Šta je novo?

konf za render, i za rek

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Uzeli bi smo jednu masinu da isprobamo mrezni render sa vray-em. Ako se pokaze dobro uzeli bi smo nekoliko takvih.

Zanima me koliko ima smisla, i da li je uopste moguce overklokovati procesore u takvom okruzenju (serversko kuciste, natrontani jedni na druge, i sl.)
  • GIGABYTE GA-965G-DS3 Socket T (LGA 775) Intel G965 $134.99
  • Kingston HyperX 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory Model $259.99
  • Seagate Barracuda 7200.9 ST380811AS 80GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Hard Drive - OEM $44.99
  • Intel Core 2 Duo E6300 Conroe 1.86GHz LGA 775 Processor Model BX80557E6300 - Retail $189.00
  • Athena Power RM-2U2015SV40 Black 2U Server Case - Retail $119.99

Ukoliko rack case ima airflow, mozes da ih OCujes, bitno je samo da vazduh ne odlazi iz jednog u drugo kuciste (case).
Inace, rack serveri tipa Dell rade prilicno hladno, a imaju chipsete i memoriju koja se jako greje - tako da desktop class board i memorija ce olaksati dogrevanje procesora.

Vec smo narucili jedan ovaj. Pa najbitniji je odnos cene/snage, quad core je preterano skup, a dual socket su prepreterano skupe (skupi procesori, skupe ploce, skup ram). Ova cena je krajnje dobra, jedino me zanima da li ce moci da se overklokuje, i sta jos treba uraditi (mozda uzeti neki niskoprofilni zalmanov kuler i sl.)

A cisto laicko pitanje, ako ih vec koristite za posao.
Zasto bi pobogu overklokovao te masine?
Jedino ako recimo bas puno dobije od vece "magistrale" sto se tice memorijskog protoka (kao kod D9xx intela), ali uvek mi je bilo suludo klokovati poslovne kompove.

A cisto laicko pitanje, ako ih vec koristite za posao.
Zasto bi pobogu overklokovao te masine?
Jedino ako recimo bas puno dobije od vece "magistrale" sto se tice memorijskog protoka (kao kod D9xx intela), ali uvek mi je bilo suludo klokovati poslovne kompove

Pa posto taj Core 2 Duo E6300 moze da se overklokuje opusteno na 3.3 GHz, pa i vise, dobija se u renderingu skoro proporcionalno povecanje performansi. U svakom slucaju, ako ih podignete na 3 GHz, 90% da ce raditi tako bez dizanja napona i samim tim nece se preterano vise zagrevati... Jedino treba naci dobar low-profile kuler za LGA775.

Kod mene u CM Media 260 desktop kucistu Core 2 Duo Exxxx @ 3 GHz (box kuler) radi na oko 35 stepeni, ako je verovati Core Temp-u. Procesor je overklokovan bez dizanja napona (samo je FSB podignut sa defaultnih 200 tj. 800 MHz na 333 odnosno 1333 MHz, a mnozilac je ostao na difoltu). Treba imati u vidu i da se ATI All-In-Wonder X1900 koji je isto zbudzen u to kuciste uzasno mnogo greje i zagreva okolni vazduh u slabo provetrenom desktop kucistu.

Poslednja izmena:
Ova cena je krajnje dobra, jedino me zanima da li ce moci da se overklokuje, i sta jos treba uraditi (mozda uzeti neki niskoprofilni zalmanov kuler i sl.)
Case ti je 2U znaci 2U cooler ti treba, ne znam nijedan offhand. To treba da bude <10cm visok u prevodu (nadji 2U koliko dozvoljava tacno).
Mislim da su box cooleri bolji za 2U cases. Mislim ali nisam siguran.

Nazad
Vrh Dno