i DX bude razvijen do te mere da i $GB bude malo za neke igre.Razvoj hradvera i softvera upucuje na to!Svako ko planira da kupi konfu za naredne 2 godine najpametnije ce investirati u to da popuni sva memorijska lezista sa memorijim iznad 800Mhz.To je moje misljenje!
A sto se tice "starijih" clanova bencha morate razdvojiti jednu stavar. Kada neko hoce nesto da kupi on to ne kupuje samo da bi imao oc potencijal od 20% ili 30% ili mu je fps, gle sramote ispod 40.Ljudi kojima je OC i performanse konfe hobi, nisu prosecni useri vec entuzijasti i zaljubljenici prvenstveno u tehnologiju, sto moras priznati, nema veze sa time sta je potrebno kupiti da bi se nesto igralo?

Ja igram tako kako sam napisao i nemam nikakvih problema oko toga a ti?
fps nisam merio, niti me interesuje, jer ja ne jurim rezultate i sl. meni je igra ovako OK.Mozda i jeste fps 20 ali meni je ok.Seckanja sam primetio samo kada pukne vidik u mili sekundi..ako je to to onda ok, secka, bas me briga.

Ko ovde pominje XP i 3GB rama.Zar treba da kupuje konfu od 1400 super nabudzenu za XP?
Vista u osnovi treba 1GB, a zamisli samo igre (covek prica o 2 godine igranja) koliko ce trebati kada za dve godine i DX bude razvijen do te mere da i $GB bude malo za neke igre.Razvoj hradvera i softvera upucuje na to!Svako ko planira da kupi konfu za naredne 2 godine najpametnije ce investirati u to da popuni sva memorijska lezista sa memorijim iznad 800Mhz.To je moje misljenje!
A sto se tice "starijih" clanova bencha morate razdvojiti jednu stavar. Kada neko hoce nesto da kupi on to ne kupuje samo da bi imao oc potencijal od 20% ili 30% ili mu je fps, gle sramote ispod 40.Ljudi kojima je OC i performanse konfe hobi, nisu prosecni useri vec entuzijasti i zaljubljenici prvenstveno u tehnologiju, sto moras priznati, nema veze sa time sta je potrebno kupiti da bi se nesto igralo?
2GB rama je dovoljno, a razliku (120eura) bolje da ulozi u jacu grafiku, koja ce mu sa TFT monitorom u 1280x1024 pruziti vise od 4GB od kojih ce 2.5GB uvek biti slobodno, pardon 1.5GB slobodno i 1Gb nikada iskorisceno jer XP "ne vidi" vise od 3GB.
2 godine igranja sa istom masinom?
Moze ali ako uradi upgrade za 1 godinu (samo jaca grafika, ne jos memorije, 2GB ce biti dovoljno), kako bi nastavio da se igra sa max detaljima i druge godine, ne samo prve. Ne zelim dalje da se natezem sa tobom o besmislenosti 4Gb memorije. Pa zar treba da kupi 4GB i neki 7600GS, umesto x1950pro/x1900xt 256MB i 2GB? Evo mozemo postaviti pol u sobi "ankete" 😉
Ishod ce biti 95% prema 5% u korist druge opcije.
Znam ja da je najbolje nesto tipa:
e6600, pa OC na 3.6Ghz
4GB DDR800
8800GTX, ali ovo je Srbija sa prosecnom platom od 250eura (ne 2500).
Cilj je dobiti sto vise za sto manje, tj. kupovati pametno, a ovo je pametno.

Poslednja izmena:
Jos jedan MB RAM-a dajte nama vi....

2GB rama je dovoljno, a razliku (120eura) bolje da ulozi u jacu grafiku, koja ce mu sa TFT monitorom u 1280x1024 pruziti vise od 4GB od kojih ce 2.5GB uvek biti slobodno, pardon 1.5GB slobodno i 1Gb nikada iskorisceno jer XP "ne vidi" vise od 3GB.
2 godine igranja sa istom masinom?
Moze ali ako uradi upgrade za 1 godinu (samo jaca grafika, ne jos memorije, 2GB ce biti dovoljno), kako bi nastavio da se igra sa max detaljima i druge godine, ne samo prve. Ne zelim dalje da se natezem sa tobom o besmislenosti 4Gb memorije. Pa zar treba da kupi 4GB i neki 7600GS, umesto x1950pro/x1900xt 256MB i 2GB? Evo mozemo postaviti pol u sobi "ankete" 😉
Ishod ce biti 95% prema 5% u korist druge opcije.
Znam ja da je najbolje nesto tipa:
e6600, pa OC na 3.6-4Ghz
4GB DDR800
8800GTX, ali ovo je Srbija sa prosecnom platom od 250eura (ne 2500).
Cilj je dobiti sto vise za sto manje, tj. kupovati pametno, a ovo je pametno.

4 GB i tacka!
...dobro moze 3 GB minimum i 7600 GT, jer stvarno nema potrebe da covek kupuje tako nabudzenu dx9 karticu kada se vec spremaju dx10 naslovi.Zato neka kupi neku dx9 koja ce da vozi ovo sto ce izlaziti u toku godine pa da posle dobudzi pravu dx10 karticu.To jedino ima smisla.Neznam zasto stalno pominjes XP i 3 Gb kada u ovom trenutku o novoj konfi ima smisla raspravljati samo pod Vista OS.
Malo mi ova 3GB, kada je rama bilo previse?
Ja sam pre 3 godine uzeo Bartona sa 512 rama i ATI Radeona 9200 128bit/64MB, sto je tada bilo ..pa skoro high end.Pre 3 meseca sam menjao konfu jer je upgrade bio nerentabilan.Zasto?Zbog Rama!Da sam tada ulozio u sva 3 slota po 512 (1,5 GB) ja sa bartonom sada bi trebao samo da menjam bolju grafiku i da ne radim upgrade cele sledece godine?Ovako, ne isplati se kupovati ddr 400, sto opet povlaci da mi i ne treba jaca grafika jer sta cu bez rama itd.Kapirate.Rama nikada dosta, a za 150 eura tada (pre 3 godine) ja bih imao godinu dana vise konfu na raspolaganju!
Zato ultimativno 4 GB Rama ako vec kupujes novu mashinu.Savki MB rama je pametno investiran novac!Bolja grafika na ustrb rama ce ti dati prolazno zadovoljstvo od maximalno 6 meseci (dok ne padne cena grafike) a posle ces morati i grafiku i ram da kupujes!Zato Udri po Ramu, obicna grafika, za pola godine prodaj grafiku, doplato 50-tak E i opet si na konju, pa za godinu da na isto, pa ces onda 2-3 godine stalno imati top mashinu.
Kuca se zida od temelja!

Poslednja izmena:
4 GB i tacka!
...dobro moze 3 GB minimum i 7600 GT, jer stvarno nema potrebe da covek kupuje tako nabudzenu dx9 karticu kada se vec spremaju dx10 naslovi.Zato neka kupi neku dx9 koja ce da vozi ovo sto ce izlaziti u toku godine pa da posle dobudzi pravu dx10 karticu.To jedino ima smisla.Neznam zasto stalno pominjes XP i 3 Gb kada u ovom trenutku o novoj konfi ima smisla raspravljati samo pod Vista OS.
Malo mi ova 3GB, kada je rama bilo previse?
Ja sam pre 3 godine uzeo Bartona sa 512 rama i ATI Radeona 9200 128bit/64MB, sto je tada bilo ..pa skoro high end.Pre 3 meseca sam menjao konfu jer je upgrade bio nerentabilan.Zasto?Zbog Rama!Da sam tada ulozio u sva 3 slota po 512 (1,5 GB) ja sa bartonom sada bi trebao samo da menjam bolju grafiku i da ne radim upgrade cele sledece godine?Ovako, ne isplati se kupovati ddr 400, sto opet povlaci da mi i ne treba jaca grafika jer sta cu bez rama itd.Kapirate.Rama nikada dosta, a za 150 eura tada (pre 3 godine) ja bih imao godinu dana vise konfu na raspolaganju!
Zato ultimativno 4 GB Rama ako vec kupujes novu mashinu.Savki MB rama je pametno investiran novac!Bolja grafika na ustrb rama ce ti dati prolazno zadovoljstvo od maximalno 6 meseci (dok ne padne cena grafike) a posle ces morati i grafiku i ram da kupujes!Zato Udri po Ramu, obicna grafika, za pola godine prodaj grafiku, doplato 50-tak E i opet si na konju, pa za godinu da na isto, pa ces onda 2-3 godine stalno imati top mashinu.
Kuca se zida od temelja!
Cekaj, po tvojoj logici sa 2GB (2 kom po 1GB), kada mu bude zatrebalo, nece moci da doda jos toliko? Kako to, "strucnjace"? Ili mu je bolje da odmah "bubne" 4GB od kojih ce sigurno 1GB (dok ne stigne Vista), a 99% i 2Gb da "zvrje prazni". Verovatno zato sto za godinu dana 4GB nece izgubiti ni 1eura oa vrednosti 😀
Sedi dole, 1 (kec), k'o vrata!
Ja sam svoje reako, a sa osobom kojoj je Barton sa 9250 bio high-end necu dalje polemisati na ovu temu.

Drustveno koristan rad...

Cekaj, po tvojoj logici sa 2GB (2 kom po 1GB), kada mu bude zatrebalo, nece moci da doda jos toliko? Kako to, "strucnjace"? Ili mu je bolje da odmah "bubne" 4GB od kojih ce sigurno 1GB (dok ne stigne Vista), a 99% i 2Gb da "zvrje prazni". Verovatno zato sto za godinu dana 4GB nece izgubiti ni 1eura oa vrednosti 😀
Sedi dole, 1 (kec), k'o vrata!
Ja sam svoje reako, a sa osobom kojoj je Barton sa 9250 bio high-end necu dalje polemisati na ovu temu.

Hmm..mozda nisi dobro procitao prosli post....nema veze...ajmo opet!

Barton je je bio high end pre 3,2 godine (decembar 2002) kada sam ga kupio (vidi prethodni post)
Objasnio sam zasto je vazno uzeti mnogo rama ali evo jos jednom😛rvo vremenom Ram se razvija zajedno sa ostalim komponentama.Povecavaju se performanse rama (brzina, kvalitet, latencije, kolicina...). Vec nakon godinu dana bice boljeg i brzeg rama ali to nije presudno vec kolicina ako nisi primetio do sada.Ovoga trenutka onaj ko ima Bartona i 1 Gb rama (400 mhz) igra sve nove naslove.Nije mu problem sto je ram na 400MHz vec da li ima 1Gb ili nema!
Naslucujes?
Posle godinu ili dve nikome se nece isplatiti da dokupljuje Ram na 667 MHz na postojecu AM2platformu jer ce tada ko zna kakav ram biti i ko zna kakva platforma (oktacore mega NASA platforma:guitar: ).Vazno ce mu biti da li ima dovoljno rama!U tome kvaka!U tom trenutku nece mu se isplatiti da dokupljuje ram na postojecu platformu! Isto kao sto se meni (pre 3 meseca) nije isplatilo da kupujem ram 400 da bi NF2 platformu radio upgrade. Ali da sam tada (pre 3,2 godine kada sam kupovao NF2 i Bartona) uzeo 1,5 GB rama (da popunim sva 3 slota maximalno) ja bih se danas smeskao jos godinu dana sto se tice XP-a, igranja i sve ga ostalog samo da upgradujem radeona 9200 na x800xt (120 E)i vozi Misko!
E, ako ti sada nije jasno, nije vazno, razumem ja "starije" clanove bencha, oce to sa godinama, .:eyebrows:

Poslednja izmena:
Hmm..mozda nisi dobro procitao prosli post....nema veze...ajmo opet!

Barton je je bio high end pre 3,2 godine (decembar 2002) kada sam ga kupio (vidi prethodni post)
Objasnio sam zasto je vazno uzeti mnogo rama ali evo jos jednom😛rvo vremenom Ram se razvija zajedno sa ostalim komponentama.Povecavaju se performanse rama (brzina, kvalitet, latencije, kolicina...). Vec nakon godinu dana bice boljeg i brzeg rama ali to nije presudno vec kolicina ako nisi primetio do sada.Ovoga trenutka onaj ko ima Bartona i 1 Gb rama (400 mhz) igra sve nove naslove.Nije mu problem sto je ram na 400MHz vec da li ima 1Gb ili nema!
Naslucujes?
Posle godinu ili dve nikome se nece isplatiti da dokupljuje Ram na 667 MHz na postojecu AM2platformu jer ce tada ko zna kakav ram biti i ko zna kakva platforma (oktacore mega NASA platforma:guitar: ).Vazno ce mu biti da li ima dovoljno rama!U tome kvaka!U tom trenutku nece mu se isplatiti da dokupljuje ram na postojecu platformu! Isto kao sto se meni (pre 3 meseca) nije isplatilo da kupujem ram 400 da bi NF2 platformu radio upgrade. Ali da sam tada (pre 3,2 godine kada sam kupovao NF2 i Bartona) uzeo 1,5 GB rama (da popunim sva 3 slota maximalno) ja bih se danas smeskao jos godinu dana sto se tice XP-a, igranja i sve ga ostalog samo da upgradujem radeona 9200 na x800xt (120 E)i vozi Misko!
E, ako ti sada nije jasno, nije vazno, razumem ja "starije" clanove bencha, oce to sa godinama, .:eyebrows:

Onaj koji ima Barton ne igra ni NFS Underground 2 k'o svet. Imao sam, pa presao davno na A64 3000+ i gle cuda framerate (na autoputu) skocio sa 31fps ([email protected]) na 51fps (A64 na 2.4GHz), a jos tada sam imao 9800pro, tako da nije bilo do graficke vec iskljucivo do procesora. Memorija jeste vazna ali si previse dramatizovao situaciju. Optimum je ono sto sam ranije spomenuo, a on se sa tim i slozio, tako da koliko sam shvatio coveka je vec odlucio, pa ova nasa rasprava vise nema nikakvu svrhu 😉

Poslednja izmena:
Vidi ovo Jonesba

@Jonesba, kada vec planiras da das velike pare, onda bolje sacekaj, kao sto sam kazes (pametna odluka), ako ti nije zurba, i lepo kada se sve slegne na polju hardware-a uzmes, ono sto je najbolje u tom trenutku, a pristupacno ti je, a na kutiji graficke pise DX10.

Poslednja izmena:
E ovako znaci monitor imam treba mi samo kanta...moj komp prodajem za 200e cale daje 1000e posto cu ubrzo da diplomiram tj ostalo mi bezveze laki ispiti...a samo mi je 22 godine!!!
Znaci nesto sto ce da zvace Oblivion u punom sjaju...A da ja se igram samo u 1280*1024 jer mi je to native rezolucija LCD...preporucite neko najbolje resenje...ok moze maximalno do 1350e koje bi bile izvodljive za 2 meseca...
Znate kako kontam da ako tera Oblivion u punom sjaju bice u stanju i sledece igre u naredne 2 godine makar na medium detaljima...

Sta studiras kad si uspeo da zavrsis sa 22 god ako nije tajna?
Odmah da ti kazem da masina koja tera Oblivion u punom sjaju ne postoji zato se ne trudi previse,bilo sta da kupis bice za nekoliko meseci obicna kanta.
Poz..

He he... pa moze...e da odlucio sam da odradim konfu sa 7300gt GLH posto je svi nahvalise...e ovako...znaci zadovoljicu se i time da Oblivion ide ali bez seckanja...nivo detalja i rezolucija i nije bitna...Odlucio sam da je gameplay i brzina vaznija od grafike...znaci sta mi pored grafike treba jos za neseckanje obliviona
Da znaci koja je konfa tj koji socket ima buducnost...znate ja imam socket a koji je brzo zamro..
A ja studiram Informatiku na Visoj Poslovnoj...zavrsavam trecu i kao dobicemo 7 stepen tj diplomu faksa

He he... pa moze...e da odlucio sam da odradim konfu sa 7300gt GLH posto je svi nahvalise...e ovako...znaci zadovoljicu se i time da Oblivion ide ali bez seckanja...nivo detalja i rezolucija i nije bitna...Odlucio sam da je gameplay i brzina vaznija od grafike...znaci sta mi pored grafike treba jos za neseckanje obliviona
Da znaci koja je konfa tj koji socket ima buducnost...znate ja imam socket a koji je brzo zamro..
A ja studiram Informatiku na Visoj Poslovnoj...zavrsavam trecu i kao dobicemo 7 stepen tj diplomu faksa

Ako si vec to odlucio uzmi barem Gainward 7600GS GLH, vredi tih 20 eura razlike, veruj na rec 😉

I ja bih se slozio sa GoranoM, ako mozes da dodas jos 20-25 eura uzmi 7600GS GLH, ako mislis da u neko skorije vreme prodas tu karticu pa uzmes neku DX10, onda je svejedno i mozda bolje ovu jeftiniju.
Intel platforma, ona za razliku od AMD ne zastareva posle 2 meseca, u roku od godinu dana AMD izbaci 3-4 vrste socket-a, znaci uzmes lepo core2duo procesor i pratecu plocu i nema problema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno